Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 4. Dallas Stars

SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 4. Dallas Stars

Dallas försökte sig på stora saker under sommaren, men fick ingen utdelning.

Jim Nill och Dallas har inte varit rädda för att försöka satsa de senaste åren. Tyler Seguin, Jason Spezza, Martin Hanzal, Alexander Radulov och Ben Bishop har alla hämtats in via trade eller free agency. Det är stora namn som kom med, eller signades till, stora kontrakt.
 
Den trenden försökte man hålla levande även i somras.
 
Dallas var ett av lagen som var med in i slutet i kampen om John Tavares och under en period beskrevs man som favoriterna att ta in Erik Karlsson.
 
Det är inga dåliga ambitioner som general manager Nill & Co tog sig an. Men vilka signaler skickar det? Försökte man boosta upp ett redan starkt lag? Eller försökte man bättra på ett lagbygge som har misslyckats under nuvarande core?
 
I Jamie Benn och Tyler Seguin har Dallas haft två av ligans bästa forwards och en toppduo värdig vilket lag som helst. I John Klingberg har man fått en poängmaskin från blålinjen. Man har som sagt förstärkt rejält utifrån. Det har resulterat i ett slutspelsframträdande på de fyra senaste försöken.
 
Kanske är det inte helt orimligt att man försöker uppgradera rostern med något speciellt?
 
Tavares-jakten misslyckades som bekant, men hoppet om Karlsson lever fortfarande. För en dryg månad sig förväntade många sig en trade inom kort – och för någon vecka sedan sades det samma sak på sina håll.
 
Att addera Karlsson till en försvarsbesättning som potentiellt innehåller såväl John Klingberg som unge finländaren Miro Heiskanen vore givetvis hyperintressant. Två av ligans bästa försvarare i samma lag har en tendens till att ge framgång, i alla fall om man tittar historiskt. Att ha någon av Karlsson eller Klingberg på isen under majoriteten av matchen vore minst sagt en tillgång.
 
Kanske behöver Stars ge upp Heiskanen i en eventuell Karlsson-trade – men nog offrar man en spelare med noll NHL-matcher, om en än väldigt talangfull sådan, för den här generationens främsta back?
 
Jim Nill har i alla fall gång på gång visat att han är redo att satsa. Och hur reagerar han om man skulle gå miste om både Tavares och Karlsson? Man får dessutom klara sig utan ryggopererade Martin Hanzal under inledningen. Går Nill efter något annat stort om Karlsson inte hamnar i Stars?
 
För ett år sedan gjorde sig Dallas av med Lindy Ruff. Under fyra säsonger tog han sig till slutspel vid två tillfällen, men några längre slutspelsäventyr blev det inte. Stars var helt enkelt inte nöjda och plocka tillbaka Ken Hitchcock, som hade guidat organisationen till Stanley Cup-seger 1999. Med honom kom även Ben Bishop, Alexander Radulov och Martin Hanzal.
 
Ett år senare har Hitchcock gått i pension, Bishop stod för en halvhygglig debutsäsong och Hanzal gjorde bara 38 matcher på grund av ryggen.
 
I Hitchcock tappar Dallas tidernas tredje mest framgångsrika coach, om vi räknar antalet segrar. Han har dessutom den fjärde högsta segerprocenten (60,3) av samtliga coacher med minst tusen matcher. Nu ersätts han av Jim Montgomery – en 49-årig kanadensare som närmast ansluter från University of Denver. Klivet från NCAA till NHL är stort, men Montgomery har i några år varit ansedd som en mycket lovande coach.
 
Kanske är en färskare coach vad som behövs efter några äldre veteraner de senaste åren?
 
---
 
Målvakter:
 
Dallas tröttnade på Antti Niemis och Kari Lehtonens undermåliga spel och hämtade in Ben Bishop inför säsongen 17/18. En värvning som ger positiva vibbar i jämförelsen med de båda finländarna – men blev det egentligen så värst mycket bättre?
 
16/17 avslutade Niemi och Lehtonen med en Sv% på 90,87 respektive 92,49 i 5 on 5-spelet, enligt Corsica. Bishop kom med 92,46 i ryggen under en säsong där han representerade både Tampa Bay och Los Angeles. Spolar vi fram bandet ett år ser vi att Lehtonen faktiskt fortsätter att prestera bättre siffror än Bishop.
 
Finländaren – vars kontrakt gick ut och som fortfarande är UFA – slutade säsongen med en Sv% på 93,44 och en dSv% på 0,08. Bishop i sin tur landade på 92,36 i Sv% och -0,18 i dSv%. Ser vi över alla situationer var Bishop aningen bättre i totalen – 91,6 kontra 91,2.
 
Stars spenderade alltså $29,5 miljoner över sex år – som ger en cap hit på drygt $4,9 miljoner – på en skadedrabbad målvakt i 30-årsåldern som inte nämnvärt förbättrade vad man redan hade. Potentialen borde visserligen vara aningen högre i Bishop, men ett år in på kontraktet har det inte direkt blivit någon överdriven succé.
 
När Lehtonen nu lämnade ersattes han av Anton Khudobin som Bishops backup. Khudobin är en duglig backup som spenderade de två senaste åren i Boston. Den gångna säsongen hade han en Sv% på 92,43 i 5 on 5-spelet och 32-åringen signade ett tvåårskontrakt med Stars.
 
Backar:
 
I försvaret hamnar givetvis störst fokus på John Klingberg. 26-åringen har tagit ligan med storm sedan debutsäsongen och genombrottet 14/15. Sedan dess är det enbart fyra försvarare med en större poängskörd än Klingberg – som delade på andraplatsen i backarnas poängliga under den gångna säsongen.
 
Klingberg är den stora nyckelspelaren i försvaret och det var bara Erik Karlsson som stod för fler 5 on 5-poäng än honom. Han har bäst possession-siffror i laget – 53,27 CF% och 3,68 Rel CF% – och skulle Klingberg försvinna en längre tid vore det förmodligen förödande för Dallas.
 
Under den gångna säsongen hade Klingberg framför allt Esa Lindell vid sin sida, och duon lär nog kampera ihop även nu. Finländaren har hunnit bli 24 år gammal och har utvecklats till en relativt trygg försvarare, även om han givetvis gynnas av att spela med just Klingberg. Han är inte den mest namnstarka backpartnern, men sköter sitt i det tysta.
 
Utöver Klingberg är det annars Miro Heiskanen som är backen att följa. 19-åringen lämnar nu Finland för en NHL-karriär. Någon AHL-inskolning förväntas inte vara aktuellt, utan han lär kliva in i NHL direkt.
 
Heiskanen gick som tredje spelare i draften 2017, bakom Nico Hischier och Nolan Patrick. Han är en lugn och intelligent tvåvägsback som är stark på skridskorna och har en finfin beslutsfattning. Heiskanen är helt klart en av de mer hypade backtalangerna i ligan och även om hans impact inte skulle bli omedelbar har Stars något väldigt spännande på gång i honom.
 
Vi har väntat och väntat på hans landsman Julius Honka – och under den gångna säsongen släppte Dallas fram honom. Efter tre säsonger i AHL fick han nu 42 NHL-matcher och den kommande säsongen borde ge en hel säsong. Poängen uteblev för Honka men possession-siffrorna – 52,31 CF% och 3,43 Rel CF% – tillhörde de bättre i laget. Är han redo att ta nästa kliv nu?
 
Under många år var Marc Methot en uppskattad partner till Erik Karlsson i Ottawa, men förra sommaren lade Vegas beslag på honom i expansionsdraften. Några dagar senare skickades han sedan vidare till Dallas. Han testades med Klingberg, men duon gjorde bara ungefär 200 5 on 5-minuter tillsammans och Methot kom bara upp i 36 matcher, till stor del på grund av en knäskada.
 
Den sista spelaren som borde fylla ut den ordinarie backbesättningen är Stephen Johns. 26-åringen har två säsonger bakom sig och sköter sig hyfsat lite längre ner i hierarkin. Han signerade ett nytt treårskontrakt, till en kostnad av $2,35 miljoner, i somras.
 
Slutligen har vi Roman Polak. När Dallas tappade Dan Hamhuis ville man förmodligen ta in en ny veteran och av någon anledning föll valet på Polak. 32-åringen är direkt usel, kan inte åka skridskor, gör ingen nytta med klubban och borde under inga som helst omständigheter vara något sånär ordinarie i NHL.
 
Forwards:
 
Dallas största tillgång i offensiven, eller i varje fall en av två, är också organisationens största frågetecken inför säsongen. Tyler Seguin är en av ligans främsta målskyttar – men i dagsläget går han in i säsongen som pending UFA. 26-åringen, som sitter på finfina $5,75 miljoner idag, har uttryckt sin besvikelse över att någon kontraktsförlängning – där han i princip skulle dubblera sin cap hit – ännu inte är på plats.
 
Vi har tidigare sett att en stor pending UFA kan få stora konsekvenser. Tampa Bay såg inte ut att må bra under Steven Stamkos sista säsong innan kontraktsförlängningen och New York Islanders lär minst sagt ha påverkats av John Tavares-situationen den gångna säsongen.
 
Kanske vill Stars avvakta en stor förlängning innan man vet vad som händer med Erik Karlsson och ett eventuellt kontrakt där? Att sitta på tre kontrakt kring $10 miljoner är kanske trots allt ett för mycket? Men är det värt att bränna broar med Seguin för den chansningen?
 
Sedan flytten till Dallas inför säsongen 13/14 har Seguin gjort 173 mål och 384 poäng. Fem spelare har en bättre poängskörd under den tiden, men det är bara Alexander Ovechkin som överträffar Seguins målskytte. Under inga som helst omständigheter får Seguin tillåtas lämna Stars som UFA – och vågar man då gå in i säsongen utan en kontraktsförlängning på plats?
 
Vid Seguins sida hittar vi allt som oftast Jamie Benn. Lagkaptenen har bara gjort ett mål mindre än Seguin sedan 13/14 – och 19 poäng mer. Duon utgör ett av ligans giftigaste radarpar men något anmärkningsvärt hade Benn en avsevärt högre 5 on 5-produktion än Seguin den gångna säsongen, till skillnad från tidigare år.
 
Benn är en så komplett forward man kan bli. Han behärskar såväl center- som wingerpositionen och spelar i alla situationer.
 
Till den gångna säsongen utökades firma Benn/Seguin från en mäktig duo till en fantastisk kedja när Alexander Radulov anslöt. På sikt kan 32-årige Radulovs femårskontrakt värt $6,25 miljoner per säsong kanske smärta, men i dagsläget är han en väldig tillgång.
 
Radulov pytsade vid 27 tillfällen och noterades för totalt 72 poäng. Benn, Seguin och Radulov var en av ligans främsta kedjor och stod för sammanlagt 38 5 on 5-mål – en siffra som bara fyra kedjor överträffade. Ryssen kommer med finurlighet och ger kedjan en extra dimension.
 
Bakom en av ligans mest intressanta kedjor ser det däremot desto sämre ut, och Tavares-intresset skulle inte bara vara en lyxvärvning. I skymundan av större namn har däremot Radek Faksa utvecklats till en gedigen middle-6-center. Två år i rad har han gjort 33 poäng och det finns nog ytterligare lite outnyttjad potential i den 24-årige tjecken. Han är aggressiv, kan hantera pucken och var Dallas mest använda forward i numerärt underläge.
 
Om det inte blir ytterligare nyförvärv lär vi nog kunna få se Faksa i rollen som andracenter när säsongen ska inledas.
 
Jason Spezza är Dallas näst dyraste spelare – och en bra bit ifrån den näst bästa. 35-åringen var en stor tillgång när Stars gick efter honom 2014, men nu har åldern kommit ikapp honom. 26 poäng är en direkt usel notering sett till lönechecken och namnet. Vi har sett hans roll i Dallas stadigt minskas och det ryktades dessutom om att man ville göra sig av med honom i somras.
 
Trots att Spezzas produktion har rasat har han stabila possession-siffror (52,38 CF% och 1,74 Rel CF%), så han är inte helt bortgjord. En mindre roll än vad man kanske förknippar med namnet är dock rimligtvis att vänta, trots skadan på Martin Hanzal.
 
I ambitionen att bli ett stabilt slutspelslag gick Stars nämligen efter den skadedrabbade tjecken förra sommaren. Skadehistoriken är väldokumenterad, så det förvånade inte allt för mycket när Hanzal tvingades kasta in handduken i våras. Det blev bara 38 matcher – och tio ynkliga poäng – under debutsäsongen i Stars och efter vårens ryggoperation förväntas han vara borta till november-december.
 
Om Spezza och Hanzal var besvikelser under den gångna säsongen så kan motsatsen sägas om Mattias Janmark. Den 25-årige svensken missade säsongen 16/17 på grund av en allvarlig knäskada, men lyckades komma tillbaka på ett övertygande sätt. När säsongen summerades hade han gjort 19 mål och blev lagets bästa målskytt, om vi exkluderar den överlägsna förstakedjan.
 
Janmark, Faksa och comebackande Valeri Nichushkin vore en kittlande trio. Fart kombineras med skicklighet och även om Nichushkin har hunnit bli 23 år gammal är han alltjämt en hyfsat intressant talang. Han debuterade redan 2013, direkt efter draften, och stod för en spännande rookiesäsong. En höftskada gjorde däremot att han bara kunde spela åtta matcher säsongen efter och karriären hakade upp sig lite. 15/16 blev en sämre säsong än rookiesäsongen och de två efterföljande åren spenderades hemma i Ryssland.
 
Inte heller där kunde Nichushkin övertyga allt för mycket, så hans status inför den här säsongen är aningen frågande. Kan han leva upp till den gamla hypen eller har höftskadan satt för stora avtryck?
 
Resterande del av forwardsbesättningen är inte lika fascinerande. Blake Comeau är förmodligen en hygglig värvning som är god för 30-talet poäng samtidigt som han kan döda utvisningar. Tyler Pitlick lämnade Edmontons organisation för ett år sedan och signade för Dallas – och som många andra tog han lite fart när han kom bort från Oilers.
 
Säsongen 16/17 var en framgångsrik sådan för Brett Ritchie. Han noterades för 16 mål och såg kanske ut att ta ett kliv. Den gångna säsongen blev däremot ett litet steg tillbaka och Ritchie gjorde enbart sju baljor. Ritchie lär konkurrera med – eller komplettera – Devin Shore i fjärdekedjan. Shore är god för 30-talet poäng och kan husera både som center och på en vinge.
 
Spelare som Jason Dickinson, Remi Elie och Gemel Smith är andra spelare som lär spela om en plats på rostern under training camp.
 
---
 
Tre styrkor:
 
Förstakedjan
 
En av ligans främsta kedjor är givetvis en stor tillgång och en nyckelfaktor för Dallas.
 
Jim Montgomery
 
Efter veteranerna Lindy Ruff och Ken Hitchcock kommer en intressant Jim Montgomery in i Dallas spås. Han vill bygga på fart och possession och kanske kan lite nya influenser få laget att lyfta. Innan han har bevisat motsatsen känns en hypad Montgomery helt klart spännande.
 
Miro Heiskanen
 
Miro Heiskanen är en av ligans mest spännande försvarstalanger. Träffar han rätt kan han ta ligan med storm och framför allt ge John Klingberg viktig avlastning från blålinjen.
 
Tre svagheter:
 
Centerfrågetecken
 
Tyler Seguin är en mycket fin förstacenter, men bakom honom finns det frågetecken. Radek Faksa är intressant, men oprövad i en större roll. Jason Spezza är på tydlig nergång och hur har ryggoperationen påverkat Martin Hanzal när han väl kommer tillbaka? Kanske tvingas Dallas sära på Seguin och Jamie Benn för att låta dem centra varsin kedja?
 
Falska förhoppningar i Bishop?
 
Ben Bishop är ett respekterat namn och kommer med klart större förväntningar än sina föregångare. Men statistiskt har det inte varit någon större skillnad. Vaggas man in i falska förhoppningar?
 
Roman Polak
 
En stor säkerhetsrisk på isen. Får Roman Polak käka popcorn i 82 matcher är det ingen fara, men envisas man med att spela honom kontinuerligt blir det problematiskt.
 
---
 
Preliminär laguppställning:
 
Jamie Benn – Tyler Seguin – Alexander Radulov
Mattias Janmark – Radek Faksa – Valeri Nichushkin
Blake Comeau – Jason Spezza – Tyler Pitlick
Remi Elie – Devin Shore – Brett Ritchie
 
Esa Lindell – John Klingberg
Miro Heiskanen – Stephen Johns
Marc Methot – Julius Honka
 
Ben Bishop (Anton Khudobin)
 
Andra notabla spelare: Roman Polak, Martin Hanzal, Gemel Smith, Jason Dickinson
 
---
 
Säsongens poängkung: Tyler Seguin
 
Kedjekamraterna Tyler Seguin och Jamie Benn lär göra upp om segern i den interna poängligan. De brukar ofta gå hand i hand, men skulle Seguin gå in i säsongen utan en förlängning på plats kan det mycket väl sporra honom. Spelare har trots allt en tendens att göra fina säsonger under ett kontraktsår.
 
Säsongens viktigaste spelare: Tyler Seguin
 
Hugget och stucket mellan de tre stora – Seguin, Benn och John Klingberg – men vi ger rösten till den utpräglade målskytten.
 
Säsongens unga spelare: Miro Heiskanen
 
En stor Calder Trophy-kandidat på förhand och Miro Heiskanen lär rimligtvis få en relativt stor roll i Dallas redan från början.
 
Säsongens doldis: Julius Honka
 
Finns det fortfarande kvar en intressant potential i Julius Honka eller kommer han aldrig leva upp till hypen för några år sedan? I skymundan av mer intressanta backnamn kan han vara värd att slänga ett öga på.
 
Säsongens besvikelse: Jason Spezza
 
Vi har redan sett början på förfallet och gissningsvis kommer det fortsätta.
 
---
 
Truppen:



---
 
Redaktionens rankning:
 
Central Division
 
1.
2.
3.
4. Dallas Stars
5. Colorado Avalanche
6. Minnesota Wild
7. Chicago Blackhawks
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.
 
Vill du skriva om Dallas på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com

Se hela NHL-säsongen på Viaplay för endast 399 kronor per månad - signa upp dig här

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2018-09-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Dallas