Boston - Los Angeles
3 - 4

Uppryckning spelmässigt - men knappt resultatmässigt
Tim Thomas är för alltid en legend i Boston

Tre matcher blev till resultatraden 1-1-1 vilket var en förbättring rent poängmässigt, men vi borde kanske haft fler poäng sett till spelet. Vi sitter lugnt och tryggt på första plats i Atlantic Division trots att förlusterna radats upp dock, så ingen fara på taket.

Tampa Bay borta är aldrig en lätt uppgift och speciellt inte efter Bostons tidigare matcher där man spelat allt annat än inspirerat. Det blev dock en rejäl uppryckning spelmässigt i denna match, men trots det gick resultatet inte vår väg. Patrice Bergeron inledde målskyttet i första perioden men i andra kvitterade Tampa Bay i powerplay genom Steven Stamkos som hittade rätt bakom Rask. I tredje föll matchen ur händerna på oss när Brayden Point kunde göra 2-1, även det i PP, innan det blev en lång väntan på nästa mål. Det var återigen Stamkos som höll sig framme och mitt i vår press hittade han in med 3-1 med bara fem minuter kvar. John Moore som är tillbaka i laget på bekostnad av Clifton reducerade med dryga tre minuter kvar men närmre än så kom aldrig Black & Gold tyvärr.

I lördags natt spelade vi sista matchen på roadtripen mot Florida och äntligen skulle vi bryta vår förlusttrend. Jake DeBrusk satte ettan i första innan våra tjecker spädde på med ett mål vardera till 3-0 i andra. Man satte andan i halsen dock när Florida höll på att göra som senast mot oss när dom vände underläge 0-4 inför sista till seger med 5-4 efter straffar. För först reducerade Mark Pysyk tidigt i tredje innan Keith Yandle satte 3-2 med över halva perioden kvar. Den här gången så lyckades vi dock hålla undan när Pastrnak satte sitt andra för kvällen och sitt 28e mål totalt den här säsongen i öppen kasse. En efterlängtad seger minst sagt!

Inatt var det dags för toppen av east mot botten av west när Los Angeles kom på besök till TD Garden. Det blev en minst sagt svår match för våra gubbar för Kings spelade tight och spelade efter förutsättningarna. Trots spelmässigt övertag framförallt från mitten av matchen och framåt så blev det ett dystert resultat igen. Blake Lizotte satte 1-0 i PP innan Danton Heinen kvitterade via skridskon i slutet av första, även det i PP. Vi fick ett powerplay i början på andra men då lyckades vi gå bort oss när "Pasta" som sista gubbe försökte stjäla pucken av Kempe som med enkelhet gjorde bort tjecken innan han fri med Tuukka kunde sätta 2-1 i boxplay. Bergeron kvitterade sen via ett skott som gick stolpe in efter halva perioden och här tog Boston över matchen mer och mer. Ett enkelt skott från Carlo i början på tredje perioden styrdes på en LA-back och in bakom Quick vilket gjorde ställningen 3-2 och då trodde man att det skulle lösa sig till slut. Men trots att Kings inte sköt ett enda skott på över tio minuter så lyckades man kvittera med drygt två minuter kvar via ett skott från blå av Matt Roy som letade sig in och matchen gick till förlängning. Väl där hade både Bjork och Bergeron varsitt friläge utan att kunna förvalta dom. Istället kom Kings två mot en och Kopitars skott satt högt bakom Tuukka och förlusten var ett faktum. En stor besvikelse sett till spelet.

Vi har nu alltså förlorat sex av dom sju senaste matcherna vilket såklart inte är godkänt. Trots det så ligger vi solklart etta i divisionen och det ska vi vara glada för såklart. Vi stoltserar med 49 poäng och bakom oss är det ett riktigt getingbo med Buffalo på 39, Montreal och Toronto på 38 och Tampa Bay och Florida på 37 poäng. Där har Tampa och Florida en fördel av att bara ha spelat 32 respektive 33 matcher jämfört med oss andra som är på 34 (Montreal) eller 35.

Igår fick vi besked om att Los Angeles och Ilya Kovalchuk går skilda vägar. Han är numera free agent och ryktena gick igår från bland annat Igor Eronko att Bruins är intresserat av ryssen. Vi var en av huvudkandidaterna att plocka in honom när han till slut valde Kings istället så det är fullt förståeligt. Taylor Hall gick ju som bekant till Arizona och honom hade vi ändå inte haft råd med även fast man såklart drömde om det. Med våra problem att hitta rätt i andra och tredjekedjan så ser jag inte varför vi inte skulle kunna chansa på Kovalchuk. Det kan knappast bli sämre än att ha Brett Ritchie i en andrakedja liksom. Vi har just nu drygt 1,7 miljoner i cap space och enligt uppgifter via Twitters insiders så vill Kovalchuk spela för en contender till en minimumlön. Så tar vi in honom på ett kontrakt med en cap hit på 1 miljon så är det verkligen en low risk, high reward-värvning i mina ögon. Det är ju värt att testa, funkar det så blir alla väldigt glada då han är en sniper av rang. Funkar det inte så är det bara att gå vidare.
Tänk er den här laguppställningen:
Marchand-Bergeron-Pastrnak
DeBrusk-Krejci-Kovalchuk
Heinen-Coyle-Bjork
Nordström-Kuraly-Wagner

(Backes/Ritchie-Lindholm-Kuhlman/Senyshyn)
Som sagt, värt att testa eller vad tycker ni kära läsare?

Nu väntar svårspelade Islanders på torsdag natt 01:00. Dom åkte på en rejäl smäll mot Nashville där dom förlorade med 8-3 inatt, väldigt iögonfallande och något som Barry Trotz och company säkert kommer vilja råda bot på med en nolla mot oss. Det ska vi förhoppningsvis lyckas bryta oss igenom men vi vet hur defensivt skickliga det laget är. Som av en slump möter vi sen just Nashville på lördag natt 01:00 även det hemma i TD Garden. Ett spännande möte mot en contender från andra konferensen som det gått knackigt för hittills, men där vet vi också att det finns firepower, framförallt från backarna. Efter det möter vi för tredje gången på kort tid Capitals. Nu är det banne mig dags för en seger mot toppkonkurrenterna så dom inte drar ifrån alltför mycket.

Vi ses i den här kolumnen i mitten på nästa vecka igen!

Topp 3
3. Gapet ner till konkurrenterna.

10 poäng ner till tvåan i divisionen, det är en skön känsla som vi ska vara väldigt tacksamma för. Det kan dock snabbt ätas upp om vi fortsätter förlora som vi gjort.
2. Spjutspetsarna.
Brad Marchand och David Pastrnak fortsätter leverera fruktansvärt fina siffror. Marchand har 51 (18+33) poäng på 35 matcher medan Pastrnak kan stoltsera med 49 (28+21) poäng där han leder målligan med fyra mål före Jack Eichel.
1. Tim Thomas.
Han blev invald i USAs hockey hall of fame inför matchen mot Capitals och berättade i samband med den om sin mörka tid efter hockeykarriären. För alltid en hjälte i vår klubb, men oj vad man inte vill se sånt hända spelare efter deras karriärer. Se i spelaren nedan.