Lagbanner
Svenskafans rankar: 17. Dallas Stars
Vad kommer tränarskiftet i Dallas Stars att medföra?

Svenskafans rankar: 17. Dallas Stars

Efter en säsong fylld av skador på nycklespelare och ett missat slutspel laddar nu Dallas Stars inför en ny säsong med en ny tränare och en ny General Manager. Säsongen 2008-2009 började inget vidare. I sina första 10 matcher vann Stars fem matcher och förlorade fem. Tre av de förlorade matcherna var på hemmais. Det var en indikering av vad som skulle komma. Vi trodde och hoppades att det skulle bli bättre, men sen började skadorna inträffa och laget fick det givetvis ännu svårare att ta sig samman och bättra på resultaten.

Medelmåtta är nog en bra beskrivning av Dallas Stars förra säsongen.
Slutresultatet för säsongen blev just 50% vunna matcher och tittar man på de matcher som gick till övertid eller straffar så var det även här 50% vinst.

Så vad har vi att vänta inför denna säsongen? Det var ledningen som byttes ut efter förra säsongens besvikelser. Den nye General Managern Joe Nieuwendyk valde kanadensaren Marc Crawford som ny Head Coach. Marc Crawford har inte kommit med några riktigt stora förändringar i laget. Spelarna har börjat återvända från sina sommaruppehåll på annan ort och träningen står för dörren.
En del kontrakt förnyades inte, mest anmärkningsvärt är väl att Sergei Zubov, som har varit en nyckelspelare för Dallas under många år inte kommer att finnas med i laget nästa säsong. Zubov spelade endast 10 matcher förra säsongen och har haft två säsonger i rad fyllda av skador. För oss svenskar är det också värt att nämna Joel Lundqvist, som även han var drabbad av skador och missade halva säsongen inte längre finns med i laguppställning.

Tyvärr lyckades inte Dallas Stars övertyga Jonas Gustavsson att laget var rätt lag för honom. Istället bytte man till sig Alex Auld från Ottawa som nu får avlasta Marty Turco i mål.

På backsidan är tanken att veteranen Karlis Skrastins från Florida tillsammans med Stephan Robidas skall bidra med rutin. Som offensiv back kommer Trevor Daley säkerligen att synas även i år. Niklas Grossman gjorde ett bra jobb förra säsongen och kommer säkert att kunna bli en nyckelspelare.

Som svensk blir man glad när man tittar på lagets forwards. Loui Ericsson kommer förhoppningsvis att vara stjärnan i laget även denna säsong. Fabian Brunnström skulle också kunna vara med i toppen om han får spela fler matcher, vilket jag alldeles bestämt tror att han får. Unge James Neal hade en otrolig första NHL säsong och bör nu ha fått mer rutin medan Mike Ribeiro är en klippa som alltid gör bra ifrån sig. En frisk Jere Lehtinen är ännu ett starkt kort och Mike Modano kan fortsatt göra många poäng om han bara kan hålla motivationen uppe. Med både Brenden Morrow och Steve Ott som båda har en förmåga att kunna förvirra målvakt och försvar ser det bra ut på anfallssidan.

Dallas Stars har definitivt spelarna som kan se till att det blir slutspel i år. På grund av de många skadorna förra säsongen fick laget förlita sig på flera orutinerade spelare. Dessa spelare har nu mer rutin och en del av dem får säkert chansen i den ordinarie laguppställningen i år. Jag tror att alla i organisationen är besvikna på resultatet från förra säsongen och kommer att göra allt för att kommande säsong skall sluta annorlunda. Hur annorlunda återstår att se. Många anser att säsongen är ett stort frågetecken, men med förnyat fokus och färre skador så kommer Dallas Stars att gå till slutspel. Det tvivlar jag inte på.


Målvakter:

Marty Turco (CAN) behöver knappast någon presentation. Det blev inte mycket vila för Marty förra säsongen. Han vaktade målet i 74 matcher. För första gången sedan 2005-2006 hade Turco en räddningsprocent på under 90. Förhoppningsvis kommer han denna säsongen att få avlastning av den nyförvärvade Alex Auld.

Alex Auld (CAN) spelade visserligen färre matcher (43) än vad Turco gjorde, men hade en räddningsprocent på över 91%. Tanken var att han egentligen skulle vara andre-målvakt i Ottawa, men han fick ökat förtroende och vaktade alltså målet i nästan hälften av matcherna. Trots detta anser många honom vara underskattad.
Auld är en stor målvakt, med sina 193 cm är han längst i Stars tillsammans med Grossman.

Ytterligare tre målvakter väntar i kulisserna. Matt Climie och Brent Krahn som fick vakta buren i tre respektive en match under förra säsongen och unge Richard Bachman som skrev på för Dallas förra våren. 


Backar:

Trevor Daley (CAN)
Trevor Daley är en liten, men snabb back som förra säsongen började våga dra nytta av sin snabbhet mer än tidigare. Han gick oftare in i anfallszonen för att sedan snabbt ta sig tillbaka mot eget mål när det behövdes. Detta resulterade i att han var den back som gjorde flest mål (7).

Matt Niskanen (USA)
Unge Matt Niskanen missade bara två matcher och gjorde 35 poäng. Efter att ha lämnat college 2007 för en hockey karriär i NHL har han haft två bra säsonger för Dallas och jag förutsätter att han inte kommer att göra sämre ifrån sig under nästa säsong.

Stéphane Robidas (CAN)
Robidas är den minste backen i Stars med sina 180 cm och 86 kg.
Trots detta är han den back som stod för överlägset flest tacklingar, vilket gav honom tredje plats i NHL. Han är också den av Stars backar som har mest istid.
Med sina 26 poäng och 10 i +/- så anser jag honom vara den värdefullaste backen i laget.

Niklas Grossman (SWE)
Grossman, den längste backen i laget, jobbade hårt med att hålla rent framför mål. Att han inte backar undan visar statistiken. Han har 13 plats i NHL med sina 178 tacklingar.

Karlis Skrastins (LVA)
I sin jakt på en rutinerad och stabil back valde Stars att i år kontraktera 35-årige Karlis Skrastins för två år, en veteran född i Lettland, som har spelat 10 år i NHL. Intressant är att Skrastins under en period spelade alla 82 matcherna under fem säsonger i följd. Förra säsongen hos Florida Panthers var hans bästa hittills, då han bland annat tog nionde plats inom NHL i antal blockeringar. Det bådar gott för Dallas.

Övriga backar i truppen är Marc Fistric (CAN) och Andrew Hutchinson (USA) som vardera spelade ca hälften av matcherna förra säsongen samt nyförvärvet Jeff Woywitka (CAN). Bland de spleare som gärna vill få chansen finns Ivan Vishnevskiy (RUS) som visade en del fina färdigheter när han liksom Garrett Stafford (USA) och Dan Jancevski (CAN) fick spela tre matcher under slutet av förra säsongen.


Forwards:

Mike Modano (USA) ”A”
Med sina 15 säsonger i Dallas Stars har Modano slagit nästan alla klubbrekord och leder spelade matcher, mål, assist, poäng, matchvinnande mål, powerplay mål och mål i numerärt underläge. Under säsongen 2008-2009 tog han också ledningen i flest mål och flest poäng gjorda av en amerikanskfödd spelare i NHL.
Många undrade om 39-årige Mike skulle lägga skridskorna på hyllan, men i maj månad gav Modano beskedet att han spelar även nästa säsong. Mike är kanske inte längre stjärnan i laget men har fortfarande mycket att ge. Han började förra säsongen bra, men bleknade något. Dock spelade han 80 av 82 matcher och blev fyra i den interna poängligan med sina 15 mål och 31 assist. Dessutom har han verkat som en ”coach” för yngre spelare som James Neal.

Loui Eriksson (SWE)
Efter utmärkt spel under play-offen i säsongen 2007-2008 blev Loui Eriksson Dallas stjärna under säsongen 2008-2009. Han spelade i alla 82 matcherna och var främste målgörare (36) samt bäst i plus/minus (+14). Hans 27 assist gav honom en andra plats i poäng (63).

Mike Ribeiro (CAN)
Mike spelade i alla matcherna och blev med sina 22 mål och 56 assist Stars främste poängplockare för andra året i rad. Statistiken var kanske inte lika övertygande som säsongen 2007-2008, men faktum är att Ribeiro både har spelat och presterat mycket under sina tre år i Dallas och satsar allt i varje match.

James Neal (CAN)
Vilken första säsong i NHL för James Neal! Han slutade på andra plats bland NHLs rookies i gjorda mål (24). Inom Dallas Stars betydde det andra plats i antal gjorda mål och flest gjorda mål i power-play.

Fabian Brunnström (SWE)
Brunnströms NHL debut kunde inte varit bättre. Han blev den tredje spelaren i NHLs historia att göra et hat-trick i sin första NHL match. Under de 55 matcher han spelade gjorde han 17 mål och 12 assist och var den NHL-rookie som gjorde flest matchavgörande mål. Det skall bli kul att följa Fabian kommand säsong. Om han får mer speltid tror jag att han kan matcha James Neal vad gäller målskytte.

Brenden Morrow ”C” (CAN)
Det blev bara 18 matcher för Morrow som åkte på en knäskada den 20 november vilket betydde att Stars fick vara utan sin kapten under resten av säsongen. Framför allt märktes det att Morrow saknades runt motståndarens målbur för att ta hand om returerna.

Steve Ott “A” (CAN)
Ott är en av de kortaste spelarna i laget, men backar inte undan när det hettar till och ger allt i varje match. Med sina 135 utvisningsminuter är han den som har spenderat mest tid i utvisningsbåset. Trots detta och det faktum att han missade elva matcher på grund av en bruten hand var förra säsongens hans bästa hittills. Han tog fjärde och femte platsen i gjorda mål resp. assist. Steve Ott är ofta placerad precis utanför motståndarens målgård och lyckas ofta med sin intention att störa målvakterna.

Brad Richards “A” (CAN)
Richards har inte riktigt levt upp till de stora förväntningar som sattes på honom när han köptes från Tampa Bay. Under de 56 matcher han spelade gjorde han 16 mål och 32 assist. Tyvärr hade han en oturlig säsong då han först missade 15 matcher efter att ha brutit handleden och därefter bröt andra handen i sin comeback.

Jere Lehtinen (FIN)
36-årige Lehtinen har haft sin beskärda del av skador under sin karriär. För andra året i rad spelade Lehtinen endast 48 matcher på grund av tre olika skadetillfällen. När han klarar sig utan skador är han en viktig spelare för Stars, så låt oss hoppas att han efter två skadefyllda år nu får ett bra.

Övriga forwards i truppen är Krystofer Barch (CAN), Warren Peters (CAN), Toby Petersen (USA) och Brian Sutherby (CAN). Tom Wandell (SWE) som blev uppkallad från Timrå vid två tillfällen hittar man bland lagets Prospects. Med lite mer rutin kan han nog vara en frisk fläkt i laget. Här finns också Raymond Sawada som fick spela fem matcher med Dallas Stars.


Nyckelspelare:

Loui Eriksson
Mike Ribeiro
Marty Turco
Stephan Robidas
Karlis Skrastins


Nyförvärv:

Alex Auld Ottawa
Warren Peters Calgary
Karlis Skrastins Florida
Jeff Woywitka St Louis


Förluster:

Tobias Stephan HC Geneve-Servette , Schweiz
Steve Begin Boston Bruins
Chris Conner Pittsburg Pinguins
Joel Lundqvist Västra Frölunda
Brendan Morrison Washington Capitals
Sergei Zubov SKA St. Petersburg, KHL
Darryl Sydor St Louis Blues
Mark Parrish
Landon Wilson


Svenskar:

Fabian Brunnström
Loui Eriksson
Nicklas Grossman
Tom Wandell


Coach:

Marc Crawford 


Preliminär laguppställning:
Eriksson – Richards – Ott
Morrow – Ribiero – Brunnström
Neal – Modano – Lehtinen
Barch - Petersen - Wandell/Sutherby

Robidas – Niskanen
Skrastins – Daley
Grossman – Woywitka
Hutchinson - Vishnevskiy/Fistric

Turco
Auld


Andra notabla spelare i laget: 


Bästa nyförvärvet: Karlis Skrastins

Egentligen vet jag inte tillräckligt om Karlis Skrastins, men jag måste ändå välja honom. Stars behöver en rutinerad och pålitlig back som ersättning till Zubov. Tittar man på statistiken så ser det riktigt bra ut och jag förutsätter att ledningen har valt någon som de anser kapabel att fylla tomrummet efter Zubov.


Värsta förlusten: Sergei Zubov

Dallas Stars nr. 56, Sergei Zubov, är en legend som har spelat för Stars sedan 1996. Bland hans meriter hittar man två Stanley Cups, tre All-Star matcher, 152 mål och 619 assists. Till mångas förvåning fick han aldrig Norris Trophy. Tyvärr har Zubov haft väldiga problem med skador på senare år, men en frisk Zubov hade varit av stort värde.


Årets poängkung: Mike Ribiero

Jag kan inte se annat än att Ribeiro kommer att producera flest poäng för tredje året i följd. Det finns flera olika spleare som kan sätta pucken i mål, men Ribeiro är oftast inblandad på ett eller annat sätt.


Årets nykomling: Tom Wandell

Vår yngste svensk fick förtroendet att spela 14 matcher för Stars förra säsongen.
I sin andra NHL-match gjorde han mål mot Detroit och under sin andra sejour i Dallas gjorde han två målgivande passningar mot St Louis. Han var en frisk fläkt i laget och med mer speltid och lite mer rutin kan han han säkert bidra med många fler poäng. 


Årets genombrott: Fabian Brunnström

Även här har jag valt en svensk spelare. Som tidigare nämnt slog Brunnström igenom med dunder och brak i sin första match och avslutade förra säsongen med ett utmärkt facit. Denna säsongen förväntar jag mig att hans namn kommer att finnas med i laguppställningen i samtliga matcher såvida inget oförutsett inträffar och frågan är om vi inte skulle kunna få se två svenskar bland de allra främsta målgörarna.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17. Dallas Stars
18. Ottawa Senators
19. Minnesota Wild
20. Buffalo Sabres
21. Tampa Bay Lightning
22. Edmonton Oilers
23. Los Angeles Kings
24. Nashville Predators
25. Toronto Maple Leafs
26. Florida Panthers
27. Atlanta Trashers
28. New York Islanders
29. Phoenix Coyotes
30. Colorado Avalanche

Birthe W. Shelton2009-09-14 07:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast