Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Centrocampista #3
Hur länge får De Paul jubla med Udinesespelare som lagkamrater?

Udineses drömelva på 10-talet: Centrocampista #3

Sist ut på det centrala mittfältet i Udineses 10-talselva är en elegant kreatör, tillika en nyckelspelare i dagens Udiinese.

Att ta ut drömelvor av olika slag är alltid svårt. Spelare i olika årgångar har uträttat olika saker och därmed skapat sig emotionella band på vitt skilda sätt. De har också haft olika förutsättningar vilket gör att det finns också fler aspekter att väga in en renodlad kvalité när en drömelva ska formeras. Exempelvis måste lagets utformning och framgångar vägas in, likaså spelarens betydelse för just sin upplaga. Det är också vanskligt att ta ut spelare som fortafarnde är aktiva då de alltjämt kan göra snedsteg.

I Udineses fall är det svårt att ta ut en 10-talselva då laget har blandat och gett under decenniet. I början av 2010-talet var Udinese ett topplag som aspirerade på pallplatser och spelade regelbundet i Europa. De sista åren på decenniet var dock Udinese ett bottenlag som vid ett par tillfällen krånglade sig kvar i Serie A med minsta möjliga marginal. Det är alltså svårt att vägas olika spelares prestationer mot varandra. Och jag har försökt att få med spelare som varit viktiga och omtyckta ur alla dessa årgångar.

Så när vi nu har kommit till den tredje centrala mittfältaren i den här drömelvan har turen kommit till elvans enda spelare som är kvar i Udinese idag. Nämligen Rodrigo De Paul

Argentinaren kom till Udinese sommaren 2016 och hade stora förväntningar på sig när han anlände till Friulien. Han hade kommit fram i Buenos Aires-klubben Racing Club där han A-lagsdebuterat genom att hoppa in som avbytare till självaste Mauro Camoranesi. När flyttlasset gick till Europa var det spanska Valencia som blev ny adress. Där lyckades han aldrig ta en ordinarie tröja. I stället flyttade alltså De Paul till Italien och Udinese sommaren 2016.

Där hoppades många att den då 22-årige argentinske mittfältstalangen skulle få Udinese att lyfta till fornstora dagars nivåer. Förväntningarna infriades kanske inte helt under den första säsongen. För även om De Paul ofta var bra i spelet och gärna visade prov på sin fina teknik gjorde han lite för få poäng för att verkligen kunna räknas som en succé. Han landade på fyra mål, vilket var godkänt men inte så mycket mer.

Men han hade som sagt stundtals visat upp ett bra spel så förhoppningarna om utvecklingspotential fanns där. Och inför säsongen 2017/18 menade undertecknad att ett eventuellt genombrott från De Paul skulle kunna få Udinese att flyga:
"Om Udinese ska aspirera på de högre platserna hänger det förmodligen på om Fofana och De Paul kan utvecklas i den takt som Udineses sportsliga ledning hoppas", skrev jag här på SvenskaFans inför säsongen 2017/18.

Och De Paul tog kliv under säsongen. Statistiskt gjorde han samma antal mål men aningen fler assister så utvecklingen gick aningen framåt på den punkten. Det var dock främst i spelet som man märkte att De Paul tog för sig mer och blev allt mer bekväm i sin roll som Udineses mittfältskreatör. Så efter två säsonger där han visat upp en god potential började De Paul växa ut till en nyckelspelare i Udinese.

Inför säsongen 2018/19 var därför förväntningarna ännu högre på De Paul
" I offensiven är det De Paul som håller i nycklarna. Argentinaren har mycket boll i sig och visar stundtals upp sin talang. Han har helt enkelt en viktig roll om Udineses anfallsspel ska fungera men om laget ska kunna sikta högre än i fjol räcker det inte med fart, teknik och ett stundtals övertygande spel. Den argentinske trequartistan behöver göra fler poäng än tidigare år", skrev undertecknad här på SvenskaFans inför säsongen 2018-19.

Och det är nästan som att De Paul hade läst mina ord och svarade på min önskan. För hösten 2018 var argentinaren näst intill ostoppbar. Han smällde in sex mål på säsongens första halva, jag utnämnde honom till höstens Udinesespelare, men De Paul nöjde sig inte där. Han fortsatte att leverera och när säsongen 2018/19 avslutades hade han gjort toalt nio mål från sin mittfältsposition. Lägg därtill sju assister och det är fullt förståeligt varför många menade att han var den spelare i hela serien som betydde mest för sitt lag.
"i år har poängen formligen haglat in och De Paul har lett läget, inte bara genom sitt spel utan även genom poängproduktionen. Han har vunnit den interna skytteligan och varit navet i Udineses spel. En riktigt bra säsong av denne De Paul", skrev undertecknad i min säsongsutvärdering för ungefär ett år sedan.
 
Under säsongen hade han även fått vikariera med kaptensbindeln några gånger och precis som det alltid blir när spelare presterar bra i mindre klubbar kommer anbuden från klubbar högre upp  fotbollshierarkierna. Under fjolårssommaren ryktades det om att De Paul skulle lämna Udinese. Men trots anbud blev denne tekniske "tia" oväntat nog kvar i Friulien. 
"Det kanske är fusk att nämna De Paul eftersom han var lagets överlägset viktigaste spelare i fjol. Men att han blev kvar känns nästan som ett nyförvärv", skrev jag här på SvenskaFans inför årets säsong innan jag utvecklade:
"Att storstjärnan Rodrigo De Paul blev kvar var oväntat men så klart viktigt och om han kommer upp i samma nivå som i fjol blir han en attraktion i sig".

I år har De Paul alltså fått en ännu viktigare roll. Han har fått mer ansvar även i det defensiva spelet och är såväl kreatör som en förhållandevis hårt arbetade mittfältare.

Hittills har han tryckt in fem baljor och Udinese ska hänga kvar i Serie A även till nästa säsong vilar et tungt ansvar på De Paul. Eftersom han under sin tid i Udinese har etablerat sig i det argentinska landslaget har han även fått ett fint internationellt erkännande. Frågan just nu är bara hur länge fansen i Friulien får njuta av De Pauls fotbollskonster. För även om han inte är del av ett särskilt framgångsrikt Udinese är han en uppskattad nyckelkugge i den här upplagan. Och han har varit oerhört viktig under de sista åren av 10-talet.

Elvan i sin helhet
Portiere:
Orestis Karnezis

Difensori:
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux
Maurizio Domizzi

Terzini:
Dusan Basta
Giovanni Pasquale

Centrocampisti:
Giampiero Pinzi
Allan
De Paul

Jesper Klingnell2020-06-11 17:37:08

Fler artiklar om Udinese