Lagbanner
Fans i Fokus #8: Tobias Ögren, Boston Bruins

Fans i Fokus #8: Tobias Ögren, Boston Bruins

Del åtta av den populära serien Fans i Fokus tar oss till Boston och vår Bruinsskribent Tobias Ögren.

1. Varför blev det Boston Bruins?

Boston Bruins har varit mitt lag sedan jag var sex år. Jag började spela hockey vid den åldern och i samma veva fick jag några hockeykort av min pappa. Ett av korten jag fick var på Boston-legenden, Ray Bourque, och det var kärlek vid första ögonkastet kan man säga. Jag vet inte riktigt varför jag tyckte att just Ray Bourque var så speciell, jag var ju trots allt bara sex år, men det var något med det där hockeykortet som sa mig att Ray Bourque är unik. Sedan tyckte jag också att Boston hade ett otroligt snyggt matchställ. Men som sagt, den största anledningen till att det blev just Bruins, är Ray Bourque.


2. Har Boston något smeknamn och varför kallas de så? 

"Big bad Bruins", "Black & Gold" och "B's" är smeknamn som kan användas ibland när man syftar på Boston Bruins. På 60-talet var Boston ett bottenlag i NHL, man hade flera tunga år med sistaplatser och missade slutspel. Men Boston tuffade till sig i slutet av 60-talet och det var bl.a. tack vare att 1967 så kom en kanadensare vid namn Phil Esposito, till klubben. Esposito utvecklades till en av de tuffaste och fulaste hockeyspelarna i NHL:s historia i Boston Bruins. Utvisningsminuterna haglade och ingen av motståndarna gick säker när Boston spelade. Boston var: "Big bad Bruins". Nu var Phil Esposito inte bara en buse, han var en mycket bra hockeyspelare också. Uttrycket: "Chicken Swedes" som svenskarna kallades i NHL, var ett uttryck som myntades av Phil Esposito. 
"Black & Gold" brukar Bruins kallas eftersom att de alltid har haft ett matchställ som är svart och guld-gult.


3. Vilket/vilka lag ser du helst att Boston slår? 

Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs är de lag jag helst vill att Boston ska slå. Boston, Toronto och Montreal var ju alla med när NHL endast innehöll sex lag, "original six", 1942. De här sex lagen möttes i 25 år, så det blev en hel del tighta och tuffa matcher lagen emellan. Det är lite derbykänsla när lagen möts än idag, med utsålda arenor och extra tryck på läktarna. De tre lagen spelar ju dessutom i samma division, den nordöstra.


4. Hur påverkar Bruins ditt liv i vardagen? 

Boston påverkar mitt vardagliga liv en hel del, iaf när hockeysäsongen är igång. Jag kliver upp en del nätter på veckorna för att se mitt favoritlag spela, vilket innebär att jag oftast kommer till jobbet som en zombie.


5. Bostons mest kända spelare genom tiderna? 

Bobby Orr är väl den absolut bästa spelare som någonsin spelat i Boston Bruins. Han är bland de bästa hockeyspelarna genom alla tider och den bästa backen i NHL:s historia. Orr spelade i Boston i princip hela sin NHL-karriär från 1966 till 1976. Efter det gjorde han en kort sejour i Chicago Blackhawks. Han är den enda backen som vunnit NHL:s poängliga, och han har i princip vunnit alla utmärkelser som går att vinna. Bl.a. vann Bobby Orr priset som NHL:s bästa back, James Norris Memorial Trophy, åtta år i rad. Då ska man komma ihåg att Orr bara gjorde nio säsonger i NHL, eftersom att han drabbades av en knäskada när inte ens hade fyllt trettio år. Enda gången Bobby Orr inte blev utnämnd till ligans bästa back, var hans första år i NHL, då han blev vald till årets Rookie. När Bobby Orr kom till Boston hade Bruins varit ett bottenlag i flera år, men när Orr kom till klubben blev man ett topplag i NHL och man vann också Stanley Cup två gånger mycket tack vare Bobby Orr, 1970 och 1972.


6. Din favoritspelare nu och genom tiderna? 

Min favoritspelare är och kommer alltid att vara, Ray Bourque, nummer 77. Han spelade för Boston i 20 år och är en legend i staden. Ray Bourque har poängrekordet för backar i NHL:s historia (1579 poäng), vann utmärkelsen NHL:s bästa back fem gånger (1987-1991+1994) och är ansedd som en av världens bästa backar genom tiderna. Ray Bourque bar Boston på sina axlar och han beskrivs som en fantastisk ledare på och utanför isen av sina lagkamrater. Ray Borque drömde om att vinna Stanley Cup, han var nära några gånger med Boston, men man lyckades aldrig gå hela vägen. Säsongen 1999/2000 tradades Ray Bourque bort till Colorado Avalanche, 40 år gammal. Ray Bourque hoppades fortfarande att han skulle få vinna Stanley Cup. Ray Borque lyfte Colorado till att bli en aspirant till att vinna Stanley Cup, vilket man också lyckades med 2000/2001. När lagkaptenen Joe Sakic fick bucklan i sina händer, gav han den istället till Ray Bourque som då äntligen fick lyfta Stanley Cup-bucklan, efter 21 års väntan. Efter säsongen lade Bourque skridskorna på hyllan och trots att Bourque bara gjorde en och en halv säsong i Colorado så hissades hans tröja upp i taket. Det säger en del om vilken otroligt bra spelare, idrottsman och ledare Ray Bourque var.


7. Lagets största framgångar? 

Bostons största framgångar får väl anses vara klubbens fem Stanley Cup segrar. 1929, 1939, 1941, 1970 och 1972. Det var ju trots allt ett tag sedan. Framgångarna under lite modernare tid får väl räknas till de två Stanley Cup finalerna som Bruins tyvärr förlorade, båda gångerna mot Edmonton Oilers, 1988 och 1990.


8. Hur följer du Boston?

Jag försöker följa allt som händer i och i kring laget året om, mest via internet. När det vankas slutspel, det är då jag följer laget som mest. Jag fullkomligen älskar Stanley Cup och slutspel i allmänhet. Ännu bättre är det ju naturligtvis om Boston är med i slutspelet, vilket man lyckades med i år. Då är det Boston som gäller dyngnet runt i princip.


9. Har du sett Boston LIVE någon gång? 

Jag har tyvärr aldrig sett Boston Bruins live, men det är något jag drömmer om, och förhoppningsvis kommer att göra. Det är något som jag helt enkelt bara måste uppleva.


10. Hur ser du på framtiden för Boston? 

Jag tycker att framtiden ser ljus ut för Boston. Man har ett ungt lag, med många potentiella storspelare i, framförallt som jag ser det, Phil Kessel, Milan Lucic, Tukka Rask och även David Krejci. Jag tror att de kommer att utvecklas mycket under de närmaste åren. Sedan så såg man tydlig skillnad i Bostons spel den här säsongen jämfört med tidigare. Det var ett stabilare Bruins, som hade ett mycket bättre försvarsspel än de senaste säsongerna och man vann matcher trots att man inte spelade på topp. Just försvarsspelet har annars varit Bruins akilleshäl de senaste åren, men nu verkar den nya coachen, Claude Julien, ha filat på försvarsspelet en del och det känns som att Julien och Bruins har något mycket bra på gång. Man visade redan den här säsongen att man är redan på god väg att etablera sig som ett lag för den övre halvan av tabellen.


11. Till sist, när och hur hittade du till SvenskaFans? 

Oj, det var en bra fråga. Jag minns inte riktigt men det måste ha varit för ett antal år sedan, när jag som entusiastiskt Björklövenfans försökte komma över all information som hade med laget att göra. Då upptäckte jag också att det fanns ett väldigt stort utbud på serier både inom hockey och fotboll. Det tror jag verkligen är det vinnande konceptet för Svenskafans, att man har allt ifrån divison 1 i Sverige till världens bästa ligor i både hockey och fotboll.

Mattias Larssoncom.larsson@gmail.com2008-05-25 12:20:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast