Det säljs mer pulsoximeters än någonsin förut

Det säljs mer pulsoximeters än någonsin förut

Att mäta syresättningen av blodet är viktigt av många orsaker. När man sysslar med idrott av något slag är det än mer viktigt då en optimal syresättning gör att man orkar mer. Samtidigt kan man behöva genomföra en läkarkontroll om blodet skulle visa sig inte syresättas enligt ordning.

Syremätaren är därmed ett verktyg som har många användningsområden och det är dessutom en extra trygghetsaspekt att nyttja en sådan i samband med till exempel fysiskt påfrestande träningspass.

Idag kan man som privatperson införskaffa en pulsoximeter som det heter. Denna sätter man enkelt på fingertoppen och därefter läser den av blodets syresättning. Hos Testjakt.se har de gått igenom och testat ett flertal pulsoximeters för privatpersoner, för att se vilka av dem som fungerar bäst och vilka olika funktioner de har. På så sätt kan man med hjälp av testet välja en pulsoximeter som har just de funktioner man själv behöver.

Syresättning av blodet – så funkar det

Det krävs syre för att kroppen och alla organ ska fungera som det är tänkt. Syret andas man in via lungorna och därefter transporteras det runt i kroppen med hjälp av blodet. När blodet transporterar syret runt i kroppen kan man mäta hur syresatt blodet är; det vill säga hur stor förmåga blodet har att fånga upp det syre som man andas in i lungorna. En normal syresättning hos en frisk vuxen människa ligger mellan 95 och 99 %. En person som har någon form av lungsjukdom - till exempel KOL eller astma - kan dock ha en lägre syresättningsgrad, vilket är en konsekvens av den aktuella lungsjukdomen. Även en person som vistas på hög höjd kan ha en lägre syresättning av blodet och det beror då på att luften är mer syrefattig ju högre upp man kommer.

Så fungerar en pulsoximeter

En pulsoximeter mäter hur hög syresättning du har i ditt blod. Det sker genom att man klämmer fast pulsoximetern på fingertoppen – ungefär som en klädnypa – och därefter skickar den två olika våglängder av ljus genom kroppen. Med hjälp av dessa får man därefter ett resultat.

Att en pulsoximeter används i sportsliga sammanhang har att göra med att man vill kontrollera idrottarens hälsa. Det är nämligen så att man själv inte nödvändigtvis behöver märka av att blodet har en nedsatt syreupptagningsförmåga. Samtidigt kan detta vara tecken på sjukdom och det ska därför alltid kontrolleras av läkare. Genom att mäta syresättningen i blodet på den som idrottar minskar risken för idrottsrelaterade skador – såväl enklare som mer allvarliga sådana.

Man brukar räkna att en syresättningsprocent som ligger mellan 94 och 99 % anses vara normal och ingen grund till oro. Skulle syresättningen däremot ligga mellan 90 och 93 % är den av någon anledning nedsatt och man bör därför se till att boka ett läkarbesök relativt snart.

Skulle syresättningen i blodet rentav understiga 90 % räknas det som kritiskt och man ska då omedelbart uppsöka vård.

Dessa värden gäller för fullt friska personer, vilka inte har någon lungsjukdom eller några kända hjärtproblem. Det går heller inte att hänvisa till dessa värden om man befinner sig på en höjd som överstiger 1 500 meter över havet.
 

Linus Näslund2021-06-08 09:00:00
Author

Fler artiklar om Native Room

Bolognese med en twist: Vincent Mariani vinner årets Fotbollognese
Bäst bettingsidor med svensk licens: En omfattande guide för 2023
Vad menas med Units betting?