Rankning: NHL:s vinnare och förlorare efter free agent-släppet
Det har gått en vecka sedan free agent-marknaden öppnade upp sina dörrar. Flera storstjärnor har bytt klubbar, men det har även de mindre uppmärksammade men ack så viktiga rollspelarna gjort. SvenskaFans Niclas Viberg rankar här vinnarna och förlorarna efter en veckas öppen marknad.
För en vecka sedan öppnades den här sommarens free agent-marknad upp och ligans olika general managers sökte med ljus och lykta efter spelare som kan förstärka just deras lag. Det var flera storstjärnor som bytte lag – antingen genom free agency eller en trade – men det var också en mängd mindre uppmärksammade, men ack så viktiga, rollspelare som flyttade.
Givetvis är det nästintill omöjlig att göra en hundraprocentigt rättvis bedömning så här pass tidigt, då man gör bedömningen utifrån pappret och inte vad som händer på isen. Men likväl är det intressant och underhållande att kora vinnare och förlorare efter free agent-marknadens öppnande. Noterbart är att trades – även de som genomfördes under draften – räknas med.
NHL:s vinnare och förlorare efter free agent-släppet:
Vinnare:
5. Edmonton Oilers
Klassiska Edmonton Oilers tappade en del duktiga spelare, men förstärkte trots det sitt lag avsevärt – enbart genom trades. Det första som Oilers general manager Kevin Lowe gjorde var att hämta in powerplay-specialisten Lubomir Visnovsky från Los Angeles, visserligen svider det att tvingas göra sig av med talangerna Jarret Stoll och Matt Greene, men de kan ersättas. Just Stoll ersattes så småningom med den 21-årige talangen Gilbert Brule från Columbus genom att Oilers skickade den högst begränsade Raffi Torres till Blue Jackets.
I och med värvningen av Visnovsky kunde sedan Oilers göra sig av med det underpresterande egot Joni Pitkänen, som byttes bort till Carolina. I utbyte kom Erik Cole, en av ligans mest underskattade powerforwards och en rejäl förstärkning i jämförelse med Torres. Dessutom har Edmonton bytt till sig centertalangen Ryan Potulny från Philadelphia och tappat energiknippet Curtis Glencross till Calgary som free agent.
Edmonton har en väldigt spännande ung trupp med spelare som Dustin Penner, Sam Gagner, Andrew Cogliano, Ales Hemsky, Gilbert Brule, Robert Nilsson, Robbie Schremp och Ladislav Smid i spetsen. Kryddat med veteraner som Sheldon Souray, Erik Cole, Lubomir Visnovsky, Shawn Horcoff, Ethan Moreau och Steve Staios ser det bra ut. Tänk om laget bara kunde få in en defensiv försvarare av högsta klass och en målvakt som ensam kan vinna match. Då skulle det se riktigt bra ut.
Spelare in: Erik Cole (trade, Carolina), Gilbert Brule (trade, Columbus), Lubomir Visnovsky (trade, Los Angeles), Ryan Potulny (trade, Philadelphia)
Spelare ut: Joni Pitkänen (trade, Carolina), Raffi Torres (trade, Columbus), Jarret Stoll (trade, Los Angeles), Matt Greene (trade, Los Angeles), Curtis Glencross (free agent, Calgary), Marty Reasoner (free agent), Geoff Sanderson (free agent)
---
4. Chicago Blackhawks
Chicago Blackhawks har utan tvekan en av ligan mest spännande framtidstrupper och har den senaste veckan kryddat det med veteraner som kan gå in och leverera direkt. Försvararen Brian Campbell och målvakten Cristobal Huet plockades som free agents samtidigt som de inte förlorade någon betydande spelare.
Blackhawks dräller av talanger både bland forwards och försvarare, eller vad sägs om följande namn: Patrick Kane, Jonathan Toews, Martin Havlat, Patrick Sharp, Dustin Byfuglien, Andrew Ladd, Duncan Keith, Brent Seabrook och Cam Barker?
Mellan stolparna ersätts den rejält underpresterande Nikolai Khabibulin av Huet, som kommer med en stark säsong bakom sig. Den 32-årige fransmannen torde ge ett tryggare och mer stabilt intryck mellan stolparna – något som gynnar samtliga backbesättningar, men framförallt en så pass ung backbesättning som Chicago har. I Brian Campbell fick Blackhawks också den försvarsgeneral som de har saknat sedan Chris Chelios dagar i klubben under 90-talet.
Om Chicago bara kunde göra sig av med Khabibulins höga lönekostnader och istället hämta in en veteranforward som kan gå i bräschen för sina mannar ser det riktigt spännande ut för Chicago redan den kommande säsongen.
Spelare in: Brian Campbell (free agent, San José), Cristobal Huet (free agent, Washington)
Spelare ut: Rene Bourque (trade, Calgary), Patrick Lalime (free agent, Buffalo), Jason Williams (free agent), Yanic Perreault (free agent), Andrei Zyuzin (free agent, SKA St Petersburg)
---
3. San José Sharks
San José Sharks hade redan inför free agent-släppet och forwardsbesättning och målvakt för att vinna Stanley Cup, det enda som saknades var en försvarsbesättning med spetskompetens – vilket man också har sett till att skaffa sig den senaste veckan.
Den enda spelare av betydelse som Sharks har tappat den här sommaren är Brian Campbell, som gick till Chicago som free agent, men han har också ersatts av Rob Blake och Dan Boyle, vilket definitivt inte är ett nedköp. Campbell lyckades inte fullt ut under sin korta karriär i Sharks och Boyle är en minst lika bra försvarare, åtminstone i offensiven.
För att kunna värva Boyle var Sharks tvungna att ge upp bland andra Matt Carle, vilket säkerligen svider – men smakar det så kostar det. Boyle har få övermän i ligan i det offensiva spelet och har dessutom förbättrat sitt tidigare svaga defensiva spel avsevärt. Boyles offensiva instinkter, tidiga uppspel, pucktransporter och skott från blålinjen är precis vad Sharks behöver.
I Rob Blake har Sharks fått en ultraveteran som har erfarenhet och vet vad som krävs för att vinna Stanley Cup. Dessutom håller han fortfarande god klass och bidrar med än mer i Sharks redan vassa powerplay. Dessutom har backbesättningen kryddats med Brad Lukowich, som kom från Tampa Bay tillsammans med Boyle. Den 31-årige veteranen är en defensivt inriktad försvarare och hans ankomst borde innebära att Kyle McLarens tid i Sharks är över. Lukowich kan utan några större problem ta över efter Craig Rivet, som tvingades lämna för Buffalo för att få mer plats under lönetaket.
I och med värvningarna av framförallt Dan Boyle och Rob Blake har Sharks definitivt förstärkts som contender till den kommande säsongen. Sharks är mer eller mindre ett komplett lag och kan bara lagkaptenen Patrick Marleau hitta tillbaka till gammal god form ser det spännande ut inför säsongen.
Spelare in: Rob Blake (free agent), Dan Boyle (trade, Tampa Bay), Brad Lukowich (trade, Tampa Bay)
Spelare ut: Craig Rivet (trade, Buffalo), Matt Carle (trade, Tampa Bay), Patrick Rissmiller (free agent, New York Rangers), Curtis Brown (free agent)
---
2. New Jersey Devils
New Jersey Devils är New Jersey Devils och de är alltid att räkna med. Den gångna veckan förstärkte de dessutom med två spelare – Brian Rolston och Bobby Holik – som förutom att de är väldigt duktiga spelare också har vunnit Stanley Cup med just Devils tidigare i sina karriärer. Den enda spelaren av betydelse som lämnar Devils är Sergei Brylin, men både Rolston och Holik är rejäla förstärkningar jämfört med den 34-årige ryssen.
Devils har nu en trupp som dryper av rutin, framförallt bland forwards. Det som kanske saknas i geniet Lou Lamoriellos lagbygge är en riktig försvarsgeneral, som Devils tidigare har haft i Scott Stevens, Scott Niedermayer och Brian Rafalski. Men med tanke på hur marknaden ser ut för försvarare väljer Lamoriello att inte överbetala å det grövsta för att skaffa sig en sådan spelartyp. Laget har annars flera duktiga försvarare som sällan gör bort sig, som exempelvis Paul Martin, Bryce Salvador, Vitaly Vishnevski och Colin White.
Men med en forwardsbesättning som består av John Madden, Jamie Langenbrunner, Patrik Elias, Zach Parise, Dainius Zubrus, Jay Pandolfo, Brian Gionta och nyförvärven Rolston och Holik kanske Devils inte behöver den försvarsgeneralen som saknas. Och med Martin Brodeur mellan stolparna kan vad som helst hända i New Jersey.
Spelare in: Brian Rolston (free agent, Minnesota), Bobby Holik (free agent, Atlanta), Fedor Fedorov (free agent, Dynamo Moskva)
Spelare ut: Sergei Brylin (free agent), Aaron Asham (free agent, Philadelphia)
---
1. Detroit Red Wings
Presidents Trophy- och Stanley Cup-vinnarna Detroit Red Wings förstärkte med självaste Marian Hossa – sommarens kanske mest eftertraktade free agent-forward – och blev inte direkt ett sämre lag för det. Dessutom lyckades man förlänga med försvararen Brad Stuart, som stod för ett mycket starkt slutspel och bildade ett stabilt andra backpar tillsammans med Niklas Kronwall.
De enda betydande spelarna som blev unrestricted free agents är åldermännen Chris Chelios och Dominik Hasek. Om Chelios bestämmer sig för att fortsätta så lär det bli en fortsättning i Detroit, medan Hasek redan har aviserat sin pension.
När ligans klart bästa lag bara blir bättre, så måste de ju även vara den här sommarens största vinnare. Eller?
Spelare in: Marian Hossa (free agent, Pittsburgh), Ty Conklin (free agent, Pittsburgh)
Spelare ut: Dominik Hasek (slutar)
---
Bubblare:
Montreal Canadiens
Montreal Canadiens har värvat intressant under sommaren, men laget känns lättviktigt. Det finns flera tekniska finlirare, men den kraft och fysik som krävs för att vinna Stanley Cup saknas i lagbygget – något som man kunde ha åtgärdat den här sommaren, men inte gjorde.
---
Förlorare:
5. Carolina Hurricanes
Den här sommaren var sommaren då Carolina skulle städa och uppgradera sin backbesättning. Veteranerna Glen Wesley slutade och Bret Hedicans kontrakt gick ut och han sägs vilja flytta till östkusten. Dessutom blev David Tanabe utköpt. Planen var att genom free agency eller trades kunna bygga om backbesättning och återigen utmana om Stanley Cup-segern. Faktum är att Carolina inte har lyckats ta sig till slutspel sedan man vann Stanley Cup säsongen 2005/06.
Sommaren har hittills varit ett enda stort fiasko för Hurricanes general manager Jim Rutherford. Carolina fick in tre nya spelare bland sina försvarare – Joni Pitkänen, Josef Melichar och Anton Babchuk. En talangfull, men underpresterande och egoistisk spelare, samt två spelare som tidigare i sina karriärer har visat att de inte klarar av att spela på den högsta nivån. Pitkänen, Melichar och Babchuk är inte en trio som gör att du vinner Stanley Cup.
Det som svider mest är dock att man var tvungen att ge bort Erik Cole, en av ligans mest underskattade powerforwards, för att kunna få Pitkänen. Cole borde ha kunnat generera i något bättre utbyte, och i kombination med ett draftval skulle han har varit attraktiv bland många andra klubbar.
Hurricanes har annars en stabil och bra forwardsbesättning, spetsat med spelare som Eric Staal, Rod Brind’Amour och Justin Williams. Dessutom har man en lovande målvakt i Conn Smythe Trophy-vinnaren från 2006, Cam Ward. Men backbesättningen är ett skämt för en klubb som har ambitionen att inte bara ta sig till slutspel, utan ännu längre.
Carolina har i dagsläget drygt tio miljoner dollar upp till lönetakets max. De miljonerna hade kunnat användas till klart bättre förstärkningar bland försvararna på free agent-marknaden. Om Rutherford hade lyckats få en bättre och pålitligare spelare än Pitkänen för Cole och kryddat truppen med exempelvis Ron Hainsey eller Michal Rozsival så skulle Carolina gå en spännande säsong som mötes. Nu lär den bli en besvikelse, precis som de två föregående säsongerna.
Spelare in: Joni Pitkänen (trade, Edmonton), Josef Melichar (free agent, Linköping), Anton Babchuk (free agent, Avangard Omsk)
Spelare ut: Erik Cole (trade, Edmonton), Keith Aucoin (free agent, Washington), Bret Hedican (free agent), Glen Wesley (slutar), Trevor Letowski (free agent), Darcy Hordichuk (free agent, Vancouver), David Tanabe (utköpt), Jeff Hamilton (utköpt)
---
4. Vancouver Canucks
Precis som Carolina så förväntades Vancouver Canucks rensa om lite i sitt lag den här sommaren. Gamla veteraner som Markus Näslund och Brendan Morrison var på väg bort genom free agency, Trevor Linden slutade och Matt Cooke blev bortbytt inför trade deadline den gångna säsongen. Dessutom har Aaron Millers kontrakt gått ut, och hans framtid är osäker. En ny förstakedja – eller andrakedja beroende på hur man ser på det – sades vara på väg in.
Men det enda vettiga som Vancouver har gjort hittills är att värva talangen Steve Bernier från Buffalo för två draftval. Bernier går en fin framtid till mötes och borde vara som klippt och skuren för en roll tillsammans med tvillingarna Sedin. Men bakom den trion – och framför, beroende på hur man ser på det – ser det förbluffande tomt ut. Näslund, Morrison och Linden är inga lätta förluster att ta, även om de var på nedgång i sina karriärer.
Det slutade istället med att Vancouver först plockade Kyle Wellwood från waivers efter att Toronto satt upp honom där. Därefter erbjöd de David Backes i St Louis ett offer sheet, som Blues dock matchade. Då gjorde Vancouver samma sak med hans lagkamrat Ryan Johnson, som Blues valde att släppa. Sist – och kanske också minst – så signades Darcy Hordichuk.
Vancouver verkade sätta allt sitt hopp på ett kort och erbjöd 37-årige Mats Sundin astronomiska 20 miljoner dollar för två säsonger, men när Sundin tackade nej verkade Canucks inte ha någon backup-plan.
Canucks har en av ligans klart bästa målvakter i Roberto Luongo och en klart kompetent backbesättning, men har bara en handfull vettiga forwards. När chansningen med Sundin – som hade aviserat att han inte ens visste om han skulle spela överhuvudtaget nästa säsong – inte gick hem stod Vancouver handfallna, och får därmed ta konsekvenserna. De konsekvenserna ser nu ut att bli ett uteblivet slutspel för andra året i rad.
Spelare in: Steve Bernier (trade, Buffalo), Kyle Wellwood (waivers, Toronto), Ryan Johnson (offer sheet, St Louis), Darcy Hordichuk (free agent, Carolina)
Spelare ut: Markus Näslund (free agent, New York Rangers), Trevor Linden (slutar), Brendan Morrison (free agent), Brad Isbister (free agent), Byron Ritchie (free agent), Aaron Miller (free agent)
---
3. Ottawa Senators
Ottawa Senators försvarsbesättning har försämrats avsevärt genom att lagets general manager Bryan Murray inte var beredd att överbetala för sina försvarare, eller via free agency. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa, men i dagsläget känns det definitivt som att Ottawa har en allt för svag backbesättning för att kunna leka med de allra största grabbarna.
Forwardsbesättningen är fortfarande stark och de spelarna man har förlorat där kunde man ha ersatt utan några större problem genom free agency – men gjorde det inte. Det stora problemet ligger dock som sagt i det defensiva spelet, där Ottawa i nuläget bara har tre NHL-spelare under kontrakt – Chris Phillips, Anton Volchenkov och Christoph Schubert. Andrej Meszaros är restricted free agent och har tagits till skiljedomstol, och han lär stanna i Ottawa – samma sak gäller för övigt med forwarden Antoine Vermette.
Men faktum är att Ottawa är i stort behov av att förstärka sin försvarsbesättning med minst en eller två offensivt skickliga försvarare, men då alla vettiga free agent-försvarare redan har signat för andra klubbar måste det ske genom en trade. Det innebär troligtvis att Senators måste offra forwards för att kunna få in en kompetent försvarare – något man inte har råd med, inte efter att man har låtit bli att förstärka forwardsbesättningen.
Förlusten av Ray Emery är så långt ifrån något negativt som man kan komma. Han var en underpresterande men högavlönad målvakt som dessutom hade en fullkomligt värdelös attityd. Ottawa behöver en riktigt duktig målvakt mellan stolparna för att kunna gå hela vägen – och Martin Gerber är inte en spelare som för ett lag till Stanley Cup-seger.
Spelare in: Alex Auld (free agent, Boston), Jarkko Ruutu (free agent, Pittsburgh),
Spelare ut: Brian McGrattan (free agent, Phoenix), Ray Emery (free agent), Wade Redden (free agent, NY Rangers), Mike Commodore (free agent, Columbus), Cory Stillman (free agent, Florida), Martin Lapointe (free agent), Luke Richardson (free agent), Randy Robitaille (free agent)
---
2. Toronto Maple Leafs
Det här skulle vara sommaren då anrika Toronto Maple Leafs storstädade i truppen efter flera katastrofala säsonger. De hämtade in sin gamle och uppskattade general manager Cliff Fletcher för att få ordning på det sjunkande skeppet, men Fletcher fortsatte i sann Toronto-anda att värva mediokra spelare till rejäla överpriser.
Leafs förlorade Mats Sundin – lagets hjärta, själ, hjärna och lagkapten – genom free agency och köpte ut Darcy Tucker och Andrew Raycroft, samt satte upp Kyle Wellwood på waivers. Sundin ersätter man inte utan vidare och trots att Tucker och Wellwood underpresterade rätt så rejält så måste de också ersättas.
Det slutade med att Toronto förstärkte sin forwardsbesättning med Niklas Hagman, Mikhail Grabovski och Jamal Mayers – två rollspelare för en tredjekedja och ett fint löfte. Hagman och Mayers bidrar med energi och vilja, men det är poänggörare som Leafs behöver – och det är duon inte. Grabovski är en bra värvning och 24-åringen har potential till att bli en stjärna i ligan, men han behöver spela med duktiga spelare för att bli det.
Backsidan i Toronto ser lika märklig ut som vanligt. Tomas Kaberle är en väldigt duktig försvarare, men det är han också ensam om i Leafs. Pavel Kubina har höga toppar, men också väldigt, väldigt låga dalar. Bryan McCabe är en levande katastrof och det är ett under att han fortfarande är kvar i Toronto. Ungtupparna Anton Strålman och Carlo Colaiacovo är lovande, men kommer aldrig att bli några stjärnor i NHL.
Nyförvärven Jeff Finger och Jonas Frögren är inte heller några spelare som skrämmer motståndarna. Finger är som allra högst en dussinlirare i ligan och tillsammans med sin nya lagkamrat McCabe ligans mest överbetalda spelare. Frögren kommer inte att klara av tempot och farten i NHL – en aspekt av spelet som han till och med hade problem med i landslagsturneringarna under den gångna säsongen – för att ta en ordinarie plats. Som sjätte- eller sjundeback är han dock en vettig förstärkning.
Målvaktsposten består nu av Vesa Toskala och Curtis Joseph, som återvände till Leafs under sommaren. Toskala är ingen dålig målvakt, men han är inte heller en målvakt som kan bära sitt lag på sina axlar.
Toronto kan mycket väl ha ligans sämsta forwardsbesättning – när Nik Antropov och Alexei Ponikarovsky förväntas leda din förstakedja säger det allt. Duon är klart kompetenta energi- och rollspelare, men de gör sig bäst i en tredje- eller möjligtvis andrakedja. Grabovski är en mycket intressant talang, men i Toronto har han ju inga lekkamrater till sitt frejdiga och påhittiga spel.
Klassiska Toronto Maple Leafs har inte vunnit Stanley Cup på 41 år – och det är ingenting som talar för att de kommer att göra det inom de närmsta åren heller.
Spelare in: Niklas Hagman (free agent, Dallas), Jeff Finger (free agent, Colorado), Curtis Joseph (free agent, Calgary), Mikhail Grabovski (trade, Montreal), Jonas Frögren (free agent, Färjestad), Jamal Mayers (trade, St Louis)
Spelare ut: Mats Sundin (free agent), Kyle Wellwood (waivers, Vancouver), Darcy Tucker (utköpt, Colorado), Andrew Raycroft (utköpt, Colorado), Greg Pateryn (trade, Montreal)
---
1. Pittsburgh Penguins
Stanley Cup-finalisterna Pittsburgh Penguins har förlorat en hel drös med viktiga spelare och ersatt dem med dussinlirare. Marian Hossa – en av ligans klart bästa forwards – försvann till Detroit och Sidney Crosby står därmed återigen utan en lekkamrat av högsta klass. Som ersättare för Hossa plockade Penguins in Miroslav Satan, som är långt ifrån sin fornstora klass. Det är utan tvekan sommarens stora nedköp.
Ryan Malone och Gary Roberts hade båda utgående kontrakt, så Penguins bytte bort deras rättigheter till Tampa Bay, som också signade båda två. Det är två riktigt, riktigt tunga förluster. Ryan Malone var kanske den största överraskningen i hela ligan under den gångna säsongen och Roberts erfarenhet och ledaregenskaper var värt så oerhört mycket för Penguins.
Dessutom har Penguins tappat energispelarna Jarkko Ruutu och Adam Hall samt Georges Laraque, ligans bästa fighter. Utöver det gjorde även andremålvakten Ty Conklin som Hossa och skrev på för Detroit.
Pittsburgh har förutom Satan också värvat Ruslan Fedotenko – som bara har stått för två vettiga grundserier och ett vettigt slutspel under sin karriär. Ukrainaren får väl ses som Malones ersättare, så även det är ett stort nedköp av Penguins. Matt Cooke och Eric Godard är duktiga ersättare till de lägre kedjorna, och i tredje- och fjärdekedjan har Penguins fortfarande klart kompetenta spelare.
Janne Peasonen från Kärpät i SM-Liiga är en intressant förstärkning, men det känns som att finländaren måste spela i en toppkedja för att få ut hela sin talang – och frågan är om han klarar av det på den här nivån?
Pittsburgh har fortfarande en mycket stabil stomme att luta sig på i Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Jordan Staal, Sergei Gonchar, Ryan Whitney och Marc-Andre Fleury, men räcker det?
De klart värsta förlusterna för Penguins är givetvis Hossa och Malone, och deras ersättare Satan och Fedotenko är två stora frågetecken. Kanske kan Crosby och Malkin få igång dem igen, eller så är de lika nonchalanta och underpresterande som de senaste åren. Roberts rutin och Laraques beskydd kommer att saknas betydligt och den enda flyktande spelaren som har ersatts av en bättre spelare är egentligen Jarkko Ruutu och dennes ersättare Cooke.
Pittsburghs klarar definitivt att ta sig en bra bit in i slutspelet, men det är tveksamt om de räcker till hela vägen. Men med Crosby, Malkin och Fleury i laget kan å andra sidan precis allting hända.
Spelare in: Miroslav Satan (free agent, New York Islanders), Ruslan Fedotenko (free agent, New York Islanders), Matt Cooke (free agent, Washington), Eric Godard (free agent, Calgary), Janne Peasonen (free agent, Kärpät)
Spelare ut: Marian Hossa (free agent, Detroit), Ryan Malone (trade, Tampa Bay), Jarkko Ruutu (free agent, Ottawa), Gary Roberts (trade, Tampa Bay), Georges Laraque (free agent, Montreal), Adam Hall (free agent, Tampa Bay), Ty Conklin (free agent, Detroit)
---
Bubblare:
Buffalo Sabres
Buffalo Sabres gick från Presidents Trophy till missad slutspelsplats på en säsong och det ryktades om att det skulle inhandlas förstärkningar under sommaren. Det slutade med att Craig Rivet handlades in från San José och att Steve Bernier och Dmitri Kalinin lämnade – vilket snarare gör att Sabres har försvagats under sommaren.
---
Frågetecknet:
Tampa Bay Lightning
Tampa Bay Lightning, nu med den före detta expertkommentatorn Barry Melrose i båset, har stått för flera intressanta värvningar under de senaste veckorna, men laget känns fruktansvärt obalanserat. Man kan nu mönstra en anfallsbesättning bestående av Vincent Lecavalier, Martin St Louis, Ryan Malone, Radim Vrbata, Gary Roberts, Vaclav Prospal, Mark Recchi, Jeff Halpern, Adam Hall, Jussi Jokinen och jättetalangen Steven Stamkos.
Det kan utan tvekan vara en av ligans bästa forwardsbesättningar, men frågan är hur de ska få plats med alla spelarna i laguppställning, när man dessutom har en handfull viktiga rollspelare som måste in i laget.
Den stora frågan angående Tampa Bay är annars vad man ska göra med försvaret, som ser riktigt svagt ut. Man valde att skicka bort två (Dan Boyle och Brad Lukowich) av sina fyra enda vettiga försvarare till San José, Filip Kuba och Paul Ranger är de andra.
Nu sitter alltså Tampa med en makalös forwardsbesättning, men med bara tre kompetenta NHL-försvarare och två andremålvakter. Om Tampa Bay på allvar ska kunna blanda sig i jakten om Stanley Cup måste laget balanseras upp mycket bättre. Minst två försvarare – varav en defensiv klippa – måste inhandlas.
En sak är i alla fall säker – Tampa Bay Lightning kommer att bli oerhört intressanta att följa under den kommande säsongen.
Spelare in: Ryan Malone (trade, Pittsburgh), Radim Vrbata (free agent, Phoenix), Gary Roberts (trade, Pittsburgh), Matt Carle (trade, San José), Janne Niskala (trade, Philadelphia), Adam Hall (free agent, Pittsburgh), Olaf Kolzig (free agent, Washington), Mark Recchi (free agent, Atlanta), Vaclav Prospal (trade, Philadelphia), Ty Wishart (trade, San José)
Spelare ut: Marc Denis (utköpt, Montreal), Dan Boyle (trade, San José), Brad Lukowich (trade, San José), Chris Gratton (free agent), Tim Taylor (slutar), Andre Roy (free agent)