Lagbanner
Svenskafans rankar: 9. Montreal Canadiens
Guy Latendresse, årets nykomling i Montreal. Bild: TheFlowerDesigns

Svenskafans rankar: 9. Montreal Canadiens

Montreal Canadiens är NHL:s anrikaste klubb men det är nu länge sedan laget var med i den absoluta toppen av ligan. De senaste åren har det dock sett bättre och bättre ut för Quebecs stolthet och för första gången på länge nämns nu Montreal som en realistisk ”cup contender”.

De mörka åren började egentligen för Montreal redan då Patrick Roy tradades till Colorado 1995. Laget återhämtade sig aldrig riktigt från förlusten av den store St. Patrick och sakta men säkert började tabellplaceringarna bli sämre och sämre. Efter en lång tids harvande med felbeslut av ledningen och placeringar i mitten/bottenskiktet av tabellen kom så vändningen i maj 2003. Montreal anställde då legenden Bob Gainey som ny GM, Gainey som vann Selke Trophy fyra år i rad i slutet av 70-talet och som firade stora triumfer som GM och tränare för Dallas Stars. Efter anställningen av Gainey förändrades allt, han lyckades på något sätt få ordning på hela organisationen och trenden har varit uteslutande positiv sedan hans intåg i klubben.

Gaineys långsiktiga lagbygge börjar nu ta form och man har behållit stommen i laget från förra säsongen, då en fenomenal rookiemålvakt och en skada på Saku Koivu var det enda som hindrade laget från avancemang mot Carolina i första slutspelsrundan. Man har inte tappat några nyckelspelare under sommaren och skicklige Sergei Samsonov har anlänt för att ge Alex Kovalev understöd i offensiven. Gainey har också tillsatt Guy Carbonneau, trefaldig vinnare av Selke Trophy och lagkapten senast Montreal vann Stanley Cup, som ny tränare efter att själv ha coachat laget under våren och Kirk Muller, som precis som Carbonneau var med och lyfte Stanley Cup-bucklan 93, kommer agera assisterande tränare under säsongen.

Den nya tränarduon får en stabil grund att jobba med och förhoppningsvis kan de tillföra det där lilla sista som behövs för att laget skall kunna vara med och fightas om Stanley Cup-bucklan. Om målvakten Cristobal Huet kan upprepa det spel han presterade i våras så har man en av ligans bästa målvakter och i offensiven finns det stor bredd med tre kedjor som kan producera offensivt. Det ser onekligen ljust ut för laget vars uppdrag är att se till att Montreals svit utan Stanley Cup-vinster stannar på 14 år.

Målvakter:

Inför förra säsongen var Jose Théodore odiskutabel nummer ett i kassen och rankad som en av ligans absolut bästa målvakter. Théodores usla insatser under hösten gjorde dock att fransmannen Cristobal Huet fick chansen i januari. En chans som han tog väl vara på, Huet blev stor publikfavorit i Bell Centre och när säsongen summerades hade han NHL:s bästa räddningsprocent. Théodores väldiga lön ansågs överflödig när man fått en ny stjärna i Huet och han tradades följaktligen till Colorado i utbyte mot den billigare David Aebischer dagen innan transferfönstrets stängning.

Huet skrev under sommaren på ett tvåårskontrakt med Montreal och han blir nyckeln till lagets framgång under kommande säsong. Under försäsongen har han dock haft vissa problem och det är upp till honom att när ligan drar igång visa att förra säsongen inte bara var en gigantisk formtopp.

Bakom Huet finns nämnde Aebischer som fungerar lite som försäkring utifall att Huets monstersäsong visar sig vara en engångsföreteelse. Yann Danis vaktar kassen i Hamilton Bulldogs och i WHL finns unge Carey Price, som imponerat under försäsongen.


Backar:

Montreal har under försäsongen drabbats av skador på backsidan, både Francis Bouillon och Jean-Philippe Côté blir borta en knapp månad in på säsongen. Côté har ingen ordinarie plats i backuppställningen men Bouillon är ett stort abräck då han har en plats gjuten i det tredje backparet och nyligen skrev på en välbetald kontraktsförlängning.

Första backparet kommer troligen utgöras av Andrei Markov och Mike Komisarek, Markov var lagets viktigaste utespelare förra säsongen och Komisareks tacklingar fruktas av de flesta. I det andra backparet ställer man upp med Sheldon Souray och Craig Rivet. Souray hade ingen lyckad fjolårssäsong men är ändå en tillgång för de flesta lag och Rivet rensar upp bakom Souray, som har en tendens att ibland gå bort sig lite väl enkelt.

Mathieu Dandenault tar en plats i det tredje backparet, platsen bredvid honom är tillägnad Bouillon, som trots sin litenhet är en mästare i tacklingens ädla konst. Fram till Bouillon återhämtat sig från skadan slåss främst Dan Jancevski, Mark Streit och Ryan O’Byrne om platsen bredvid Dandenault. O’Byrnes orutin gör att han känns som minst sannolik till att ta platsen och Streit är kanske lite väl offensiv för ett tredje backpar. Detta, tillsammans med en lyckad Training Camp, gör att Jancevski känns som det troligaste alternativet till platsen. Jancevski skrev på som free agent i somras och förra säsongen spelade han sina två första NHL-matcher för Dallas.


Forwards:

Montreals två offensiva kedjor är redan fastställda, dock är det inte klart vilken som kommer att bli första respektive andrakedja. Den ena kedjan kommer att bestå av Sergei Samsonov, Mike Ribeiro samt Alex Kovalev och blir med stor sannolikhet den uttalande förstakedjan med tanke på den offensiva skicklighet som den besitter. Det blir intressant att följa ryssarna Samsonov och Kovalev tillsammans och förhoppningsvis kan dessa två hjälpa Mike Ribeiro att nå sin potential, som han hittills inte lyckats med.

Andrakedjan kommer då att utgöras av Chris Higgins, Saku Koivu samt Michael Ryder. En kedja som visade sig vara mycket framgångsrik förra säsongen och förhoppningsvis kan Higgins nu ta det sista steget till att bli en fullfjädrad toppspelare. Koivu har länge haft problem med sitt skadade öga men han ser nu ut att vara tillbaka i full form.

I tredjekedjan är två av platserna fastställda, Tomas Plekanec centrar kedjan och nye Mike Johnson tar platsen till höger. Johnson kan nog komplettera Plekanec, som lagt på sig några välbehövliga kilo muskler under sommaren, på ett bra sätt både defensivt och offensivt. Den sista platsen i kedjan går troligen till Alexander Perezhogin, men dennes tvivelaktiga inledning på försäsongen gör att han utmanas av främst Guillaume Latendresse, som imponerat stort med en aggressiv spelstil och fint målskytte. Om Carbonneau gör som fansen hoppas så får publikfavoriten Latendresse chansen.

I fjärdekedjan ställer man upp med tre fysiskt starka spelare i Steve Bégin, Radek Bonk samt Garth Murray. Fightern Aaron Downey kommer få en del matcher på Murrays plats och även unge Jonathan Ferland utmanar om en plats i denna kedja. Talangen Andrei Kostitsyn spelade ett antal matcher förra säsongen men han har inte övertygat under försäsongen och kommer troligen få starta i Hamilton. 


Nyckelspelare:

Cristobal Huet, Andrei Markov, Alex Kovalev


Nyförvärv:

Mike Johnson – Trade från Phoenix
Sergei Samsonov – Free agent från Edmonton
Dan Jancevski – Free agent från Dallas


Förluster:

Richard Zednik - Trade till Washington
Jan Bulis - Free agent till Vancouver
Niklas Sundström – Free agent till Modo
Pierre Dagenais – Free agent


Svenskar:

Inga


Coach:

Guy Carbonneau


Preliminär laguppställning:

Sergei Samsonov – Mike Ribeiro – Alex Kovalev
Chris Higgins – Saku Koivu – Michael Ryder
Guillaume Latendresse – Tomas Plekanec – Mike Johnson
Steve Bégin – Radek Bonk – Garth Murray

Andrei Markov – Mike Komisarek
Craig Rivet – Sheldon Souray
Francis Bouillon – Mathieu Dandenault

Cristobal Huet (David Aebischer)

Andra notabla spelare i laget: Yann Danis, Dan Jancevski, Mark Streit, Jean-Philippe Côté, Andrei Kostitsyn, Alexander Perezhogin, Aaron Downey, Mikhail Grabovski, Jonathan Ferland


Bästa nyförvärv: Sergei Samsonov

Samsonov skeppades i vintras över från Boston i öst till Edmonton i väst, där blev det succé då laget helt otippat gick hela vägen till Stanley Cup-finalen. Samsonov bjöd också på några riktiga delikatesser under fjolåret, vi minns alla matchen mot Minnesota och hans drop bakom ryggen till Horcoff för att sedan få tillbaka pucken och lura bort Fernandez. Eller matchen mot Phoenix då han klackade pucken till Spacek som kunde sätta pucken bakom Joseph. Vi hoppas på flera mål av den sorten nu när han kommer placeras i samma kedja som en av NHL:s puckskickligaste spelare, Alex Kovalev.


Värsta förlust: Jan Bulis

Jan Bulis var en av de bättre spelarna i Montreal förra säsongen men han fick trots det inte chansen i någon av de offensiva kedjorna. Säsongens höjdpunkt var utan tvekan de fyra målen mot Flyers under vintern, i en match som han egentligen inte skulle få spela. Nu bär det av till Vancouver för Bulis som troligen kommer få att logga speltid i Sedinarnas kedja.


Årets poängkung: Alex Kovalev

Alex Kovalev vann Montreals interna poängliga förra säsongen, trots att han missade ett antal matcher på grund av skada. Kovalev är en av ligans puckskickligaste spelare och om han får lite tid och utrymme i offensiv zon så är det nästan ett givet mål. Denna säsong kommer han få en riktig klasspelare bredvid sig i form av Samsonov och förhoppningsvis kommer han kunna ge Kovalev den lilla extra tiden han behöver.


Årets nykomling:
Guillaume Latendresse

Guy Latendresse är troligen den största talangen i Montreals organisation. Han var tippad att gå topp tio i draften 2005 men en allvarlig skada gav Montreal chansen att plocka honom så sent som i den andra draftrundan. Latendresse gjorde ingen besviken då han under försäsongen samma sommar sånär lyckades knipa en plats i laget. Men istället blev det till att åka tillbaka till QMJHL där han hade en hyfsad säsong, som till viss del förstördes av skador. Latendresse har redan blivit en stor publikfavorit och att han är franskkanadensare minskar inte hans popularitet. Han har startat denna försäsong på samma imponerande sätt som den förraoch nu är det dags att ge den hårdtacklande målskytten chansen på allvar.


###


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. Montreal Canadiens
10. Buffalo Sabres
11. San Jose Sharks
12. New Jersey Devils
13. Nashville Predators
14. Toronto Maple Leafs
15. Minnesota Wild
16. Edmonton Oilers
17. Boston Bruins
18. Tampa Bay Lightning
19. Vancouver Canucks
20. Florida Panthers
21. Atlanta Thrashers
22. Colorado Avalanche
23. St.Louis Blues
24. Pittsburgh Penguins
25. Los Angeles Kings
26. Phoenix Coyotes
27. Columbus Blue Jackets
28. New York Islanders
29. Washington Capitals
30. Chicago Blackhawks

Niklas Rosholmniklas.rosholm@live.com@nikedin2006-09-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast