Lagbanner
Rankning: NHL:s mest eftertraktade free agents: plats 10-1
Hur många lag kommer att jaga Marian Hossa?

Rankning: NHL:s mest eftertraktade free agents: plats 10-1

När draften nu är över riktas blickarna mot sommarens stora höjdpunkt – free agent-släppet den första juli. Flera intressanta spelare har utgående kontrakt och dagarna kring den första juli blir lika spännande som vanligt. SvenskaFans rankar nu NHL:s mest eftertraktade free agents.

Med draften avklarad och free agent-släppet bara en dryg vecka bort vänds nu hockeyvärldens fokus mot den första juli. Som vanligt finns det mängder med spännande spelare vars kontrakt går ut och den sedvanliga huggsexan kring de bästa spelarna kommer att bli lika intressant som vanligt att följa.

Det här året finns det högklassiga spelare inom varje spelarkategori och de tar alla en plats på listan. Noterbart är dock att det bara är UFA:s (unrestricted free agents) och inga RFA:s (restricted free agents) som rankas. Först ut var spelarna på plats 20-11 och nu följer topp-10.

NHL:s mest eftertraktade free agents: plats 10-1

10. Cristobal Huet

[32-14-6] [92,0 SV%] [2,32 GAA] [4 SO]

Cristobal Huets statistik sett över hela säsongen är inte överdrivet imponerande, men efter det att Washington värvade honom för nästintill ingenting inför trade deadline spelade han helt otroligt. Då stod Huet för elva segrar på 13 matcher och släppte i snitt in 1,63 mål per match och hade en räddningsprocent på 93,6. Han hade utan tvekan en stor del i att Washington lyckades knipa divisionssegern i Southeast division i sista stund och ta sig till slutspel.

Den 32-årige kanadensaren kan ha en tendens att vara ojämn, men när han prickar in formtoppen är han kanske ligans bästa målvakt. För lag som är ute efter en förstamålvakt är Huet det givna förstavalet, om han nu inte väljer att förlänga med Washington innan den första juli. En roll som andremålvakt – oavsett i vilket lag – borde inte intressera den här sommarens bästa målvakt.

---

9. Brad Stuart

[72 GP] [6 G] [17 A] [23 P] [+/- -10] [69 PIM]

Den eviga talangen Brad Stuart spenderade merparten av grundserien med Los Angeles och gjorde där inget större väsen av sig. Inför trade deadline plockade dock Detroit upp honom för att förstärka sin backbesättning inför slutspelet och där lossnade det verkligen för Stuart. Istället för att försöka leda sitt lag kunde han koncentrera sig på sitt eget spel bakom stjärnorna Nicklas Lidström och Brian Rafalski och då kom han verkligen till rätta.

Det är just när Stuart förväntas leda en backbesättning som han inte har lyckats, men i ett andrabackpar bakom en eller två stjärnbackar är han effektiv. 28-åringen är en pucksäker försvarare, men har en tendens att ibland gå bort sig i defensiven. Detroit kommer med allra största sannolikhet inte att kunna ha kvar honom på grund av lönetaket, och det lag som skriver kontrakt med honom får en klart kompetent försvarare – om han slipper vara förstaback.

---

8. Sean Avery

[57 GP] [15 G] [18 A] [33 P] [+/- +6] [154 PIM]

NHL:s mest hatade spelare kommer att testa free agent-marknaden den här sommaren – och han lär inte stå utan erbjudanden. Med en glappkäft utan dess like och en äckligt effektiv förmåga att få sina motståndare att tappa fokus är han utan tvekan ligans bästa agitator. Avery har dock en förmåga att smyga undan när det hettar till som allra mest och vågar allt som oftast inte stå upp när motståndarnas tungviktare bjuder upp till dans.

I New York Rangers visade han däremot upp en ny dimension i sitt spel och var kanske en av Rangers viktigaste spelare den här säsongen. Han gav prov på offensiva kvaliteter och hade en viktig roll framför motståndarnas målvakt i powerplay – fråga bara Martin Brodeur. Med Avery utanför laget hade Rangers förvånansvärt svårt att vinna, och det kan inte bara vara en slump.

---

7. Jaromir Jagr

[82 GP] [25 G] [46 A] [71 P] [+/- +8] [58 PIM]

Jaromir Jagr har en hockeytalang utan dess like och är en av de bästa spelarna som någonsin har spelat i NHL. När han är på spelhumör och i en formtopp är det nästan omöjligt att ta pucken från den tekniske och oerhört starka tjecken, men på ålderns höst har Jagrs formtoppar kommit allt mer sällan och hans vilja att vinna verkar minska – vilket å andra sidan inte är så konstigt med tanke på att han har vunnit precis allting som går att vinna i NHL.

Om Jagr vore fem, sex år yngre skulle samtliga lag i ligan hungra efter honom, men med tanke på hans ålder och höga lönekrav kommer nog många lag att vara passiva när det gäller Jaromir Jagr. En återkomst till Pittsburgh vore däremot minst sagt intressant och kanske kunde Sidney Crosby och Evgeni Malkin få tillbaka Jagr till fornstora dagar.

---

6. John-Michael Liles

[81 GP] [6 G] [26 A] [32 P] [+/- +2] [26 PIM]

Lille John-Michael Liles kommer från en relativt svag säsong och hans poängproduktion var en liten besvikelse, men hans pucktransporter och offensiva kvaliteter lär vara hett eftertraktade den här sommaren. Många lag kommer inte att ha råd med Brian Campbells och Wade Reddens lönekrav – vilket kommer att öppna dörren för Liles. Precis som Brad Stuart gör han sig bäst i en topp-4-roll och inte i första backpar. Men som offensiv topp-4-back har han få övermän i ligan.

27-årige Liles har många år kvar i sig och tillsammans med en defensivt pålitlig backpartner kan han bli en mycket effektiv tvåvägsförsvarare. Liles är på inga sätt dålig i defensiven, men hans offensiva instinkter gör att han ibland tänker för mycket framåt. Med pucken under kontroll visar han dock upp ett enormt självförtroende och vore det inte för hans bristande storlek så skulle Liles vara en av ligans bättre försvarare.

---

5. Brian Rolston

[81 GP] [31 G] [28 A] [59 P] [+/- -1] [53 PIM]

Sommarens bästa tvåvägsforward är utan tvekan Brian Rolston. 35-åringen har egentligen inga större svagheter och behärskar både det offensiva och det defensiva spelet oklanderligt. Han är säkerheten själv i defensiven och i numerära underlägen. Dessutom har han ett rykande skott och kan med fördel användas på blålinjen i powerplay. Rolston har de senaste säsongerna varit katalysatorn i Minnesotas spel – i alla tre zonerna på isen och i båset.

Om det är någonting man kan klaga på hos Rolston så är det i rollen som framspelare, där han har vissa brister. Men det överskuggas av hans makalösa arbetsmoral, finfina defensiv och det tunga skottet. Han är en ledare och föredöme på isen och gör dessutom flera viktiga mål. Med åtta matchvinnande mål den här säsongen låg han i toppen av ligan och vore han bara några få år yngre så skulle han vara ett namn på samtliga general managers läppar.

---

4. Wade Redden

[80 GP] [6 G] [32 A] [38 P] [+/- +11] [60 PIM]

Offensivt inriktade backar som både sätter igång spelet med tidiga passningar och som kan transportera upp pucken blir allt viktigare i dagens NHL. Trots att 31-årige Wade Redden kommer från en svagare säsong har han alla kvaliteter för att passa in i den rollen och det mesta tyder även på att han kommer att lämna Ottawa – där han har spenderat hela sin NHL-karriär.

Trots att det främst är Reddens offensiva egenskaper som klubbarna lär söka efter så är han även en effektiv försvarare i det defensiva spelet. Hans spelsinne gör att han sällan går bort sig, men däremot kan han vara alldeles för rädd om sin egen kropp ibland, oavsett om det gäller att ge eller ta en tackling, eller för att blockera skott. Då flera lag söker efter offensiva försvarare så lär Redden definitivt få mängder med kontraktsförslag och han lär även kunna pressa upp sin lön rätt så ordentligt.

---

3. Mats Sundin

[74 GP] [32 G] [46 A] [78 P] [+/- +17] [76 PIM]

37-årige Mats Sundin är fortfarande en av ligans bästa spelare och trots att han aldrig har haft en vettig kedjekamrat i Toronto snittar han strax över en poäng per match. 32 mål och +17 i plus/minus-statistiken i svaga Toronto är grymt imponerande. Välväxte Sundin har få övermän i offensiven där hans fina spelsinne och precisa skott sätter många försvar i problem.

Sundin har varit beundransvärt trofast mot sitt älskande Toronto, men viljan att vinna Stanley Cup lär nog göra att han söker sig till en annan klubb i juli. Montreal påstås ligga bäst till, men vill Sundin verkligen gå till Torontos bittra rivaler? Hela grejen med Sundin är att han bara är en kortsiktig lösning – vilket är både till hans fördel och nackdel. Lag som satsar på att vinna nästa säsong kan krydda ett redan starkt lag med honom, medan framtidslag kan behöva en pappa på isen under någon eller några säsonger. Det mesta tyder dock på att Sundin skriver på för ett lag som har chans att gå hela vägen efter sommaren.

---

2. Brian Campbell

[83 GP] [8 G] [54 A] [62 P] [+/- +8] [20 PIM]

Brian Campbell är utan tvekan den mest eftertraktade försvararen den här sommaren. I defensiven är han säker och offensivt har han en mycket bred repertoar. Hans rörlighet är utomordentlig och med en fantasi och puckkontroll lite utöver det vanliga är han väldigt effektiv både som pucktransportör och som passningsläggare. Dessa egenskaper gör honom självklart även till en oerhört duktig försvarare i powerplay, vilket ju är en enormt viktig del av spelet.

29 år gammal har kanadensaren även flera år kvar i kroppen och kan fortfarande bli bättre. Campbell lär dock kräva en hög lön, vilket lär avskräcka en del klubbar med tanke på lönetaket. Att Campbell trots det kommer att överösas med lukrativa kontraktserbjudanden förfaller mycket sannolikt och det lag som lyckas övertyga honom har fått sig en effektiv och pålitlig försvarsgeneral – förhoppningsvis under många år framöver.

---

1. Marian Hossa

[72 GP] [29 G] [37 A] [66 P] [+/- -14] [36 PIM]

Klubbarna kommer att stå i kö för att erbjuda Marian Hossa kontrakt, som har sagt att han vill testa free agent-marknaden. Merparten av grundserien spenderade han i svaga Atlanta, där han utan en vettig center och tillsammans med ligans mest själviska spelare – Ilya Kovalchuk – trots allt stod för 26 mål och 56 poäng på 60 matcher. När Pittsburgh sedan värvade honom inför trade deadline var det den riktiga Marian Hossa vi fick se.

Tillsammans med Sidney Crosby vände han ut och in på motståndarförsvaren och efter några matcher för att lära sig spelet och sina nya lagkamrater var han en kraft att räkna med – framförallt i slutspelet. 29-årige Hossa har tidigare haft ett rykte om sig att inte prestera i slutspelet, men i det här slutspelet gav han alla sina kritiker en stor käftsmäll. På 20 spelade matcher stod han för tolv mål och sammanlagt 26 poäng när han var med om att föra Penguins till Stanley Cup-final.

Finurlige och skridskostarka Hossa har en väldigt hög högstanivå, men han kan också försvinna ur matchbilden ibland. När han är som allra bäst kan han dock avgöra matcher på egen hand och tillsammans med en högkvalitativ center är han väldigt svår att stoppa. Nu lär slovaken inte skriva på för ett lag i mitten av tabellen, utan han har siktet inställt på ett topplag. Det lag som lyckas värva honom har inte bara värvat sommarens mest eftertraktade free agent – de har också stärkt sina chanser att vinna Stanley Cup avsevärt.

---

Dark Horse: Georges Laraque

[71 GP] [4 G] [9 A] [13 P] [+/- 0] [141 PIM]

Det är inte bara storstjärnor som har utgående kontrakt den här sommaren – utan så har även ligans bästa fighter. 31-årige Georges Laraque har numera en sådan respekt runt om i ligan att han inte längre måste ta en fight för att hålla motståndarna i schack – hans blotta närvaro på isen ger mängder med motståndare skrämselhicka.

De senaste säsongerna har han varit i Pittsburgh för att skydda Sidney Crosby och där har han även en väldigt god chans att få sin första Stanley Cup-titel. Den stora frågan är dock hur mycket det sved att bli petad under slutspelet och om det i så fall kan få honom att vilja flytta. Om så är fallet så lär klubbarna stå i kö för att införskaffa en ”polis” av högsta kvalitet.

---

Inte ens nära: Ray Emery

[12-13-4] [89,0 SV%] [3,13 GAA] [0 SO]

Utbuad och utköpt i Ottawa. Ray Emery har en fin potential, men hans attityd och lagkamratsanda är under all kritik. Den här säsongen överskuggades hans svaga spel bara av hans sätt att uppträda och Ray Emery lär aldrig vinna Lady Byng Trophy. Som förstamålvakt räckte han inte till den här säsongen och rollen som back-up accepterade han inte.

Frågan nu är om det finns någon tillräckligt desperat klubb som vågar chansa på honom, eller är Ray Emerys dagar i NHL räknade innan de knappt har hunnit börja?

---

Bubblare:

Brendan Shanahan
Martin Straka
Daymond Langkow
Jose Theodore
Michal Rozsival

Noterbart är att spelare som exempelvis Teemu Selänne, Joe Sakic, Peter Forsberg, Vaclav Prospal, Rob Blake och Sergei Fedorov har uteslutits från listan då det förefaller som osannolikt att de skulle byta klubbar.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2008-06-24 21:45:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast