Finanser i den moderna fotbollen

Finanser i den moderna fotbollen

Oavsett om man tycker om det eller inte så går det inte att komma ifrån att den globala och moderna fotbollen till stor del handlar om att tjäna pengar. Qatar 2022 är väl det självklara exemplet, men idag så ägs världens största klubbar av miljardärer med fickor som aldrig tycks ta slut.

Kostnader för spelare är också någonting som har stigit dramatiskt under de senaste åren. Nya rekord för löner och spelarövergångar står som spön i backen, och med jämna mellanrum är det en allsvensk klubb som slår sitt eget rekord när det kommer till spelarförsäljningar. Hur man än vrider och vänder på det så är pengar och ekonomi en oerhört viktig del av fotbollens ekosystem idag.

Många klubbar liknar mer stora företag än föreningar
Vi i Sverige har ju 51%-regeln - någonting som är oerhört ovanligt i Europa och i den globala fotbollsvärlden. Detta i sin tur betyder också att det finns en hel del klubbar där ägare och sponsorer pumpar in enorma summor pengar. I takt med att fler och fler klubbar har valt att börsnotera sig så finns det även en helt annan typ av insyn.

Den information som finns att ta del av avslöjar att det idag finns gott om klubbar som omsätter enorma summor pengar. De största klubbarna i Premier League drar in fantasisummor och även i Italien så kan klubbar som Juventus och Milan göra enorma vinster varje år. Ett tydligt exempel på fotbollens business är FC Köpenhamn vars ägare, Parken Sport and Entertainment, gör stora ekonomiska vinster på stadion - med lagets matcher i spetsen.

Lån är helt normalt i fotbollsvärlden 
När det kommer till lån och fotbollsklubbar så är det en hel del som liknar privatlån. Samtidigt så är detta ett område som man inte vet särskilt mycket om, även om det inte är allt för ovanligt att stora klubbar tecknar upp sig på lån.

När det kommer till varför klubbar gör detta så är anledningarna många. Det kan precis som för en privatperson handla om att man vill samla lån och krediter på ett och samma ställe, eller lösgöra mer kapital för att få en affär att gå i hamn.

Klubbar kan också, precis som privatpersoner, teckna upp sig på lån för att renovera och bygga om lokaler. Det kan handla om att man behöver renovera en arena - någonting som Real Madrid har sysslat med under pandemin - eller att man behöver kapital till en ny träningsanläggning.

Precis som för privatpersoner så kan lån sätta klubbar i en oerhört tuff sits om inte pengarna kommer in som de ska från andra hållet, nämligen intäktssidan. Om en privatperson tecknar upp sig på ett lån som man inte har möjlighet att betala tillbaka så kan det bli så att Kronofogden säljer av ens tillgångar för att kunna betala av skulderna. Ett exempel på detta även hos klubbarna är Barcelona som för nuvarande har ett riktigt tufft läge ekonomiskt. Klubben har cirka 100 miljarder euro i skulder som just nu succesivt betalas av. Där en privatperson kanske behöver dra in på resor och restaurangbesök till följd av amorteringar så betyder det för en fotbollsklubb att man istället ofta inte har möjlighet att satsa och konkurrera på samma nivå som tidigare sportsligt.
 

Hanna Sjöberg2022-05-12 08:11:51

Fler artiklar om Native Room

Bolognese med en twist: Vincent Mariani vinner årets Fotbollognese
Bäst bettingsidor med svensk licens: En omfattande guide för 2023
Vad menas med Units betting?