Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Difensore #1

Udineses drömelva på 10-talet: Difensore #1

Efter en tillbakablick på målvaktspositionen har det blivit dags att titta på 10-talets backlinje i Udinese. Första backen att tas ut i denna drömelva är förmodligen även den starkaste.

Genom åren har Udinese gjort sig känt för många saker. VHS-band, globala nätverk som möjliggjort scouting och förmågan att välja rätt talanger är några ett exempel på sådant som Udinese kommit att förknippas med för fotbollsälskare världen över. 

Laget har också gjort sig känt för sin trebackslinje. När 10-talets bästa Udinesebackar ska utses är det därför självklart att den ska innehålla tre renodlade försvarare.
 
Och den här trebackslinjens första spelare, är kanske även dess bästa. Ja, kanske är han hela elvans bästa spelare. För sett till klass är Medhi Benatia en av de absolut bästa spelarna som någonsin har dragit på sig en Udinesetröja. 

Marockanen kom till Friulien på fri transfer sommaren 2010 från Clermont i den franska andradivisionen. Den låga transfersumman och det faktum att han kom från en andraliga gjorde att förväntningarna var relativt lågt ställda på den nye försvararen. Men Benatia motbevisade snabbt sina belackare och visade i stället att han var en försvarare med hög potential. Han var oerhört brytsäker och kunde tackla som få andra, vilket gjorde honom smått omöjlig att passera. Samtidigt var Benatia en modern mittback med en bra uppspelsfot som han nyttjade på ett föredömligt sätt.

Så trots den hårda konkurrensen återfanns Benatia snart nog i den ordinarie startelvan i det Udinese som gick som tåget i Serie A.  

Succén fortsatte och totalt skulle Medhi Benatia komma att göra tre säsonger i Udinese mellan åren 2010 och 2013. Under dessa tre säsonger slutade laget i tur och ordning fyra, trea och femma i tabellen. Benatia var alltså inte bara en nyckelfigur i en finfin backlinje, utan en viktig kugge i ett oerhört framgångsrikt lag. I denna 10-talselva får han därigenom symbolisera en period som mycket väl kan vara klubbens mest lyckade någonsin. 

För varje succéartat år i Friulien fick Benatia fler och fler ögon på sig från de internationella gigantklubbarna. Och trots att Udinese på den tiden var en återkommande Europapretendent blev det tydligt att Benatia var ämnad för ännu större uppgifter på den internationella toppscenen. Först bar det av söderut till den italienska huvudstadens rödgula lag, Roma, där han var en högst bidragande orsak till ligasilvret. Därefter fortsatte marockanen till klubbar som Bayern Munchen och Juventus. Idag ser vi inte Benatia i någon Europeisk toppklubb, utan flyttlasset har istället burit till Al-Duhail i Qatar.

I Udinesekretsar är han i alla fall för alltid ihågkommen som en av de bästa någonsin.

Elvan i sin helhet
Portiere: 

Orestis Karnezis

Difensori
Medhi Benatia

Jesper Klingnell2020-05-08 14:11:15

Fler artiklar om Udinese