Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Difensore #3
Domizzi (till vänster) tog plats i Udineses drömelva. Kommer Luis Muriel (till höger) också att göra det?

Udineses drömelva på 10-talet: Difensore #3

I den fjärde delen är det dags att utse den tredje mittbacken i 10-talets Udineseelva. Till vänster i backlinjen hittar vi en sann hjälte. En spelare som varit med på en lång resa, där han både har varit nära att skjuta Udinese till Champions League, och tvingats kämpa med lagkamraterna för att hänga kvar i Serie A.

Efter att de två första försvarspositionerna i drömelvan gått till den elegante, brytsäkre Benatia och den hårdföre, personlige favoriten Heurtaux finns det många gedigna namn som gör upp om den tredje platsen i backlinjen. 

Men ett namn sticker ut. För vad vore en trebackslinje utan en ikon? Och mer specifikt: vad vore en friulisk 10-talsbackslinje utan Maurizio Domizzi?

Förmodligen ingenting. 

Maurizio Domizzi föddes 1980 i den italienska huvudstaden. Som 16-åring värvades han till storklubben Lazio men det blev aldrig några framträdanden i den ljusblåa A-lagströjan. Istället flyttade Domizzi vidare och spenderade 00-talet i diverse Serie A- och B-klubbar runt om i stövellandet. Det verkliga genombrottet kom i Napoli, där han bland annat var med och förde upp klubben till Serie A. Under sina två säsonger i Kampanien gjorde han sig dessutom känd som en vass straffskytt.

Sommaren 2008 bar flyttlasset vidare till Friulien. Udinese köpte rätten till halva Domizzis kontrakt, i ett klassiskt italienskt delägarskap. När den här drömelvans årtionde, 2010-talet, inleddes var Domizzi alltså redan på plats i Udinese. Våren 2010 slutade laget på en 15:e plats i tabellen. Domizzi var inte ordinarie men när han under den nästkommande säsongen fick mer speltid blev resultatet också bättre. 

Laget slutade på en sensationell fjärdeplats i Serie A 2011 och under de nästkommande två säsongerna levererade man först en tredjeplats och sedan en femteplats. Under dessa tre framgångsrika år var Domizzi ett givet inslag i startelvan och på tre år noterades han för 91 Serie A-matcher. Han var dessutom given i de flesta stormatcherna, och fanns på planen i såväl Europa League-matcherna som Champions League-kvalet.

Detta kval till den största av klubblagsturneringar, ägde rum hösten 2012 och Udinese mötte portugisiska Braga. Men trots Domizzi i backlinjen i båda matcherna åkte Udinese ut efter ett straffdrama. Domizzi drog dock sitt strå till stacken då han skoningslöst dundrade in den första straffen bakom en chanslös Bragamålvakt.

Men Udineses storhetsperiod tog slut och säsongen 2013/14 föll Udinese tillbaka till en mindre smickrande 14:e plats i Serie A. Året efter gick det ännu sämre och Udinese undvek med nöd och näppe nedflyttning då man slutade på 16:e plats. Säsongen 2015/16 var Udinese ånyo nära att trilla ur och slutade på samma osmickrande 16:e plats. Men för dessa misslyckanden kan inte Domizzi lastas alltför mycket. Han var nämligen skadat nästan hela tiden och under dessa två misslyckade säsonger, som skulle visa sig bli Domizzis sista i Udinese, gjorde han bara totalt 16 matcher i Serie A.

Den åldrande kroppen gjorde sig alltså påmind allt oftare och Domizzi lämnade den stora italienska fotbollsscenen. Men han la inte av och han höll fortfarande hög klass. Han var en starkt bidragande orsak till att Venezia gick upp till Serie B. Väl där blev det sedan ytterligare två säsonger innan Domizzi la skorna på hyllan förra sommaren. Han gjorde det som en stor Udineseikon. En av få spelare som varit med på hela Udineses resa, från botten till toppen och sedan tillbaka ned i träsket igen. 

Domizzi har under 10-talet kvalat till Champions League, spelat i Europa League, kämpat om topplaceringar i Serie A och krigat för att hänga kvar i högsta serien. Allt iförd den svartvitrandiga tröjan. 

Elvan i sin helhet
Portiere:
Orestis Karnezis

Difensori
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux
Maurizio Domizzi

Jesper Klingnell2020-05-15 17:01:28

Fler artiklar om Udinese