SvenskaFans rankar: 18. Ottawa Senators
Ottawas hela sommar har handlat om en person - Dany Heatley. GM Bryan Murray har under hela sommaren försökt att få något likvärdigt i utbyte mot den missnöjde forwarden som tidigare i år begärde att få lämna klubben. Heatley var ett stort problem för klubben under hela sommaren och började nästan ge lite “Yashin-vibbar“. Allt såg ut som om Dany skulle bli kvar i Ottawa, fram till för bara 10 timmar sedan då skarpskytten lämnade klubben för spel i San Jose Sharks. Men sommaren gick inte bara gått i negativklang man har också förstärkt med målskytten Alexei Kovalev. Det här blir den första hela säsongen för Senators coach Cory Clouston.
Fjolårets Ottawa tampades med målvaktsproblem och tränarproblem för att sedan avsluta säsongen med ett krav från lagets största stjärna - Dany Heatley - att få lämna klubben. Dessutom missade klubben slutspelet. Till den här säsongen har man ny målvakt i Pascal Leclaire som ännu inte har spelat en match i Ottawa (anlände skadad vid trading deadline), tränarproblemet kan även det vara löst då tränaren Cory Clouston inledde sin tid i Ottawa ifjol mycket bra. Ett problem återstod dock inför den här säsongen, Dany Heatley, fram till igår kväll(!) då denne blev tradad till Kalifornien och San José Sharks.
Han har varit sommarens största orosmoment. Ska han lämna klubben eller blir han kvar? Och om han blir kvar, hur blir han då mottagen av sina lagkamrater? Kommer fansen att acceptera honom som en i laget om han återvänder? När Heatley nu - till slut - är tradad kan man pusta ut. Laget får i utbyte mot missnöjda Dany två bra forwards i Jonathan Cheechoo och Milan Michalek. Vilket gör Ottawa till ett bättre lag.
Under sommaren såg han (Dany) ut att vara klar för Edmonton i en trade som skulle ge Senators forwarden Dustin Penner, centern Andrew Cogliano och backen Ladislav Smid. Men bytet blev aldrig av. Heatley valde att inte häva sin bytesklausul som han är tvungen att häva. Heatley blev istället kvar och fick ta emot ännu mer skit från fans och media. Sedan dess har han ryktats vara på väg till nästan alla lag i ligan men det har snackats klart mest om San Jose Sharks och i viss mån Minnesota Wild. San José som sedan visade sig vara rätt lag.
Men sommaren har inte bara varit negativ, till den här säsongen har man plockat in veteranforwarden Alexei Kovalev från rivalen Montreal Canadiens. Ett tillskott som kommer att bidra med mycket, inte minst med rutin och mål. Det blir kul och se om Kovalev kan få fart på Mike Fisher eller Nick Foligno. Den sistnämnde som jag vet har mycket mer att ge. Kovalev kan också få fart på klubbens powerplay där han är mycket skicklig.
Sens har också förstärkt med talang i form av Erik Karlsson. Dessutom har yngre förmågor som Brian Elliott, Zack Smith, Peter Regin och Ilya Zubov klivit flera steg framåt i sin utveckling.
Trots att man har adderat Kovalev till klubben har man inte tappat något av värde under free agent-marknaden(förutom Jason Smith som i september lade skridskorna på hyllan). Visst, Alex Auld i all ära men han kommer inte bli saknad mer än Martin Gerber blev året innan.
Men Jason Smiths ledarskap och rutin kommer att saknas. 35-åringen var en väldigt bra lagkamrat, var också en ledare på backen och var lagkapten i både Edmonton och Philadelphia. Jason var en riktig hårding och ett föredöme på isen som tyvärr aldrig fick vinna Stanley Cup. Den respekterade backen avslutade - efter säsongen - sin 16-åriga NHL-karriär.
Att Heatley inte blev kvar i Sens gör att vi kommer att klara av att fokusera på rätt saker och jag tror att Spezza, Alfredsson, Michalek, Cheechoo, Kovalev och Fisher i offensiven definitivt räcker för att nå slutspel. Lägg därtill grovjobbare som Chris Neil och Jarkko Ruutu som båda kan kliva in och ändra en matchbild helt på egen hand.
Målvakter
Ottawa går en säsong till mötes där de tidigare målvaktsproblemen kan vara ur världen. Allt hänger på hur bra Leclaire har återhämtat sig från sin skada. För innan hans skada var han en riktigt bra målvakt på väg att bli fruktad runt om i ligan.
Lagets nya förstamålvakt Pascal Leclaire var skadad (vristen) större delen av förra säsongen och det blev endast tolv matcher för 26-åringen som snittade på 3,83 insläppta mål per match (86,7 i räddningsprocent), ett facit som var klart försämrat gentemot året innan då han snittade på 2,25 insläppta per match (91,9 i räddningsprocent ). Kanadensaren är en klar förbättring och kommer med all säkerhet att höja på standarden som Ottawas tidigare målvakter lagt (Martin Gerber bl.a.). 2007-2008 var Pascal ytterst nära att komma med i NHL:s All Star lag men missade precis.
Brian Elliott gjorde ett bra fjolår i Ottawa och spelade 31 matcher. 24-åringen slutade säsongen med 90,2 i räddningsprocent och ett snitt på 2,77 insläppta mål per match. Elliott är en duktig ung målvakt som - om inget oförutsett händer - kommer att agera andramålvakt bakom Leclaire.
Kampen om vem som ska bli tredjemålvakt står mellan Mike Brodeur och Andy Chiodo, en kamp som känns helt öppen. 26-åringen Mike Brodeur har ännu inte spelat en match i NHL, utan har fått spela i AHL och ECHL. Förra säsongen fick han 38 AHL-matcher och hade en räddningsprocent på 92,1. 26-åringen Andy Chiodo å andra sidan har redan gjort sin debut i NHL, men har sedan säsongen 2006-2007 spelat i Europa. Han spelade för Dynamo Minsk förra säsongen och fick spela 26 matcher, han snittade på 3,66 insläppta mål per/match och hade en räddningsprocent på 86,6.
För framtiden har Ottawa svensken Robin Lehner som spås en lysande framtid av Ottawas olika tränare. Robin har imponerat stort under rookie-camp och kan mycket väl utmana om andramålvakts-platsen inom bara några år. Lehner draftades i år i andra rundan som nr 46 totalt.
Backar
Backuppsättning i Senators känns bredare och inte lika svag som den gjort tidigare säsonger. Lagets nyckelback hittar man i Chris Phillips som betyder oerhört mycket för laget och inte minst för lagets unga backar. Han är en stabil defensivback vars misstag är ytterst sällsynta. Phillips har varit klubben trogen sedan han draftades av Ottawa 1996 som förstaval i hela draften. Chris som är en ganska stor och tung back spelade samtliga 82 matcher ifjol och producerade 22 poäng (6+16). Phillips är odiskutabelt Ottawas mest kompletta back.
En av lagets bästa offensiva backar är Chris Campoli. Kanadensaren Chris anlände till Ottawa ifjol då han blev bortbytt från New York Islanders. Chris är bra på skridskorna och väntas vara en av de ordinarie backarna den kommande säsongen. 25-åringen producerade 13 poäng (5+8) på sina 25 matcher i Ottawa ifjol. Chris spelar i snitt 19 minuter per/match vilket är sjunde mest i hela laget.
Den allra bästa defensiva backen i Sens är ryssen Anton Volchenkov. Anton tacklas mycket och gör väldigt ont att möta. Annars är ryssen känd som en av ligans bästa spelare på att täcka skott. Anton avslutade förra säsongen på 180 blockade skott (åttonde flest i ligan) och 182 tacklingar på 68 matcher.
Filip Kuba inledde förra säsongen med att slå NHL-rekord då han gjorde poäng i klubbens åtta inledande matcher. Tjecken är en riktigt duktig framspelare, bl.a. mästrade han med 37 assist (tre mål) på 71 matcher förra säsongen. Kuba kan räkna med en plats bland Ottawas fyra bästa backar när NHL:s grundserie drar igång i oktober. Filip fick mycket speltid förra säsongen och snittade på mest istid i hela laget per/match (23:16).
En annan som också är en duktig framspelare är Brian Lee som precis som Filip Kuba bör vara en startande back när grundserien drar igång. Lee är en av Ottawas största talanger och kommer ha en viktig roll i Ottawas framtid. 22-åringen med måtten 190 cm och 91 kg gör att han är en ganska stor back. Förra säsongen spelade han 53 matcher och producerade 13 poäng (2+11).
Det kommer att bli en kamp om den sjätte och sista backplatsen mellan Alexandre Picard, Christoph Schubert och svensken Erik Karlsson. Schubert spelar allt som oftast forward i fjärdekedjan men återfinns också som en tung back. Tysken har långt ifrån en säker plats i laget i år och rykten har sagt att general manager Bryan Murray vill göra sig av med honom.
Erik Karlsson (2008 runda 1) är en medelstor offensivback med skottet och spelförståelsen som sin främsta styrka och kanske just därför kommer han förmodligen att få chansen i NHL redan i år. En framtida powerplay-specialist. Jared Cowen (2009 runda 1) å sin sida är en stor och tung back (195 cm och 101 kg) som har närkampsspelet och defensiven som sin främsta styrka. Cowen som endast är 18 år spås en lysande framtid och kan med en bra säsong i WHL i år säkert finnas med i Senators nästa säsong.
Detsamma gäller också Patrick Wiercioch (2008 runda 2) som precis som Cowen främst är lagd åt det defensiva hållet. Patrick (193 cm, 89 kg) hade ifjol ett väldigt bra år i Univ. Of Denver (NCAA) där han mäktade med 35 poäng (12+23) på 36 matcher. Cowen och Wiercioch kommer dock inte spela i Senators nästa säsong, utan är spelare för framtiden.
Med tidigt draftade backtalanger som Karlsson, Lee, Wiercioch och Cowen i organisationen, kommer Ottawas backproblem snart att vara ur världen. När dessa har tagit en plats i Ottawa kan vi nog räkna med att ha en mycket stark backbesättning, kanske en utav de starkaste i ligan?
Forwards
Ottawas målskytte har länge bara förlitat sig på tre spelare (Alfie, Heatley och Spezza) men nu har laget adderat ryssen Alexei Kovalev till denna skara. Förhoppningsvis för alla Senatorsfans kommer han att passa in bra i Ottawas system och på så sett kan hjälpa laget nå framgångar. 36-åringen har ett tvåårskontrakt med Ottawa och kan komma att bli väldigt viktig i kampen om en slutspelsplats. Kovalev har ett ruskigt bra handledsskott och är förmodligen en av de absolut bästa spelarna i hela ligan vad gäller klubbteknik.
Själva forwardsuppställningen i sig känns relativt självklar. Alfredsson, Spezza, Michalek, Cheechoo, Kovalev och Fisher är de självklara spelarna för de två första kedjorna. Men istället för Mike Fisher som center i andrakedjan finns det en annan center som jag vill slussa in på den positionen, det är Ryan Shannon. Med honom där blir Ottawas tre(!) första kedjor att räkna med. En tredjekedja bestående av Fisher, Kelly och Neil känns betydligt bättre än en med Shannon istället för Fisher. Men känner jag Clouston rätt får vi se Ryan Shannon i tredjekedjan som ytterforward vid sidan av Kelly och vi får se Mike Fisher som center i andra. Ryan Shannon har en tendens att höja sig när han spelar med bra spelare, dessutom är han mycket skicklig med pucken och kommer med säkerhet att lära sig en hel del om han får chansen med Kovalev och “Alfie”. Förra säsongen producerade han 20 poäng (8+12) på 35 matcher.
Hur som helst så ser blir Ottawas offensiv något att frukta för motståndarlagen den kommande säsongen. Chris Kelly och Jesse Winchester är som alltid spelare som ger allt och jobbar mycket i det tysta. 23 respektive 18 poäng blev herrarnas skörd förra säsongen, Kelly spelade samtliga matcher och Jesse spelade alla utom sex.
Är Chris Phillips lagets bästa back är Daniel Alfredsson allt jämnt lagets viktigaste och förmodligen bästa spelare. Det är få spelare i NHL som är så trogna sitt lag som Alfredsson är. Detta bevisade han bland annat förra säsongen när han kritade på ett fyraårskontrakt och refererade till Ottawa som sin hemstad.
En av lagets viktigaste forwards blir som vanligt Jason Spezza, men i och med Heatley-problemet blir Spezzas roll ännu viktigare i år. Yngre spelare kommer att behöva spelare som Jason Spezza för rådgivning. Förra säsongen hade han en väldigt svag säsong och kom bara up till 73 poäng vilket var en stor besvikelse för många fans. En poängförbättring nästa säsong är ett måste för Jason om Ottawa ska lyckas och får kanadensaren en bra säsong är han god för 60 assist och 30-35 mål. Det är ingen omöjlighet. Jasons svaghet är dock att han har en tendens att vara loj och ibland lite slarvig.
En annan underpresterande forward är Mike Fisher. Fisher är en snabb, fysisk och ganska teknisk center som kan användas i såväl powerplay som boxplay. Men fjolårs säsongen gick inte Fishers väg och resulterade endast i 32 poäng på 78 matcher. Mike kommer förmodligen att tillbringa kommande säsong som center i andrakedjan, men som jag tidigare skrev, ser jag honom helst som en center i en tredjekedja och således checkingline. Fisher sitter på ett kontrakt som sträcker sig fram till säsongen 2012-13.
Nick Foligno är precis som Fisher en tvåvägsspelare som också är bra i defensiven. Foligno väntas dock få mycket förtroende och kan redan den här säsongen få ta steget upp i förstakedjan för att jämna ut det två första kedjorna. 21-åringen Foligno gör i år sin tredje säsong i Ottawa. Förra säsongen missade amerikanen endast en match. Nick är en mycket hårt arbetande forward som egentligen inte får så mycket beröm som han förtjänar. Förra säsongen producerade han 32 poäng (17+15) på 81 matcher.
Två spelare som kommer att bli väldigt viktiga i Ottawas offensiv är lagets två färskaste spelare, Milan Michalek och Jonathan Cheechoo. Duon från San José kommer från ett lag som sett stora framgångar i grundserien för att sedan misslyckas i slutspelet. 24-åringen Milan Michalek är en spelare med stor potential. Förra säsongen gjorde han 23 mål och 34 assist (57 poäng) på 77 matcher. Nästa säsong är det stor chans att han når upp i 30 mål om han hamnar i rätt omgivning. Cheechoo å sin sida har de senaste två säsongerna underpresterat stort och kom endast upp i 29 poäng på 66 matcher. En poäng skörd som går att jämföra med Ottawa-spelarna Brendan Bell och Ryan Shannons som kom upp i 21 respektive 20 poäng på betydligt färre matcher (53 respektive 35 matcher). Cheechoo har dock potential och får han det bara att lossna kan det här bli en lyckad värvning. Bryan Murray drömmer förmodligen om att Jonathan ska nå upp i samma form som han var i säsongen 2005-2006 då han producerade 93 poäng och vann Maurice Richard Trophy med sina 56 mål.
Ottawas tyngd och tuffhet hittar man hos Jarkko Ruutu och framförallt hårdingen och publikfavoriten Chris Neil. Tillsammans hade duon (144+146) 290 utvisningsminuter förra säsongen. Ruutu är liksom Neil en spelare som alltid offrar sig för laget och aldrig backar för en fight. Neil är typexemplet på en spelare som kan gå in och vända en match med en fight eller en tackling.
Shean Donovan är en riktig grovjobbare som förmodligen kommer att spela i fjärdekedjan den kommande säsongen. Shean är snabb och bra på att tacklas men mycket mer än så tillför han inte.
En annan hårt jobbande spelare är Cody Bass. 22-åringen missade nästan hela fjolårssäsongen på grund av en axelskada. Men nu ska Cody vara återställd och redo för en ny säsong. Han brukar allt som oftast spela center i fjärdekedjan och väntas göra det även i år. Han har dock konkurrens av ynglingen Zach Smith som också aspirerar om den plasten.
Ilya Zubov kommer förmodligen att få kämpa om en plats i Ottawa med andra spelare som står och väger. Men gör 22-åringen en bra training-camp är chansen stor att han får förtroendet i laguppställningen redan i premiären.
Om de sista platserna i laget kommer ynglingar som Peter Regin och Zack Smith att kämpa om. Regin och Smith är båda spelare för framtiden, och många fans menar på att de borde få chansen redan i år, i alla fall en ut av dem. I farmarlaget finns Josh Hennessy och nyförvärvet Ryan Keller, som båda kommer att kämpa om att få rycka in vid skador eller sjukdomar.
Nyckelspelare:
Pascal Leclaire, Chris Phillips, Daniel Alfredsson, Jason Spezza
Nyförvärv:
Alexei Kovalev - från Montreal Canadiens - Free Agent
Mike Brodeur - från Chicago Blackhawks - Free Agent
Eric Condra - från University Of Notre Dame - Free Agent
Martin St.Pierre - från Boston Bruins - Free Agent
Geoff Kinrade - från Norfolk Admirals - Free Agent
Ryan Keller - från Blues (SM-Liiga) - Free Agent
Craig Schira - från Vancouver Giants - Free Agent
Drew Bannister - från Kassel Huskies (DEL) - Free Agent
Andy Chiodi - från Dinamo Minsk (KHL) - Free Agent
Jason Bailey - från Anaheim Ducks - Trade
Milan Michalek - från San José Sharks - Trade
Jonathan Cheechoo - från San José Sharks - Trade
Förluster:
Alex Auld - Trade - Dallas Stars
Brendan Bell - Free Agent - St. Louis Blues
Danny Bois - Free Agent - Chicago Blackhawks
Jason Smith - Slutar
Shawn Weller - Anaheim Ducks
Dany Heatley - San José Sharks
Svenskar:
Daniel Alfredsson
Erik Karlsson
Robin Lehner*
André Petersson*
Jacob Silfverberg*
Emil Sandin*
Mattias Karlsson*
(* = Draftad av Ottawa men spelar i Sverige.)
---
General Manager: Bryan Murray
Murray kom till klubben 2005 men blev inte GM förens år 2007 och har sedan dess varit klubben trogen. Murray gillar stora och fysiska spelare så som Chris Neil och Shean Donovan. Dessutom draftade han Jared Cowen (195cm och 101 kg) som förstaval i 2009 års draft som även han når upp till den standarden. Heatley-traden som Murray gjorde med San José var enligt min mening det bästa han kunde göra utifrån förutsättningarna.
Coach: Cory Clouston (Ny)
Att Cory Clouston är ny stämmer egentligen inte helt för han tog över klubben förra säsongen med 34 matcher kvar. Istället för den defensiva taktiken som Craig Hartsburg försökte med, mönstrar han ett mycket mer kreativt och attackerande spel. Cory uppnådde också klart godkänt resultat med klubben då han på 34 matcher tog 42 poäng [19-11-4].
Preliminär laguppställning:
Milan Michalek - Jason Spezza - Daniel Alfredsson
Jonathan Cheechoo - Mike Fisher - Alexei Kovalev
Nick Foligno - Chris Kelly - Chris Neil
Jarkko Ruutu - Cody Bass - Jesse Winchester
Ryan Shannon
Chris Phillips - Chris Campoli
Filip Kuba - Erik Karlsson
Anton Volchenkov - Brian Lee
Alexandre Picard
Pascal Leclaire
(Brian Elliott)
Andra notabla spelare:
Christoph Schubert [D/LW], Josh Hennessy [C], Shean Donovan [RW] , Ilya Zubov [C], Peter Regin [C], Zack Smith, Ryan Keller
---
Bästa nyförvärv: Alexei Kovalev
Att Alexei Kovalev är klubben bästa nyförvärv råder det inga som helst tvivel om. Förra säsongen landade Ryssen på 65 poäng (26+39). Kovalev har fortfarande en ypperlig teknik och är väldigt duktig i powerplay. Med Alexei i laget har vi fyra forwards av absolut världsklass, hur många lag kan mästra med det?
Värsta förlust: Dany Heatley
Det enda Senators kommer att sakna i Dany är hans målgörande. Förra säsongen gjorde han exempelvis 39 mål och 72 poäng på 82 matcher. Men Dany kommer inte saknas av alla, framförallt inte utav fansen och media som refererade till Heatley som barnslig, gnällig och en svikare.
Årets poängkung: Daniel Alfredsson
Daniel Alfredsson är både lagets hjärta och mest kompletta forward. Trots att han “börjar bli till åren” har Alfie mycket kvar att ge. Med Heatley som frågetecken står poängligan egentligen bara mellan Kovalev, Alfredsson och Spezza. Förra säsongen producerade han 74 poäng (24+50) på 79 matcher.
Årets nykomling: Erik Karlsson
Ottawas draftval från 2008 - Erik Karlsson - har fått mycket beröm under försäsongen. Hans offensiva spelstil verkar passa väldigt bra i Ottawa. Och jag tror att om han får chansen i NHL kommer han således också att få chansen i powerplay och det är något jag tror Ottawa inte kommer att få ångra. I Frölundas A-lag förra säsongen gjorde Erik tio poäng (5+5) på 45 matcher. Med Alfredsson som mentor kan Erik Karlsson bli väldigt lyckad i Sens.
Årets genombrott: Nick Foligno
Foligno har sedan han debuterade i Ottawa visat att han har mer att ge. Den här säsongen kan bli den han tar klivet upp i förstakedjan (för att jämna ut de två första kedjorna). Har Nick rätt spelare omkring sig kan han komma upp i runt 50 poäng. I år tror jag är året som han tar ytterliggare ett steg i sin utveckling, det gäller bara att Senators vågar satsa på honom.
---
Experterna om Ottawa:
“Jag tror inte att det blir slutspel för Ottawa. Dany Heatley-historien riskerar att följa med laget en bra bit in på säsongen. Den kommer att bli en jobbig distraktion. Jag är heller inte övertygad om Pascal Leclaires storhet. Efter att ha missat nästan en hel säsong på grund av en svårskada kommer han att behöva tid på sig att komma i gång. Det är tid som inte finns i dagens hårda konkurrens. “ - Uffe Bodin, Hockeysverige.se
“Senators säsong om alla är på samma sida och kan spela som ett lag då finns det inget som säger att Sens inte kan vinna Northeast Division. Men å andra sidan, allt kan krascha igen och laget kan falla till en 9:de-11:e plats. Med allt det i beaktande, förväntar jag mig att Sens hamnar på fjärde/femte plats i Eastern Conference med 48-29-5 och 101 poäng.”
- Mark Christopher, Ottawa-bloggare på hockeybuzz.com
“ Senators är ett lag med otrolig talang framåt och en förbättring bakåt. Lägg därtill en legitim förstamålvakt i Pascal Leclaire och jag tror att Ottawa har alla chanser att återvända till slutspelet i år. Med det sagt, Dany Heatley situationen kommer med säkerhet att bli en distraktion så Senators framgång kommer att ha mycket och göra med hur de hanterar den missnöjda forwarden. Med honom i sin “line up” har man den bästa topp fyra forwardsuppsättningen i hela NHL. Om de flyttar honom, har man möjligheten att ha en av de djupaste forwardsuppsättningarna i ligan. Jag tror absolut att Senators återvänder till slutspelet i år. Jag ser dem i 100 poängs klassen och en andra placering i Northeast Division.” - SensChirp, drivare av sidan (www.senschirp.ca)
“Heatley-historien fick ett slut i elfte timmen och är den nytändning som både fans och klubb behöver. Nu kan man blicka framåt även om dert blir tufft med målskyttet som var svagt redan förra säsongen. Cheechoo, Alfredsson och Kovalev vet alla vart målet är beläget men de två sistnämna sjunger på om inte den sista, så i alla fall nästa sista versen. Backuppsättningen ser ut att hålla god NHL-klass medan målvaktssidan ser lite tunnare ut. Leclaire får ett tungt ansvar och har mycket att bevisa”
- Mattias Larsson, NHL-redaktör SvenskaFans (stort St.Louis-fan ska tilläggas).
###
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18. Ottawa Senators
19. Minnesota Wild
20. Buffalo Sabres
21. Tampa Bay Lightning
22. Edmonton Oilers
23. Los Angeles Kings
24. Nashville Predators
25. Toronto Maple Leafs
26. Florida Panthers
27. Atlanta Trashers
28. New York Islanders
29. Phoenix Coyotes
30. Colorado Avalanche