Versus: Tampa Bay Lightning – NHL:s sämsta lag?
NHL:s sämsta lag ifjol, i år bara en seger och fem poäng på sju matcher för att vara placerade som nummer 28:a i NHL. Är Tampa Bay årets sämsta lag – igen?
Med en totalrenovering som heter duga signerad Oren Koules och Len Barrie så var det många som trodde att Tampa Bay skulle göra ett positivt intryck på årets säsong. Några backar anlände, fler anfallare dök upp och gamle räven Barry Melrose valde att göra comeback bakom bänken men än har resultatet uteblivit. SvenskaFans Niklas Viberg och Ken Söhrman gör upp i Versus angående Tampa Bays förehavanden.
Tampa renoverade mycket i somras, blev man bättre eller sämre?
NV: Forwardsbesättningen blev klart mycket vassare, i alla fall på pappret. Men med alla de här nyförvärven kommer det att ta tid innan de hittar sin plats i laget och kemi mellan varandra. Spelare som Ryan Malone, Radim Vrbata, Mark Recchi, Gary Roberts och Steve Stamkos är alla bra nyförvärv för vilken klubb som helst – nu gäller det bara att de börjar hitta varandra också.
Försvarssidan var ett stort frågetecken redan innan säsongen och det känns som att det fortfarande är det stora frågetecknet kring Tampa Bay. Den har dock en enorm potential och spelare som Andrej Meszaros, Lukas Krajicek och Matt Carle går mot en spännande framtid. Överlag känns det dock som om Tampa Bay förbättrades avsevärt. De hade en högst begränsad trupp under den gångna säsongen, men ger man bara den nya truppen tid så kommer de få ett slagkraftigt lag.
KS: Tampa Bay hade ju NHL:s sämsta lag ifjol så det vore ju imponerande om de inte skulle ha förbättrats, alla kan ju inte göra som Toronto och sikta in sig på John Tavares. Men så mycket bättre har Tampa Bay inte blivit.
Till att börja med så har de adresserat laget fel, laget gjorde 223 mål ifjol vilket är ett helt OK facit så det är egentligen inte anfallet som är problemet och om ledningen ändå hävdar att det behövs mer kompetens bland anfallarna så är det inte bland målskyttarna eller passningsläggarna, det är rollspelarna i tredje- och fjärdekedjan som behövs förbättras. Av alla nyförvärven så finns det knappt en endaste rollspelare, den enda jag kan hitta är Adam Hall och han är inte mycket bättre än flyktade Andre Roy eller gamlingen Tim Taylor som slutade – varför gick klubben inte efter en spelare som Jarkko Ruutu?
Försvaret var ju det som främst behövdes uppgraderas men där har man lyckats med konststycket att tvinga bort den klass man hade genom att Dan Boyle hamnade i San Jose och Filip Kuba i Ottawa. Talanger finns det i både Meszaros och Carle men det vinner man inga matcher på. Totalt har laget blivit lite bättre men det är så pass marginellt att de fortfarande inte kan anses vara slagkraftiga.
Barry Melrose har inte coachat på länge – skulle han ha stannat som TV-ankare?
NV: Barry Melrose visade tidigare under karriären – vilket visserligen var lång tid sedan – att han har kapaciteten att föra ett hyfsat lag långt i slutspelet. Dessutom har han bjudit på bra analyser från TV-studion, så att han kan hockey är det inget snack om. Han borde dessutom bidra med ett enormt sug efter hockeyn igen – vilket genererar i energi till spelarna.
Men precis som för den nya spelartruppen kommer det att ta tid för Melrose att återigen komma in i coachjobbet. Hockeyn har förändrats väldigt mycket sedan Melrose senast coachade, och det gäller att Tampas ägare har tålamod med Melrose och verkligen ger honom tid med sitt lag. Om Melrose får sparken tidigt visar det inte på hans inkompetens, utan snarare på den nya ledningens svagheter och dåliga tålamod.
KS: När Tampa Bay ändå var i tagen så kunde de väl ha plockat in Don Cherry och Anders ”Ankan” Parmström – utfallet hade ändå blivit det samma! Melrose gjorde ett bra jobb med Los Angeles Kings – säsongen 1993-94 vill säga. Dessutom är han en av de bästa expertkommentator du kan hitta inom branschen men det är också allt. Problemet med den förra tränaren John Tortorella var att ha sågade spelare jäms fotknölarna och bidrog med rubriker, han har alltså blivit ersatt med en äldre och mer slipad variant när det gäller såga spelare. Melrose är helt enkelt en Tortorella deluxe.
Vad har hänt med MVP-kedjan? De brukade producera men har stannat av totalt…
NV: Alla spelare – och kedjor med för den delen – får formsvackor. Tampa Bays förstakedja påverkas, precis som övriga laget, av alla förändringar som skedde under sommaren. Men Vincent Lecavalier, Martin St. Louis och Vaclav Prospal är alla högklassiga spelare och nu gäller det bara för dem att fortsätta kriga tills pucken börjar studsa deras väg och de får in ett enkelt mål.
Det krävs så lite för en formsvacka att vända, men en förutsättning är att man fortsätter jobba hårt. När det går tyngre är det väldigt enkelt att man börjar tumma på arbetsinsatsen – och då kan det ta en herrans massa matcher innan man hittar tillbaka till formen igen. Så om trion fortsätter jobba hårt, och på det sättet vara effektiva för laget, börjar snart målen att trilla in.
KS: Säsongen är ung men jag hade nog allt trott att MVP-kedjan skulle ha mer än tretton poäng vid det här laget. Speciellt då de får mycket speltid i powerplay. Förvisso har Viberg en poäng i att det är en ny tränare med nya idéer som kan ha inverkan på deras produktivitet vid den här tidpunkten men jag tror det finns en mer grundläggande förklaring. Kedjan har blivit sönderläst av motståndarna. Det här är en kedja som har lirat många år tillsammans och motståndarna vet nu vad det är för trick som vilar runt hörnet och det kommer inte att bli lättare för dem att komma tillbaka i gammal gott slag.
Steve Stamkos – en ny Alexandre Daigle?
NV: Steve Stamkos har det inte lätt. Upphaussad till max under de senaste åren och sedan får han inte ens komma in i ett samspelt lag under sin rookiesäsong. Stamkos har en talang utöver det vanliga i kombination med en fantastisk inställning och ambition. Alexandre Daigle hade bara talangen.
Frågan är inte om Stamkos kommer att bli en superstjärna i ligan – utan snarare när. Som det verkar nu så är 18-åringen inte riktigt redo för NHL-spel. Det bästa Tampa kan göra för sin unga supertalangs utveckling är att skicka tillbaka honom till sitt juniorlag och där låta honom få rikligt med speltid och få igång sitt självförtroende igen. En match spelade Stamkos sex minuter, därefter har det varierat mellan nio och 14 minuter – vilket inte alls är utvecklande för en spelare av hans talang.
Att Stamkos inte kommer bli en superstjärna i ligan förefaller otroligt, men det kan mycket väl dröja någon säsong. Alla jättetalanger kan helt enkelt inte ha en rookiesäsong som Sidney Crosby eller Alexander Ovechkin.
KS: Väldigt vad jag håller med Viberg idag, men här har han rätt också. Stamkos kommer att bli en bra spelare men inte i år och inte i Tampa Bay. Han har spelat sju matcher, har näst sämst +/- i laget med -3 och har inte avlossat ett endast skott på mål hittills – ett enda skott! Det är otroligt faktiskt. Men sina elva minuter har han blivit en anonym pjäs i ett dåligt lag.
Så det är bara att göra det enda rätta, skicka iväg honom till juniorligan så han får speltid och sug på hockeyn igen. Låt honom få göra sina magiska finesser och poäng så han kan ladda om inför nästa säsong. Då är det mer stabilitet och då kommer han vara mycket bättre, bör kunna vara en av huvudkandidaterna till Calder Trophy som årets rookie då.
Mike Smith leder NHL:s målvaktsliga – kan han leda Tampa ur svackan?
NV: Mike Smith är fortfarande relativt ung och var alldeles för bra för att agera back-up till Marty Turco i Dallas. När han först kom till Tampa Bay mot slutet av den gångna säsongen var han inte allt för het, vilket i och för sig har att göra med att han kom till ligans sämsta lag då.
Den här säsongen har han dock visat sin höga klass redan från början och är en av få i Tampa som har levt upp till förväntningarna. Smith är en stor, stabil och säker målvakt som dessutom har fått en perfekt back-up och mentor i Olaf Kolzig. Smith gör allt han kan för att Tampa ska komma på rätt köl igen, och är det någon i laget som klarar av att vända på det för tillfället, så är det just Smith.
KS: Här har Tampa Bay hittat rätt måste jag tillstå. Att byta till sig Smith ifrån Dallas vid fjolårets trading deadline kan bli ett mycket bättre byte än jag trodde på förhand, speciellt då han inte imponerad i sin nya omgivning i slutet av fjolårssäsongen.
Denna säsong har Smith varit grym och om det inte hade varit för Smiths målvaktskonster så hade Tampa Bay knappt haft en poäng. Han har 94,1 i räddningsprocent och 2,13 i GAA trots att han blir sönderskjuten i princip varje match, 37 skott får han i snitt emot sig per match! Det är också det som kan komma förstöra Smiths säsong, arbetsbelastningen. Tampa Bay måste lära sig spela försvar så målvakterna inte bombarderas match efter match, något reservmålvakten Kolzig också fått erfara. Smith är en bra målvakt och kan bli ett guldkorn för Tampa Bay men i år kan han inte rädda dem.
Tampa Bay – blir de NHL:s sämsta lag i år igen?
NV: Efter en så pass enorm ombyggnad som Tampa Bay genomförde i somras så kommer det att ta tid innan alla pusselbitar faller på plats. Två tredjedelar av laget byttes ut och dessutom gjordes flera byten i ledarstaben och på kontoret. Det säger sig självt att det kommer ta tid för Lightning att bli ett slagkraftigt lag – men när den dagen väl kommer så blir det rejält.
Det är totalt omöjligt att ett lag med Lecavalier, St. Louis, Prospal, Malone, Halpern, Vrbata, Jokinen, Recchi, Roberts, Stamkos, Carle, Meszaros, Krajicek, Smith och Kolzig i slutändan kommer efter profilfattiga och helt enkelt dåliga lag som Atlanta, New York Islanders eller Toronto. Tampa Bay har en bra mix av veteraner och unga, hungriga talanger och när alla börjar dra åt samma håll kommer vi få se en explosion av talang.
De har en stabil målvakt, till skillnad från de andra bottenlagen, ett försvar med en enorm potential och en forwardsbesättning som har alla spelartyper. Nu gäller det bara för Melrose att få ihop samtliga spelare till ett slagkraftigt lag – och med alla nyförvärven kan det mycket väl ta ytterligare några veckor. Nyckeln till framgång för Tampa Bay är tålamod. Melrose måste ha tålamod med sina spelare och vice versa, men framförallt måste ledningen ha tålamod med Melrose och sina spelare. Det värsta de kan göra är att börja leta efter panik-trades, vilket snarare kommer att ta laget ett steg bakåt istället för framåt.
KS: Kort och enkelt svar, ja. Tampa Bay blir sämst i år igen. Alla andra lag har något gemensamt och som Tampa Bay saknar – det stavas grundspel. Ett lag som Atlanta eller New York Islanders är dåliga men de har en klar spelidé som de håller sig till. Det kan generera nog med poäng. I Tampa Bay har du för tillfället inget av det. Du har en kombination av intressanta spelare men som är andefattigt på viktiga rollspelare och rutinerade backar. När ett lag släpper till 37 skott på match och hoppas att Marek Malik ska bli deras defensiva frälsare så inser du att någonting inte står rätt till.
Det kommer att hända mycket runt Tampa Bay under året då det blir ny tränare och fler nya spelare som i vart fall kommer att generera löpsedlar, sedan kan de ju alltid trösta sig med att de i slutändan kommer att landa en stortalang i nästa års draft, vare sig det blir Tavares eller Hedman.