Lagbanner
Preview: Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks
Ska Jonathan Toews lyckas leda sitt Blackhawks till lagets första Stanley Cup-final på 17 år?

Preview: Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks

Det är utan tvekan två av ligans bästa offensiva lag som möts i årets Conference-final i den västra konferensen. I en matchserie som har potential att bjuda på allt och lite till så ska ingen i slutändan behöva bli särskilt besviken. För att det kommer att bjudas på underhållande, nervpirrande slutspelshockey, det är det knappast någon som betvivlar.

Ligans yngsta laguppställning mot ligans äldsta.

Två heta rivaler med närmast kompletta lag som dessutom har funnits i ligan sedan den skapades och därför får slänga sig med den prestigefyllda benämningen Original Six Franchise.

Conference-finalen i väst bjuder sannerligen på en matchup som får det att vattnas i munnen på båda lagens supporterskaror, och säkerligen en hel del andra hockey-fans också. 

Två lag som är formerade på liknande sätt men som de två senaste decennierna har upplevt väldigt olika öden.

Chicago fick senast lägga beslag på Lord Stanleys-trofé säsongen 1960-61, då man slog just Detroit i finalen med 4-2 i matcher.

Detroit å sin sida är ju på jakt efter sin femte titel under de senaste 12 åren och ser lika hungriga ut som man alltid brukar göra vid den här tiden på året. Att det är mer eller mindre samma spelare som vann ifjol har så här långt knappt märkts, särskilt då man slogs för sin slutspelsliv under den mycket tuffa matchserien mot Anaheim som endast avslutades för några dagar sedan.  

Som vanligt kommer en av de mest spännande duellerna att stå mellan lagens respektive burväktare, Detroits Chris Osgood och Chicagos Nikolai Khabibulin.  För tillfället verkar de flesta anse att det är fördel Chicago i den kampen, men det är lite svårt att förstå varför om man främst tittar på vad de båda har presterat i årets slutspel.

Osgood har på elva matcher en GAA som lyder på imponerande 2.06. Khabibulins siffra i samma kategori är 2.76 på tolv matcher. Osgood har en räddningsprocent om 92,1%. Khabibulin ligger i denna kategori under 90-strecket (89,6%).

Allt detta behöver dock inte betyda särskilt mycket, för i slutspelshockey så kan allt hända.

Och det är kanske just det som många nu hoppas på.  

---

Så tog man sig till Conference-final

Wings

vs. Columbus Blue Jackets 4-0
vs. Anaheim Ducks 4-3 


Blackhawks

vs. Calgary Flames 4-2
vs. Vancouver Canucks 4-2 

---

Nyckelspelare

Wings

- Nicklas Lidström - Kaptenen har varit precis så superb som man kan förvänta sig av någon som snart ska fylla de 40. Nu står han inför en helt annan utmaning än vad han stött på så här långt i årets slutspel. Kane, Sharp och Havlat är inte Perry, Getzlaf och Nash på något sätt. Trots att Lidas varken är särskilt stor eller fysisk så hade han bra koll på de större motståndarna i Blue Jackets och Ducks. Orkar han fortfarande hänga med ynglingarna i Hawks så är mycket vunnit. Lidas förmåg att alltid vara rätt placerad kommer att testas till fullo.

- Henrik Zetterberg - Den regerande slutspels MVP:n och tvåan i lagets interna poängliga just nu verkar inte bekymras märkbart av vilka motståndare han ställs emot eller vilka yttrar som flankerar honom, han bara fortsätter att producera poäng och göra livet surt för motståndarnas stjärnor. Nu lär Zäta sättas på ännu ett tufft prov då han mycket väl kan komma att matchas hårt mot Jonathan Toews då svensken verkar vara coach Babcocks förstaval som shutdown center, något som inte lär förvåna särskilt många.

- Pavel Datsyuk - Att Detroit ryske Hart Trophy-kandidat inte presterat vad som förväntas av honom vet alla vid det här laget, inklusive Datsyuk själv. Under de sista matcherna i matchserien mot Ducks så började spelet se lite bättre ut. Datsyuk skapade mycket även om det inte visade sig i poängprotokollet och Mike Babcock har redan sagt att han tror att Blackhawks ska passa ryssen bättre än lagets tidigare motståndare har gjort.
De ytor som lär skapas när Chicago ställer om till offensiv - och det faktum att laget inte besitter samma storlek som till exempel Anaheim - kan förhoppningsvis Datsyuk utnyttja på ett sätt som han inte lyckats med tidigare. 


Blackhawks

- Patrick Kane - Förre Michigan-studenten Kane har blommat ut ordentligt under sitt första besök i Stanley Cup. Med sina åtta mål och fyra assist så har inte Kane verkat lida alls av den tuffare och mer fysiska slutspelshockeyn trots sin litenhet.
Mot ett Detroit som inte har så många stora spelare bör det dessutom finnas kanske mer utrymme än någonsin för Kane och hans lagkamrater och amerikanen måste vara en av lagets tongivande spelare om man ska lyckas rubba mästarna.

- Brent Seabrook - Kanske lite konstigt egentligen att välja Seabrook när man egentligen lika gärna skulle kunna välja ans backpartner, Keith. De två formar ett av ligans bästa och kanske det mest underskattade backparet i hela NHL.
Är lagets främsta shutdown back och har hittills gjort ett mycket bra jobb mot först Jokinen och Iginla och sedan mot bröderna Sedin och lär få se väldigt mycket av antingen Datsyuk/Hossa eller Zetterberg/Franzén under de kommande två veckorna.

- Nikolai Khabibulin - “The Bulin Wall” har - även om hans siffror kanske inte riktigt visar det - varit väldigt bra i årets slutspel och har gett sitt ganska orutinerade Blackhawks något att luta sig mot. Har redan en Stanley Cup-ring från tiden i Tampa Bay och vet vad som krävs för att vinna.
Måste överträffa sig själv för att hans lag inte tidigt ska hamna i underläge, något som lär vara av yttersta vikt då tvivel och just underlägen mot en mer rutinerad motståndare har sänkt unga, talangfulla lag tidigare. 

---

Så avgörs matchserien

Detroit vinner om… 

…man gör det man ska. Man har det bättre spelarmaterialet och är bäst i ligan på den offensiva hockey som klubben gjort till sitt signum. I Ducks så mötte man ett lag med en helt annan spelstil än sin egen, nu är det helt tvärtom.
…man utnyttjar sin överlägsna rutin och pressar fram misstag hos det unga Blackhawks-laget. I förra omgången så lyckades inte Canucks med detta, men särskilt backar som Niklas Hjalmarsson, Cam Barker och Matt Walker har brister som Red Wings behöver utnyttja för att inte Hawks ska få spendera så mycket tid alls i offensiv zon.
…man håller sig ifrån utvisningsbåset. Mot Ducks så led man mycket när ankorna fick chans att använda sina bästa spelare mot ett decimerade rödvingar . Nu möter man dessutom laget som stulit titeln ”ligans bästa lag i power play” som mästarna allt som oftast prenumererar på. 


Chicago vinner om… 

…man lyckades utnyttja sina numerära överlägen. Unga Hawks har så här långt varit slutspelets bästa lag i power play då man utnyttjat hela 29,5% av de tillfällen man fått vara en - eller två - man mer på isen. Samtidigt har Detroits spel i numerärt underläge inte varit något att skryta om.
…man lyckades slå Detroit ”at their own game”. Man måste alltså spela snabb, sprudlande offensivhockeyn bättre än vad Detroit gör det, något som är lättare sagt än gjort. Men kan man utnyttja att vissa av Detroits stjärnforwards ännu inte nått upp till sin maxkapacitet så är mästarna definitivt inte oslagbara.
…alla lagets fyra kedjor kan bidra. Till skillnad från de lag som Detroit har mött hittills – Blue Jackets och Ducks - så har Chicago fyra förhållandevis jämna kedjor, även om man givetvis också har lite olika arbetsuppgifter. Lagets bredd på forwardssidan har så här långt imponerad stort och måste fortsätta att göra det om Chicago ska ta sig hela vägen till klubbens första Stanley Cup-final sedan säsongen 1991-92. 

---

Laguppställningar

Wings

Justin Abdelkader - Pavel Datsyuk - Marian Hossa
Johan Franzén - Henrik Zetterberg - Dan Cleary
Jiri Hudler - Valtteri Filppula - Darren Helm
Tomas Holmström - Kris Draper - Mikael Samuelsson

Nicklas Lidström - Brian Rafalski
Niklas Kronwall - Brad Stuart
Jonathan Ericsson - Brett Lebda

Chris Osgood
Ty Conklin (back-up)

Skador: Andreas Lilja och Tomas Kopecky


Blackhawks

Patrick Sharp - Jonathan Toews - Patrick Kane
Andrew Ladd - Dave Bolland - Martin Havlat
Kris Versteeg - Samuel Påhlsson - Dustin Byfuglien
Ben Eager - Troy Brouwer - Adam Burish

Duncan Keith - Brent Seabrook
Brian Campbell - Niklas Hjalmarsson
Cam Barker - Matt Walker

Nikolai Khabibulin
Cristobal Huet (back-up)

---

Möten säsongen 2008-09 

 Datum  Möten  Resultat
 25/10  Red Wings @ Blackhawks  6-5 SO
 6/11  Blackhawks @ Red Wings  4-5 SO
 30/12  Blackhawks @ Red Wings  0-4
 1/1  Red Wings @ Blackhawks  6-3
 11/4  Blackhawks @ Red Wings  4-2
 12/4  Red Wings @ Blackhawks  0-3

---

Spelschema

Match 1: Söndagen den 17:e maj
Chicago Blackhawks @ Detroit Red Wings

Match 2: Tisdagen den 19:e maj
Chicago Blackhawks @ Detroit Red Wings

Match 3: Fredagen den 22:a maj
Detroit Red Wings @ Chicago Blackhawks

Match 4: Söndagen den 24:e maj
Detroit Red Wings @ Chicago Blackhawks

Match 5*: Onsdagen den 27:e maj
Chicago Blackhawks @ Detroit Red Wings

Match 6*: Lördagen den 30:e maj
Detroit Red Wings @ Chicago Blackhawks

Match 7*: Måndagen den 1:a juni
Chicago Blackhawks @ Detroit Red Wings

*Spelas endast vid behov

Robert Bjurström2009-05-17 19:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast