Lagbanner
Rankning: Förlorare och vinnare efter free agent frenzy
Marian Hossa lämnar Detroit för Chicago - på gott eller ont?

Rankning: Förlorare och vinnare efter free agent frenzy

Free agent frenzy har svalnat av rejält under den senaste veckan. Majoriteten av de stora spelarna och de viktiga rollspelarna har hittat nya arbetsgivare – och det är nu dags för en analys av läget. Här följer en rankning över förlorarna och vinnarna efter free agent frenzy.

Free agent frenzy har lugnat ner sig ordentligt under den senaste veckan. Flera stora stjärnor, viktiga rollspelare och några floppar har flyttat på sig, antingen som free agents eller genom en trade – och såväl signingar från free agent-marknaden som trades tas till hänsyn i rankningen av förlorarna och vinnarna efter free agent frenzy.

Förlorare:

3. Chicago Blackhawks

In: Marian Hossa, John Madden, Tomas Kopecky

Ut: Samuel Påhlsson, Nikolai Khabibulin, Martin Havlat, Matt Walker

Är Marian Hossa en förstärkning? Javisst. Är han en nödvändig förstärkning för Chicago? Definitivt inte. Värvningen av Hossa gör att Chicago kommer få det oerhört jobbigt mot lönetaket nästa sommar, trots att hans cap hit inte är helt värdelös. Om ett år går Jonathan Toews, Patrick Kanes, Andrew Ladds och Duncan Keiths kontrakt ut och Blackhawks kan nu tvingas avstå minst en av Toews, Kane eller Keith – vilket vore förödande för organisationen.

Dessutom stod Blackhawks för ett rejält nedköp när man lät Samuel Påhlsson gå till Columbus och plockade in en åldrande och seg John Madden som ersättare. Till råga på allt tappade man även Nikolai Khabibulin till Edmonton och får nu förlita sig på Cristobal Huet, som inte har rosat marknaden i Chicago.

I det korta loppet – det vill säga den kommande säsongen – så har Chicago ett starkt lag, dock med ett frågetecken för målvaktspositionen. I det långa loppet så kan värvningen av Hossa innebära att viktigare/bättre spelare tvingas lämna organisationen, vilket givetvis drar ner betyget rejält. Hossa kan blixtra till under grundserien, men han är inte en spelare som kan bära fram ett lag och dessutom har han för vana att vika ner sig när han istället behövs som allra mest.

---

2. Montreal Canadiens

In: Jaroslav Spacek, Hall Gill, Mike Cammalleri, Scott Gomez, Brian Gionta, Paul Mara, Travis Moen, Curtis Sanford 

Ut: Chris Higgins, Mike Komisarek, Alexei Kovalev, Saku Koivu, Alex Tanguay

Montreals general manager Bob Gainey gick ut och lovade en rejäl make-over, och det uppnådde han förvisso. Men han lovade också att plocka in en storväxt förstacenter och att lägga till mer muskler till laguppställningen – vilket han inte har lyckats med. Att förlora Alexei Kovalev, Saku Koivu, Alex Tanguay och Chris Higgins är ingen katastrof, men Mike Komisareks sorti kommer att svida.

Ersättarna som Gainey plockade in imponerar inte. Scott Gomez har inte varit sig själv under de senaste åren och sitter på ett skrämmande kontrakt, där fem år återstår med en cap hit på sanslösa $7,357 miljoner. Brian Gionta fick ett femårskontrakt värt fem miljoner per säsong – vilket är en skandalös överbetalning. Mike Cammalleri är förvisso en duktig spelare, men är han värd sina sex miljoner per säsong under de kommande fem åren? Inte direkt.

Värvningarna av Jaroslav Spacek och Hall Gill är bra, men båda två fick en alldeles för hög lön, vilket drar ner betyget en hel del. Paul Mara är inte en man för ett lag med slutspelsambitioner, vilket Montreal får anses ha. Travis Moen är en klockren värvning, och han kommer att göra en hel del nytta för Canadiens, men överlag var Montreals agerande under free agent frenzy ett stort bottennapp. Till råga på allt tappade man dessutom sina topp-UFA:s till lokalkonkurrenterna Toronto (Mike Komisarek) och Ottawa (Alexei Kovalev).

Montreal plockade på sig långa och dyra kontrakt för spelare som inte är kapabla att bära ett lag – och som läget är nu får klassiska Montreal vänta länge på sin 25:e Stanley Cup-seger.

---

1. Detroit Red Wings

In: Doug Janik 

Ut: Marian Hossa, Mikael Samuelsson, Tomas Kopecky, Jiri Hudler, Ty Conklin, Chris Chelios


När Detroit nu har förlorat Marian Hossa, Mikael Samuelsson, Tomas Kopecky och Jiri Hudler förlorar man också 30 procent av sin målproduktion. Av Detroits 295 gjorda mål svarade den kvartetten för 88 mål – och det är nu 88 mål som man inte har lyckats ersätta. Att förlita sig på att nykomlingar som Ville Leino och Justin Abdelkader ska kunna ersätta den målproduktionen är skrattretande. Att Tomas Holmström dessutom med all tydlighet är på nedgång gör inte situationen bättre.

Red Wings har dock ett starkt lag så länge spelare som Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström och Johan Franzén fortsätter att hålla hög klass, men faktum kvarstår likväl att man är rejält försvagade, framförallt då i offensiven. En långtidsskada på en nyckelspelare och Detroit kommer få problem. Deras fina djup från tidigare säsonger är nu borta – och det kommer att leda till konsekvenser.

Detroit kommer förvisso att vara ett topplag även under de kommande säsongerna, men de är inte längre en topp-contender – och sommarens stora nederlag under free agent frenzy kommer att sätta sina spår.

---

Vinnare:

3. Philadelphia Flyers

In: Chris Pronger, Ian Laperriere, Brian Boucher, Ray Emery, Mika Pyörälä 

Ut: Martin Biron, Antero Niittymäki, Luca Sbisa, Mike Knuble, Joffrey Lupul, Lasse Kukkonen
 

När Philadelphia gick och värvade Chris Pronger blev man omgående en seriös contender. Visst kostade det, och Flyers gav upp en del av sin framtid i form av Luca Sbisa och de två draftvalen i förstarundan – men man lyckas väldigt sällan värva spelare av Prongers kaliber utan att få ge upp en hel del. Med Pronger i stallet har nu Flyers en av ligans främsta försvarsuppställningar och tillsammans med Kimmo Timonen, Braydon Coburn och Matt Carle har man en imponerande topp-4.

Förlusterna av Mike Knuble och Joffrey Lupul svider förvisso för Flyers, men ankomsten av Pronger – som är en av ligans mest kompletta försvarare – väger till stor del upp de förlusterna. Dessutom kommer nu Daniel Briere tillbaka hel och frisk från säsongsstarten, vilket är en klar fördel.

Frågetecknen hos Flyers är – som vanligt – målvaktspositionen. Experimentet med Ray Emery kan sluta precis hur som helst. Att 26-åringen är en duktig målvakt när han har full fokus på hockeyn råder det ingen tvekan om – men det är lika välkänt att han även har haft en hel del problem med diverse saker, både på och vid sidan av isen. Defensiven i Flyers har dock fått sig en rejäl uppsving, och valet mellan Martin Biron/Luca Sbisa eller Ray Emery/Chris Pronger är lika självklart som att solen går upp även imorgon.

Det är för defensiven som tar dig långt i slutspelet och som gör dig till vinnare – och försvarsbesättningen i Flyers är nu en av ligans främsta, samtidigt som offensiven inte har blivit allt för lidande.

---

2. Calgary Flames

In: Jay Bouwmeester, Fredrik Sjöström, Brian McGrattan, Nigel Dawes, Staffan Kronwall 

Ut: Mike Cammalleri, Jordan Leopold, Adrian Aucoin, Jim Vandermeer

Calgary har förstärkt sin defensiv – och det rejält. Jay Bouwmeester är en av ligans klart bästa försvarare och tillsammans med Robyn Regehr och Dion Phaneuf utgör han nu en av ligans bästa topp-3. Regehr är en mästare i egen zon och kan bidra med vettiga siffror i offensiven om han har ett bra år. Phaneuf är förvisso något överskattad, men har en enorm potential och eliminerar han bara sina småmisstag så är han en kraft att räkna med. Bouwmeester med sitt säkra tvåvägsspel och puckskicklighet kompletterar den duon perfekt – och Flames blir att räkna med den kommande säsongen.

Visserligen svider förlusten av Mike Cammalleri, men det är en förlust som är överkomlig i och med Bouwmeesters ankomst. Dessutom fungerade inte Cammalleri och Olli Jokinen tillsammans då duon tog ut varandra på isen, och därmed drog ner Jarome Iginlas effektivitet. Jokinen/Iginla får nu en mer uttalad rollfördelning istället, vilket ska bli oerhört intressant att skåda.

Istället för att plocka in en ny offensiv dynamo som ersättare för Cammalleri valde Flames att satsa på Bouwmeester och att plocka in nödvändiga rollspelare som Nigel Dawes och Fredrik Sjöström istället, vilket är två bra värvningar. Iginla är av många ansedd som ligans främsta lagkapten och är en offensiv kraft är räkna med. Säsongen 03/04 förde han ett klart mycket sämre Calgary till Stanley Cup-final – en bedrift som han mycket väl kan upprepa den kommande säsongen.

---

1. Toronto Maple Leafs

In: Mike Komisarek, Francois Beauchemin, Colton Orr, Garnet Exelby, Jonas Gustavsson, Rickard Wallin 

Ut: Brad May, Pavel Kubina, Martin Gerber, Curtis Joseph, Olaf Kolzig


Framgång byggs bakifrån, det vet Brian Burke, Torontos general manager. Han har på en väldigt kort tid sett till att Leafs nu har en av de bästa backbesättningarna i Eastern Conference. Mike Komisarek, Francois Beauchemin, Tomas Kaberle – om han stannar – och Luke Schenn kommer att ställa till med en hel del problem för samtliga lag i ligan. Bakom den toppkvartetten finns sedan klart kompetenta spelare som tacklingsmaskinen Garnet Exelby, säkra men ospektakulära Mike Van Ryn och fruktansvärt överbetalde men långt ifrån oduglige Jeff Finger.

Burke har nu skaffat sig en perfekt försvarsbesättning till rookiemålvakten Jonas Gustavsson. Det finns spelare som är villiga att slänga sig och täcka skott, som kan rensa undan motståndare framför målburen och som dessutom kan leverera säkra uppspel under press, och som inte bara slänger iväg pucken på chans.

Leafs problem är dock alltjämt offensiven. Det finns alldeles för få spelare som faktiskt kan avgöra en match, men Burke har å andra sidan flera högklassiga spelare att offra på backsidan för att få in en eller flera offensiva krafter. Burkes stora åliggande den här sommaren var dock att förstärka försvarsbesättningen – och det lyckades han med. Anrika Toronto Maple Leafs är utan tvekan den stora vinnaren efter free agent frenzy.

---

Frågetecknet: 

New York Rangers

In: Ales Kotalik, Chris Higgins, Marian Gaborik, Donald Brashear 

Ut: Paul Mara, Scott Gomez, Nik Antropov, Fredrik Sjöström, Colton Orr


New York Rangers general manager Glen Sather gjorde en mycket bra trade – som inte direkt hör till vanligheterna – när han blev av med Scott Gomez och dennes enorma kontrakt. Att han dessutom lät Nik Antropov, Paul Mara och – som det ser ut i dagsläget – även Nikolai Zherdev och Derek Morris gå iväg var mycket bra gjort.

Däremot finns det en hel del frågetecken kring de spelarna han plockade in. Att signa Marian Gaborik på ett långt och högavlönat kontrakt är en stor risk. Antingen kan han göra 90 poäng, eller så spelar han bara tiotalet matcher på grund av skador. Ales Kotalik är en skugga av sitt forna jag och är inte en förstärkning för Rangers.

Rangers gjorde helt rätt när man signade Donald Brashear efter att det stod klart att Colton Orr skulle lämna klubben, men förlusterna av Blair Betts och Fredrik Sjöström, två viktiga rollspelare, svider på Manhattan.

Sather har fortfarande några platser kvar i truppen att fylla upp, och det väntar några intressanta veckor för Rangersfansen. I dagsläget omgärdas laget av flertalet frågetecken – men de kan mycket väl rätas ut till utropstecken när säsongen väl har startat.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-07-24 21:10:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast