Lagbanner

Dallas Stars Silly Season

Vilka har lämnat klubben under sommaren och vilka har anslutit sig till Texas stjärnor? Flera intressanta namn presenteras, både kända som okända. Dallas Stars fick dessutom rättigheterna till 5 nya hockeytalanger under årets Entry Draft och vi tar en närmare titt på samtliga framtidslöften.

S i L L Y  S e A S O N :


UT:

Dan Jancevski till Montreal Canadiens
Patrick Traverse till San José Sharks
Jason Arnott till Nashville Predators
Willie Mitchell till Vancouver Canucks
Johan Hedberg till Atlanta Thrashers
Niko Kapanen till Atlanta Thrashers


Kommentar:

Backarna Dan Jancevski och Patrick Traverse kommer med all sannolikhet inte saknas under den kommande säsongen; båda höll mest till i farmarlaget Iowa under 2005/06.

Jason Arnott gjorde sin klart bästa säsong, både för Dallas Stars och sett över hela NHL-karriären, under 2005/06. Med 32 mål och 76 poäng totalt var han givetvis en viktig kugge offensivt, men gjorde även ett bra jobb defensivt vid de tillfällen det krävdes. Förlusten av Arnott lär komma att svida och det känns extra tungt att tappa honom nu när han äntligen nått upp till de förväntningar som ställdes på honom efter hans fina rookie-säsong i början av 90-talet.

Frågan är om backen Willie Mitchell’s flytt kommer att påverka Dallas Stars framgångar särskilt mycket, då hans storlek och räckvidd är hans främsta attribut som hockeyspelare och laget ändå har kvar en rad storväxta backar i truppen. Hans fläskiga lönekrav på $3,500,000 kan istället med fördel användas till något nyttigare.

Att tappa en sådan stark andremålvakt som Johan Hedberg kan visa sig att bli kostsamt under en lång grundserie och ett eventuellt slutspel, även om han fick sparsamt med speltid under den gångna säsongen. Han anses dock vara tillräckligt bra för att vara förstemålvakt i många lag, vilket antagligen är en av anledningarna att han valde att flytta på sig.

Niko Kapanen lyckades aldrig att på allvar få ut någonting av sin hockeytalang i Dallas Stars, därför är det föga förvånande att han fick gå under sommaren. Det han tar med sig är uppoffrande- och defensivt starkt spel, men då hans framgångar varit relativt blygsamma så kommer säkert saknaden efter honom bli därefter.


IN:

Jeff Halpern från Washington Capitals
Matthew Barnaby från Chicago Blackhawks
Eric Lindros från Toronto Maple Leafs
Patrik Stefan från Atlanta Trashers
Darryl Sydor från Tampa Bay Lightning
Jaroslav Modry från Atlanta Trashers
Joel Lundqvist från Frölunda Indians
Tobias Stephan från EHC Kloten (Schweiz)


Kommentar:

Checking line-centern Jeff Halpern är ett välkommet bidrag till lagets förmåga att mörda motståndarnas ytor och flärd i power play. Dessutom får man också en poängmakare av hyggliga mått; 11 mål och 44 poäng på 70 grundspelsmatcher under 2005/06. Halpern har alla chanser att få visa upp sig och sina färdigheter regelbundet under säsongen, något Dallas Stars är villiga att satsa $2,000,000 på.

Snackpåsen Matthew Barnaby har få vänner i NHL, såväl i eget omklädningsrum som hos motståndare. Dallas Stars blir hans 7:e NHL-lag på 14 säsonger och för att utföra jobbet som busmus får han $625,000 under ett år. Han besitter faktiskt mer hockeytalang än vad han alltid får cred för; under en god säsong kan han säkert nå upp till 35-40 poäng, trots begränsad speltid som ytterforward i de poängproducerande kedjorna. Kan bli ett relativt billigt och nyttigt tillskott så länge han lurar in motståndarna i utvisningsbåset och inte sig själv.

I början av 90-talet så kallades Eric Lindros för ”the next one”, arvtagaren till levande legender som Gretzky och Lemiuex. Han ansågs så lovande av Philadelphia Flyers att de genomförde tidernas dyraste och kanske sämsta (?) trade med dåvarande Quebec Nordiques. Som bekant ingick bland annat en viss Peter Forsberg som bara en i mängden av förstklassiga spelare som krävdes som motvikt till den storväxte centern. Lindros etablerade sig snabbt som världens främsta power forward och gjorde bland annat över 40 mål 4 gånger på 8 säsonger. Säsongen 1995/96 kom han upp i 115 poäng under grundserien, hans personliga rekord. Efter sina lyckosamma säsonger i Philadelphia började det gå utför då han upprepade gånger råkade ut för allvarliga hjärnskakningar som höll honom borta från spel. Han lyckades sedan att återuppliva karriären i NY Rangers, och under sin första säsong på Madison Square Garden, 2001/02, gjorde han 37 mål och 73 poäng totalt på 72 matcher. Men problemen fortsatte och de stora framgångarna uteblev sedan i och med fortsatta skadeproblem. Under den gångna säsongen spelade Lindros 33 matcher för Toronto Maple Leafs och noterades för 22 poäng. Och nu är det alltså dags att pröva lyckan i Dallas Stars och klubben anser att en sådan chansning är värd $1,500,000 för en säsong. Om Lindros kommer ens i närheten av den kapacitet han en gång besatt, så är han värd minst en fyrdubbel lön. En försiktig förhoppning är att han ska komma att fylla det tomrum som Jason Arnott nu lämnar efter sig.

1999-års förstaval totalt i Entry Draften föll på tjeckiske centern Patrik Stefan. Han spåddes med andra ord en lysande framtid, men har fortfarande, efter 6 säsonger i NHL, inte blommat ut på allvar. 40 poäng på 82 matcher under säsongen 2003/04 är hans främsta resultat så här långt, ett minst sagt mediokert facit för en spelare som besitter sådana hockeykunskaper. Han är dock fortfarande relativt ung, 26 år i höst, och det känns som om genombrottet kommer att komma för eller senare. Så varför inte binda upp denna outnyttjade talang för blygsamma $900,000 om året? Kan bli en riktig hit under kommande säsong

Darryl Sydor är en gammal bekanting för fansen eftersom han spelade 8 säsonger i Stars-tröjan mellan 1995 och 2003. När nu backveteranen återvänder för en till sejour i hos Texas-laget så är det med några halvtaskiga säsonger bakom sig. Kanske kan han återigen plocka fram sitt fina spel från i slutet på 90-talet, i så fall kommer han att bli en fin tillgång, men är hans tjänster verkligen värda $2,128,000 om året? Nja.

Jaroslav Modry är ännu en backveteran som anslutit till laget under sommaren. Tjecken är en riktigt stabil back överlag, men kommer med all sannolikhet att bli mest framgångsrik som spelintelligent passningsläggare i numerärt överläge. För denna tillgång på offensiv blålinje betalar klubben $1,900,000 om året, en skälig, men väl tilltagen lön.

Frågan är om Henrik Lundqvist snodde åt sig den största biten hockeytalang, eller om han delade med sig tillräckligt till sin tvillingbror Joel Lundqvist för att denne ska kunna spela åt sig en plats hos Dallas Stars i höst. Att denne är en duktig forward råder det såklart ingen tvekan om, men såhär på förhand så känns det som om Joel kommer att få det oerhört tufft att ta en ordinarie plats i laget. Kanske skulle han ha en bättre chans i ett mindre namnkunnigt lag? Han har dock framtiden för sig och kanske blir han en positiv överraskning i slutändan.

Det är en otacksam uppgift att stå i skuggan av förstemålvakten Marty Turco, men den unge schweiziske målvakten Tobias Stephan har bestämt sig för att göra ett försök hos Dallas Stars i höst. Han draftades av klubben i 2:a rundan och som 34:e val totalt år 2002, något som talar för att scouterna sett en ganska stor potential hos honom.



2006-års ENTRY DRAFT

Sin vana trogen så fick Dallas Stars välja sent i de första draftrundorna, men klubbens talangscouter förklarar med tillförsikt alla sina 5 val.

1:a rundan, 27:e val totalt: Ivan Vishnevskiy (RUS) - Back

Tim Bernhardt, Dallas' director of amateur scouting:
”Han är en förträfflig skridskoåkare och har gedigna offensiva kvalitéter, så han borde passa perfekt in det nya NHL.”

Hockeyanalytikern på TSN, Bob McKenzie, sa direkt efter att Vishnevskiy valts:
”Han är en utmärkt skridskoåkare, och jag menar fantastisk. Den här killen kan verkligen flyga. Han åker upp och ner på isen i 100 km/h. Han är en back som kan kliva fram och ge laget lite offensiv.”.

Kommentar:

Det återstår att se om han har några defensiva kvalitéer också; det talas mycket om hans skridskoteknik och offensiv, men oroväckande lite om hans förmåga att lyckas i egen zon.


3:e rundan, 90:e totalt: Aaron Snow – Vänsterforward

Tim Bernhardt:
”Han är en kraftig ytter med väldigt bra blick för spelet. Han kan göra mål och har haft ett bra facit med Brampton den gångna säsongen. Vi tror att han har god potential att fortsätta sin utveckling.”.

4:e rundan, 120:e totalt: Richard Bachman – Målvakt

Jack Foley, Dallas' New England Scout:
”Han besitter en sällsynt kombination av utmärkt kvickhet och storlek. Han har en väldigt snabb plockhandske och är atletisk. Jag gillar verkligen det sätt han kämpar på.”.

5:e rundan, 138:e totalt: David McIntyre – Center

Jimmy Johnston, Ontario Scout:
”Han spelar väldigt aggressivt på pucken och har riktigt bra händer. Han är en kämpe som åker bra skidskor och var tvåa i skytteligan i sin serie. Han kommer att ha tid att utvecklas på Colgate och kan komma att bli en bra spelare.”.

5:e rundan, 150:e totalt: Max Warn (FIN) – Vänsterforward

Kari Takko, Finnish Scout:
”Han är en power forward med utmärkt storlek, förmåga och tuffhet.”.

###

Källor:
Dallasstars.com
TSN.ca/NHL
NHL.com
NHLPA.com
 

Per Wahlgren2006-08-25 13:00:00
Author

Fler artiklar om Dallas