Reflektioner efter draften
Vem behöver sill, nubbe och midsommarstång när sommarens största höjdpunkt efter free agent-släppet den första juli är här? På midsommarnatten hölls den årliga NHL-draften och som vanligt bjöds det på dramatik. SvenskaFans Niclas Viberg reflekterar över nattens händelser.
Att Steve Stamkos skulle bli det här årets förstaval var ingen större skräll precis. Tampa Bay tingade honom utan någon större tvekan efter att ha tjatat om honom sedan det blev klart att de skulle välja först. Stanley Cup-mästarna från 2004 misslyckades kapitalt den här säsongen och får nu rikta in sig på att bygga om laget.
Och det finns ju sämre spelare att bygga ett lag kring än Vincent Lecavalier – som ryktas vara nära en kontraktsförlängning med Lightning – och Steve Stamkos. För Tampas skull hoppas jag dock att de inte gör om sitt tidigare misstag och bygger laget kring tre, fyra högavlönade stjärnor utan att de även fokuserar på spelarna bakom storstjärnorna.
Bakom Stamkos valdes Drew Doughty som andreman av Los Angeles Kings. Försvararen visade bland annat sin klass i J-VM där han vann guld med Kanada – men det skönaste är att Kings har varit hans favoritlag sedan barnsben. Doughty berättade till och med att han alltjämt har Kings logga på sitt örngott.
Just försvarare var populära det här året och draften anses vara oerhört djup bland försvararna. Bakom givne Stamkos tingades fyra raka försvarare och alla förväntas bli väldigt bra NHL-spelare. Försvarare är svårare att utveckla än forwards och kan du därför drafta ett ”säkert kort” på backsidan så måste man ta chansen. Flera lag bytte upp sig för att få chansen att välja en högklassig försvarstalang, bland andra Toronto, Ottawa, Philadelphia och New Jersey.
---
All heder åt talangerna som tingas, men det mest spännande på hela natten är kanske traderna. Det här året överröstes vi av intressanta namn som bytte klubb. Mike Cammalleri, Alex Tanguay, Olli Jokinen, R.J. Umberger, Jamal Mayers, Chris Mason och Steve Eminger bytte alla klubbadress under natten. Dessutom sattes två underpresterande målvakter upp på waivers – Ray Emery i Ottawa och Dan Cloutier i Los Angeles.
Olli Jokinen har de senaste veckorna omgärdats av traderykten och många trodde att han skulle hamna i ett lag som krigar om topplatserna redan nästa säsong. Så småningom hamnade han dock i Wayne Gretzkys Phoenix. Motsatt väg gick försvararna Keith Ballard och Nick Boynton samt ett draftval. Personligen tror jag att Florida skulle ha kunnat få ännu mer för en spelare av Jokinens kaliber.
Men hur som haver så kommer Jokinen att höja Phoenix – som har ett grymt spännande lag på gång – ytterligare några snäpp. Och det finns ju bättre lag som har en sämre toppduo än vad Phoenix kommer få i Shane Doan och Olli Jokinen.
Mike Cammalleri till Calgary känns spännande, trots att han inte är en typisk Mike Keenan-spelare. Han är liten, kvick och tekniska – och inte stor, tung och elak som Keenan brukar föredra. Men tillsammans med Jarome Iginla kan han uträtta stordåd och med Dion Phaneuf och Miikka Kiprusoff i laget går Calgary mot en spännande säsong.
Får att få plats med Cammalleri tvingades Flames göra sig av med Alex Tanguay, som kommer från en svag säsong. Nu kommer han dock ”hem” till Montreal och avsade sig sin no-trade-klausul för att hamna i Habs. Dessutom har Canadiens nu fått Torontos tillåtelse att diskutera med Mats Sundin.
Vilket lag Montreal kan få till nästa säsong – Sundin, Tanguay, Alexei Kovalev, Saku Koivu, Andrei Markov, Mike Komisarek, bröderna Kostitsyn och Chris Higgins kryddat med Carey Price mellan stolparna. Montreal har utlovat full satsning till klubbens hundraårsjubileum nästa säsong och värvningen av Tanguay är bara början på den satsningen.
Nattens klart bästa värvning var dock Olli Jokinen. Phoenix har nu fått en franchisecenter som är redo att leda det unga laget redan nu. Därmed kan man låta Kyle Turris stå på tillväxt lite till och han får sedan en perfekt mentor när han är redo för NHL. När man dessutom får Jokinen till ett vrakpris och inte behöver offra någon större talang för det så blir det bara ännu bättre.
---
Natten var också som vanligt full av rykten. Den och den spelaren sades vara på väg dit och dit och även om någon general manager förnekade ryktena så ville de inte dö ut. De största ryktena var kanske att Pittsburgh sades vilja byta bort Evgeni Malkin, att Jason Spezza var på väg bort från Ottawa, Erik Cole ryktas lämna Carolina och Joni Pitkänen verkar inte passa in i något lag, nu sägs Edmonton vilja bli av med den envisa och svårcoachade finländaren.
---
Danskarna är på stark frammarsch i hockeyvärlden. Våra grannar i söder får ett bättre och bättre landslag och för andra året i rad valdes en dansk spelare före en svensk. I fjol var det St Louis Blues som tingade Lars Eller som nummer 13 och i år var det Phoenix som valde Mikkel Bödker med sitt sjundeval.
Första svensk blev Erik Karlsson från Frölunda då Ottawa valde honom som spelare nummer 15. Det var ingen mindre än Daniel Alfredsson som offentliggjorde valet och Karlsson har stora förhoppningar på sig. Han jämförs med Brian Rafalski, och trots att han är väldigt liten till växten tar han för sig rejält när han spelar. Styrkorna sitter i det offensiva spelet och Ottawa bytte upp sig i draften för att vara garanterade att få Karlsson.
– För att vinna i NHL idag så behöver du skicklighet på blålinjen och någon som kan skapa farligheter från backplats och har ett bra skott. Vi är mycket väl medvetna om att han bidrar med den dimensionen av spelet och när vi fick en chans att byta upp oss så tog vi den, berättade Ottawas general manager Bryan Murray.
Karlsson är för övrigt den 43:e spelare att någonsin draftas från Frölunda, vilket är rekord för Elitserieklubbarna.
---
Som andre svensk gick Anton Gustafsson – son till ingen mindre än Bengt-Åke Gustafsson. Det var också pappas gamla klubb Washington som plockade Gustafsson junior. Bengt-Åke spenderade samtliga av sina nio NHL-säsonger i Washington och är en gammal favoritspelare hos Washingtonpubliken.
Gustafsson den yngre påminner en del om sin far i sitt spel. Han är allround och en skicklig tvåvägsspelare och som de flesta svenskar är han också en bra lagspelare. Men den stora frågan är om han klarar av att leva upp till de högt ställda förväntningarna han kommer att ha på sig när han nu går i sin fars spår. Killen har lite att leva upp till om man säger så.
---
Den tredje och sista svensken att tingas i förstarundan var Mattias Tedenby, HV71:s lilla speedkula. Tedenby har en enorm offensiv potential, men likt de flesta ungdomar har han fortfarande mycket att lära i det defensiva spelet – och kan man då komma till en bättre organisation än Devils? Tveksamt, va.
---
I takt med den ryska ligans starka frammarsch börjar NHL-klubbarna nu tveka allt mer när det kommer till ryska talanger som ska draftas. Ett undantag var dock Nikita Filatov som Columbus plockade. Filatov är en talangfull forward med en bra arbetsmoral, något som inte alltid är fallet med talangfulla ryssar. Men framförallt har han deklarerat att han satsar på en NHL-karriär och då han redan pratar engelska kan han bli ett mycket bra val för Columbus, som valde honom som sjätte spelare totalt.
Det har annars ryktats om att Columbus ville byta bort sitt förstaval mot en potentiell förstacenter. Det har pratats om Patrick Marleau eller Olli Jokinen, men Blue Jackets valde istället att satsa på Filatov och byta bort sitt andra val i förstarundan (som man fick från Colorado när de värvade Adam Foote). In kom R.J. Umberger, som blir RFA i juli, från Philadelphia och trots att Umberger är en kompetent spelare är det inte en center som är kapabel att leda din förstakedja om du satsar på att vinna Stanley Cup.
Någonting säger mig att Columbus inte är klara med sina spelaraffärer under sommaren.
---
Dag ett av draften bjöd på flera spännande framtidsnamn, men de stora bytesaffärerna tog fokus från draften i sig. Under lördagen följer de återstående sex rundorna av draften och räkna med nya trader och spännande framtidsnamn som tingas.