Versus: New York Rangers – vinnare av Atlantic Division?
New York Rangers har inlett årets säsong oerhört övertygande med idel segrar. Hur långt kan det bära? SvenskaFans Niclas Viberg och Ken Söhrman diskuterar Rangers framfart.
På Broadway har fansen skrikit efter segrar ända sedan den fantastiska Stanley Cup-triumfen säsongen 1993-94 och även om fansen i somras beklagade sig över att stora namn som Jaromir Jagr lämnade till förmån för Nikolai Zherdev så är det nu muntrare tongångar. Kan Rangers gå hela vägen till titeln av Atlantic Division och även Stanley Cup? Niklas Viberg och Ken Söhrman analyserar i en versus-omgång.
---
New York Rangers har inlett säsongen bra – är det bara flyt?
NV: I Tjeckien vann Rangers mot Tampa Bay på grund av två saker – ett bättre målvaktsspel och det faktum att Tampas storstjärnor var helt under isen. Därefter lyckades man besegra Chicago och Philadelphia i de två lagens respektive säsongspremiärer. Redan innan de två matcherna började hade alltså Rangers en klar fördel i att ha klarat av sin premiär. De sedvanliga premiärnerverna hade man redan kommit över och dessutom hade man ytterligare två respektive tre matcher i kroppen – vilket är en klar fördel.
Rangers har samma problem som Montreal – bristande fysik bland sina toppforwards. Deras toppspelare består av ett gäng tekniskt begåvade spelare, men som däremot inte spelar fysiskt för fem öre. Rangers saknar helt enkelt en gammal hederlig powerforward av klass – minst. Allt eftersom säsongen drar vidare och matcherna blir allt mer fysiska kommer primadonnor som Markus Näslund och Nikolai Zherdev att springa och gömma sig. Inte ens en comeback av Brendan Shanahan kan ändra på det faktum att Rangers helt enkelt är för klena bland sina toppspelare.
Den andra stora svagheten hos Rangers är rollspelarna i tredje- och fjärdekedjan. Där topplagen har rollspelare som även kan bidra med mål och poäng i offensiven, har Rangers enbart rollspelare. Med opålitliga toppspelare som Näslund och Zherdev – som kan göra allt från 15 till 40 mål under säsongen – är Rangers säsong beroende av poängproduktion från spelarna i tredje- och fjärdekedjan. Och eftersom det inte kommer att ske i någon större utsträckning kommer Rangers att få det tufft när toppspelarna sviktar.
KS: I Prag så spelade Rangers ut Tampa Bay – 80-40 i skott visade dominansen. Trots att Tampa Bay kom heltaggade och revanschsugna efter den katastrofala fjolårssäsongen. Att sedan besegrar några av NHL:s fräckaste ungtuppar i Chicago samt att tvåla dit Philadelphia med 4-0 i första perioden – resten var att spela på resultatet – visar att laget är att räkna med i år.
Att laget har skaffat in ”föredettingar” som Näslund och Wade Redden tror jag inte är en nackdel som de flesta har hävdat utan snarare en fördel. De har fått många oförrätter mot sig de senaste åren och kommer att utkräva stor revansch i år. Det tillsammans med intressanta yngre nyförvärv som Zherdev kommer att innebära en intressant kombination med mycket spelskicklighet och rutin.
Lägg sedan till att de har spelare som Brandon Dubinsky och Daniel Girardi. Spelare som är up and coming samt att det finns intressanta djupspelare som Aaron Voros, Fredrik Sjöström och Nigel Dawes. Rangers har ett bra lagbygge och det är en trevlig omväxling gentemot stjärnhimlen som finns på Manhattan i vanliga fall – det enda som saknas är att Blair Betts tar och tacklar lite mer.
---
Är nyförvärven bättre än det gamla gardet?
NV: Förlusten av framförallt Sean Avery kommer att slå hårt mot Rangers. Han kan ibland vara en belastning för sitt lag och backar ofta undan när det hettar till ordentligt, men man kan inte blunda för hans betydelse för Rangers under den gångna säsongen. När Avery var skadad gick Rangers dåligt, men när han gjorde comeback höjde sig hela laget. Avery bidrog främst med vad Rangers saknar idag – ett fysiskt spel.
Spelare som Jaromir Jagr och Martin Straka var visserligen på nedgång, men framförallt Jagrs blotta närvaro på isen satte alltjämt skräck i motståndarna – något man inte kan säga om vare sig Näslund eller Zherdev. En åldersstigen, omotiverad och helt enkelt sämre Jagr än på många år är – och kommer alltid att vara – ett bättre alternativ än en slutkörd Näslund eller överskattad Zherdev.
På backsidan har både Wade Redden och Dmitri Kalinin imponerat under säsongsinledningen och båda två kommer att göra ett godkänt jobb. Visserligen är Redden fruktansvärt överbetald, men är ändå en klar förbättring jämfört med Fedor Tyutin, Christian Bäckman och Marek Malik.
Visst har nyförvärven visat fin klass under säsongsinledningen, men nya spelare höjer sig alltid ett snäpp under den första tiden i sin nya klubb. När sedan den gamla vanliga lunken kommer igång faller de tillbaka i gammal form och Rangers försvagas.
Kort och koncist kan det sägas att Rangers försvar är förbättrat, medan forwardsbesättningen är rejält försvagad.
KS: Gamla och trötta namn som Jagr och Straka har försvunnit – att de byts ut mot revanschsugna Näslund och Zherdev är bara en fördel. Att ha omotiverade och trötta spelare har ett lag aldrig vunnit på och nu har laget istället fått in lite hunger och revanschlusta – jag väljer det i alla lägen och så även Glen Sather i Rangers verkar det som.
Att 23-årige Zherdev skulle vara överskattad håller jag inte med om. Han spelade tidigare i en obefintlig omgivning där det var svårt att tända till då det oftast var långt ifrån en rejäl slutspelskamp. Nu har han hamnat i ett lag som vill se resultat och då kommer han att prestera bättre.
Avery är en clown – varje lag är bättre utan Avery än med honom. Han förtjänar inte mycket mer spaltutrymme än det han fick av oss här!
Försvarsmässigt så kommer Redden att bli en härförare. Mer ansvar och en ny omgivning kommer att göra underverk. Han må vara överbetald men kommer att prestera lysande i Rangers – han kommer att sätta ett prydligt nytt rekord på 55 poäng i år är min gissning.
Nyförvärven är en behövlig injektion till ett lag och organisation som på sistone har lidit av star dust – nu är det dags för lite nytt och bättre.
---
Kung Henke – vinner han en titel i år?
NV: Henrik Lundqvist är tillsammans med Alexander Ovechkin den viktigaste spelaren i Eastern conference. Förutom att han håller en oerhört hög klass inger han även ett lugn och en stabilitet i sina försvarare som bara de allra bästa målvakterna klarar av. Lundqvist kommer – precis som vanligt – att hålla en hög klass och kommer att vinna en hel del matcher åt sitt Rangers.
Däremot kommer han inte att vinna någon personlig titel – eller någon lagtitel heller för del delen – av en enkel anledning – Lundqvist spelar helt enkelt i ett för dåligt lag. New York Rangers kommer inte att bli ett topplag med sin nuvarande trupp, och det får Lundqvist lida för. Rent skicklighetsmässigt är han definitivt en man för Vezina Trophy, men rent statistiskt är han det inte då laget inte är tillräckligt bra.
KS: Henrik Lundqvist har presterat år efter år sedan han anlänt till NHL och nu kan det vara på sin plats att ta hem titeln som NHL:s bästa målvakt, något som Martin Brodeur tidigare har abonnerat på. Lundqvist gör sällan en dålig match och som Viberg skriver är jämn och inger ett lugn som varje försvar älskar.
Rangers kommer att överraska en del i år och nyckeln till det är Kung Henke. Lundqvist kommer att vinna många matcher åt Rangers och även hålla flertalet nollor varav hans statistik kommer vara precis så bra som en vinnare av Vezina Trophy förtjänar.
---
Wade Redden – överbetald lirare som bara glider runt numera?
NV: För några säsonger sedan var Wade Redden en av ligans främsta försvarare och styrde och ställde i Ottawa. De senaste åren har han dock stagnerat avsevärt och var en enorm besvikelse den gångna säsongen. I Rangers har han nu fått en kanonstart och även om han så småningom sjunker ner till samma form han hade i Ottawa är han även en förbättring jämfört med Christian Bäckman och Marek Malik, och kanske även Fedor Tyutin.
Däremot är han skamligt överbetald och hur han kunde få ett sexårskontrakt värt 6,5 miljoner dollar per säsong är smått otroligt. Nu tjänar han ungefär lika mycket eller mer än spelare som Scott Niedermayer, Chris Pronger, Dion Phaneuf, Sergei Zubov, Brian Rafalski, Andrei Markov, Kimmo Timonen, Sergei Gonchar och Dan Boyle. Det är nio spelare som är flera klasser bättre än Redden.
Den numera 31-årige Redden är ingen dålig spelare jämfört med många andra, men med tanke på vad han presterade för några år sedan och vad han numera tjänar krävs det att han presterar lika bra som ovanstående försvarare – både offensivt och defensivt. Det kommer Redden inte att göra sett över hela säsongen, och om några få år är Rangers återigen fast med en gammal överbetald och underpresterande veteran.
KS: Visst fick Redden mycket betalt men om man ska ha en bra back nuförtiden så kostar det. I Redden får Rangers mycket mer än en spelskicklig back, i mina ögon är han väldigt komplett. Han kan spela i båda zonerna och i alla spelformer – kommer vara en bra ledare för backar som Marc Staal och Daniel Girardi som han kan agera läromästare åt.
Backar brukar dessutom bli mer stabila över åren och 31 är ingen ålder för en back. På lång sikt är det här en bra investering då $6,5 miljoner om fem år inte kommer vara någonting och då lär Redden fortsätta spela bra ishockey.
Som jag nämnde tidigare så tror jag att Redden i år lyfter sig rejält och slår nytt personligt rekord. Han kommer tillsammans med Lundqvist vara en av de största faktorerna till Rangers framgång denna säsong.
---
Vinner Rangers Atlantic Division?
NV: Trots att Rangers har några riktigt duktiga spelare i Henrik Lundqvist, Chris Drury och Scott Gomez räcker det inte ens till topp-3 i stentuffa Atlantic Division. New Jersey, Pittsburgh och Philadelphia är alla så pass mycket bättre och mer kompletta som lag. Rangers kan mycket väl blanda sig i toppen under säsongens inledande veckor, och kanske till och med månader, men i slutändan kommer deras dåliga bredd, djup och fysik inte att räcka till.
Klassiska New York Rangers får rikta in sig på ännu en säsong där den största bedriften blir att ta sig till slutspel, men väl där tar det stopp redan i förstarundan eller kanske till och med – om Lundqvist spelar på den absoluta toppen av sin förmåga – i andrarundan. Årets upplaga av Rangers räcker helt enkelt inte till för att vara med och leka med de stora pojkarna.
KS: Att vinna Atlantic Division är bland det tuffaste man kan göra i dagens NHL. Du har fyra lag som alla är potentiella lag i en Stanley Cup-final då vi förutom Rangers också återfinner New Jersey, Philadelphia och Pittsburgh där. New Jersey kommer att vara oerhört tunga att mala ner, Philadelphia likaså medan Pittsburgh är fortsatt spelskickliga.
Rangers räds dock ingen av dessa klubbar då laget var överlägset bäst ifjol i mötena mot lagen i Atlantic, man hade facit 20-7-5 – inget av de andra lagen var ju ens nära! Näst bäst var Philadelphia med 17-12-3. Med anledning av att laget har lätt för motståndet inom Atlantic Division så har de också en god utgångspunkt för att kunna ta hem Atlantic Division – något jag tror de kan göra. Sedan om det bär hela vägen låter jag dock