Allt vi behöver veta inför fotbolls-EM i sommar
Efter ett hela tolv månader framskjutet Europamästerskap, då världsläget satte stopp för fobollen under våren 2020 – och efter ett år av begränsade resmöjligheter och tomma arenor - närmar vi oss äntligen herrarnas fotbolls-EM. Våren är här och förutom ljusare tider innebär det att mästerskapssommaren är precis runt hörnet. Vi har tagit en titt på förutsättningarna inför turneringen som spelas mellan 11 juni och 11 juli.
Vad har Sverige för chanser?
Vad kan vi förvänta oss av det svenska landslaget i sommar? Det är givetvis omöjligt att se in i framtiden men om vi tar en titt på några bettingsidor kan vi trots allt få en bild av hur Sverige förväntas prestera.
Ska vi lita på spelbolagen är Sveriges chanser att gå långt i turneringen minimala. Det svenska landslaget räknas förvisso inte till kategorin av de fullständigt uträknade nationerna. I jämförelse med jättar som England, Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna kommer Sverige dock att få det väldigt svårt - enligt oddsen.
Tittar vi på Sveriges chanser att kvalificera sig ifrån gruppspelet ser oddsen betydligt muntrare ut. I grupp E kommer Sverige att ställas mot Spanien, Polen och Slovakien. Föga förvånande är det Spanien som är den stora favoriten och Slovakien som väntas få det tuffast. Mellan Sverige och Polen är det däremot näst intill dött lopp.
En del spelbolag håller Polen som knapp favorit I den duellen men alla som har följt det svenska landslaget de senaste åren är väl medvetna om vilken högstanivå Sverige besitter. Dessutom har vi ju som bekant fått förstärkning av självaste Zlatan Ibrahimovic. Att hoppas på slutspelsavancemang är med andra ord inte helt orimligt.
Vill du själv ta en titt på hur oddsen ser ut kan du besöka Odds.se – där kan du jämföra olika spelbolag med varandra för att hitta de bästa spelen på fotbolls-EM.
Vilka nationer deltar?
Fotbolls-EM kommer att spelas med sex stycken grupper, där fyra nationer gör upp i respektive grupp. Grupperna ser ut enligt följande:
Grupp A: Italien, Schweiz, Turkiet och Wales.
Grupp B: Belgien, Danmark, Ryssland och Finland.
Grupp C: Nederländerna, Österrike, Ukraina och Nordmakedonien.
Grupp D: England, Kroatien, Tjeckien och Skottland.
Grupp E: Spanien, Polen, Sverige och Slovakien.
Grupp F: Frankrike, Tyskland, Portugal och Ungern.
Var spelas alla matcher?
Unikt med den kommande EM-turneringen är att mästerskapet spelas på flertalet arenor runt om i Europa, istället för att arrangeras av endast en eller två värdnationer. Det rådande världsläget har gjort att en del spelplatser har kommit och gått, men nu ser de tilltänkta arenorna ut att vara spikade.
EM kommer att spelas i följande elva städer: Amsterdam, Baku, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Glasgow, London, München, Rom, Sevilla och St. Petersburg.
Sverige kommer att spela sin inledande match mot Spanien i Sevilla, den 14 juni, för att sedan möta Slovakien (18 juni) och Polen (23 juni) i St. Petersburg. Flest slutspelsmatcher kommer sedan att spelas på Wembley i London, som har tilldelats två åttondelsfinaler, båda semifinalerna och den stora finalen, den 11 juli.
Blir det någon publik?
Ja, UEFA har meddelat att det blir publik under Europamästerskapet i sommar. En av anledningarna till att vissa spelplatser har ändrats så nära inpå turneringen är just för att publik ska kunna släppas in på arenorna.
I St. Petersburg och Baku har man meddelat att arenorna kan fyllas till 50 procent medan Budapest hoppas på att kunna släppa in 100 procent. Amsterdam, Bukarest, Köpenhamn, Glasgow, Rom, London och Sevilla räknar med att fylla arenorna till mellan 25-33 procent samtidigt som Münchens prognos är 22 procent av kapaciteten.
Den 11 juni smäller det som sagt – då är det äntligen tid för EM 2021 där Europas främsta fotbollsnationer mäter sig med varandra i ännu ett klassiskt mästerskap.