Ranking: De bästa nyförvärven
I sommar var det en värvningskarusell utan dess like som utspelade sig i NHL. Anledningen var naturligtvis förra säsongens uppehåll som tvingade alla klubbar att se om sina trupper. Det ”nya” NHL har inneburit nya förutsättningar för alla spelare, men vilka nyförvärv är det egentligen som har varit mest lyckosamma så här långt?
Lockouten innebar mycket för NHL. Dels så infördes en hel rad nya regler och förändringar med nolltoleransen mot spelförstörande moment i spetsen, och dels infördes ett lönetak som innebar att klubbarna drastiskt fick förändra sin lönepolitik. Alla spelarna fick gå ner i lön och värvningarna under sommaren blev viktigare än någonsin. En dyr och misslyckad värvning blir ödesdiger då det är svårt att bli av med en sådan spelare och man kan inte köpa en ny eftersom man då spräcker lönetaket. Ett dilemma som kräver att klubbarna är noggrannare med vilka spelare man värvar.
Naturligtvis har sommarens värvningar både genererat toppar och floppar, men kanske är ändå de lyckade värvningarna fler än de misslyckade. Jag kommer här att ranka de tio bästa nyförvärven som har presterat bättre än förväntat. Det betyder att Teemu Selänne, som hade en mindre lyckad säsong sist i Colorado men spelar strålande nu, kommer att rankas medan en spelare som Marian Hossa, som alltid har gjort mycket mål och fortfarande gör det i Atlanta, inte kommer att rankas. Sommarens kontrakterande handlade om att hitta guldkornen, de spelarna som kan prestera mer och bättre än förväntningarna.
Naturligtvis kan man diskutera de förväntningar som finns, och i det avseendet blir den här rankingen i hög grad subjektiv. Det är de spelare jag tycker har presterat mer än jag förväntade mig som rankas.
Kriterierna för att räknas som nyförvärv innebär att man inte ska ha spelat för samma klubb nu som man gjorde förra NHL-säsongen, även om man kan ha spelat i samma klubb tidigare i karriären. Ett exempel på det är återigen Teemu Selänne som spelat i Anaheim tidigare, men som efter några säsonger i San Jose och Colorado nu är tillbaka i Mighty Ducks och således räknas som ett nyförvärv. Det kan också nämnas att inga nykomlingar rankas.
10, Jonathan Sim, ytterforward, Philadelphia Flyers
Innan Sim i somras skrev på kontrakt med Philadelphia hade han representerat fyra NHL-klubbar utan att ha lyckats etablera sig i ligan. 158 matcher och 18 mål över 6 säsonger är inga siffror som skrämmer. Ifjol lånades han ut av Utah Grizzlies till Philadelphia Phantoms och där slog han äntligen igenom med 35 mål på 63 matcher. 28-åringen har spelat mycket bra så här långt med tanke på förväntningarna, och har bland annat gjort tre mål i numerärt överläge för Flyers och fått en hel del istid, bland annat i Philadelphias toppkedjor.
Stats: 14 GP, 6 G, 1 A, 7 P, 12 PIM
9, Ray Whitney, ytterforward, Carolina Hurricanes
Att Carolina öppnat säsongen på ett överraskande positivt sätt med en glödhet Eric Staal i spetsen har väl inte undgått någon. Ray Whitney inledde säsongen på skadelistan men har sedan han kommit tillbaka spelat riktigt bra och gjort fyra mål och 13 poäng på åtta matcher. 33-åringen hade två raka säsonger med över 20 mål innan produktiviteten sjönk i Detroit förra säsongen och många trodde att Whitneys bästa dagar var förbi. Den lille anfallaren har dock motbevisat tvivlarna och är nu en av lagets viktigaste spelare.
Stats: 8 GP, 4 G, 9 A, 13 P, 4 PIM
8, Paul Kariya, ytterforward, Nashville Predators
Nashville Predators är kanske det lag som gynnats mest av de nya reglerna i NHL då man har flera kvicka spelskickliga spelare med Steve Sullivan och Paul Kariya i spetsen. Kariya, som lämnade Anaheim för Colorado förra NHL-säsongen, kom aldrig till sin rätt i Avalanche. Visserligen var kanadensaren skadad långa stunder men spelade till slut 51 matcher. Det blev dock bara 11 mål vilket är svagt med tanke på Kariyas kapacitet. Predators visade dock fingertoppkänsla i sommar när man signerade ytterforwarden och han har hittat tillbaka till sitt spel i det unga och inspirerade Nashville. 14 poäng på 15 matcher har det blivit så här långt.
Stats: 15 GP, 5 G, 9 A, 14 P, 20 PIM
7, Eric Lindros, center, Toronto Maple Leafs
”The Next One”, som Lindros kallades på mitten av 90-talet, lyckades aldrig leva upp till de stora förväntningarna hockeyvärlden hade på honom och han har varit skadedrabbad under sin karriär. Den väldige centern har råkat ut för flera hjärnskakningar och ett tag var karriären i fara, men kanadensaren har inte gett upp. Med tanke på den chansningen Toronto tog med Lindros och hans hjärnskakningar måste man säga att Lindros spelat över förväntan. Han har varit en av Maple Leafs bästa spelare i inledningen av säsongen och också gjort en hel del poäng.
Stats: 16 GP, 8 G, 6 A, 14 P, 27 PIM
6, Mark Recchi, ytterforward, Pittsburgh Penguins
När Philadelphia rustade upp sin trupp i somras innebar det att flera rutinerade spelare som John LeClair, Jeremy Roenick och Mark Recchi fick lämna laget. Recchi har gjort över 20 mål de senaste fem säsongerna men många trodde att karriären vid en ålder av 37 skulle vara på väg neråt, men kanadensaren har visat det motsatta i Penguins. Visserligen har laget haft det tungt i inledningen men Recchi har levererat, 6 mål och 18 poäng på 17 matcher har det blivit så här långt och Recchi har visat att gammal är äldst.
Stats: 17 GP, 6 G, 12 A, 18 P, 18 PIM
5, Vaclav Prospal, center, Tampa Bay Lightning
Efter ett år i Anaheim återvände Prospal till Tampa Bay i somras som ersättare till flyktande Cory Stillman. Prospal, som med allra största sannolikhet kommer att spela OS för Tjeckien, har hitintills tryckt in 9 mål och det är väldigt bra med tanke på att han i sina bästa stunder snittar kring 20 mål per säsong. Tjecken är känd som en bra tvåvägsspelare med ett bra spelsinne, men nu verkar också målskytten Prospal ha vaknat. Att han skulle leda Tampas interna poängliga före Vincent Lecavalier, Martin St Louis och Brad Richards är mer än vad Lightning kunde hoppas på. Nu väntar man bara på att de forna mästarna ska vakna ordentligt och börja vinna fler matcher.
Stats: 17 GP, 9 G, 13 A, 22 P, 10 PIM
4, Peter Bondra, ytterforward, Atlanta Thrashers
Slovaken Bondra har länge varit en av NHL:s bästa målskyttar med bland annat två 50-målssäsonger på meritlistan. Högerforwarden har idag skjutit sammanlagt 484 mål och kan mycket väl spräcka 500 mål den här säsongen, speciellt efter den fina inledningen. 37-åringen hade en mindre lyckad sejour i Ottawa förra säsongen där han bland annat gick poänglös i slutspelet och han spelade bara sex matcher under lockouten ifjol. Det var få som trodde att målskytten hade mer att ge i NHL, men säsongsinledningen har visat något annat. 8 mål och 16 poäng på 15 matcher imponerar och Bondra har visat att han har mer att uträtta i NHL.
Stats: 15 GP, 8 G, 8 A, 16 P, 12 PIM
3, Michael Nylander, center, New York Rangers
Svenske centern Michael Nylander har onekligen en brokig NHL-karriär bakom sig med massor av klubbyten och dispyter. En säsong valde han till och med att stanna i Europa då han kom i konflikt med tränarna i Calgary, och det var egentligen först när han kom till Chicago som det lossnade ordentligt. Där utvecklade den offensive centern också sitt defensiva spel och blev därmed en perfekt andrecenter som med sin kreativitet skapade massor av chanser för sina kedjekamrater.
Efter fyra säsonger i Blackhawks, med bland annat två säsonger med över 20 mål, bar det av till Washington där svensken blev lagkamrat med en viss Jaromir Jagr. Även om Nylander inte producerade poäng i samma takt som i Chicago var Nylander en av lagets bästa spelare och han ledde lagets andraformation bakom tjecken Robert Lang under sin enda hela säsong i klubben. Säsongen 2002-03 blev nästan helt spolierad på grund av en knäskada han ådrog sig på försäsongen då han fick en tackling av lagkamraten Nolan Yonkman. När han väl kom tillbaka hann han bara med tre matcher i Capitals innan flyttlasset bar vidare till Boston.
Innan lockouten blev ett faktum signerade Nylander ett kontrakt med New York Rangers. Med de nya reglerna i NHL har Nylander den här säsongen fått ännu utrymme för sitt kreativa spel och frågan är om svensken någonsin varit bättre. Nylander är nu Rangers odiskutable förstecenter mellan Jaromir Jagr och Martin Straka och är en av lagets bästa och viktigaste spelare. Nylander är också en av de stora anledningarna till Jagrs alla mål den här säsongen, och har varit riktigt bra i numerärt överläge. Att Nylander är bra är ingen hemlighet, men att han är så här bra och kan leda ett framgångsrikt Rangers framför den krävande publiken i Madison Square Garden är imponerande. Nylander har spelat högt över förväntningarna så här långt.
Stats: 18 GP, 4 G, 11 A, 15 P, 16 PIM
2, Teemu Selänne, ytterforward, Anaheim Mighty Ducks
Teemu Selänne slog igenom i NHL med dunder och brak säsongen 1992-93 då han sköt 76 mål och skrapade ihop sammanlagt 132 poäng som nykomling i Winnipeg Jets. Även om Selänne sedan inte varit i närheten av de siffrorna har han under sina år i NHL etablerat sig som en av ligans bästa målskyttar. Förutom debutsäsongen har han gjort över 50 mål och 100 poäng ytterligare två gånger.
Sin bästa tid hade finländaren i Anaheim då han bildade en fruktad duo med Paul Kariya. De två vindsnabba anfallarna fann en perfekt kemi och öste in mål och poäng tillsammans. Sammanlagt skulle det bli sex säsonger i Anaheim för Selänne innan han skickades iväg till San Jose där han tillbringade tre säsonger. Till dags dato har finländaren gjort 461 mål och kan mycket väl nå magiska 500 innan karriären är över.
Säsongen 2003-04 valde finländaren att lämna San Jose för att återförenas med sin partner Paul Kariya i Colorado. Avalanche mönstrade på pappret en av de bästa forwardsbesättningarna i ligan som förutom den före detta Anaheimduon bestod av Joe Sakic, Peter Forsberg, Alex Tanguay och Milan Hejduk. Sejouren i Colorado blev dock inte vad finländaren hade väntat sig, och 16 mål på 78 matcher var inte vad klubben förväntade sig av stjärnspelaren. Selänne fick se minskad istid under säsongen och många trodde att finländaren nått slutet på sin storhet. Anaheim valde dock att ta tillbaka sin forna storspelare under sommaren, ett val som man inte behövt ångra. De nya reglerna har givit ”The Finnish Flash” mer utrymme och han har redan mäktat med 9 mål och 18 poäng på 16 matcher. Det är starkt med tanke på hur mycket kritik finländaren fick utstå efter sitt mindre imponerande spel i Denver.
Stats: 16 GP, 9 G, 9 A, 18 P, 14 PIM
1, Dany Heatley, ytterforward, Ottawa Senators
Den kanadensiske stjärnspelaren är kanske en överraskning som etta på den här listan med tanke på sin kapacitet. Det ytterforwarden har presterat den här säsongen är dock över all förväntan, speciellt med tanke på allt ynglingen gått igenom. Vem minns inte bilolyckan under den tidiga hösten 2003 då Heatley tappade kontrollen över sin bil och lagkamraten Dan Snyder omkom? Kanadensaren missade stora delar av säsongen, men gjorde imponerande 25 poäng på 31 matcher när återvände.
Sen Heatley slog igenom i ligan som nykomling 2001-02 har han varit en växande stjärna, en spelare som Atlanta Thrashers sagt sig vilja bygga laget kring. Att han också gjorde 89 poäng säsongen efteråt och slutade nia i poängligan spädde på förväntningarna. Men så kom olyckan som stoppade framgångssagan och Heatley mådde riktigt dåligt och många var till och med tveksamma till att han skulle komma tillbaka till hockeyn.
Inför den här säsongen kände kanadensaren att han behövde ett miljöombyte för att kunna koncentrera sig ordentligt på hockeyn och Ottawa var inte sena att anmäla sitt intresse. Trots att man visste vad Heatley gått igenom tvekade man inte att skicka iväg en av lagets stjärnspelare, Marian Hossa, i utbyte mot kanadensaren. Det är ett byte man inte fått ångra. I Ottawa har Heatley tagit ytterligare ett steg i sin utveckling och är nu en stor anledning till att Ottawa öppnat säsongen strålande. Heatley spelar också just nu i ligans bästa kedja tillsammans med Jason Spezza och Daniel Alfredsson. 13 mål och 26 poäng på 14 matcher har det blivit för NHL:s bästa nyförvärv så här långt.
Stats: 14 GP, 13 G, 13 A, 26 P, 8 PIM
Dark Horses:
Marian Hossa, f, Atlanta Thrashers
Peter Forsberg, c, Philadelphia Flyers
Pavol Demitra, c, Los Angeles Kings
Marcel Hossa, f, New York Rangers
Mikael Samuelsson, f, Detroit Red Wings
Alexei Zhitnik, b, New York Islanders
Jaroslav Spacek, b, Chicago Blackhawks
Pierre Turgeon, c, Colorado Avalanche
Brian Rolston, c, Minnesota Wild
Curtis Joseph, mv, Phoenix Coyotes