Så växer svensk damfotboll
Att det finns stora skillnader mellan dam- och herrfotboll råder det inga tvivel om. Detta är en fråga som delar upp fotbollsentusiasterna i två läger.
Framförallt handlar det om de otroligt stora lönemässiga skillnaderna, vilka brukar försvaras med att damfotbollen inte genererar i närheten av samma intresse som herrfotbollen. Samtidigt finns det ett otroligt stort intresse både bland flickor, juniorer och seniorer att utöva damfotboll och i stort sett varenda liten ort i Sverige har fotbollslag för bägge kön.
Till saken hör också att det svenska damlandslaget i internationella sammanhang i stort sett alltid har presterat bättre än det svenska herrlandslaget. Lön efter prestation gäller i många sammanhang - men inte inom svensk fotboll.
Svensk damfotboll idag
Att det finns ett växande intresse även bland allmänheten för svensk damfotboll går inte att ta miste på. Detta kan vi till stor del tacka vårt fantastiska damlandslag för. Man visar gång på gång att lilla Sverige är en fotbollsnation att räkna med. Ta till exempel OS i Tokyo 2020 (2021) där det svenska damlandslaget kammade hem ett OS-silver! En imponerande bragd som fick många svenska supportrar att revidera sin syn på damfotbollen.
Även inom svensk betting märks en skillnad på intresset för damernas matcher och enligt en undersökning som Svenska Spel utförde i 2018 hade intresset för damfotbollsmatcher ökat från 6 procent 2014, till 28 procent 2018 - en klart positiv utveckling.
Svenska damfotbollsspelare stora även internationellt
År 2020 gjorde den välrenommerade tidningen The Guardian en stor omröstning där 94 fotbollsexperter fick ranka världens 100 bästa fotbollsspelare på damsidan. På denna lista hade Sverige så många som 8 spelare. Med tanke på att det finns 195 länder totalt i hela världen, är 8 platser av 100 en siffra att vara rejält stolt över.
Samtliga svenska damer på The Guardians lista:
- Magdalena Eriksson (25)
- Kosovare Asllani (35)
- Caroline Seger (64)
- Sofia Jakobsson (69)
- Nilla Fischer (78)
- Hanna Glas (81)
- Anna Anvegård (85)
- Pauline Hammarlund (99)
Hur lönerna sätts inom dam- respektive herrfotboll har vållat stora diskussioner - och inte utan anledning. I 2020 kom det fram siffror som visade på att om de bägge landslagen skulle avancerat till en kvartsfinal i VM skulle damernas lön motsvara ungefär 10% av herrarnas - något som vållade stora diskussioner i fotbollsvärlden. Det svenska herrlandslaget var helt med på banan och avstod sina ersättningar under hösten 2020 för att få till stånd rimliga lönesättningar även för damerna - något som visar på att även herrarna tycker damfotbollen är viktig att uppmärksamma. Att det fortfarande är en bit kvar att gå står dock klart när man jämför de tre högst betalda spelarna inom dam- respektive herrallsvenskan.
Högst betalda spelare i damallsvenskan:
- Caroline Seger - 1 041 003 kr
- Elin Rubensson - 1 034 638 kr
- Stina Blackstenius - 923 146 kr
- Högst betalda spelare i herrallsvenskan
- Oscar Lewicki - 3 173 300 kr
- Linus Wahlqvist - 2 955 200 kr
- Anel Ahmedhodzic - 2 410 800 kr
En stor orsak till att det är möjligt att höja herrarnas löner - i en avsevärt snabbare takt än damernas - är den väldigt snedställda sponsringen. Dels är det mycket lättare att hitta sponsorer till herrfotbollen generellt men även den statliga sponsringen via Svenska Spel har hängt efter. I 2018 kunde vi på Svenska Spels egna sidor läsa om hur två sponsoravtal slutits fram till 2023 - ett med Svenska Fotbollsförbundet och ett med Elitfotboll Dam. Avtalet med SFF var värt 240 miljoner kronor, medan avtalet med Elitfotboll Dam var värt 143 miljoner kronor - och då var det sistnämnda ändå en 60-procentig ökning från det senaste avtalet.
En ljus framtid för svensk damfotboll
Även om siffrorna gällande lönesättning och sponsring visar att det finns en lång väg kvar att gå så talar statistiken ändå sitt tydliga språk. Intresset för svensk damfotboll växer allt mer bland de svenska fotbollsfansen. Med tanke på hur otroligt kompetenta fotbollsdamer vi faktiskt har är det på tiden att även dessa får den uppmärksamhet som de förtjänar.
Att det svenska damlandslaget kämpade hem ett silver i OS har sannolikt bidragit till ett ytterligare intresse, vars positiva effekter förhoppningsvis bildar en snöbollseffekt. Vi hoppas att det också kommer göra det enklare för damlagen att hitta sponsorer eftersom företagen ser att Sverige har ett damlandslag som inte är rädda för att visa sina motståndare var skåpet ska stå. Att Sveriges damlandslag just nu rankas som näst bäst i världen på Fifas världsrankning är en enorm fjäder i hatten. Näst bäst i världen - det är stort!
Detta behövs för att höja svensk damfotboll ytterligare
Även om vi kommit långt på vägen är det fortfarande en bra bit att gå innan vi är i mål. Vissa saker är viktigare än andra att ta tag i först. Här är de kanske viktigaste pusselbitarna att få på plats så snart som möjligt:
- Likvärdiga löner mellan damer och herrar
- Fler sponsorer till damfotbollen
- Ökad bevakning kring damfotbollen ifrån medias sida