Ball Arena, 2024-10-17 03:30

Colorado - Boston

50/50
Carlo och Koepke firar fjärdekedjans framfart

50/50

Fyra matcher in på säsongen och jag har en del punkter att gå igenom. Två vinster, två förluster och nu väntar en roadtrip.

Florida-Boston 6-4
Boston-Montreal 6-4
Boston-Los Angeles 2-1 efter förlängning
Boston-Florida 3-4

Den gemensamma nämnaren för förlusterna vet vi allihop. Vårat boogeyteam Panthers har gjort livet surt för oss två matcher på raken både hemma och borta. En väsentlig skillnad i dom matcherna var dock att vi var numret mindre i premiären men jag tyckte att vi spelade bättre än dom senast och var värda vinsten. Men gör man misstag så utnyttjar dom det skoningslöst och det fick både Lohrei och Poitras erfara.
Däremellan kom det två vinster varav matchen mot Montreal var jämnare siffermässigt än den var i spelet då vi gjorde en riktigt gedigen insats rakt igenom. Mot Kings såg spelet inte bra ut men där visade Jeremy Swayman varför han får betalt 8,25 miljoner per säsong och det gav oss två poäng när "Pasta" avgjorde i förlängningen.

Sammanfattning
Vi har saker som har fungerat och saker som inte har fungerat första fyra matcherna. Det som har fungerat är förstakedjan och fjärdekedjan. Elias Lindholm har fått precis den starten både han och alla vi ville ha. Fem poäng på fyra matcher och ett väldigt bra tvåvägsspel där han är nyttig i alla spelformer. En Bergeron light helt enkelt, så som vi hoppades. Men det är en lång säsong och jag hoppas att han kan fortsätta och dessutom öka när slutspelet kommer.

Han tillsammans med Pastrnak och Zacha har hittat varandra bra från start men det finns otroligt mycket mer att hämta där tror jag när dom fått spela ihop sig mer. Vi får ge dom tid.

Den absolut största överraskningen är fjärdekedjan som faktiskt leder laget både med sitt sätt att spela och med poängen man faktiskt producerar. Kastelic, Beecher och Koepke har hittat kemi tillsammans direkt och det syns tydligt på isen när man ofta förlägger spelet i offensiv zon och dessutom utnyttjar lägena man får. Har tillsammans gjort 13 poäng och det är både förvånande som satan men oerhört kul framförallt. Vi kan ju inte begära att dom ska leda laget under några längre perioder men det är anmärkningsvärt vilken start man har fått på säsongen.

Det som inte har fungerat alls hittills är andrakedjan med Marchand, Coyle och Geekie. Marchand har gjort två assist men båda dom har varit i special teams, både Coyle och Geekie är på noll poäng än så länge.
Tredjekedjan funkade helt okej i vinstmatcherna men mot Florida har man blivit fullständigt pulveriserade och herrar Frederic, Brazeau, Jones och Tufte har haft det tufft. Därför har också dom två sistnämnda fått kolla från läktaren. Poitras gjorde en riktigt fin comeback men stod också för ett stort misstag i powerplay i matchen efter mot Florida som ledde till ett baklängesmål. Här finns det väldigt mycket att förbättra och det ska bli intressant att se hur Montgomery formerar kedjorna nu när man har identifierat svagheterna.

Veckans tre rubriker:
1. Försvaret

Vi har inte gått att känna igen försvarsmässigt dom här första matcherna och det är lite överraskande med tanke på att den enda nya backen vi har är Nikita Zadorov. Man har inte hittat riktigt rätt med backparen än, det har sett bra ut i en match för att i nästa bli sämre och därav har man skiftat backpartners också. Förhoppningsvis kan man hitta en bra kemi mellan paren och ju mer man får spela tillsammans desto bättre bör det bli. Men sett till dom första matcherna ger jag bara McAvoy och Carlo godkänt, dom andra kan definitivt bättre än vad dom har visat.

2. Ojämna forwards
Som jag har varit inne på så är det just nu en väldigt ojämn forwardsuppsättning vi har där två kedjor gör det mesta jobbet framåt. Vi behöver verkligen hitta formationer som passar bättre med varandra och jag kan förstå att det är svårt för Montgomery för man vill inte splittra på varken första eller fjärde som har varit framgångsrika tillsammans. Då finns det bara sex spelare att skifta runt på. Skulle det fortsätta gå tungt för middle six så finns ju alternativet att plocka upp någon från AHL för att testa. Vi vet ju att det finns folk som knackar på dörren där. Men det är verkligen en rubrik för veckan som har gått som jag gärna inte behöver skriva om nästa vecka.

3. Fjärdekedjan
Måste ändå dyka ner extra i detta. Hur bra har dom inte varit? Producerar som en förstakedja och dom underliggande siffrorna visar att dom förtjänar det också. Alla tre ligger på 50% eller över när det kommer till att man skapar mer framåt än vad man släpper till bakåt och det är bara tre andra spelare i laget som är över 50% där. Koepke har en snittistid på 9:27, Kastelic på 11:20 och Beecher på 13:38, det är plats 14, 18 och 20 av 21 spelare som fått istid vilket är ett bevis på hur effektiva man har varit. Som sagt lär det inte hålla i längden men det är väldigt kul att se och det är bara att hoppas på att dom kan rida på den här vågen så länge som möjligt.

Interna poängligan
Elias Lindholm 5 (2+3)
Mark Kastelic 5 (2+3)
David Pastrnak 4 (3+1)
Cole Koepke 4 (1+3)
John Beecher 4 (1+3)
Brandon Carlo 3 (1+2)
Charlie McAvoy 3 (2+1)
Mason Lohrei 3 (1+2)
Brad Marchand 2 (0+2)
Nikita Zadorov 2 (0+2)
Pavel Zacha 2 (1+1)
Hampus Lindholm 1 (0+1)
Trent Frederic 1 (1+0)
Andrew Peeke 1 (0+1)
Justin Brazeau 1 (0+1)
Matthew Poitras 1 (0+1)


Målvaktsstatistik
Jeremy Swayman - 2 vinster på 3 starter, 89,3%, 2,98 GAA
Joonas Korpisalo - Ingen vinst på 1 start, 82,9%, 6,19 GAA


Kommande matcher
Natten mellan 16-17 oktober 03:35 Colorado Avalanche-Boston Bruins
Natten mellan 19-20 oktober 03:05 Utah Hockey Club-Boston Bruins
Natten mellan 22-23 oktober 02:50 Nashville Predators-Boston Bruins


Tre raka bortamatcher innan vi vänder hemåt igen och hade man sagt på förhand att när vi beger oss ut på den här resan kommer Colorado och Nashville vara dom enda lagen i NHL på 0 poäng samtidigt som Utah startat med vinster i tre av fyra hade man nog blivit kallad för både det ena och det andra. Men det är sanningen som den är just nu. Men det ska absolut inte få in oss i någon falsk trygghet, det finns firepower i alla dom här lagen och kanske extra i Colorado och Nashville.

Det gäller för oss att hitta mer rätt i lagdelarna och hitta det rätta samarbetet som behövs för att vi ska bli ett svårt lag att möta igen. I början på säsongen har vi gjort lite för mycket misstag, varit för sena på puckar i dom farliga områdena och släppt till lite för mycket med tanke på hur vår backsida ser ut. Framåt har det sett bra ut trots att det är torka i middle six och får man önska något är det att vi ska hitta mer rätt just i dom formationerna.

Lets go Bruins!

 

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2024-10-16 19:54:00
Author

Fler artiklar om Boston

Preview 24/25 - Boston Bruins