Preview: Boston Bruins – Carolina Hurricanes
Förstaseedade Boston hade inga problem med att slå ut Montreal, medan Carolina i en tät och het matchserie så småningom skickade iväg New Jersey till semester. De båda lagen, med helt olika erfarenheter från förstarundan, möts nu – och frågan är om det är Bruins som gynnas av att vara utvilade, eller om Hurricanes tjänar på att ha tempot i benen?
Det är det högsta seedade laget i Eastern Conference som ställs mot det lägst rankade laget av de återstående slutspelslagen från East. Det är Boston Bruins mot Carolina Hurricanes – och vi kommer att bjudas på en hejdundrande matchserie!
I Boston återfinns det spelare som jätteförsvararen Zdeno Chara, playmakern Marc Savard, supertalangen Phil Kessel och succémålvakten Tim Thomas, medan Carolina stoltserar med spelare som stjärncentern Eric Staal, den forne Conn Smythe Trophy-vinnaren Cam Ward, åldermannen Rod Brind’Amour och fartvidundret Ray Whitney. Dessutom bjuds vi på en svenskduell i form av Bostons Per-Johan Axelsson mot Carolinas Niclas Wallin.
Förstaseedade Boston kommer givetvis att gälla som favoriter, men Carolina, som slutade på sjätte plats, ska inte underskattas. Det är två tunga lag med mycket energi som möts, men frågan är vilket lag som har den bästa och mesta energin i sina kroppar. Boston gjorde processen kort mot Montreal i sin kvartsfinal och har vilat sedan den 22 april. Carolina å sin sida tvingades igenom en lång och tuff matchserie mot New Jersey och den avgjordes i tisdags i den sjunde matchen.
Boston kommer alltså till start med utvilade och pigga ben, medan Carolina har tempot i kroppen. Båda lagen är fullproppade med självförtroende, är säkra i defensiven och har flera spelare vardera som kan producera i offensiven.
Boston har ett starkt djup och entusiasmen hos deras ungtuppar är alltid härlig att se. Carolina å andra sidan har en mängd rutin och erfarenhet, bland annat var flera spelare i dagens trupp med när laget vann Stanley Cup 05/06. Det är med andra ord ett ungt och utvilat lag mot ett rutinerat lag som är inne i tempot.
Frågan är som sagt vilket lag som går in med bäst förutsättningar till den första matchen, som spelas i Boston på fredag.
Säsongen hittills
Boston
Bostons unga trupp har tagit flera kliv framåt den här säsongen och när grundserien var färdigspelad hade man sedan länge säkrat förstaplatsen, en position som man höll under i stort sett hela säsongen. Efter 82 spelade matcher hade de ett 53-19-10-record, samlade ihop 116 poäng och hade en målskillnad på 274-196.
De hade därmed ligans näst bästa offensiv bakom Detroit och släppte samtidigt in minst mål, vilket man har målvakten Tim Thomas att tacka för. Han visade upp en enorm form under hela säsongen och slutade med ligans bästa räddningsprocent (93,3) och GAA (2,10), höll nollan vid fem tillfällen och motade sammanlagt 1580 skott. I slutspelet har han dessutom varit ännu bättre, och stoltserar där med den fjärde bästa räddningsprocenten (94,6) och har den tredje bästa GAA (1,50). Bakom Thomas har man dessutom en fullgod ersättare i Manny Fernandez.
I offensiven har Boston ett imponerande djup och hade sju stycken 20-målsskyttar, och då var Marco Sturm borta i stort sett hela säsongen. Dessutom var Zdeno Chara och Milan Lucic nära att nå upp i 20 mål. Bäst var unge Phil Kessel med 36 fullträffar, och Kessel fortsatte att göra mål även i slutspelet när han nätade fyra gånger på de fyra matcherna mot Montreal.
Bruins har två högklassiga målvakter, ligans bästa defensiv och en av ligans bredaste forwardsuppsättningar. De är kort och gott en maskin som konstant trummar på – frågan är dock om Carolina kan strö tillräckligt med grus i maskineriet.
Carolina
Carolina påminner till stor del av Boston. De är tunga att möta och krigar konstant. De har en världsmålvakt i Cam Ward, en defensiv som har blivit bättre ju längre säsongen har lidit och i offensiven har man flera potentiella matchvinnare. Däremot förfogar man inte riktigt över samma djup och definitivt inte samma spetskompetens som Boston.
Efter grundseriens slut placerade man sig på sjätte plats i Eastern Conference med ett 45-30-7-record. Carolina spelade ihop 97 poäng, gjorde 239 mål, släppte in 226 mål och drog på sig 786 utvisningsminuter, vilket var minst i ligan. Den disciplinen kommer att bli enormt viktig i matchserien mot Boston, då Bruins har ett vasst powerplay.
Carolina avslutade grundserien på ett mäktigt sätt med 13 segrar på de 18 avslutande matcherna, och tog bland annat nio raka segrar under den sviten. Grundserien avslutades dock med två raka förluster, varav den sista kom mot New Jersey – som man också fick möta i kvartsfinalen.
Mot Devils inledde man med en förlust, men därefter vann lagen varannan match fram till den sjunde och direkt avgörande drabbningen. Carolina hade då dessförinnan kvitterat till 3-3 i matcher – och låg under med 2-3 i den sjunde matchen med en minut och 20 sekunder kvar. När slutsignalen sedan ljöd hade Carolina vänt till 4-3 genom mål av Jussi Jokinen och Eric Staal.
Carolina går in i semifinalen mot Boston med ett enormt självförtroende och har fördelen av att ha tempot i kroppen, men å andra sidan kan man vända på det och påstå att de är slitna. Stommen i Hurricanes var dock med och vann Stanley Cup 05/06 så de vet precis vad som krävs för att vinna.
---
Lagen i siffror
Boston
Record, grundserien: 53-19-10
Record, slutspelet: 4-0-0
Powerplay, grundserien: 23,6 % (4)
Powerplay, slutspelet: 25,0 % (3)
Penalty killing, grundserien: 82,4 % (12)
Penalty killing, slutspelet: 100,0 % (1)
Bästa målskytt, grundserien: Phil Kessel – 36 (13)
Bästa målskytt, slutspelet: Phil Kessel, Michael Ryder – 4 (5)
Bästa poängplockare, grundserien: Marc Savard – 88 (9)
Bästa poängplockare, slutspelet: Michael Ryder – 7 (5)
Bästa tekare, grundserien: Patrice Bergeron – 54,5 % (12)
Bästa tekare, slutspelet: Patrice Bergeron – 59,3 % (5)
Carolina
Record, grundserien: 45-30-7
Record, slutspelet: 4-2-1
Powerplay, grundserien: 18,7 % (18)
Powerplay, slutspelet: 6,9 % (14)
Penalty killing, grundserien: 80,4 % (19)
Penalty killing, slutspelet: 88,9 % (5)
Bästa målskytt, grundserien: Eric Staal – 40 (6)
Bästa målskytt, slutspelet: Eric Staal – 5 (1)
Bästa poängplockare, grundserien: Ray Whitney – 77 (23)
Bästa poängplockare, slutspelet: Eric Staal, Chad LaRose, Ray Whitney – 7 (6)
Bästa tekare, grundserien: Rod Brind’Amour – 61,0 % (1)
Bästa tekare, slutspelet: Rod Brind’Amour – 54,0 % (12)
Siffran inom parantes anger placeringen i ligan
---
Nyckelspelare
Boston
Matchvinnaren: Phil Kessel
Phil Kessel var Bostons bästa målskytt i grundserien med 36 baljor och stod för fyra mål mot Montreal i kvartsfinalen. 21-åringen har tagit flera kliv framåt den här säsongen och börjar nu sakta men säkert att leva upp till sin fulla potential. När han dessutom har Marc Savard, en av ligans bästa playmakers, vid sin sida kommer det att bli farligt så fort duon äntrar offensiv zon.
Försvarsgeneralen: Zdeno Chara
Glöm Jonas Gustavsson. Här snackar vi om ett riktigt monster. Zdeno Chara mäter in på 206 centimeter och mäktiga 115 kilo och slovaken kan stoppa samtliga forwards på precis alla sätt och vis. Om hans enorma räckvidd eller säkra positionsspel inte räcker till kan han mangla motståndarna med sin väldiga kropp – och då gör det ont. Zdeno Chara är NHL:s mest kompletta försvarare och dominerar samtliga aspekter i spelet i samtliga zoner.
Grovjobbaren: Per-Johan Axelsson
Den svenske veteranen är en defensiv klippa och kan både säkra upp defensivt i en toppkedja eller plocka undan motståndare i en checkingline, och gör båda sakerna minst lika bra. Per-Johan Axelsson är ett föredöme med sitt hårda och uppoffrande spel och har dessutom en viktig roll i numerärt underläge.
Doldisen: Michael Ryder
Trots 27 mål i grundserien och fyra mål mot Montreal i kvartsfinalen så för Michael Ryder en tillbakadragen roll i Boston. Deras fina djup gör att flera spelare inte får den uppmärksamhet och bevakning som de skulle få i andra lag, och Ryder är en av dem. I Bruins har han nu återigen hittat målformen efter några tunga år i framförallt Montreal och är återigen en offensiv kraft att räkna med.
Målvakten: Tim Thomas
NHL:s bästa målvakt den här säsongen har en stor del i Bostons fina record under grundserien och massakern av Montreal i kvartsfinalen. Under grundserien hade han fina 93,3 i räddningsprocent och ett GAA på 2,10 och de siffrorna har blivit ännu bättre nu under slutspelet. Thomas har efter omgången mot Montreal 94,6 i räddningsprocent och ett GAA på 1,50. Det är ingen tvekan om att Thomas kommer bli nyckeln till Bostons eventuella framgång i det här slutspelet.
Fightern: Shawn Thornton
31-årige veteranforwarden Shawn Thornton överröses inte med speltid i Boston, men är ändå en av lagets viktigaste spelare. Med sin rutin och erfarenhet är han en stor tillgång för Bostons relativt unga trupp – och dessutom vet han precis när och hur det krävs att man ska stå upp för sig själv eller sina lagkamrater. Thornton gick 17 fighter under grundserien, mest i Boston, men behövde inte slänga handskarna mot Montreal. Han kan däremot mycket väl behöva gå en holmgång mot Carolina.
Lagkaptenen: Zdeno Chara
Zdeno Chara är säkerheten själv i defensiv zon, både med och utan puck. I offensiv zon styr och ställer han från blålinjen och har ett av ligans tyngsta skott. Med sitt fysiska spel är han även ett föredöme för sina lagkamrater och Chara gör precis allting för att vinna eller stå upp för sina lagkamrater. 32-åringen har bra med erfarenhet och är en mycket bra ledare för Bruins.
Coachen: Claude Julien
Claude Julien har förvandlat Boston till en lagmaskin med ett klockrent defensivt spel, tre kedjor som kan göra mål med en perfekt kombination av playmakers, målskyttar och grovjobbare samt en tung och rutinerad fjärdekedja. Han är taktiskt slipad och har förmågan att motivera sina spelare, däremot har han aldrig fört sitt lag längre än till andrarundan i slutspelet.
Carolina
Matchvinnaren: Eric Staal
När Eric Staal är som sämst är han som vilken dussinlirare som helst i NHL. Men när han är som bäst är det få försvarare som kan stoppa honom och få forwards som kan mäta sig med honom – och nu är Staalmannen inne i en bra form. Mot New Jersey blev det fem mål, varav det matchvinnande i match sju, och två assist. Staal har förmågan att dominera en matchserie och är i stort sett en komplett forward som har både ett tungt slagskott och ett rappt handledsskott. Räkna med att Staal kommer att få se mycket av Zdeno Chara under slutspelet.
Försvarsgeneralen: Tim Gleason
Carolina har genom åren förlitat sig på en sammansvetsad och oglamorös försvarsbesättning utan några större stjärnor. Det visade sig vara ett vinnande koncept säsongen 05/06 och Hurricanes hoppas att ett liknande scenario ska utspela sig den här säsongen. Då klev Mike Commodore fram – och under det här slutspelet är det Tim Gleason som har visat framfötterna. Han har delat ut näst mest tacklingar i slutspelet (28) och har blockerat 17 skott, vilket ger en tredjeplats. Dessutom har det blivit ett mål, som till på köpet var matchvinnande, och tre poäng och den mångsidige 26-åringen lever nu upp till sin fulla potential efter några tyngre år.
Grovjobbaren: Matt Cullen
Matt Cullen var med när Carolina vann Stanley Cup 05/06 och gjorde då imponerande 18 poäng på 25 matcher, men lämnade Hurricanes efter säsongen för spel i New York Rangers. Vistelsen i Rangers blev bara ettårig och Cullen är nu tillbaka i Carolina, och även om han inte är lika framträdande som tidigare är han alltjämt en oerhört duktig spelare. Han behärskar både offensiven och defensiven och får en hel del speltid i specialteams, där han leder en penalty killing-kedja och titt som tät kan ses styra Hurricanes powerplay från blålinjen.
Doldisen: Chad LaRose
Chad LaRose är ingen stor hockeylirare, men har ett hjärta och en arbetsvilja som är imponerande. Under grundserien blev det fullt respektabla 19 mål för 27-åringen, och i slutspelet har han gjort fina 7 poäng (2+5). Trots sin ringa storlek är han inte rädd för att använda sin kropp och har delat ut 19 tacklingar hittills under slutspelet. Hans uppoffrande och energiska spelstil har också inneburit att han nu får speltid med Eric Staal och Ray Whitney i förstakedjan.
Målvakten: Cam Ward
Cam Ward vann Conn Smythe Trophy som rookie när Carolina vann Stanley Cup 05/06, men har sedan dess haft en form likt en berg-och-dalbana – fram tills den här säsongen. Han överglänste självaste Martin Brodeur i kvartsfinalen och har fina 93,8 i räddningsprocent och 2,11 i GAA inför semifinalen mot Boston. Cam Ward kommer att styra Carolinas öde i den här matchserien och så länge Hurricanes gör mål så kommer Ward att ge dem chansen att vinna varje match.
Fightern: Tim Conboy
Tim Conboy gick fem fighter under grundserien, vilket var näst mest efter Wade Brookbank som numera är i Tampa Bay, men Conboy har bedömts som överflödig i slutspelet. 27-åringen inledde förvisso matchserien mot Devils, men fick då bara drygt fyra minuters speltid och har sedan dess varit utanför laget. Conboy kan dock mycket väl få hoppa in i laguppställningen om matchserien mot Boston börjar bli grinig, men räkna inte med många minuters speltid för honom även om så är fallet.
Lagkaptenen: Rod Brind’Amour
NHL:s mest vältränade 38-åring gjorde förvisso 51 poäng (16+35) på 80 matcher, men har inte kommit upp i samma fina klass som under tidigare år. Rod Brind’Amour har förvisso tappat radarpartnern Justin Williams och hans kedjekamrater håller inte lika hög klass som tidigare, men Brind’Amour måste kliva fram om Carolina ska kunna rå på Boston. Han har en enorm rutin, motivationen är det inget fel på och han anses vara en av ligans bättre lagkaptener – men nu är det upp till bevis för veterancentern.
Coachen: Paul Maurice
Paul Maurice fick efter förra säsongen lämna sitt jobb som headcoach för Toronto Maple Leafs, men i december 2008 flyttade han ”hem” till Carolina, som han tidigare var headcoach för under sju och en halv säsong, bland annat förde han Hurricanes till Stanley Cup-final 2002. Han har det bra ställt med rutinen och visade mot New Jersey att han även har den taktiska kunskapen.
---
Duellerna
Tim Thomas vs Cam Ward
Kampen mellan de båda lagens målvakter är som vanligt enormt viktigt i samtliga matchserier. Såväl Tim Thomas som Cam Ward har haft fina säsonger och imponerade stort under sina tidigare matcher i slutspelet. Thomas har varit klart bäst de senaste åren, men Ward förde Carolina till Stanley Cup-seger 05/06 och vann då Conn Smythe Trophy. Den målvakten som presterar bäst kommer också att föra sitt lag vidare.
Zdeno Chara vs Eric Staal
När Eric Staal visar upp den formen han befinner sig i nu är det få som kan stoppa honom – Zdeno Chara är dock en av de få. Räkna därför med att Chara kommer att se en hel del istid när Staal är på isen, och att Staal kommer att ges chansen när Chara å sin sida sitter i båset. Det är matchseriens två största stjärnor och en av dem kommer att föra sitt lag vidare. Frågan är bara vem.
Claude Julien vs Paul Maurice
Det kommer att bli en hel del intressanta match-ups mellan Boston och Carolina – och Claude Julien och Paul Maurice kommer att få fullt upp. Julien kommer att vilja ha Zdeno Chara mot Eric Staal, och Maurice kommer att göra allt för att Staal inte ska matchas mot Chara. Likadant så kommer troligtvis Rod Brind’Amour att få en hel del speltid mot Marc Savard, medan Julien vill ha inne Savards kedja mot någon av Hurricanes sämre defensiva kedjor. Såväl Julien som Maurice har tidigare visat att de behärskar det taktiska rävspelet och kan motivera sina spelare – nu kommer de få fullt upp i en högintressant matchserie.
---
Tre nycklar till seger
Boston
Djupet: Bostons fina djup bland framförallt forwards är en enorm tillgång. Under grundserien hade de sju 20-målsskyttar och i kvartsfinalen mot Montreal hade Bruins fem spelare med minst två mål, varav Phil Kessel och Michael Ryder gjorde fyra mål vardera.
Specialteams: Spelet i powerplay och penalty killing är alltid viktigt och så även för Boston. De spelade hela matchserien mot Montreal utan att släppa in något mål i numerärt underläge samtidigt som de fick med sig en powerplay-effektivitet på fina 25 procent.
Favorittrycket: Boston fick en enkel matchserie mot Montreal, kanske för enkel. Nu möter man ett hårt jobbande och tungt lag som är inne i en bra form, men det är trots allt Boston som är favoriter. Det är nu upp till Bruins att visa att de klarar av den pressen.
Carolina
Cam Ward: Carolinas målvakt måste spela på topp i varje match om de ska kunna rå på Boston. Ward visade upp en fin form mot Devils och överglänste Martin Brodeur, nu är det upp till honom att även överglänsa Tim Thomas – grundseriens bästa målvakt.
Powerplay: Carolina hade pinsamt dåliga 6,9 i powerplay-effektivitet efter den första matchserien – och det håller inte i längden. Mot New Jersey blev det bara två mål i powerplay, men mot Boston måste den siffran ökas med flera hundra procent.
Rutinen: Flera av Carolinas nuvarande spelare var med även under säsongen 05/06 när man vann Stanley Cup. Den rutinen kommer att bli avgörande i det här slutspelet, då det är få spelare i Boston som har rejält med slutspelserfarenhet.
---
Förmodade laguppställningar
Boston
Per-Johan Axelsson – Marc Savard – Phil Kessel
Mark Recchi – Patrice Bergeron – Chuck Kobasew
Milan Lucic – David Krejci – Michael Ryder
Shawn Thornton – Stephane Yelle – Blake Wheeler
Zdeno Chara – Dennis Wideman
Shane Hnidy – Mark Stuart
Steve Montador – Aaron Ward
Tim Thomas (Manny Fernandez)
Carolina
Ray Whitney – Eric Staal – Chad LaRose
Erik Cole – Matt Cullen – Tuomo Ruutu
Sergei Samsonov – Rod Brind’Amour – Patrick Eaves
Ryan Bayda – Jussi Jokinen – Scott Walker
Tim Gleason – Joe Corvo
Dennis Seidenberg – Joni Pitkänen
Niclas Wallin – Anton Babchuk
Cam Ward (Michael Leighton)
---
Skador
Boston har saknat Marco Sturm under större delen av säsongen på grund av en knäoperation och tysken förväntas vara borta säsongen ut. Även försvararna Andrew Ference och Matt Hunwick är skadade, där Hunwick definitivt kommer att missa resterande delen av slutspelet efter att ha tvingats operera mjälten.
I Carolina missade Sergei Samsonov den femte matchen mot New Jersey på grund av en lower body-injury, men spelade de två efterföljande matcherna. Ryssen förväntas även inleda matchserien mot Boston.
---
Inbördes möten under säsongen
20/12 Boston – Carolina 4-2
27/12 Carolina – Boston 2-4
10/1 Boston – Carolina 5-1
17/2 Carolina – Boston 1-5
Boston vann därmed säsongsserien med 4-0 i matcher och 18-6 i målskillnad.
---
Så går det…
Bostons tyngd och djup avgör den här matchserien och jag ser dessutom inte hur Carolina ska kunna vinna fyra matcher mot den lagmaskin som Bruins är, men de kommer definitivt att plocka någon match här och där. 4-2 till Boston blir mitt tips.
---
Spelschema
Fredag 1/5 Boston – Carolina 01:30
Söndag 3/5 Boston – Carolina 01:30
Onsdag 6/5 Carolina – Boston 01:30
Fredag 8/5 Carolina – Boston 01:30
Söndag 10/5 Boston – Carolina 01:30
Tisdag 12/5 Carolina – Boston 01:00
Torsdag 14/5 Boston – Carolina, tid ej fastställd