Krönika: Generationsskifte på gång i GP-serien?
Många skulle nog vilja säga äntligen när de betraktar VM-tabellen. Helt plötsligt handlar det om andra namn i toppen än danske Nicki Pedersen och australiensaren Jason Crump. Efter fyra deltävlingar är det istället polacken Jarek Hampel som leder, tätt följd av Pedersens landsman Kenneth Bjerre, två förare som båda är födda på 80-talet. Tittar man sedan vidare i listan så ser man att ytterligare tre förare bland topp-åtta är 80-talister. Kanske är det för tidigt att säga att det är ett generationsskifte vi ser men tveklöst är det på gång.
I gårdagen GP-tävling i Parken var det Jarek Hampel som triumferade. Man behöver varken vara polack eller fan av Hampels svenska klubb Elit Vetlanda för att glädjas åt den sympatiske polacken framgång. Han har kört 40 GP-tävlingar och varit i hela tio finaler men aldrig vunnit en deltävling. Många har hävdat att polacken helt enkelt saknar vinnarskalle, att hans nerver spelar honom ett spratt när det verkligen gäller. Nu fick Hampel äntligen visa att hans belackare har fel, och onekligen är det svårt att säga att en förare som toppar VM-tabellen, som i tre av fyra deltävlingar varit på pallen saknar vinnarskalle. Men Elit Vetlanda-föraren har inte bara höjt sig en nivå inför denna säsong, han har också skänkt de polska fansen en tro på att Polen kan få sin första världsmästare på över 35 år.
Bjerre näste danske världsmästare
Men Hampel är förstås inte den enda som överraskat så här långt, även dansken Kenneth Bjerre framgångar har fått många att höja på ögonbrynen, inte så att man inte vet hur pass bra Bjerre kan köra men den här säsongen har han visat på en imponerande jämnhet. I England har den lille dansken visat fantastisk form. På 73 heat har han tagit hela 43 heatsegrar och 21 andraplatser. Visserligen är inte engelska ligan vad den en gång har varit men det är likväl en enastående facit. Jämnhet har också varit ett signum för Bjerre i GP-serien, han har som sämst varit sexa och plockat minst tio poäng i varje deltävling. Det som den unge danske behöver slipa på är sitt rykte, både i England och i Sverige har har skaffat sig rykte om att vara både pengafixerad och alltför egocentrerad, men oavsett sitt dåliga rykte så går det inte komma ifrån att Bjerre säsong präglats av både kontinuitet och tydlig målfokus. Han har till och med tagit hjälp av en psykolog för att förverkliga målet att bli världsmästare. Sammanfattningsvis kan man säga att det är Kenneth Bjerre som stigit fram som den främste utmanare till Nicki Pedersen om titeln Danmarks näste världsmästare, vilket förmodligen både Nicki Pedersen och Hans Andersen inte är helt nöjda med.
Gollobs tur att vinna?
Även om det är ett generationsskifte på gång så finns det förstås förare som inte bryr sig det minsta om det. Den polske veteranen Tomasz Gollob är på väg mot sin bästa säsong någonsin då han efter en något svajig start har visat strålande form med två andraplatser och en seger på de tre senaste tävlingarna. Ikonen från Bydgoszcz har många gånger varit nära att vinna VM-guldet men frågan är om inte Gollob i år har större chans än någonsin tidigare. Om Tomasz Gollob skulle lyckas vinna vore det inte bara den största sporthändelse som hänt Polen sedan landet tog VM-brons i fotboll 1982 (laget leddes av en annan polsk ikon från Bydgoszcz, Zbigniew Boniek) utan också glädja många fans runt om i världen. För även om Gollob har varit illa omtyckt så är det ingen tvekan om att många numera skulle unna polacken ett VM-guld.
Zorro på väg mot en bragd
Hampel och Bjerre må vara två överraskningar i VM-serien men ingen har överraskat lika mycket som Magnus ”Zorro” Zetterström. Den nederlagstippade indianen förväntades bli ett rundningsmärke i GP-serien men har blivit raka motsatsen. Zorro har seglat upp som en farlig utmanare och kan slå vem som helst, ingen går säker när Torshällabon äntrar banan. Magnus har visat alla att när det stämmer och han har det bästa tänkbara materialet så är han en fruktansvärt bra speedwayförare. Samtidigt ska man förstås vara realistisk, Zorro kommer inte ta några VM-medaljer men efter fyra deltävlingar är han bara fyra poäng från åttondeplatsen. Skulle han klara av en topp-åtta-placering vore det inget annat än en ren bragd.
Andreas fortsätter producera
Men även om Zorro imponerar så är han fortfarande inte bäste svensk. Andreas Jonsson ligger på en femteplats, endast elva poäng från bronsplatsen. Dackeföraren har hittills stått för en stabil insats men har haft lite oflyt. Två grundtävlingar har han vunnit men har sedan inte fått det att stämma lika bra i semifinalerna. I Prag blev han tveksamt utesluten medan han igår föll på eget grepp, men fortsätter han köra lika bra som i senaste tävlingarna kommer framgångarna förr eller senare. Andreas är fortfarande den svenske förare som ligger närmast att vinna en VM-deltävling.
Dags för uppehåll för Lindgren?
Tredje svensken, Fredrik Lindgren, har det riktigt tungt just nu. Tre gånger har han slutat på platserna precis utanför semifinalerna. I Prag gick han i tejpen när han hade chansen till att säkra en semifinalplats och igår ställde en vurpa till det för den sympatiske Örebrosonen. Problemet för Fredrik är att för varje gång han misslyckas med att ta sig till semifinal, desto svårare blir det att ta sig förbi motgångarna. I en sport som speedway är den mentala biten så oerhört viktig, det är svårt att vända en negativ spiral när man väl hamnat i den. Det är lätt att tankarna springer iväg när möjligheterna för framgång öppnas, och att resultatet blir raka motsatsen. Fredrik är inne på sin tredje säsong i GP-serien, och just nu står han bara och stampar. Om det inte snart vänder så är frågan om inte Fredrik ska ta ett uppehåll i GP-serien. För till syvende och sist så speglar dackeförarens insats i GP inte alls hans potential. Ett uppehåll skulle kunna innebära att Fredrik fick möjlighet att börja om på nytt, etablera sig på hög nivå i samtliga ligor för att så småningom komma tillbaka till VM-serien och visa hur bra han faktiskt är.
GP-serien lite avslagen
Även om Zorro och Andreas står för goda insatser i GP så känns GP-serien lite avslagen i Sverige. Till Ullevi kom endast drygt 12 000, för en sport som har ambitionen att etablera sig som en arenasport i de stora städerna är det naturligtvis långt ifrån godkänt. Dessutom har VM-tävlingarna på Ullevi knappast stått för propagandaspeedway. Man kan tycka det är märkligt, i Köpenhamn vallfärdar publiken, igår var det drygt 20 000 på plats. En del beror förstås på att danskarna är den främsta speedwaynationen i världen men samtidigt så har danskarna ingen toppliga som drar mängder av folk. Den vanlige dansken går sällan på speedway. Däremot finns det en helt annan mediaexponering i dansk press än i den svenska. Aftonbladets Stefan Holm skrev i det senaste numret av tidningen Speedyway Racing att han saknar professionell marknadsföring i svensk klubbspeedway. Medan Modo Hockey, utan att de tillfrågas, tillhandahåller kontaktuppgifter till Peter Forsberg så är det betydligare svårare att få fatt Piotr Swiderski. Holm menar att den dagen klubbarna inser vikten av att marknadsföra sig, den dagen kommer mediaexponeringen, och med det följer också ett större intresse för GP-serien. Då kommer vi tolvtusen på Ullevi förhoppningsvis bli det dubbla, och har vi då tur kämpar en av våra svenska förare på allvar om VM-titeln.