NHL Halftime Awards 2008/09 - Del 2
Halva NHL-säsongen har spelats. SvenskaFans redaktion ska i tre delar tycka till om vad de anser är säsongens bästa spelare, överraskningar och besvikelser i Halftime Awards 2008/09.
SvenskaFans redaktion Rasid Becirovic (RB), Andreas Holm (AH), Mattias Larsson (ML), Niklas Viberg (NV) och Ken Söhrman (KS) kommer att ta upp vem som är bäst, vilka som har överraskat mest och även skapat störst besvikelser i NHL. Detta är SvenskaFans Halftime Awards 2008/09.
I tre delar får kommer SvenskaFans ger er vilka som har varit de bästa spelarna, största överraskningarna samt största besvikelserna - andra delen tar upp de största överraskningarna.
###
Största överraskning, lag
RB: Boston Bruins - Att Boston var ett lag för slutspelet trodde de flesta inför säsongen. De visade trots allt upp ett bra spel förra säsongen och gav Montreal en rejäl match i första rundan förra året. Men att de skulle vara ett dominant lag och ett av de 2-3 bästa i ligan trodde få. De har verkligen varit dominanta, både offensivt och defensivt i år och besitter en grym bredd. Det gör dem till ett farligt lag. Se upp för Bruins i år.
AH: Boston Bruins - Ärligt talat trodde jag inte på Bruins inför säsongen. Inte att de skulle dominera Northeast och än mindre att de skulle vara bättre än Montreal Canadiens, Buffalo Sabres och Ottawa Senators. Marc Savard har imponerat stort och med stabilt försvar under härföraren Zdeno Chara kopplat med hård konkurrens på målvaktssidan har de mer eller mindre dominerat den östra konferensen. Boston spelar en mycket fin hockey.
ML: Boston Bruins - Visserligen såg Boston bra ut redan ifjol men explosionen i år är ju markant. Flest mål, minst antal insläppta, segrar på segrar. Ingen skall inbilla mig att de trodde det inför säsongen.
NV: Boston Bruins - Boston imponerar utan att kanske egentligen imponera. De maler ner sitt motstånd med ett tungt, effektivt fysiskt spel och visar upp alla de kvalitéer och egenskaper som en klassisk lagmaskin ska ha. De har tre kedjor som levererar i offensiven, ett effektivt men visserligen oglamoröst försvarsspel och stjärnspelarna leder laget som förväntat samtidigt som lagets yngre förmågor har tagit flera kliv framåt. Lägg därtill två sanslöst heta målvakter och du har ett segerrecept.
KS: Boston Bruins - Efter att Beantown under många år har förlitat sig på NFL och NBA för framgångar för sin stad så har Bruins vaknat till liv och på vilket sätt! De har varit helt enastående detta år och det är bredden som imponerar. Du kan stoppa förstakedjan och andrakedjan och ändå räcker det inte - det brukar vara kännetecknet för ett riktigt bra lag och det är Boston - spelar en härlig hockey.
###
Största överraskning, spelare
RB: Steve Mason - Efter kanonsäsongen som Pascal Leclaire gjorde förra säsongen så förväntade sig de flesta att han skulle följa upp med en ännu bättre i år. En stjärna var född trodde alla. Istället floppade han totalt och 20-årige Mason kom in och stal alla rubrikerna i Columbus. Mason är den rookie som imponerat mest i ligan och är för tillfället Columbus kanske viktigaste spelare. Han höll även nollan tre matcher i rad i slutet på december och har fem nollor totalt på bara 23 spelade matcher. Inte illa för en debutant.
AH: David Krejci - David Krejci har imponerat stort i år och jag vet inte om det beror på spelarna runt omkring eller på han själv men han har varit avsevärt mycket bättre hittillls den här säsongen än i fjol. Samtidigt är förstås Boston detsamma. Finns många spelare som överraskar men att i den åldern, och inte vara förstadraft och inte ha några större förväntningar på sig, är det få som kan göra det som Krejci.
ML: Bryan Little - Little i Atlanta hade jag väldigt lite koll på inför säsongen. 19 mål i skrivandets stund i NHLs kanske sämsta lag. 7 strutar värre än självaste Kovalchuk. Här har Thrashers kanske en diamant om man slipar lite extra.
NV: Jeff Carter - Att Carter skulle bli en målfarlig center var det ingen tvekan om, men att han skulle dominera fullständigt i samtliga tre zoner redan under den här säsongen var det inte många som förutspådde. 24-åringen leder NHL:s skytteliga, är på god väg att spränga 50-målsgränsen och kan ta sig förbi försvarare på en mängd olika sätt, antingen med hjälp av sin underbara skridskoåkning, känsliga handleder eller fina fysik. Därefter avlossar han sitt fruktade handledsskott – och allt som oftast får motståndarmålvakterna leta fram pucken från nätmaskorna.
KS: Kyle Quincey - Vem har hört talats om Quincey innan denna säsongen - knappast någon förutom de som följer Detroit Red Wings. Dock synd för dem att Quincey snappades upp av Los Angeles Kings och nu är en dominant back i både offensiv och defensiv zon. Trots att han bara är 23 år och bara har 48 matcher i ryggen spelar han som en fullfjädrad veteran. Han har ett bra passningsspel, är positionssäker och en duktig tacklare - vad mer kan man begära av en back? Har 22 poäng i Los Angeles.
Bästa rookie
RB: Steve Mason - Formuleringen ser vi ovan och mer behövs egentligen inte sägas. Blake Wheeler i Boston förtjänar att nämnas också här, men Masons verk och framgångar slår högre då han åstadkommit framgångar med ett sämre lag i en väldigt utsatt position. Och killen är bara 20 år, det ska vi inte glömma.
AH: Patrik Berglund - Kris Versteeg gör det otroligt bra i Chicago Blackhawks men Patrik Berglund spelar i västra konferensens sämsta lag. Därför är Patrik Berglund den bästa rookien för mig. Dessutom ska man ha i åtanke att Berglund kommer direkt från HockeyAllsvenskan och snacka om succé.
ML: Steve Mason - Skulle vilja säga Bulan men jag måste gå med Mason här. Hans första två månader i NHL har varit remarkabla med fem nollor totalt. Bäst i ligan i snudd på alla kategorier för målvakter och då skall gudarna veta att han verkligen inte spelar i ett topplag.
NV: Steve Mason - Som målvakt i Columbus har man ett otacksamt uppdrag, men Blue Jackets 20-årige supertalang Mason har varit fantastisk mellan stolparna den här säsongen. Med smått sanslösa 1.82 insläppta mål per match, en räddningsprocent på starka 93.4 och fem hållna nollor toppar han samtliga tre kategorier i NHL:s statistik och har en oerhört stor roll i att Blue Jackets befinner sig på slutspelsplats. Calder Trophy kommer att hamna i Columbus för första gången i organisationens historia.
KS: Steve Mason - Det vore tjänstefel att inte utnämna Mason till årets rookie. Columbus Blue Jackets målvakt har varit fenomenal och leder i princip varje målvaktskategori i NHL - Columbus hade varit mil ifrån slutspel om det inte hade varit för Mason. Det säger en hel del om Mason och även till en viss del om Columbus.
###
I tredje delen kommer de största besvikelserna samt en All-Star femma att tas ut.