Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 4. Dallas Stars
Offensiven är nyckeln framåt för Dallas

SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 4. Dallas Stars

Slutspel uteblev säsongen 2014/2015. Trots det så vet de flesta att Dallas är en favorit till att ta sig långt den här säsongen, kanske t.o.m hela vägen. Dallas öste in hela 261 mål den gånga säsongen. Bara ett lag fick in en puck mer - Tampa Bay. Tyvärr räckte inte det till slutspel då man släppte in hela 260 mål bakåt. Nu har man fått in ännu mer rutin tack vare de nya spelarna - Johnny Oduya, Antti Niemi och Patrick Sharp.

Nej, det blev inget slutspel trots alla de mål man öste in. Förväntningarna var givetvis, återigen, skyhöga på Dallas. Med hjälp av radarparet Tyler Seguin och den nyblivne kaptenen Jamie Benn, skulle de nå slutspel - igen.
 
Det var ju inte bara radarparet som det talades mest om i Dallas. Mitt under sommaren kommer bomben från Jim Nill: Dallas värvar Jason Spezza och Ales Hemsky från Ottawa Senators. Givetvis hurrade fansen hejvilt. De skulle bilda en andrakedja tillsammans och skapa en ännu bredare offensiv framåt. Dessutom tog Nill in ytterligare en forward vid namn Patrick Eaves, från Nashville, tidigare flertal säsonger i Detroit. En disciplinerad tvåvägsspelare som skulle passa in i en tredjekedja.
 
Sen kom det ytterligare en bomb. Dallas har ju varit utan svenskar ett tag sedan Loui Eriksson lämnade. Då slog Jim Nill till med att värva målvakten Anders Lindbäck från Tampa Bay. Den svenske målvakten har haft det tufft genom åren och aldrig riktigt fått till det. Nu fick Lindbäck en ny chans, denna gången bakom en skadebenägen Kari Lehtonen. Ansvaret blev genast stort för Lindbäck. Skulle han palla pressen?
 
Drafthelgen slutade i ett enda stort backkalas för Dallas. Jim Nill drog till med hela sju backar av 10 möjliga spelare. Den första som draftades blev högerskytten och backen Julius Honka, Finland. En gedigen JVM-spelare som smått jämförts med Erik Karlsson och som det talas mycket bra om.
 
Med sju backar draftade, spås Dallas framtid bakåt se betydligt ljusare ut. Men de måste först och främst få speltid och växa till sig.
 
Säsongen började och Dallas imponerade, speciellt framåt. Vinster följdes tätt upp av förluster - som sedan skulle återkomma en hel del. Det var oktober månad. Dallas hade sju raka förluster och defensiven var brutalt dålig. Den var så dålig att man inte visste om Dallas skulle vinna matchen, trots att de hade gjort sju mål i matchen. De kunde förlora ändå. Pressen som Anders Lindbäck hade på sig - blev alldeles för stor. Inte ens Kari Lehtonen kunde mota skotten och den finske målvakten kom inte upp i sin normala standard.
 
Sen kom den där skänken från ovan. En blågul skänk. En skarp och offensiv back som förändrade hela laget. John Klingberg stod på blå och började ösa in mål som gjorde att Dallas hittade ett självförtroende för att kunna vinna matcher igen.
 
Jim Nill agerade också genom att trejda bort den katastrofala backen Sergei Gonchar. I utbyte fick man in en defensiv forward vid namn Travis Moen.
 
Säsongen gick allt längre. Seguin och Benn öste in poäng, Trevor Daley klev fram, precis som John Klingberg och började ösa in poäng - men problem kvarstod fortfarande i defensiven. Jim Nill agerade igen och Lindbäck försvann. Istället kom en ny svensk målvakt in vid namn Jhonas Enroth. En förhoppningsfull andrespade bakom Lehtonen och nya förhoppningar om att nå slutspel skulle stärkas. Frågan vara bara återigen - kommer Enroth att palla pressen?
 
Den här säsongen blev en cirkus. Matchformen gick upp och ner som en bergochdalbana. Målvaktskarusellen var en tröttsam sådan som behövdes rusta upp och säkras. Trots osäkerhet, karuseller och begrochdalbanor - så var Dallas ett lag som kunde underhålla. Matcher kunde sluta precis hur som helst. Ledde de med 3-4 mål, kunde de ändå gå och förlora. Man blev aldrig förvånad och man kunde verkligen inte slappna av även fast de ledde med så många mål. Men det kvittar. Mål är alltid underhållande och Dallas vet hur man underhåller världens bästa hockeyliga - NHL, som bäst.
 
Det positiva för Dallas var att de lyckades skramla ihop hela 91 poäng. Konkurrensen i Central Division var stenhård. Man gjorde, som tidigare sagt, hela 261 mål framåt. Backar som John Klingberg klev fram och fick fart på laget.
 
Säsongen slutade ändå väldigt roligt, trots uteblivet slutspel. Kaptenen Jamie Benn fixade hem Art Ross Trophy, första gången i Dallas Stars historia. Stars kapten svarade med ett hattrick, sitt andra i karriären, i den sista matchen hemma mot Nashville. Tavares som låg tätt bredvid i poängligan - blev därmed krossad på mållinjen. Det var bara ännu en boost till vad som komma skall för Dallas inför säsongen 2015/2016.
 
Målvakter:
 
Har sagan nått sitt slut på målvaktskarusellen? Det återstår att se då Dallas har plockat in den rutinerade målvakten Antti Niemi, från San José Sharks. Det blev en dyr affär då kontraktet är värt 13.5 miljoner dollar - för tre år. Det blir alltså en helfinsk målvaktsduo som ska säkra upp försvaret.
 
Kari Lehtonen motsvarade inte förväntningarna förra säsongen och kom inte upp sin normala standard. Dels berodde det kanske på det usla försvaret man hade, och Lehtonen fick gång på gång gå in och göra svettiga räddningar för att hålla kvar Dallas i matcherna. Förväntningarna är ännu en gång höga på Lehtonen och högst troligtvis får den finske målvakten en nytändning med hjälp av Dallas nya målvaktscoach - Jeff Reese, från Philadelphia Flyers. Reese har funnits i Flyers i dryga sex år och petar nu alltså bort den gamla målvaktstränaren Mike Valley, vilket kanske var välbehövligt.
 
Vem som egentligen blir förstemålvakt, det har varken jag eller någon annan en aning om för tillfället. De båda snittar runt 60-65 matcher per säsong och är vana vid att hantera pressen. Mest troligtvis kanske det lutar åt att Lehtonen får nytt förtroende och kommer upp i sin normala standard, eller så blir det vice versa - eller ett 50/50-läge där de båda får turas om helt enkelt. Hur som haver så är detta NHL:s mest rutinerade målvaktspar man har och når Dallas slutspel så är rutin guld värt.
 
Antti Niemi skiljde sig egentligen inte så mycket från Lehtonen förra säsongen. De båda är genomsnittliga målvakter i NHL och landade på en räddningsprocent runt 90-91 %. Förhoppningsvis lyckas Jeff Reese återfå Lehtonen till den målvakten han ska vara och dessutom bilda en bra kemi mellan den finska målvaktsduon.
 
Backar:
 
Defensiven var brutalt dålig förra säsongen och man såg bara frustrationen växa bland spelarna då målen ramlade in bakåt. Som tur var kunde offensiven täcka upp det hela då man lyckades producera sju mål framåt trots sex mål insläppta. Många unga spelare skata plats i laget och det behövs samtidigt spelare som kan leda de unga framåt.
 
En av dessa ledare är ny i laget och har mängder med rutin som han tar med sig. Svensken Johnny Oduya, 33, värvades från Chicago Blackhawks. Den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren besitter precis det Dallas behöver inför den här säsongen. Det Oduya tillför är istid, stabilitet, ett tungt defensivt arbete och en ledarförmåga att ta hand om de unga backarna som ska ta klivet ut i NHL. Oduya kommer att tillföra en hel del och blev en viktig pusselbit. Erbjudande fanns från Buffalo där Oduya hade fått en betydligt högre lön, men backen valde istället Dallas mest för att de är ett lag som siktar på att ro hem Stanley Cup.
 
Det finns fler svenskar i backuppsättningen som ska styra upp defensiven den här säsongen. John Klingberg är en av dem. Med sina snabba och offensiva förmågor att mata in puckar från blålinjen, tillför Klingberg en spets bland backarna som blir välbehövlig. När Klingberg kom in under hösten 2014, var det som en skänk från ovan. Den svenske backstjärnan gjorde 40 poäng på 65 matcher, och frågan är om inte Klingberg hade kunnat utmana om att vinna Norris Trophy, om han hade spelat 82 matcher. Efter succén belönades Klingberg med ett sjuårskontrakt värt ungefär 36 miljoner. Kommer säkerligen göra mer än 40 poäng under säsongen.
 
Den tredje svensken är Patrik Nemeth. Den förra säsongen gick käpprätt åt helvete. Nemeth hann bara med fyra matcher och 23 sekunder in i den femte matchen innan han skulle få armen uppskuren av R J Umbergers skridsko. Skadan blev så allvarlig att Nemeth skulle bli borta hela säsongen. Kampen tillbaka blev mycket bättre än förväntat. “Redan” i mars kunde Nemeth göra comeback och spela flertal matcher med såväl Texas och Dallas. Givetvis var han spelsugen och han kommer definitivt komma tillbaka ännu bättre och bli ett kugghjul i Dallas defensiv.
 
Jyrki Jokipakka, 24, ska in och göra “skitjobbet” för Dallas. Det blev 51 matcher spelade förra säsongen och det är väl egentligen ingen spelare som sticker ut utöver det vanliga. Jokipakka gör helt enkelt sitt jobb och spelar inte den roligaste hockeyn. Men någon måste göra skitjobbet. Istiden låg runt 17 minuter och även den här säsongen lär han få spela runt 15-17 minuter. Dröjer ytterligare innan han får sitt genombrott.
 
Tro det eller ej, men Jordie Benn har utvecklats och blivit bättre med åren, men det har knappast märkts då rubrikerna handlat mer om hans individuella misstag som fått fansen att tappa hakan. Men med tanke på Benns lön så är han definitivt en bra back att ha i laget. Det är ju trots allt kaptenens bror vi pratar om här. Kommer att snitta runt 20 minuter.
 
Alex Goligoski gjorde 37 poäng förra säsongen och det kommer att bli mycket intressant att få följa honom under den här säsongen. Med en istid på nästan 24 minuter blir Goligoski fortsatt viktig, även fast han har en tendens till att svaja till det defensivt. Tillför spets precis som Klingberg och de kan nog mycket väl bli ett backpar tillsammans. Oklart ifall Goligoski stannar kvar efter säsongen. Upp till bevis.
 
Fler intressanta backar att följa blir nyförvärvet Stephen Johns som i somras hängde med i “Sharp-trejden” från Chicago. Den nästan två meter långa backen anses vara en bra defensiv back med en bra karaktär och tålamod. Kommer definitivt att få spela några NHL-matcher och vi vår väl se hur Johns kan utvecklas. Jamie Oleksiak, “The Big Rig”, tog inte direkt chansen förra säsongen och har inte imponerat särskilt väl. Får nu en sista chans att slå sig in. En mycket storvuxen back som är svår att rubba och som man inte ger sig på i första taget. 
 
Ännu en back som inte direkt sticker ut är Jason Demers. Hösten 2014 drog Jim Nill ännu ett genidrag och bytte bort Brenden Dillon mot Demers i San José, som fortfarande betalar 35 % av Demers lön. Kontraktet löper ut efter säsongen och frågan är ifall Stars vill ha honom kvar i laget, det återstår att se. Annars känns Demers som en bra defensiv back som faktiskt kan behövas där bak. Annars har Dallas som sagt många unga backar som draftades.
 
Forwards:
 
Jim Nill har lyckats samla ihop en imponerande spets i sin forwardsbesättning, både över de senaste åren och över den här sommaren – men det är fortfarande Jamie Benn som leder trupperna. 26-åringen är så komplett man kan bli, men får väl fortfarande ses som någon form av doldis hos den breda massan.
 
Benn nämns sällan när ligans bästa forwards diskuteras, trots att han vann poängligan tack vare en mäktig avslutning på grundserien. På de fem avslutande matcherna gjorde han ett hattrick och hade två tvåmålsmatcher – plus sex assist. Stars lagkapten är ett föredöme, en matchvinnare och väldigt bred i sin repertoar.
 
Kapten Benn har dessutom hittat en småhygglig radarpartner i Tyler Seguin. 23-åringen har två raka 37-målssäsonger bakom sig, men känns ändå långt ifrån färdigutvecklad. Skridskoåkningen och puckhanteringen håller hög klass och kombinerat med ett giftigt skott är Seguin en matchvinnare av rang.
 
Dallas har värvat in starkt de senaste åren, men en av de mer intressanta spelarena – och lite av ett sparkapital – är Valeri Nichushkin, tiondevalet från draften 2013. 20-åringen var en frisk fläkt under säsongen 13/14, men den här säsongen satte skadeproblem stopp för honom. Till slut blev det bara åtta matcher, fördelat över tre olika perioder. 20-åringen är kraftfull när han kommer farande och så länge den långa frånvaron inte påverkade allt för mycket lär han ha goda förutsättningar att gå mot en stark säsong.
 
Bakom den så spännande förstakedjan stoltserar Dallas med gott om erfarenhet i andrakedjan. I mitten hittar vi Jason Spezza, som går in i sin andra säsong hos Dallas. 32-åringen blev lagets bäst betalda spelare när han kritade på ett fyraårskontrakt i november och med 62 poäng i ryggen gjorde han en godkänd debutsäsong – men det finns nog några poäng till i klubban.
 
Under en kort period i Ottawa såg Spezza och Ales Hemsky ut att trivas hyggligt ihop, så det var inte helt orimligt att Jim Nill signade upp Hemsky förra sommaren. Succén i Stars uteblev och nog hade man hoppats på lite mer än 32 poäng av tjecken.
 
Patrick Sharp rundar av Dallas topp-6 – och det har potential för att vara en magnifik värvning. 33-åringe har varit en av ligans mer kompletta och pålitliga wingers de senaste åren och brukar landa mellan 25-35 mål. Han nådde däremot inte riktigt samma nivå förra säsongen, men skadeproblem i november och december påverkade säkert.
 
I Sharp har Dallas inte bara fått en potentiell 30-målsskytt, utan även vinnarmentalitet och erfarenhet så det räcker och blir över. Han kommer med tre Stanley Cup-ringar och ett OS-guld – och kan spela på i princip alla positioner i alla roller.
 
Härom veckan fick Cody Eakin ett nytt fyraårskontrakt av Dallas, trots att han fortfarande har ett år kvar på det befintliga kontraktet. 24-åringen har sakta men säkert utvecklats till en gedigen spelare för middle-6 och ser ut att kunna bli minst en 20-målsskytt. Eakin har även en framträdande roll i numerärt underläge.
 
Vid sin sida kan Eakin få Antoine Roussel, en spelare som allt som oftast är jobbig för motståndarna. Han delar ut en hel del smällar och är fightern i Stars. 25-åringen kan dessutom bidra med 10-15 mål och gör inte bort sig med strax under en kvarts istid per match.
 
26-årige Colton Sceviour kommer från sin första hela NHL-säsong och sviker sällan i arbetet. Likt Roussel kan han chippa in med några mål här och där, men är nog inte aktuell för högre tjänstgöring än tredjekedjan.
 
I fjärdekedjan hittar vi ett gäng veteraner, där Vernon Fiddler tar plats i mitten. 35-åringen gör sig väl i den rollen och är dessutom viktig i penalty killing. Han är ansvarsfull i spelet och brukar vara pålitlig i tekningscirkeln.
 
På Fiddlers ena sida hittar vi Travis Moen, och på den andra sidan Patrick Eaves. Den förstnämnda är inte längre vad han en gång var, men 33-åringen bör kunna fylla en funktion i en fjärdekedja. Eaves i sin tur brukar göra ett gott dagsverk och trots att han kommer från en skadefylld säsong är hans 14 mål den bästa noteringen sedan säsongen 06/07. 31-åringen brukar få en del förtroende i powerplay.
 
Brett Richie debuterade i NHL under den gångna säsongen och fick förtroendet i 31 matcher. Han är en kraftfull winger som säkerligen får chanser även den här säsongen, men dras med en handledsskada och missar inledningen. En liknande beskrivning passar in på Curtis McKenzie, och det är inte omöjligt att han kan peta exempelvis Travis Moen.
 
Jason Dickinson fick smaka på AHL-spel mot slutet av den gångna säsongen och 20-åringen – draftad i förstarundan 2013 – får kanske känna på NHL en bit in på den här säsongen.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Jamie Benn, Kari Lehtonen, John Klingberg
 
Nyförvärv:
 
Antti Niemi - från San José - Trade
Johnny Oduya - från Chicago - Free Agent
Patrick Sharp - från Chicago - Free Agent
 
Förluster:
 
Jhonas Enroth - Los Angeles - Free Agent
Rich Peverley - Slutar som hockeyspelare
Trevor Daley - Chicago - Trade
Ryan Garbutt - Chicago - Trade
Shawn Horcoff - Anaheim - Free Agent
Cameron Gaunce - Florida - Free Agent
 

 
Svenskar:
 
Johnny Oduya, John Klingberg, Patrik Nemeth
 
Coach:
 
Lindy Ruff
 
Preliminär laguppställning:
 
Jamie Benn - Tyler Seguin - Valeri Nichushkin
Patrick Sharp - Jason Spezza - Ales Hemsky
Antoine Roussel - Cody Eakin - Colton Sceviour
Travis Moen - Vernon Fiddler - Patrick Eaves
 
Alex Goligoski - John Klingberg
Johnny Oduya - Jason Demers
Jordie Benn - Patrik Nemeth
 
Kari Lehtonen - Antti Niemi
 
Andra notabla spelare: Brett Richie, Jamie Oleksiak, Curtis McKenzie, Esa Lindell, Jyrki Jokipakka, Stephen Johns, Jason Dickinson, Julius Honka, Jack Campbell
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Patrick Sharp
 
Given som det bästa nyförvärvet. Sharp har bl.a. vunnit Stanley Cup tre gånger, och om Dallas nu når slutspel är han guld värd för laget. Får förtroende i alla positioner. Dessutom är han klok både defensivt och offensivt. En drömspelare för en coach att ha i sitt lag. Tillför både bredd och spets samtidigt som Sharp är en oerhört erfaren spelare. Kommer att göra stor nytta för Dallas.
 
Värsta förlusten: Trevor Daley
 
Daley har funnits i Dallas Stars sedan 2003 och har alltid haft ett stort hjärta. Tråkigt nog försvann Daley nu efter att han klivit fram och öste in poäng under säsongens slutskede. Gjorde sin poängmässigt bästa säsong någonsin i NHL, under den senaste säsongen. Det blev 38 poäng på 68 matcher och Daley kommer att bli saknad bland många fans.
 
Årets poängkung: Tyler Seguin
 
Valet stod självfallet mellan kaptenen Benn och Seguin. I år tror jag nog att Seguin tar sig ännu mer i kragen och kommer garanterat ösa in minst 80 poäng, om inte mer. Missade ett par matcher efter att ha åkt på en ful tackling i februari. Kom dock tillbaka fortare och kunde fortsätta producera. Han är revanschsugen den här säsongen helt enkelt.
 
Årets nykomling: Julius Honka
 
Dallas förstaval i draften 2014. Med den roterande backuppsättningen lär den finske unge backen få känna på NHL. Gjorde 68 matcher i Texas och svarade för 31 poäng. Ser ut att blomstra riktigt fort.Må fortfarande vara för ung, men Nichushkin är född precis samma år som Honka - 1995.
 
Årets genombrott: Valeri Nichushkin
 
Har jämförts med självaste Malkin och Ovechkin. Fick spela hela 79 matcher som 18-åring i sin debutsäsong. Andra säsongen åkte Nichushkin på en höftskada och blev borta hela säsongen. Har redan hunnit med att spela för Ryssland i OS och VM. Kommer bilda en mycket farlig förstakedja tillsammans med Benn och Seguin. Annars en storväxt spelare som är bra med pucken och svår att rubba. Den här säsongen får han sitt ordentliga och riktiga genombrott.
 
###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Central Division:
 
1.
2.
3.
4. Dallas Stars
5. Minnesota Wild
6. Winnipeg Jets
7. Colorado Avalanche
 
---
 
Nytt för i år är att NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Erik Nyman och Niclas Viberg2015-09-19 12:00:00

Fler artiklar om Dallas