Lagbanner
Intervju: Fredrik Lindgren

Intervju: Fredrik Lindgren

En trevligare person än Fredrik Lindgren att intervjua får man leta länge efter. Nu har han bland annat gett sin syn på GP-serien, de olika ligorna han kör i, SM och lag-VM.

Var lite nervös när jag slog Fredrik Lindgrens mobilnummer för att intervjua honom under tisdagsförmiddagen. Han kanske är trött och irriterad efter allt resande och alla tävlingar den senaste tiden, tänkte jag.

I söndags var det dessutom en tung afton både för honom och för hans Falubaz Zielona Góra, som överraskande förlorade den Polska ligamatchen hemma mot Betard WTS Wrocław (43-47). Jason Crump (13 poäng) och Kenneth Bjerre (17+1 poäng) var givetvis en stor bidragande orsak till gästernas vinst. Fredrik däremot skrapade endast ihop 3+1 poäng på tre heat, sedan var det slutkört för hans del.

Med tanke på det skrala resultatet så anade åtminstone jag att hans form inte var den bästa för tillfället och att de kommande matcherna troligtvis skulle gå lite halvdant. Men speedwayens värld kan ofta liknas vid en bergochdalbana och mycket riktigt körde han fullt på fyra heat redan dagen efter och hans Wolverhampton Wolves hemmabesegrade Coventry Bees med 56-38.

Dagen efter var det dags för ytterligare en drabbning – Västervik mot Dackarna i Elitserien. I ett regnigt Västervik skulle han nu köra tillsammans med förare som Rune Holta, Hans Andersen och Andreas Jonsson, vilka är hans stora konkurrenter både i Grand Prix-serien och i Polen. Frågan är om det bara är positivt att köra i samma lag som tre andra GP-förare eller om det snarare blir en belastning?

- Det kan vara vårat problem i Dackarna, alla vill ju vara bäst. Det är en lagsport i veckorna och en individuell sport på helgerna (GP). Det gäller att arbeta ihop – det är där nyckeln ligger. Vi vill väldigt gärna ta tillbaka SM-guldet.

Matchen avbröts för övrigt efter 11 körda heat då ställningen var 30-36, då hade han endast hunnit köra två heat (1, 2*) och fått ihop 3+1 poäng.

Förra lördagen var det GP-premiär i Leszno som slutade med en missad semifinalplats. Detta är en av de banorna som verkligen har sett hårda och hala ut ifrån sidan, men vad tycker egentligen förarna om detta?

- Banan var ok, kunde varit mer fäste men det var mindre halt än de senaste åren.

Var det en stor besvikelse att du missade semifinal i GP-premiären?

- Givetvis var jag besviken, jag hade semifinalplatsen som i en ask men slarvade bort den. Annars gjorde jag två bra heat som jag vann och jag körde om Jason bland annat.

Hur stor tycker du skillnaden är mellan permanenta och tillfälliga banor?

- De tillfälliga banorna är olika ifrån gång till gång, men i Köpenhamn och Cardiff har det varit fantastiskt bra, men de är ju mindre. Det kanske är svårare med en större bana som på Ullevi.

Vad tycker du om hela evenemanget på Ullevi om du jämför med samtliga andra GP och hur trivs du med att köra där?

- Bra arrangemang men jag hoppas att banan är bättre och inte lika svåråkt som de senaste två åren. Tidigare år har den varit väldigt gropig och banformen är svår i sig; ganska smal och långa rakor så man kommer upp i hög hastighet och möts av tvära kurvor.

Vilka var dina förväntningar inför säsongen, i respektive ligor samt GP – har de förändrats efter inledningen av säsongen?

- Jag känner att jag haft ett bra år i ligorna och jag vill alltid prestera. Jag har haft en långsiktig planering och målsättning i GP, är inne på mitt tredje år nu och har topp fem som mål.

Tycker du att din GP-satsning utvecklar dig som förare?

- Ja, min dröm är att bli världsmästare. Folk förstår inte hur mycket tuffare det är i GP än i ligorna. I VM har du tre riktigt tuffa motståndare i varje heat, i ligorna möter du oftast bara en i taget.

Vad skulle du i första hand vilja ändra på i GP-cirkusen om du hade fått?

- Det är lite fel att det är två GP-deltävlingar i Sverige och Danmark. Tre deltävlingar i Polen känns som minst en för mycket. Det har ju pratats mycket om att bredda sporten till fler länder? En deltävling per land skulle vara bättre.

Tar du ett år i taget när det gäller ligaspeedwayen i respektive länder?

- Det är lite olika, är sjunde året i Wolverhampton nu och jag hade ett treårskontrakt i Dackarna tidigare, det nuvarande kontraktet gäller i två år. Även i Polen har jag varit i samma lag en längre tid. Ibland är det skönt med trygghet, man vet vad man får.

Många Indian-fans hoppas att du kommer ”hem” snart, känner du själv att Indianerna är ett alternativ i framtiden?

- Givetvis skulle jag kunna se mig själv i Indianväst framöver, men det är inte rätt tid nu.

Ser du fram emot LagVM, vad tror du om Sveriges chanser?

- Det är alltid riktigt roligt, vi trivs i laget och brukar ha skoj tillsammans. Vi siktar först och främst på final sedan vill man givetvis vinna. Vi har inte bästa laget på papperet men det är små marginaler.

Är det viktigt för dig att lyckas bli svensk mästare i år?

- Ja, det vill jag väldigt gärna och det skulle betyda mycket. Det är det enda SM-tecknet jag saknar.

Hur viktigt är det för dig att vara bäst på alla plan, både vad gäller team, cyklar, klubbkörande och individuell körning?

- Det är svårt att vara bäst på allt men det ena ger det andra. Organisationsmässigt ligger jag väl till om man jämför med de bästa. Nu har jag tre polska mekaniker i teamet och min far Tommy hjälper till med logistiken och lätta renoveringar.

Det har länge varit mycket tyckande om att Fredrik Lindgren är den enda i GP-serien som kör på Jawa-motorer och att om han ska ha en chans på VM-titeln så måste han byta till märket GM. Till i år har han gjort det och vad säger du om bytet ifrån Jawa- till GM-motorer Fredrik?

- Lite skiljer det mellan motorerna och det tar lite tid att lära sig inställningarna. Jag har åkt två heat på Jawa i år och har inte tänkt fortsätta göra det. Jag är positiv till inledningen med GM och ser positivt på framtiden.

Tack för att du tog dig tid och lycka till framöver!

Kristian Svensson2010-05-07 13:30:00
Author

Fler artiklar om Speedwaydepån