Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Difensore #2
En kämpe av sällan skådat slag. Men han hade också en oförglömlig säsong.

Udineses drömelva på 10-talet: Difensore #2

I den tredje delen av artikelserien om Udineses bästa elva på 2010-talet är det dags för en skräll. En herre som inte alltid fick de stora rubrikerna men som kämpade hårt och krigade sig rakt in i hjärtat hos många Udinesesupportrar.

Sommaren 2012 hade Udinese just avslutat en succéartad säsong och slutat trea i Serie A. Det innebar att Champions League-kval väntade och att laget skulle kunna få en rolig höst med oförglömliga Europakvällar. Men Europamatcher sliter också på spelarna vilket gjorde att truppen behövde breddas. I backlinjen var Medhi Benatia den stora stjärnan och även om han mot alla odds valde att stanna i Friulien förstod den sportsliga ledningen att en ersättare snart skulle behövas till denne försvarsgeneral. Och redan till hösten skulle han behöva avlastning.

Valet föll på en 24-årig fransman vid namn Thomas Heurtaux. Heurtaux kom närmast från en succéartad säsong i hemklubben Caen och han ansåg att Udinese var nästa steg i karriären. Den första säsongen i Italien gick helt enligt planerna. Heurtaux agerade back-up och avlastning till de ordinarie pjäserna och registrerades för totalt för 17 Serie A-matcher. Laget slutade på femte plats i ligan. Fransmannen hann även med ett par matcher i Europa League och en match mot Fiorentina i Coppa Italia.

Heurtaux hade med andra ord fått se och lära under sitt första år i Italien: Han var redo för en mer framträdande roll. Med sin kompromisslösa spelstil visade han under det nästföljande året prov på härlig inställning och kämpaglöd. Han vann uppskattning hos såväl lagkamrater som supportrar. Heurtaux tog en given plats i startelvan och många såg framför sig hur detta kunde vara den nye Benatia. Heurtaux hade även en oväntat bra uppspelsfot och hann dessutom med att pricka in fyra mål, ett mycket bra facit för en mittback. 
"Den förstnämnde (Heurtaux, Reds. anm.) klev fram i Benatias frånvaro och var väldigt bra, framförallt under hösten", skrev exempelvis undertecknad i säsongssammanfattningen här på SvenskaFans efter säsongen 2013/14.  

För laget gick det dock sämre än väntat och Udinese slutade på en mindre smickrande 14:e plats i Serie A. Heurtaux fanns också på planen när Udinese misslyckades med att kvalificera sig för Europa League efter ett smärtsamt uttåg mot Slovan Liberec. Året blev alltså en missräkning för Udinese men en stor framgång för Heurtaux på ett personligt plan, en framgång som lockade intressenter från större klubbar.

Men när Mercatosommaren 2014 var över var Heurtaux kvar i Udine. Här på SvenskaFans fortsatte jag att lovorda den franske mittbacken:
"Namn som Scuffet, Heurtaux, Gabriel Silva och Muriel var exempelvis heta villebråd på markanden. Ledningen måste ha arbetat hårt för att dessa skulle bli kvar i Udine"..

Och Heurtaux skulle fortsätta att visa upp sin fantastiska högstanivå. Han tacklade hårt, låg rätt i positionerna och var ett farligt anfallsvapen på fasta situationer. Han var en riktig ledare ute på planen. Det enda problemet för både honom själv och Udinese var skadorna. De gjorde att han inte kunde vara med och bidra så ofta som han behövde. Laget slutade på plats 16 i tabellen två säsonger i rad och Heurtaux var småskadad mest hela tiden. Det är inte utan att man funderar på hur det hade gått om Heurtaux fått vara hel.

Under fransmannens sista år i Udinese gick det aningen bättre för laget, men en 14:e plats är fortfarande inget som går till historieböckerna. För Heuratux egen del var även denna säsong kantad av skador och han gjorde bara tolv framträdanden i Serie A denna, sista, Udinesesäsong. Men när han väl spelade var han ett säkert kort bakåt och ett ständigt hot på offensiva fasta situationer.

Totalt spelade Thomas Heurtaux fem säsonger i Udinese (och tillhörde klubben en sjätte, men då var han utlånad). Det blev 116 tävlingsmatcher i förstalaget och 5 mål. Inget övermäktigt facit, vare sig sett till antalet matcher eller antalet mål. Inte heller hans facit från senare klubbar är skrämmande för den neutrale betraktaren. 

Men många i Udineseland fastnade ändå för Heurtaux kämpaglöd, hjärta, vilja och att han vägrade ge upp. Man minns honom för hans talang och för vad han kunde ha blivit. För om det inte varit för skadorna hade Thomas Heurtaux kunnat komma riktigt långt även på ett internationellt plan. Men att ta plats i Udineses All Star-lag på 10-talet borde väl vara minst lika meriterande som titlar och landskamper? 

Elvan i sin helhet
Portiere:

Orestis Karnezis

Difensori
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux

Jesper Klingnell2020-05-13 19:49:00

Fler artiklar om Udinese