Lagbanner
Rankning: Sommarens bästa värvningar
Olli Jokinen - här i Finlands landslagströja - har varit lyckosam i Phoenix.

Rankning: Sommarens bästa värvningar

En dryg tredjedel in på säsongen kan man nu se tendenser till vilka lag som lyckades bäst under sommarens spelarvärvning. De fem bästa värvningarna, en dark horse och sommarens sämsta värvning utses och kommenteras.

Sommarens free agent-period var som vanligt aktiv och mängder med spelare bytte lag, dessutom genomfördes en hel del stora och betydelsefulla trades. NHL:s olika general managers hoppades alla att just deras värvningar skulle bli de mest lyckosamma, och en hel del värvningar föll också väl ut.

En dryg tredjedel in på säsongen kan man nu se tendenser till vilka free agent-signingar och trades som är de bästa och nedan följer de fem bästa värvningarna, en dark horse och dessutom utses också sommarens sämsta värvning.

Sommarens bästa värvningar:

5. Nikolai Zherdev, New York Rangers

[33 GP] [10 G] [20 A] [30 P] [+/- 4] [19 PiM]

Den numera 24-årige ryssen Nikolai Zherdev hade oerhört svårt att nå upp till sin fulla potential i Columbus, som hade stora förhoppningar på sitt förstaval från 2004 års draft. Zherdev hade förvisso fyra stabila säsonger och gjorde 76 mål och 181 poäng under sin karriär i Blue Jackets, men han lyckades inte ta det sista steget från talang till stjärna – förrän han kom till New York Rangers. 

I somras hämtade Rangers in Zherdev och Dan Fritsche från Columbus i utbyte mot försvarsduon Fedor Tyutin och Christian Bäckman – och det framstår nu som en av de bästa bytesaffärerna som Rangers har gjort de senaste åren, förvisso i svag konkurrens. Zherdev har nu vuxit ut till Rangers ledande offensiva stjärna och överglänser veteraner som Chris Drury och Scott Gomez.

Den högerfattade forwarden har tidigare anklagats för att vara för bekväm på isen, men hans arbetsmoral och intensitet har höjts avsevärt sedan han kom till Rangers. Hans tio mål och 30 poäng är en stor anledning till att Rangers toppar Atlantic division och ligger tvåa i Eastern conference.

---

4. Olli Jokinen, Phoenix Coyotes

[24 GP] [10 G] [11 A] [21 P] [+/- 1] [33 PiM]

I Olli Jokinen har Wayne Gretzky fått den rutinerade och högklassiga förstacentern som Phoenix har saknat sedan Jeremy Roenicks glansdagar under 90-talets slut. Jokinen värvades från Florida i somras i utbyte mot Keith Ballard, Nick Boynton och ett draftval och finländaren imponerar nu stort mellan Shane Doan och Peter Mueller.

30-åringen är en skridskostark och mer eller mindre komplett center som inte får den uppmärksamhet eller når upp till de siffrorna som han förtjänar då han under hela sin karriär har tillhört bottenlagen Los Angeles Kings, New York Islanders och Florida Panthers. För Jokinens skull blir det förhoppningsvis ändring på det nu när han har kommit till ett Phoenix som imponerar.

Efter några säsongers bottennötande och därmed höga draftval så börjar Phoenix och dess talanger nu att ta för sig mer och mer i Western conference. De krigar kring en slutspelsplats – för närvarande ligger de nia – och når de slutspelet blir det för första gången sedan säsongen 2001/02 – och ingen skulle bli gladare än Jokinen, som sitter på ett mindre smickrande rekord.

Av samtliga aktiva spelare i NHL så är Jokinen den som har spelat flest grundseriematcher (723 inför säsongen) utan att ha deltagit i slutspelet.

---

3. Marian Hossa, Detroit Red Wings

[29 GP] [15 G] [15 A] [30 P] [+/- 9] [26 PiM]

Att Marian Hossa skulle göra en hel del poäng i Detroit är en no brainer. Slovaken var en av sommarens mest eftersökta free agents och kunde ha skrivit på ett långt och välavlönat kontrakt hos många lag, men han valde ett ettårskontrakt i Detroit för att få så stor chans som möjligt att vinna Stanley Cup – som han ju misslyckades med hos Pittsburgh förra säsongen.

Med en underbar skridskoåkning, fin puckbehandling och härliga offensiva instinkter passar Hossa som handen i handsken i Detroits spel och han har imponerat oavsett vilka kedjekamrater han har haft. Hossa leder såväl den interna poäng- som skytteligan i Red Wings och hans fyra matchvinnande mål är tillsammans med en drös andra spelare näst bäst i ligan.

Detroit har fått ännu en dimension i sitt offensiva spel med Hossa i laget och lyckas Mike Babcock bara hitta en väl fungerande kedjekombination bakom den alltid producerande förstakedjan så blir Detroit återigen en av huvudfavoriterna till att ta hem Stanley Cup – trots att målvakts- och försvarsspelet inte har imponerat hittills under säsongen.

---

2. Dan Boyle, San José Sharks

[28 GP] [10 G] [15 A] [25 P] [+/- 10] [26 PiM]

En av sommarens största följetonger var huruvida Dan Boyle skulle stanna i Tampa Bay eller inte. Efter en mängd olika rykten som placerade honom i i stort sett varje lag hamnade han så småningom i San José. Trots att Sharks fick ge upp en hel del för att få honom så var det väl värt priset – Boyle är nu den bästa backen i NHL:s bästa lag.

Boyle leder backarnas poängliga tillsammans med Shea Weber på 25 poäng och hans tio mål är ett sämre än just Weber. Boyle ligger även i toppen av ligan när det gäller powerplay-mål och -poäng. Dessutom är hans tre matchvinnande mål bäst bland ligans försvarare.

Efter att Sharks under några säsonger har saknat riktigt bra offensiva försvarare har nu ankomsten av Boyle och ultraveteranen Rob Blake gjort att man har en enormt hög offensiv spetskompetens från backplats. Det levereras snabba uppspel, skickliga pucktransporter i hög fart och hårda och precisa skott från offensiv blå – och Boyle behärskar allting. I och med värvningen av Boyle gick Sharks från en contender till en av ligans klart största favoriter till att ta hem Stanley Cup om några månader.

---

1. Doug Weight, New York Islanders

[30 GP] [6 G] [21 A] [27 P] [+/- -8] [18 PiM]

Utskälld och nästintill utskrattad i Anaheim förra säsongen. Nu hyllad och enormt framgångsrik i New York Islanders. Veteranen Doug Weight är sommarens bästa värvning – trots att New York Islanders är ett av ligans sämsta lag. Men vore det inte för Weights pånyttfödelse så skulle de ha varit ännu sämre.

Den numera 37-årige centerns sex mål och 21 assist på 27 matcher är oerhört imponerande och det gör honom till en av ligans främsta framspelare. Men det är framförallt hans spel i powerplay som imponerar – och där är det Doug Weight från det glada 90-talet som vi återigen får se. 17 av hans poäng har kommit i numerära överlägen och faktum är att det endast är superstjärnorna Teemu Selänne och Sidney Crosby som är bättre än honom i den spelformen.

I somras skrev Weight på ett ettårskontrakt med Islanders och fortsätter han att leverera i samma takt och stil så kommer han att vara hett eftertraktad fram mot trade deadline, för det förefaller osannolikt att Islanders vid det tillfället skulle vara slutspelsaktuella. Säsongen 2005/06 gick Weight till Carolina inför trade deadline och var en starkt bidragande orsak till att Hurricanes vann Stanley Cup då. Ett liknande scenario kan mycket väl ske även 2008/09 – och vilket perfekt avslut det i så fall skulle vara på karriären.

---

Bubblare:

Miroslav Satan, Pittsburgh Penguins
Mark Streit, New York Islanders
Mike Cammalleri, Calgary Flames

---

Dark Horse:

Andrew Brunette, Minnesota Wild

[28 GP] [9 G] [9 A] [18 P] [+/- 0] [10 PiM]

Stålmannen Andrew Brunette lämnade Colorado Avalanche i somras och kom ”hem” till Minnesota, som han tidigare har representerat under 2000-talet. Den store och tunge forwarden har alltid fört en anonym tillvaro under sin karriär och är en av ligans mest underskattade spelare. Han har inte missat en match sedan säsongen 2001/02 och har därmed spelat mest matcher på rad av samtliga aktiva NHL-spelare. Under de senaste nio säsongerna har han bara missat tolv matcher.

Brunette är en stor och tung forward med en hög arbetsmoral som inte har något emot att gå in och göra skitgörat vid sargen eller framför motståndarnas kasse, vilket brukar resultera i en hel del mål – både för han själv eller för lagkamraterna. Den här säsongen har han skördat stora framgångar tillsammans med den finländska duon Mikko Koivu och Antti Miettinen.

Wild inledde säsongen strålande och Brunettes vägvinnande spel var en stor anledning till det. Under den senaste tiden har dock Minnesota hamnat i en svacka och har rasat i tabellen. Efter att ha inlett säsongen med åtta obesegrade matcher på raken och i toppen av Western Conference befinner man sig nu på åttonde plats i tabellen. Men Brunette kan inte beskyllas för det.

---

Sommarens sämsta värvning:

Sean Avery, Dallas Stars

[23 GP] [3 G] [7 A] [10 P] [+/- 2] [77 PiM]

Kommentar överflödig?

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2008-12-14 14:38:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast