Lagbanner
Veckans finländska insatser - del 2
Saku Koivu har spelat bra den senaste veckan, vilket ger honom en placering i den finländska bastun.

Veckans finländska insatser - del 2

Detta är en liten artikelserie som läggs upp kontinuerligt en gång i veckan här på SvenskaFans, med det senaste om världens bästa hockeyligas finländska spelare. Vilka är heta, vilka är kalla? Läs allt du behöver veta om NHL’s finländare här.

11:e oktober

Nattens intressantaste match var på förhand den mellan Boston och Atlanta, där båda lagens målbur vaktades av två finländska framtidsnamn – Kari Lehtonen i Atlanta och Hannu Toivonen i Boston. På förhand pratades det lite om Kari var kapabel att hålla sin tredje raka nolla, och han hade gjort det om det inte vore för Per-Johan Axelssons styrning med kroppen som helt ställde Kari. Målvaktsmatchen (och matchen) vann han dock mot sin landsman, eftersom Axelssons mål var det enda han släppte förbi sig samtidigt som Hannu fick släppa förbi sig fyra puckar.

- Niko Kapanen spelade bara tio minuter, och utmärkte sig inte på något vis i matchprotokollet.

Ytterligare en finländsk målvakt var i farten denna kväll, och trots bra spel av Antero Niittymäki och bara två insläppta mål, blev det förlust för hans Philadelphia mot Montreal som satte 3-1-pucken i tom bur i slutminuten.

- Joni Pitkänen noterades för nästan 30 minuters speltid.
- Saku Koivu hade en assist på Montreals första mål.
- Janne Niinimaa spelade nästan 20 minuter i samma match.

Nattens finländare blev dock Olli Jokinen, som noterades för fyra poäng och var en av matchens bästa spelare. På 21 minuter gjorde han två mål och spelade fram till ytterligare två. När slutsignalen ljöd hade Olli slutat på minst sagt acceptabla +4 i plus/minus-statistiken.

- Noterbart är att Ville Peltonen inte är tillbaka i Florida efter skada.

Ett möte som hade kunnat vara väldigt intressant ur finländska ögon sett var det mellan NY Islanders och Anaheim. Men varken Nokelainen eller Marjamäki fanns med i Islanders trupp, och i Anaheim gick den annars notoriske poängproduceraren Teemu Selänne poänglös av isen. Selänne hann dessutom med att missa en straff i den avgörande straffläggningen, där för övrigt Islanders drog det längsta strået.

12:e oktober

Ett inte allt för intressant möte med finländska ögon sett, utspelade sig i Madison Square Garden mellan Pittsburgh och NY Rangers. En match, där den bländande skridskoåkaren och teknikern Jarkko Ruutu var den enda finländaren på isen... Jarkko är givetvis ingen spelare man skall sätta sin tillit till när det gäller att producera poäng – han har varken en bländande skridskoåkning eller en riktigt vass teknik, men är en väldigt nyttig spelare att ha i sitt lag. Han verkar trivas bra i Pittsburgh, och har fått en hel del speltid. Denna kväll blev det dock inga poäng, men väl 15 minuters speltid och +1 i plus/minus-statistiken.

I matchen mellan Calgary och Ottawa fick jag äta upp mitt beslut om att placera Miikka Kiprusoff i frysboxen. Miikka gick in och spelade som nästan bara han kan göra, och höll nollan i en match Calgary vann med 1-0.

- I Ottawa fanns givetvis inte Arttu Luttinen med, men han har i dagsläget (18:e oktober) har han fyra poäng på fem matcher.

Matchen mellan Minnesota och Washington hade två finländska aktörer – båda spelandes i Minnesota. Mikko Koivu hade en rätt trevlig kväll, där han noterades för en vacker passningspoäng till Kim Johnssons ena mål och sedan fick avgöra straffläggningen med ett vackert mål. Nummelin gjorde en bra insats, och hade tredje mest istid av alla i Minnesota.

Det kanske intressantaste finländska mötet den här natten var matchen mellan Nashville och Chicago, där inte mindre än fyra (av fem möjliga) finländare var på isen. Besviken blev man dock när man noterade att samtliga lämnade isen poänglösa – inte helt oväntat kanske när tre av dem var backar och den enda forwarden noterades för 7 minuters speltid.

- Kimmo Timonen noterades för cirka 21 minuters speltid i Nashville, och Mikko Lehtonen för nästan 14 minuter.
- I Chicago fick Tony Salmelainen bara vara på isen i drygt åtta minuter, medan Lasse Kukkonen lirade i lite mer än 19 minuter.

Inga finländska poäng i matchen mellan Chicago och Nashville fanns att notera, men trevligare var det i matchen mellan Dallas och Los Angeles. Fyra olika finländare stod för en varsin poäng i Dallas 4-1-seger mot Los Angeles.

- Jussi Jokinen och Antti Miettinen gjorde ett varsitt mål.
- Jere Lehtinen och Niklas Hagman stod för en varsin assist.

13:e oktober

Inga finländska poäng av backarna Toni Lydman och Teppo Numminen i Buffalos match mot Detroit, men två gedigna insatser och båda loggade över 22 minuters speltid.

- I Detroit fanns inte Valtteri Filppula med, som fortfarande inte hade säsongsdebuterat i sitt lag Grand Rapids Griffins. Frågan är om vi får se Valtteri i Detroit i år.

Olli Jokinen fortsatte att producera för sitt Florida, och stod för två nya passningspoäng i segermatchen mot lokalkonkurrenten Tampa Bay. Mest speltid av alla forwards i Florida fick han, men lyckades inte att näta på de fem skott han avlossade.

- Fortfarande saknades Ville Peltonen i Floridas laguppställning.

Kari Lehtonen råkade ut för sin första motgång den här säsongen, då han fick släppa förbi sig fyra av 33 skott. Det sista målet var matchavgörande, där Carolinas Ray Whitney avgjorde med mindre än en sekund kvar och såg därmed till att Carolina besegrade Atlanta med 4-3.

- Niko Kapanen spelade näst minst av alla på isen med sina fyra minuter, och han har sannerligen inte fått en trevlig start på sejouren i Atlanta.

I matchen mellan Vancouver och San Jose saknades Sami Salo i Vancouver på grund av skada. De enda finländarna på isen blev således San Joses målvakt Vesa Toskala och hårt arbetande forward Ville Nieminen. Ville fick dessutom göra mål, vilket var hans första poäng för säsongen. Vesa Toskala gjorde ingen bra match, och släppte in fyra av 26 skott.
- Vesa Toskala gjorde ingen bra match som målvakt, men stod dock för en assist på ett mål.

14:e oktober

Hannu Toivonen kunde inte vinna några poäng åt sitt Boston, som var svaga framåt i matchen mot NY Islanders och förmådde bara att göra ett mål. Hannu gjorde väl ingen jättebra match heller, och släppte in fyra av 39 skott.

- I NY Islanders fanns varken Nokelainen eller Marjamäki med i laguppställningen, utan de får fortsätta gneta på i farmen.

Miikka Kiprusoff följde upp förra matchens nolla med att släppa fem puckar förbi sig av de 43 han fick emot sig. Tre av dessa fem gjordes av Mats Sundin som då kom upp i 500 mål.

- Miikka Kiprusoff fortsätter att blanda och ge och måste finna en jämnare nivå.

Toni Lydman stod för en assist i Buffalos segermatch mot NY Rangers med 7-4, och spelade näst mest av alla utespelare i Buffalo. Teppo Numminen stod inte för några poäng, men spelade i vanlig ordning lite över 20 minuter.

- I NY Rangers har fortfarande inte Jarkko Immonen gjort säsongsdebut, och frågan är om han får chansen i år?

Två finländska poäng fanns att notera efter matchen i matchprotokollet mellan Montreal och Ottawa. Både Saku Koivu och Janne Niinimaa stod för en varsin passningspoäng, men Saku missade även sin straff i den avgörande straffläggningen så att Ottawa kunde få med sig extrapoängen hem.

Kari Lehtonen stod för en bra insats i Atlantas segermatch mot Washington med 4-3, och motade 38 av 35 skott. I Atlantas ögon var det dock inte Karis insats som gladde mest, utan det faktum att Ilya Kovalchuk gjorde säsongens första mål. Kanske släpper det för storskytten från Ryssland nu?

- Niko Kapanen fick nästan skrattretande lite speltid i Atlanta – 2:24 och inte en sekund mer.

Joni Pitkänen noterades för en assist i matchen mellan Philadelphia och New Jersey. Jonis Philadelphia förlorade dock med 3-2. Antero Niittymäki stod för en bra insats, och alla mål han släppte förbi sig var mer eller mindre skickligt utförda styrningar.

- Sami Kapanen spelade i ungefär åtta minuter. 

Olli Jokinen stod för en relativt slätstruken insats i lagets förlustmatch mot Tampa Bay (returmötet alltså). 21:45 i speltid och inga poäng är lite för dåligt av lagets stora stjärna och lagkapten.

- Fortfarande ingen Ville Peltonen i Floridas lag.

Jarkko Ruutu gick poänglös av isen i Pittsburghs förlustmatch mot Carolina. I plus/minus-kolumnen fanns det även ett negativt tal, -1.

Kimmo Timonen stod för en assistpoäng i Nashvilles segermatch mot Phoenix och slutade dessutom på +1, och hade mest istid av samtliga utespelare på isen. Mikko Lehtonen spelade i dryga 15 minuter, och slutade även han på +1.

Ingenting av finländskt värde finns att rapportera från matchen mellan Chicago och St.Louis, utöver att Kukkonen noterades för 17 minuter speltid och +1.

- Tony Salmelainen spelade inte alls i denna match.

Desto roligare hade finländarna i Minnesota det när deras lag körde över Columbus med 5-0. Mikko Koivu stod för 1+1, och Petteri Nummelin för 0+1. Båda två slutade på +2.

Inga finländska insatser utöver det vanliga fanns att skriva hem om i matchen mellan Colorado och Edmonton, där Antti Laaksonen och Ossi Väänänen i Colorado båda fick ungefär åtta minuter i speltid.

- Ingen Jussi Markkanen i Edmontons mål – Roloson är given förstemålvakt.

Jussi Jokinen fortsatte så smått att producera, och stod för en assist till Jere Lehtinens mål i Dallas match mot Los Angeles. I övrigt var det dåligt med finländska poäng – både Miettinen och Hagman lämnade isen poänglösa.

15:e oktober

I nattens enda match fanns det gott om finländare på isen. Fyra stycken (Jussi Jokinen, Antti Miettinen, Niklas Hagman och Jere Lehtinen) i Dallas och ett stycke finnish flash i Anaheim. Både Miettinen och Hagman kom att göra sina andra mål för säsongen, och Jussi Jokinen stod för ytterligare en passningspoäng. Selänne gick poänglös av isen, men slutade på +1.

- Jussi Jokinen avgjorde, inte helt otippat, straffläggningen med sin äckligt effektiva variant där han lägger pucken vid målvaktens klubbhandssida.

16:e oktober

Inga intressanta insatser av finländska spelare i matchen mellan Nashville och NY Islanders finns att rapportera. Inga poäng, men väl 25 minuters speltid på Timonen och 15 på Lehtonen.

- I Islanders spelade givetvis inte Nokelainen och Marjamäki.

Salmelainen var tillbaka på isen när Chicago tog sig an Colorado, men det var Lasse Kukkonen som imponerade. Först gjorde han säsongens första mål (och karriärens första NHL-mål). Sedan, för att vässa insatsen en aning, spelade han fram Martin Lapointe till sitt andra mål i matchen. Nästan 20 minuters istid för Lasse också, vilket bådar gott inför framtiden.

- I Colorado spelade Laaksonen och Väänänen ungefär nio minuter var, utan några poäng.

I Vancouver var Sami Salo tillbaka, och gjorde en hyfsad ”mini-comeback”. Vid ställningen 1-1 tog Sami pucken och kunde efter ett halvt varv i zonen och ett besök bakom målburen prickskjuta in 2-1-pucken och därmed avgöra matchen (2-1 blev slutresultatet).


Veckans bastu:

1: Olli Jokinen hade en rätt trevlig vecka, med sex poäng på fyra matcher. Visserligen gick han poänglös från en av dessa matcher, men är fortfarande veckans hetaste finländare.
2: Saku Koivu, som producerar bra med poäng trots sitt besvär med ögat. Har ett bra samarbete med Higgins vilket Montreal-fansen kan glädjas åt.
3: Jussi Jokinen. Han har inte gjort några magiska insatser precis, men har börjat att producera i både mål och assist. Han fick även avgöra en straffläggning, vilket kan vara bra för hans självförtroende.

Veckans frys:

1: Niko Kapanen som bara får mindre och mindre speltid i Atlanta. Personligen trodde jag på ett lyft i Nikos karriär i och med bytet till Atlanta – men så här långt har jag haft rätt fel.
2: Miikka Kiprusoff fortsätter att blanda och ge, och måste finna en mycket jämnare nivå. Fortfarande inga riktigt dåliga insatser, men de där lysande insatserna kommer allt för sällan nu.
3: Joni Pitkänen kommer kanske som en liten överraskning, då han producerat bra med poäng och har fått mycket istid. Men sanningen är att han inte sett speciellt bra ut, och agerar ofta rätt lojt. Har kapacitet – det gäller bara att han jobbar hårdare. I ett Philadelphia som har varit dålig har han knappast tillhört de bättre.

Robert Salmela2006-10-18 15:06:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast