Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Terzino destro
Dusan Basta tar platsen, med knapp marginal före Mauricio Isla.

Udineses drömelva på 10-talet: Terzino destro

I den femte delen av Udineses 10-talselva ska vi titta ut mot högerkanten. Där har det blivit dags att återuppväcka en gammal duell, som utspelade sig i början av det förra decenniet.

I slutet av 00-talet var Simone Pepe given som högerytter i Udinese. Italienaren var lika uppskattade för sitt spel som för sin person och kunde spela såväl till vänster som till höger. Pepe blev bara bättre och bättre och blev landslagsman under 2008. I Udinese insåg man att det skulle vara smått omöjligt att behålla en sådan spelare länge till, och man plockade därför in två potentiella ersättare: Mauricio Isla och Dusan Basta. 

Isla kom först och skolades successivt in i laget under slutet av 00-talet. Inför säsongen 2009-10 blev det dock klart att även Dusan Basta skulle spela för Udinese. Basta och Isla sågs som talangfulla framtidsnamn och fick i början stå på tillväxt bakom den etablerade stjärnan Simone Pepe. Basta och Isla visade dock upp ett spel som gjorde det svårt att hålla dem utanför laget. När Pepe lämnade Udinese sommaren 2010 var de flesta därför överens om att Basta och Isla var mer än redo att ta över. Basta var den som imponerat mest under våren 2010 var därför den mest troliga startmannen till den kommande säsongen. 

Men under försäsongen gick Basta sönder och Isla blev lämnad ensam på kanten. Isla svarade genom att stå för en magnifik säsong där han var en högst bidragande orsak till att Udinese nådde en fjärdeplats. Men trots intresse från större klubbar blev chilenaren kvar. När Basta så var spelklar igen lagom till säsongsstarten 2011 var det därför dags för de två att gå en hård kamp om den åtråvärda platsen till höger. 

Basta fick den första chansen att visa vad han gick för, då han startade i ligapremiären. Han svarade med att göra ett mål mot Lecce. Isla å sin sida fick chansen i Europa League-premiären där han hjälpte Udinese att besegra Rennes. Därefter tog diskussionerna rejäl fart. Fjolårssuccén Isla eller Basta som hade varit tänkt att starta redan året innan? Det var en evig fråga som ingen tycktes ha svar på. 

I nästa Europa League-match mötte Udinese Celtic och där löstes frågan genom att de fick spela en halvlek var. Och under den kommande delen av säsongen fortsatte de att alterneras. De fick även prova att spela samtidigt. Sakta men säkert tog dock Basta över som valet ute till höger. Han visade sig ha allt det som en terzino behöver då han var en säker pjäs defensivt men också bidrog i offensiven. Att han under säsongen 2011-12 gjorde fem ligamål och fyra assister får ses som ett bevis på det sistnämnda.

En del i förklaringen till varför Basta fick fler chanser än Isla kan dock också vara att Isla redan under den föregående säsongen hade gjort större klubbar intresserade, och att den sportsliga ledningen redan såg Isla som förlorad. Sommaren 2012 lämnade också Isla för självaste Juventus och kvar blev Dusan Basta. Han svarade med att fortsätta vara bra. I ytterligare två säsonger var han det givna valet på Udineses högerkant, en pålitlig spelare som alltid gav 100%.

Något som också är anmärkningsvärt med högerytterpositionen i den här 10-talselvan är de spelare som hittills inte ens har nämnts i diskussionen. Dagens högerytter, Jens Stryger Larsen, hade exempelvis mycket väl kunnat ta en plats om han inte behövt konkurrera med Isla och Basta. Men faktum är att han inte ens är mitt tredjehandsval. För där återfinns schweizaren Silvan Widmer, som egentligen är förtjänt av mer än ett hedersomnämnande. Den dåvarande supertalangen sprang i sina bästa stunder upp och ned längs kanten som en furie, och det var ingen slump att han ansågs vara Lichsteiners arvtagare i det schweiziska landslaget. Att dessa två inte ens är nära en plats i Udineses 10-talselva säger mer om hur uppskattade Isla och Basta var. 

Och att Basta väljs före Isla visar hur mycket han betytt för Udinese under 2010-talet.


Elvan i sin helhet
Portiere:
Orestis Karnezis

Difensori:
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux
Maurizio Domizzi

Centrocampisti:
Dusan Basta

Jesper Klingnell2020-05-22 14:17:47

Fler artiklar om Udinese