Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Centrocampista #2

Udineses drömelva på 10-talet: Centrocampista #2

Det har nu blivit dags att utse den andra innermittfältaren i Udinese 10-talselva. Den här gången har turen kommit till en bollvinnare av yppersta världsklass.

Sommaren 2012 lät Udinese meddela att en då 21-årige brasse vid namn Allan Marques Loureiro hade skrivit på för klubben. Den stora massan visste inte vilka förväntningar som skulle finnas på denne brasse. Han hade förvisso varit med och spelat upp Vasco Da Gama till den brasilianska högstaligan, och hade dessutom vunnit U20-VM med ett brasilianskt landslag som även innehållit namn som Philippe Coutinho, Casemiro och Alex Sandro. Men nyförvärvet var oprövat på den riktigt stora scenen och hade även en viss skadehistorik. Och eftersom Udinese på den tiden var ett topplag var kraven höga på alla nyförvärv.

Allan skulle dock visa vad han gick för. Och han gjorde det direkt.

Debuten skedde mot självaste Juventus, i en situation som hade fått många att darra av nervositet. Men Allan svarade med att göra en assist. Under de kommande månaderna gjorde han förvisso inte särskilt många assister och inte heller särskilt många mål. Men han tog en given plats i startelvan och eftersom han var en slitvarg och bollvinnare av sällan skådat slag vann han stor uppskattning hos såväl tränare som lagkamrater. Han hade också bra spelförståelse och var säker i sitt passningsspel.

Allan behövde alltså inte mycket tid för att acklimatisera sig till den europeiska toppfotbollen och när han sammanfattade sin första säsong på italiensk mark hade han gjort 36 framträdanden i ligaspelet. Udinese slutade på en strålande femteplats i tabellen. Succén var ett faktum. En ung mittfältare som tagit plats och bidragit till att Udinese skrällt sig till ännu en fin tabellplacering!

Men detta var bara en fingervisning om vart Allans karriär skulle ta vägen. 

Under den nästkommande säsongen imponerade Allan ännu mer. Hans sätt att vinna boll för att sedan enkelt spela sig ur de trånga situationerna gjorde att han blev en av de första spelarna att tas ut när Francesco Guidolin planerade startelvor. Framgångarna gav eko tunt om i Fotbollsitalien där allt fler höll Allan som en av de mest talangfulla innermittfältarna i ligan, om inte hela världen. Den dåvarande Intertränaren (och blivande Udinesetränaren) Andrea Stramaccioni jämförde honom exempelvis med självaste Paul Pogba.

Intresset kom som ett brev på posten, men trots att storklubbarna jagade denne begåvade innermittfältare blev Allan kvar i Udinese även en tredje säsong.

Det fanns förmodligen ingen kvar att övertyga, men om det nu hade funnits någon skeptiker kvar ute i folkmassan hade även den ge vika under Allans tredje säsong i svartvitrandigt. För den blev förmodligen hans bästa. Säsongen 2014/15 var han nämligen ännu bättre. Han dominerade mittfältet med tacklingar, bollvinster, passningsspel och pådrivaregenskaper. Men det var inte bara en känsla och ett ogodtyckligt spel som imponerade på omgivningen.

För även statistiken var på Allans sida. Under säsongen 2014/15 var han bäst av alla spelare i Europas toppligor på att ta bollen av motståndarna, då han hade flest bollvinster av alla spelare när dessa ligor sammanfattades på försommaren 2015.

Udinese slutade dock bara på plats 16 i Serie A och det blev omöjligt att behålla en sådan klasspelare. Napoli vann dragkampen om den brasilianske mittfältsdynamon. För Udineses del blev det ett stort tomrum att fylla och när den nästkommande säsongen skulle börja, den första på tre år utan Allan, menade undertecknad i en artikel här på Svenskafans att "Alla som ska fylla tomrummet efter Allan." skulle bli nyckelspelare i Udinese.

För Allans del gick alltså flyttkalaset till söderns Napoli. Där fortsatte succén och han är numera etablerad som en av ligans bästa mittfältare. Men många menar att han redan var det under sin tid i Udinese. Han är således mer än given den här 10-elvan.


Elvan i sin helhet
Portiere:
Orestis Karnezis

Difensori:
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux
Maurizio Domizzi

Terzini:
Dusan Basta
Giovanni Pasquale

Centrocampisti:
Giampiero Pinzi
Allan

Jesper Klingnell2020-06-08 16:13:06

Fler artiklar om Udinese