Lagbanner
Svenskafans rankar: 11. San Jose Sharks
Joe Thornton

Svenskafans rankar: 11. San Jose Sharks

En snöplig sorti mot det ena av förra säsongens skrällag, Edmonton Oilers (varav det andra naturligtvis var Stanley Cup segrande Carolina Hurricanes), tar nu San Jose nya tag mot toppen. Förändringar har skett i truppen, och fler väntas ske innan tradestoppet.

Sharks, som tog en 2-0 ledning i matcher i mötet med Oilers, vill knappast se ett liknande uttåg ur slutspelet ännu en gång. Oilers vände på steken med fyra raka segrar, och avslutade med att hålla nollan på hemmaplan för en 2-0 seger och avancemang till Conference-finalen. Nyckelmatch såhär i efterhand var antagligen match nummer tre där Oilers lyckades vinna i tredje övertisperioden efter mål av Shawn Horcoff. 3-0 ledning i matcher där och serien hade antagligen varit så gott som över. Istället kommer Oilers tillbaka med ökat självförtroende och tar två raka 6-3 segrar innan de avslutade serien inför hemmafansen.

Fjolårets säsong måste ändå ses som lyckad ur alla andra perspektiv. Joe Thornton gör en fantastisk säsong och vinner hela poängligan med sina 125 poäng. Hur Bruins kunde släppa sin stjärna är ett frågetecken, speciellt med tanke på att han trots allt gjorde 33 poäng på 23 matcher för Boston innan han blev tradad till Sharks. 9 poäng på 11 slutspelsmatcher med endast två mål i protokollet kan dock inte ses som speciellt övertygande och här har Sharks fortfarande något att fundera över. Thornton behöver fungera lika bra i slutspelet som under säsong om Sharks ska lyckas nå en Stanley Cup final.

En annan ljuspunkt var givetvis Jonathan Cheechoo, ett andrarundesval i draften 1998, som gjorde fantastiska 56 mål och med det var bäst i hela NHL före spelare som Ovechkin, Crosby och Jagr.

Tredjelänk i formationen med Thornton och Cheechoo var förra säsongen Nils Ekman. Ekman gjorde mycket nytta med sin skridskoåkning, men ansågs antagligen inte producera tillräckligt mycket och skickades därför till Pittsburgh Penguins under offseason. Möjligen var det för enkelt för motståndarna att plocka bort formationen då det i huvudsak var Thornton och Cheechoo som producerade framåt. För att stärka förstafemman har istället Mark Bell plockats in från Chicago Blackhawks och om man ska lyssna på experterna förväntas han göra stordåd för sin nya klubb.

Ytterligare förstärkningar har gjorts för att stärka upp det defensiva spelet med Mike Grier och Curtis Brown, vilket även breddar forwardsbesättningen som under fjolåret var något känsligt för skador. På försvarssidan har inte det stora namn som efterlysts ännu dykt upp. Fjolårets succé Tom Preissing lämnade laget för att landa Mark Bell, och som ersättare har Sharks tagit in Mathieu Biron och "veteranen" Patrick Traverse (född -74), men frågan är om detta är tillräckligt. Framtiden får utvisa om laget anses räcka till med nuvarande backbesättning eller om ytterligare förstärkningar kommer göras.


Målvakter:

Målvaktssituationen i Sharks är av den angenäma sorten. Klubben har två förstamålvakter till förfogande i Vesa Toskala och Evgeni Nabokov, och båda har visat att de är kapabla till jobbet. Problemet är att ingen av dem vill vara andramålvakt, och frågan är om klubben anser sig ha råd att behålla båda två eller om någon kommer att bytas bort, eventuellt mot den önskade toppförsvararen som rykten gjorts gällande nu under en längre tid. En artikel om målvaktssituationen finns att läsa på TSN via länken http://www.tsn.ca/nhl/teams/news_story/?ID=171063&hubname=nhl-sharks.

Bakom dessa två herrar finns även ett djup av duktiga och intressanta målvakter. Nolan Schaefer fick göra en sejour då både Toskala och Nabokov var skadade och gjorde det med den äran. Statistiken visar 5 vinster på 6 matcher, en räddningsprocent på .920% och ett GAA på 1,87. Även om Schaefer inte är uttalad tredjemålvakt lär det vara han som tar över som andramålvakt om Sharks lyckas slutföra en trade med Nabokov eller Toskala. Om inte Schaefer lyckas har Sharks även Tyskarna Thomas Greiss och Dimitri Pätzold som knackar på dörren och säkerligen inte skulle göra bort sig om de fick chansen. 


Backar:

Sharks har en väldigt ung backbesättning, men även här ser det trots allt mycket lovande ut. Toppnamnen Kyle McLaren och Scott Hannan kommer säkerligen få dra ett tungt lass och om de får hålla sig skadefria kan säsongen bli mycket rolig. Christian Ehrhoff fick även han stort ansvar förra säsongen och får det säkerligen även i inledningen av nästa. Mathieu Biron har signats under offseason och borde få chansen. Matt Carle verkar bli en riktigt duktig försvarsspelare och kommer antagligen få betydligt mer matcher i benen än fjolårets 12.

De två sista backplatserna ser dock på förhand mycket öppna ut. Ansvaret kommer antagligen fördelas ut mestadels på Matt Carle, Rob Davison, Svenske Doug Murray och Josh Gorges. Patrick Traverse får säkert chansen, frågan är om han lyckas ta en plats. Bakifrån i systemet har vi Marc-Edouard Vlasic som fått ett kontrakt och som även han kan komma att få chansen under säsongen. Svagheten är skadekänsligheten på Hannan och McLaren, och därför kan fortfarande ändringar i backbesättningen komma att ske. 


Forwards:

På forwardssidan har Sharks en besättning som många av lagen i NHL kan tänkas vara avundsjuka på. Inte bara för att den visar sig producera, utan även för att den fortfarande är ung och inte har nått sin topp på långa vägar! Utvecklingsmöjligheterna överhuvudtaget i Sharks är fantastiska och en stor styrka i målet att vinna Stanley Cup.

Bakom redan nämnda topplinen med Thornton, Cheechoo och Bell, finns en mycket intressant andraline som antagligen hålls intakt från förra säsongen med Patrick Marleau i spetsen. Milan Michalek kan, om han får vara skadefri, utvecklas ytterligare och bli den förväntade stjärna han förutspåddes bli. Steve Bernier gjorde dessutom en mycket lovande start av sin karriär i Sharks med 14 mål på 39 matcher och med tanke på hans ålder (21) finns även här stora utvecklingsmöjligheter.Lägg till detta de defensivt erkänt duktiga spelarna Ville Nieminen, Curtis Brown och Mike Grier och vi har tre toppformationer som kan ta Sharks hela vägen.

Det lilla frågetecknet som finns är väl i sådana fall vilka spelare som kommer att spela i fjärdeformationen. Aktuella namn lär vara Marcel Goc, Grant Stevenson, Scott Parker och Mark Smith till en början, men vi har även Pat Rissmiller och Tomas Plihal som vill slå sig in. Många tror även att Devin Setoguchi, val nummer 8 i första rundan 2005, nu är redo att ta en plats i startformationen. Om så blir fallet blir det intressant att se hur femmorna kommer att formeras, alltså även här angenäma problem för Sharks coacher!


Nyckelspelare:

Joe Thornton, Kyle McLaren, Scott Hannan


Nyförvärv:

Graham Mink, Washington Capitals
Taylor Dakers, Kootenay Ice, WHL
Scott Ferguson, Minnesota Wild
Joe Pavelski, University of Wisconsin, NCAA
Mike Grier, Buffalo Sabres
Mathieu Biron, Washington Capitals
Patrick Traverse, Dallas Stars
Curtis Brown, Chicago Blackhawks
Mark Bell, Chicago Blackhawks
Matthieu Darche, Duisburg Foxes (DEL) 


Förluster:

Matt Carkner, Pittsburgh Penguins
Patrick Ehelechner, Pittsburgh Penguins
Nils Ekman, Pittsburgh Penguins
Tom Preissing, Ottawa Senators
Alyn McCauley, Los Angeles Kings
Scott Thornton, Los Angeles Kings
Josh Hennessy, Ottawa Senators


Svenskar:

Doug Murray


Coach:

Ron Wilson


Preliminär uppställning:

Mark Bell - Joe Thornton - Jonathan Cheechoo
Milan Michalek - Patrick Marleau - Steve Bernier
Ville Nieminen - Curtis Brown - Mike Grier
Mark Smith - Marcel Goc - Grant Stevenson

Christian Erhoff - Scott Hannan
Matt Carle - Kyle McLaren
Josh Gorges - Mathieu Biron

Evgeni Nabokov (Vesa Toskala)


Andra notabla spelare:

Pat Rissmiller, Joe Pavelski, Devin Setoguchi, Tomas Plihal, Matthieu Darche, Scott Parker, Rob Davison, Doug Murray, Mark-Edouard Vlasic, Nolan Schaefer


Bästa nyförvärv:

Utan tvekan Mark Bell som i Blackhawks aldrig fick komma till sin rätt och nu kan blomma ut ordentligt. Förhoppningsvis äventyrar inte den nyligen upptäckta rattfyllan och smitningen (http://www.tsn.ca/nhl/teams/news_story/?ID=176558&hubname=nhl-sharks) hans säsong, även om han förhoppningsvis får någon form av straff för det inträffade.


Värsta förlust:

Tom Preissing var en överraskning förra säsongen och var utmärkt för Sharks i powerplaysituationer. Preissing fick mycket istid och frågan är vem som ska ta över rollen som offensiv specialist denna säsongen. Det verkar inte som att ledningen har skyndat på med att hitta en ersättare och kanske litar de redan på den uppsättning som finns tillgänglig. Visar det sig att powerplay inte klickar så kommer nog en offensiv försvarare plockas in ganska omgående.


Årets poängkung:

Det är svårt att skriva något annat än Joe Thornton här. Mark Bell kanske kan hjälpa till att öka på poängskörden ytterligare från förra säsongen, och det skulle inte förvåna om Thornton var i topp i NHL:s poängliga ännu en gång.


Årets Nykomling:

Här tror jag mycket på att Matt Carle kan blomma ut ordentligt och få mycket istid med någon av de mer rutinerade herrarna i Sharks backbesättning. Carle räknas som San Joses kaske bästa prospect och fick en del istid redan förra säsongen.


###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11. San Jose
12. New Jersey
13. Nashville
14. Toronto
15. Minnesota
16. Edmonton
17. Boston
18. Tampa
19. Vancouver
20. Florida
21. Atlanta
22. Colorado
23. St. Louis
24. Pittsburgh
25. Los Angeles
26. Phoenix
27. Columbus
28. New York Islanders
29. Washington
30. Chicago

Niclas Selberg2006-09-23 12:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast