NHL:s största besvikelser och överraskningar i oktober
Varje månad kommer SvenskaFans att utse de största besvikelserna respektive överraskningarna i NHL. Fem spelare tas fram under varje kategori och kommenteras. Först ut är november månad.
NHL:s fem största besvikelser i oktober
5. Ryan Miller, Buffalo Sabres
[10 GP] [4 W] [5 L] [1 OT] [32 GA] [3,18 GAA] [89,1 SV%]
Buffalo Sabres sista utpost har varit säkerheten själv de senaste säsongerna, men har nu inlett darrigt. Hans räddningsprocent har sjunkit ordentligt jämfört med tidigare säsonger, och samtidigt släpper han in mer mål per match än tidigare. Med en räddningsprocent på 89,1 och med ett snitt på 3,18 insläppta mål per match tillhör han det absoluta bottengänget bland NHL:s burväktare.
Mot slutet av den förra säsongen valde Buffalo att skicka iväg sin andremålvakt Martin Biron till Philadelphia Flyers och istället satsa helhjärtat på Ryan Miller. Nu storspelar Biron och Flyers och tillhör toppskiktet i ligan, medan Miller och Buffalo harvar bland bottengängen. 27-årige Miller har endast lyckats vinna fyra av sina tio spelade matcher och om Buffalo ska kunna klättra från sin sistaplats i Northeast division måste han hitta tillbaka till sin gamla form.
---
4. Jonathan Cheechoo, San José Sharks
[14 GP] [3 G] [3 A] [6 P] [+/- 0] [10 PiM]
Säsongen 2005/06 tog Jonathan Cheechoo klivet från medelmåttig forward till fullfjädrad målkung i och med att Joe Thornton anslöt från Boston Bruins. Men efter den säsongen har det gått tungt för Cheechoo, och nu har han börjat den här säsongen fruktansvärt dåligt. Blott tre mål efter 14 matcher är alldeles för svagt och gör inte Cheechoo mål så gör han egentligen ingen nytta på isen, för hans defensiva spel lämnar mycket övrigt att önska.
27-årige Cheechoo måste skärpa till sig och inse att han måste arbeta lika hårt nu när han är en etablerad stjärna som han gjorde när han krigade om en plats i laguppställningen för några säsonger sedan. Kanske kan en petning i en eller två matcher få honom att inse det.
---
3. Roberto Luongo, Vancouver Canucks
[13 GP] [5 W] [8 L] [0 OT] [36 GA] [2,93 GAA] [89,9 SV%]
Säsongen 2007/08 tippades på förhand bli Vancouver Canucks säsong. De hade en av ligans bästa målvakter, ett uppgraderat och starkt försvar samt spännande spelare bland forwardsbesättningen, anförda av tvillingarna Sedin. Det blev dock precis tvärtom. Roberto Luongo har floppat, försvaret är skadedrabbat och kommer inte upp i normal klass och bland forwards är det endast ett fåtal som producerar.
Förra säsongen såg det långa stunder likadant ut, men skillnaden då var att Luongo i många matcher gjorde en utomordentlig insats och räddade laget. Det har han inte gjort den här säsongen. Istället har han haft en jobbig säsongsinledning och hans räddningsprocent på 89,9 är den sämsta noteringen han någonsin har haft i sin NHL-karriär, till och med när han var i svaga Florida låg den på stabila 91-93 procent. Om Vancouver ska hämta sig från den svaga inledningen så måste Roberto Luongo bli så omänskligt bra som han var under långa stunder i fjol.
---
2. Scott Gomez, New York Rangers
[13 GP] [3 G] [2 A] [5 P] [-2] [2 PiM]
När New York Rangers i somras öppnade stora plånboken och fick Scott Gomez till sitt stall hade de nog inte räknat med att han efter 13 spelade matcher endast skulle stå på tre mål och fem poäng samt -2 i plus/minus-statistiken. Samspelet med målskyttarna Jaromir Jagr och Brendan Shanahan har inte fungerat och Gomez – som gjorde sig känd som en av ligans bästa framspelare under sin tid i New Jersey Devils – har knappast inlett sin nya karriär i Rangers på det bästa sättet.
Med en lön på tio miljoner dollar är kraven ofantligt höga – och det ska de vara – på Gomez att prestera, men det har han misslyckats med ordentligt hittills. Kan det vara så att Scott Gomez var en produkt av Devils tillknäppta och disciplinerade spelsystem och att Rangers nu har köpt grisen i säcken? Eller behöver han helt enkelt längre tid på sig för att lära känna sina nya lagkamrater på allvar? I vilket fall som helst så har Scott Gomez underpresterat å det grövsta och vill han inte få den kräsna publiken i Madison Square Garden emot sig måste han börja leverera inom en snar framtid.
---
1. Martin Brodeur, New Jersey Devils
[11 GP] [4 W] [6 L] [1 OT] [30 GA] [2,72 GAA] [89,6 SV%]
Martin Brodeur har varit NHL:s i särklass bästa målvakt de senaste säsongerna och stod för en fantastisk grundserie den gångna säsongen. Han vann Vezina Trophy som ligans bästa målvakt, blev den målvakt som har vunnit mest matcher under en och samma säsong då han vann 48 matcher och höll nollan vid tolv tillfällen.
Den nuvarande säsongen har han dock inlett katastrofalt dåligt. Hans räddningsprocent på 89,6 är bland de sämsta i hela ligan och hans målsnitt på 2,72 är långt ifrån hans fornstora dagar. Av elva spelade matcher har Brodeur endast lyckats vinna fyra och hans Devils ligger sist i Atlantic division. Om det beror på deras nya, offensivare spelsystem eller Brodeurs svaga start är svårt att svara på, men faktum är att en Martin Brodeur i gammal fin form räddar sitt lag även om de spelar fruktansvärt dåligt. Det har han inte lyckats med den här säsongen.
---
Bubblare:
Brendan Shanahan, New York Rangers
Doug Weight, St. Louis Blues
Mike Modano, Dallas Stars
---
NHL:s fem största överraskningar i oktober
5. Brad Boyes, St. Louis Blues
[12 GP] [9 G] [3 A] [12 P] [+4] [4 PiM]
Att Brad Boyes besitter en fin talang visste vi, men inför säsongen kan det inte ha varit många som trodde att han skulle vräka in mål. Efter tolv matcher har dock 25-åringen smällt in hela nio mål i ett Blues där resultaten har gått upp och ner. Faktum är att han ensam har gjort en fjärdedel av Blues mål den här säsongen och hans kedja med Keith Tkachuk och Paul Kariya har gjort hälften av Blues mål.
Kan Boyes nu hålla uppe sitt målskytte så kan St. Louis få flera gratismål som de kanske inte hade räknat med inför säsongen. Den forne San José och Bostonspelaren börjar nu på allvar etablera sig i NHL och kanske är det födseln av en stjärna som vi nu skådar.
---
4. Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
[14 GP] [12 G] [12 A] [24 P] [+9] [6 PiM]
Vi visste att Henrik Zetterberg skulle göra en del poäng, men att han skulle snitta drygt 1,7 poäng per match var oväntat. ”Zäta” har tagit hela NHL med storm och med den formen han är i nu så kan han ensam dominera matcher och avgöra för sitt Detroit. Dessutom är han säkerheten själv i defensiven och matchas hårt i såväl numerära överlägen som underlägen.
Tillsammans med sina kedjekamrater Pavel Datsyuk och Tomas Holmström har Zetterberg inlett säsongen strålande och han nämns nu som en av de bästa spelarna i ligan. Fortsätter ”Zäta” i samma takt kan han mycket väl spela hem Stanley Cup till Detroit och därmed ta sin första titel.
---
3. Mike Richards, Philadelphia Flyers
[12 GP] [8 G] [6 A] [14 P] [+4] [13 PiM]
Philadelphia Flyers 22-årige center har under hela sin karriär pekats ut som en defensivt stark center som läser spelet bra och har under sin tid i Flyers främst fått defensiva instruktioner. Nu har han dock fått en friare roll samtidigt som han har tagit ett ordentligt kliv uppåt på utvecklingsstegen under sommaren. Han har redan gjort åtta mål och är därmed klubbens bästa målskytt, som mest har han gjort elva mål under en och samma NHL-säsong.
Richards matchas oerhört hårt i samtliga spelformer; han är Flyers viktigaste forward i numerära underlägen, spelar på blålinjen i förstaformationen i powerplay och matchas mot motståndarnas bästa spelare i fem-mot-fem. Han besitter dessutom enorma ledaregenskaper, trots sin ålder, och spås bli Flyers nästa lagkapten. Röster börjar nu kalla honom för den nya Rod Brind’Amour – och det finns sämre spelare man kan jämföras med.
---
2. Patrick Kane, Chicago Blackhawks
[13 GP] [5 G] [11 A] [16 P] [+1] [14 PiM]
18-årige Patrick Kane draftades som förste spelaren totalt av Chicago Blackhawks i somras och tog klivet till NHL direkt, men spelar redan som en fullfjädrad veteran. Hans fem mål och 16 poäng efter 13 matcher är oerhört imponerande och leder med det lagets interna poängliga. Tillsammans med Tuomo Ruutu och Jonathan Toews, en annan av Chicagos lovande spelare, bildar han en intressant kedja och med Chicagos övriga talangbank går klubben en spännande framtid till mötes.
Kane är en snabbskrinnande forward från Buffalo i USA och kan med sin fart och speluppfattning luckra upp de flesta förvar. Från sin ytterforwardsposition hittar han gång efter annan sina kedjekamrater i finfina positioner för en målchans och redan som 18-åring är han en klart kompetent playmaker och har en viktig roll i Blackhawks powerplay.
---
1. Pascal Leclaire, Columbus Blue Jackets
[8 GP] [6 W] [2 L] [0 OT] [10 GA] [1,25 GAA] [95,3 SV%]
Columbus Blue Jackets 24-årige målvakt Pascal Leclaire gör sin tredje NHL-säsong, men det är först nu som han på allvar gör sig ett namn i ligan. På hans åtta spelade matcher har Leclaire lyckats hålla smått fantastiska fyra nollor och släpper i snitt in endast 1,25 mål per match och har en räddningsprocent på starka 95,3. Han har även med sina sex segrar haft stor del i att Columbus ligger på en stark andraplats i Central division.
Den förra säsongen plågades Leclaire av en efterhängsen knäskada och missade därmed sammanlagt 48 matcher. Den knäskadan syns det dock ingenting av nu utan Leclaire är i toppform – och det måste han fortsätta vara om Columbus ska ha någon chans på en slutspelsplats.
---
Bubblare:
Chris Campoli, New York Islanders
Joffrey Lupul, Philadelphia Flyers
Nik Antropov, Toronto Maple Leafs