Lagbanner
Redaktionens höjdpunkter och bottennapp 2008
Holm och Gustavsson gillar Brunnström

Redaktionens höjdpunkter och bottennapp 2008

Ett par ur den starka NHL-redaktionen har tyckt till om 2008 ur NHL-perspektiv och får även en önskning inför året som nyss startat.

SvenskaFans gav några i den starka NHL-redaktionen chansen att tycka till om den nyligen avslutade 2008 och blicka framåt mot 2009. Man tog ut en höjdpunkt respektive ett bottennapp  från 2008 och fick även önska inför 2009.

Höjdpunkten:

Mattias Larsson

Att förverkliga barndomsdrömmen om att få besöka och uppleva matcher på plats i St. Louis och Scottrade Center. Tack vare kollegan och radioprataren Andy Strickland så fick jag chansen att komma ner i det allra heligaste, Blues omklädningsrum, och träffa spelare, ledare och andra viktiga personer kring laget. Grädden på moset blev middagen tillsammans med Christian Bäckman på den exklusiva restaurangen under matchen mellan Blues-Tampa Bay Lightning.


Niclas Viberg

Den nya generationen tar verkligen för sig i NHL. När de gamla superstjärnorna antingen har lagt skridskorna på hyllan eller bara är en skugga av sitt forna jag så har nya dominanter klivit in i ligan. Bortsett från givna superstjärnor som Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Alexander Ovechkin och Dion Phaneuf så är det en fröjd att skåda spelare som Patrick Kane, Jonathan Toews, Shea Weber, Jeff Carter, Mike Richards, Zach Parise, Ryan Getzlaf och Milan Lucic. De tar för sig på isen och för varje match de spelar tar de ännu ett kliv mot superstjärna-status. 


Andreas Holm

Tycker det finns gott om grejer att hylla från hösten. Ur svensksynvinkel går det inte att glömma framförallt Patrik Berglund och Fabian Brunnström som tagit alla kritiker med storm och dessutom i två av NHL:s sämre lag. Sedan finns det feta överraskningar så som Boston som inte bara leder utan även spelar en underhållande hockey och har ett sjukt intressant lag. 


Ken Christoffer Söhrman

Att få se NHL live för första gången i Globen var en härlig upplevelse som jag gärna gör igen. Visst kunde arrangemanget förbättras på en del plan men fortfarande är det mäktigt att ha fått sett det live. Dessutom var 2008 ett härligt år då original six-klubbar som Chicago Blackhawks och Boston Bruins vaknade till liv igen, det är bra för ligan som helhet och de lagen i synnerhet.


Jonas Gustavsson

Som svensk måste jag ändå säga Fabian Brunnströms hattrick i NHL-debuten för Dallas Stars. Den askungesaga som omgärdar skåningen är fantastisk - att gå från division ett via Elitserien och landslaget till NHL på ett enda år, är otroligt. Att sedan vara petad i de första matcherna i världens bästa liga, för att sedan som blott tredje spelare i NHL-historien notera ett hattrick i sin första match är osannolikt. Allt har verkligen gått Fabian Brunnströms väg. 


Rasid Becirovic

Personligen tycker jag att det är ett privilegium att ha New Jersey Devils som mitt favoritlag. Jag ser hur många andra fans lider under många år eftersom deras klubbar befinner sig i någon sorts misär. Devils däremot är alltid att räkna med. De kanske inte är någon favorit varje säsong, men de är i alla fall med i toppen. Man blir på något sätt bortskämd. Att uppleva NHL live i Stockholm slår högt det med - en dröm som gick i upplevelse. Sedan gillar jag också att Sean Avery till slut fick vad han förtjänade.


Peder Björn

Europe in your face Don Cherry !
Härligt att Detroit med en svensk kapten och med merparten europeiska spelare vann Stanley Cup 2008 . NHL är i många avseenden hela världens liga och här mäter de bästa spelarna från alla hockeynationer krafterna mot varandra. Don Cherry med flera norr om gränsen basunerar fortfarande ut sin motvilja gränsande till hat, mot allt från Europa och därför var det suveränt att Red Wings gav de enögda Kanada-fanatikerna en näsbränna. 


Niclas Schaub

Kvällen innan match 1 i SC-finalen mellan Wings och Pens. Så upphetsad har jag inte varit sedan Lemieux skulle göra comeback 2000. Sen att finalen i sig blev en liten besvikelse var en annan femma. Just då, runt 23-rycket, var min adrenalinnivå sjukt hög. Jag kanske skulle få bevittna den bästa matchserie som någonsin spelats. GÅSHUD. 

###

Bottennapp


Mattias Larsson

Alla långa och dyra kontrakt som i princip tagit död på en av de mest spännande grenarna för oss fans vid sidan av isen - Traderykten. Klubbarna signar sina stjärnor på dyra kontrakt upp till 15 år och när det sedan skär sig eller parterna kommer till den punkt då ett miljöombyte vore det bästa, så hittar man inga andra lag som vill ta på sig bördan av ännu ett monsterkontrakt.


Niclas Viberg

Till slut fick vi det bekräftat. All Star-omröstningen är ett stort jädra skämt. Att låta fansen rösta fram startuppställningen är ett enormt misstag från NHL:s sida. Nu är det inte de bästa spelarna som kommer med, utan de som tillhör lagen som har mest fans. Titta bara på Sergei Gonchar och Alexei Kovalev som för tillfället har en startplats – den förste har inte spelat en sekund hittills den här säsongen, och den andre har varit en stor besvikelse under större delen av säsongen. Och formidabla Shea Weber – kanske den största överraskningen bland försvararna i ligan – är inte i närheten av en startplats. Nej, låt spelarna själva, coacher och general managers rösta fram startuppställningen istället. 


Andreas Holm

Domarnivån är alldeles för dålig hittills den här säsongen. Inte när det gäller Kelly Fraser, Koharski och allt vad de heter utan alla de nya som kommit upp till NHL nu och ibland blir det helt tokfel. Förutom det så blir tyvärr trading deadline och free agency mindre och mindre intressant för var år i och med alla superkontrakt.


Ken Christoffer Söhrman

Gamla free agents som väntar ut laget till slutet av december/början av januari innan de beslutar sig för att de ska spela vidare eller ej. Ingen ska självfallet tvinga på till exempel Mats Sundin eller Scott Niedermayer till ett beslut men det är tröttsamt med de långa följetonger och osäkerhet som drabbar aktuella klubbar. Det vore bättre om beslut togs tidigare så det kunde bli fokus på ishockeyn. 


Jonas Gustavsson

Komplikationerna med waivers är ett problem, även det ger spelare chansen att få spela någon annanstans istället för att skickas till AHL. Staffan Kronwall i Toronto är ett lysande exempel. Han sitter på ett envägskontrakt, men när Toronto får skador på backsidan kan man inte kalla upp honom eftersom man riskerar att tappa honom på waivers till ett annat lag när man ska skicka ner honom igen. Det gör att vissa, många NHL-kalibriga, spelare fastnar i AHL, på grund av politik i NHL. Tråkigt om du frågar mig, även om jag förstår systemet och varför man har det. 


Rasid Becirovic

Med tanke på dagens tillgångar och teknik som NHL besitter så är det för mig fullständigt oförklarligt och oförlåtligt att de begår så många fel som de gör. Varje vecka är det nästan minst ett kontroversiellt beslut som tas av antingen domarna på isen eller av de amatörerna som sitter i Torontos War Room. De har ett jobb, en simpel uppgift och alla möjliga kameravinklar, men ändå kan de inte sitt jobb. Ena dagen är det ena beslutet som gäller, andra dagen är det något annat. Var åtminstone konsekventa, även om besluten ibland blir fel. Så som det är nu är bara skamligt.


Peder Björn

Finanskrisen blev NHL-kris.
Finanskrisen kommer att även bli en NHL-kris. Klubbarnas ägare med Gary Bettman i spetsen, var för fem år sedan så bekymrade över de höga spelarlönerna att man ställde in en hel säsong med en lockout och fick sin vilja igenom med införande av ett lönetak. Taket sattes till 39 miljoner dollar 2005. Dessutom bestämdes ett lönegolv d v s en miniminåvå för sammanlagda spelarlöner per lag. Tre år senare, 2008, var detta golv 40 miljoner dollar d v s högre än taket för 2005 !.
Lönetaket är nu 56 miljoner dollar. Visserligen styrs lönetaket av ligans totala intäkter ( 54 % får gå till löner) men större delen av intäktsökningen de senaste åren beror en urstark kanadensisk dollar i förhållande till den amerikanska.
Vid trading deadline 2008 skrevs kontrakt för motsvarande 2,5 miljarder kronor. Många kontrakt var långa och gick till medelmåttiga spelare. Förra veckan vi kunde läsa om att Phoenix Coyotes ekonomiska kris är akut och alla vet att lagen i Nashville, Miami och Carolina ligger risigt till pengamässigt.
Med ett oansvarigt risktagande som påminner om vissa finansinstitut, är förstås ligans beredskap att möta den ekonomiska krisen dålig. Jag skulle bli förvånad om alla amerikanska lag överlever 2009.
”Bettman Brothers” riskerar att bli nya Lehman Brothers


Niclas Schaub

Peter Forsbergs ljumskfiasko i slutspelet mot Red Wings då han bara spelade en av fyra matcher. Hade han varit frisk hade han stulit en match eller två på egen hand. Hans ögon brann som tidigare år!

###

Önskningen inför 2009


Mattias Larsson

En önskning och förmodligen en utopi vore att alla lag kunde ställa upp med helt friska trupper och mäta sina krafter. En önskning som ser ut att gå i uppfyllelse är att få se St. Louis spela NHL-hockey i Sverige. Nu skall inblandade parter bara ta sitt förnuft tillfånga och förlägga matchen i hypermoderna Malmö Arena och inte i omoderna Globen igen. Stockholm är inte bäst i alla lägen.


Niclas Viberg

Det är snart dags för Philadelphia Flyers att få spela en längre tid utan några långtidsskador på nyckelspelare. Den här säsongen har Daniel Briere saknats större delen av matcherna, och dessutom har Flyers haft flera småskador eller sjukdomar i stort sett hela tiden. Jag skulle vilja se Flyers skadefria under resterande delen av året och därmed få se vad de kan åstadkomma med hela sin talang.


Andreas Holm

Jag vill ha lite spänning runt strecken, jag vill se uppstickare som kan hota de stora lagen i västkonferensen (läs Detroit, San José). Jag vill ha samma svängande hockey och resultat. Lag som Ottawa och Dallas får gärna vara säsongens fiasko för att bevisa att NHL är en stor liga där alla har samma förutsättningar. Jag hoppas vi får se fortsatta spännnande prestationer av exempelvis Blake Wheeler som tagit mitt hjärta med storm den här säsongen - och sist men inte minst: Buffalo i slutspel.


Ken Christoffer Söhrman

Jag hoppas på en amerikansk trippel i 2009. Att få se NHL, NBA och NFL live vore mäktigt och är målet. Sedan hoppas jag fortsatt på att intressanta klubbar som Chicago, Boston och Washington Capitals kan bibehålla sin framgång. För Columbus Blue Jackets del vore ett slutspel fantastiskt men det lär inte hända medan New Jersey Devils kan bli en dark horse i slutspelet.


Jonas Gustavsson

San Jose Sharks har gjort sig kända som ett lag som levererar i grundserien, men som inte får till det i slutspelet. Hela laget kan där jämföras med Joe Thornton, som traditionellt är en dominant i grundserien, men en skugga i slutspelet. I år ser laget dock starkare ut än vanligt - och det ska bli ytterst intressant att se om man nu äntligen lyckas också i Playoff. Allt annat än en konferensfinal vore ett grovt misslyckande. 


Rasid Becirovic

Självklart skulle man gärna se att New Jersey vann Stanley Cup, det var ju ett bra tag sen de gjorde det. En resa till New Jersey för att se Devils spela har ju varit något jag velat göra ända sedan jag blev Devilssupporter. Förhoppningsvis kommer man att få möjligheten att förverkliga den drömmen i år. Annars hoppas jag bara att det kommande året för mig sig massor av glädje åt mina nära och kära, att alla är glada och friska och att vi alla når de framgångar vi önskar. 


Peder Björn

Jag hoppas att NHL bjuder på en premiärmatch i Sverige även 2009. Pens mot Sens i Globen var en hit.


Niclas Schaub

Drömmen är Conferencefinalerna Pens-Caps och Wings-Sharks, med Crosby mot Ovechkin och Datsyuk mot Thornton. Snälla gud, låt oss slippa skrällarna! 

---

SvenskaFans Redaktion önskar alla skribenter och läsare en God fortsättning och ett Gott Nytt År.

Redaktionencom.larsson@gmail.com2009-01-03 11:51:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast