Rankning: Comeback Teams och Fiaskovarningar
16 lag går till slutspel varje säsong, vilket innebär att 14 lag får gå på tidig semester. Här följer nu en rankning över de lagen som missade slutspel den gångna säsongen, men som har ökat sina chanser att nu ta sig till slutspel mest – och vice versa.
Varje säsong går – som bekant – 16 lag till slutspel. För somliga är grundserien en ren transportsträcka, andra får kriga i period efter period för att över huvud taget bara vara med och kriga om en slutspelsplats. För 14 lag väntar det dock en allt för tidig semester – vilket å andra sidan innebär att de har gott om tid för att förbereda sig inför den kommande säsongen.
Nedan följer nu en rankning över de lagen som missade slutspel under den gångna, men som har ökat sina chanser att nu ta sig till slutspel mest – och vice versa, det vill säga vilka slutspelslag som riskerar att bli fiaskovarningar.
---
Rankning: Comeback Teams
5. Colorado Avalanche
När Joe Sakic bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan i somras förlorade Avalanche inte bara en oerhört duktig spelare, som trots ålderdom och en sargad kropp bar fram Colorado – man förlorade även en klubbikon. I somras gjorde man sig även av med Ryan Smyth och tappade Ian Laperriere, men in kom en säkrare målvakt i Craig Anderson och supertalangen Matt Duchene.
Nu har man inlett säsongen på allra bästa sätt med två raka segrar mot San José och Vancouver – och kanske var sommarens händelser det bästa som kunde hända Avalanche. Veteranerna lämnade, vilket innebär att lagets yngre förmågor tvingas ta ett ännu större ansvar.
Spelare som Matt Duchene, Paul Stastny, Wojtek Wolski, T.J. Galiardi, Ryan O’Reilly och Kyle Quincey tillsammans med veteranerna Milan Hejduk och John-Michael Liles har nu sett till att Avalanche har fått den bästa säsongsstarten sedan säsongen 01/02. Vill det sig väl så kan kanske Colorado till och med kriga om slutspel den här säsongen – något som man inte trodde i somras.
Statistik, säsongen 08/09:
[32-45-5] [69 P] [199 GF] [257 GA] [15,7% PP] [79,9% PK]
Nyckelspelare, in: Craig Anderson, Matt Duchene, Kyle Quincey, Tom Preissing
Nyckelspelare, ut: Joe Sakic, Ian Laperriere, Ryan Smyth
---
4. Los Angeles Kings
Los Angeles har ett spännande lagbygge på gång och fick in eftersökt rutin, ledarskap och tyngd i somras när Ryan Smyth och Rob Scuderi tillkom. Första- och andrakedjan håller jämn klass med större delen av ligans lag, tredjekedjan är tung att möta och backbesättningen har en jämn fördelning mellan offensiv och defensiv. Det stora frågetecknet finns dock alltjämt mellan stolparna.
Varken Jonathan Quick eller Erik Ersberg har förmågan att bära fram ett lag över en lång och slitsam säsong. Duon har dock tillräckliga kvaliteter för att prestera under kortare sträckor – och så länge laget i övrigt lyckas pricka in en formtopp i samma veva så kan Kings mycket väl utmana St. Louis, Columbus, Minnesota och Dallas om de sista slutspelsplatserna.
Statistik, säsongen 08/09:
[34-37-11] [79 P] [202 GF] [226 GA] [19,2% PP] [82,9% PK]
Nyckelspelare, in: Ryan Smyth, Rob Scuderi
Nyckelspelare, ut: Kyle Quincey
---
3. Dallas Stars
Dallas gick på en rejäl mina under den gångna säsongen. Skadeproblem hos nyckelspelare gjorde att man bara hamnade på tolfte plats i Western Conference med ett 36-35-11-record och 83 inspelade poäng. Med namn som Brad Richards, Jere Lehtinen, Brenden Morrow och Sergei Zubov på skadelistan under större delen av säsongen säger det sig självt att tabellplaceringen blev lidande.
Den gångna säsongen var den stora akilleshälen – förutom de alla skadorna – defensiven. Offensivt stod Stars för klart godkända insatser, men i egen zon lyckades man inte hävda sig. Som en del av lösningen på det problemet gick man i somras ut och värvade Karlis Skrastins – och den värvningen tuffar till och säkrar upp backbesättningen en hel del. Stars bakre regioner ser nu säkert, men oglamoröst ut – och så länge Marty Turco spelar på den nivå han kan så är Dallas ett slutspelslag.
Statistik, säsongen 08/09:
[36-35-11] [83 P] [230 GF] [257 GA] [15,4% PP] [78,6% PK]
Nyckelspelare, in: Karlis Skrastins
Nyckelspelare, ut: Sergei Zubov, Brendan Morrison, Joel Lundqvist, Steve Begin
---
2. Toronto Maple Leafs
Brian Burke har gjort ett mycket bra jobb med Toronto under sin förhållandevis korta period vid rodret. Värvningarna av Francois Beauchemin, Mike Komisarek och Garnet Exelby kompletterat med Tomas Kaberle och Luke Schenn gör att man numera har en av de bättre backbesättningarna i Eastern Conference – och med tanke på att Leafs hade ligans sämsta defensiv under den gångna säsongen är det en förutsättning för att nu kunna hävda sig.
I offensiven har man införskaffat matchvinnaren Phil Kessel och tuffingen och typiske Burke-spelaren Colton Orr. När Kessel väl blir kvitt sin axelskada om en dryg månad får Leafs alltså en rejäl förstärkning i form av en spelare som i stort sett på egen hand kan vinna matcher. Det stora frågetecknet hos Leafs är Jonas Gustavsson. Om svensken kan stå upp mellan stolparna kan Leafs mycket väl ha något att spela för även under grundseriens sista veckor.
Statistik, säsongen 08/09:
[34-35-13] [81 P] [250 GF] [293 GA] [18,8% PP] [74,7% PK]
Nyckelspelare, in: Phil Kessel, Mike Komisarek, Francois Beauchemin, Garnet Exelby, Colton Orr, Jonas Gustavsson
Nyckelspelare, ut: Pavel Kubina, Ryan Hollweg, Olaf Kolzig,
---
1. Tampa Bay Lightning
Cirkusen inom organisationen under den gångna säsongen speglade minst sagt av sig på spelet. Det var kaos ända ner från kontoren, till omklädningsrummet och vidare ut till båset och så småningom isen. Nu har dock Tampa Bays helt felbalanserade lag från den gångna säsongen jämnats ut under sommaren i och med värvningarna av Mattias Öhlund och Matt Walker och det faktum att man draftade Victor Hedman.
I offensiven har man gott om fire power i Vincent Lecavalier, Martin St. Louis, Alex Tanguay, Steven Stamkos och Ryan Malone som kompletteras med duktiga rollspelare som Jeff Halpern och Stephane Veilleux. Med Mike Smith i kassen ska det dessutom oerhört mycket till om Lightning inte är med i kampen om en slutspelsplats.
Statistik, säsongen 08/09:
[24-40-18] [66 P] [210 GF] [279 GA] [17,8% PP] [78,0% PK]
Nyckelspelare, in: Alex Tanguay, Antero Niittymäki, Mattias Öhlund, Stephane Veilleux, Todd Fedoruk, Victor Hedman, Matt Walker
Nyckelspelare, ut: Vaclav Prospal, Radim Vrbata
---
Rankning: Fiaskovarningar
5. Vancouver Canucks
Vancouver står och faller på sin målvakt Roberto Luongo, titta bara på säsongsinledningen. När Luongo inte presterar har Canucks det väldigt svårt att hävda sig. Backbesättningen är förvisso stabil, men fruktansvärt oglamorös och saknar offensiv kompetens. Att förlita sig på att 40-årige och skadebenägne Mathieu Schneider sköter offensiven från blålinjen är högst osäkert och en chansning som inte kommer att gå hem.
Forwardsbesättningen är även den högst osäker. Tvillingarna Sedin kommer att göra sina poäng, men det är ingen duo som bär sitt lag på sina axlar och passar snarare bättre i en andrakedja. När de dessutom saknar en riktigt het partner finns det anledning till oro.
Bakom bröderna har man en del vettiga och hårt jobbande forwards, men särskilt bred fire power har man inte. Kommer Canucks att vara ett slutspelslag? Ja, med allra största sannolikhet. Men kommer man att vara ett slutspelslag som ett av topplagen i Western Conference och med hemmafördel i slutspelet? Nej.
Statistik, säsongen 08/09:
[45-27-10] [100 P] [246 GF] [220 GA] [18,8% PP] [81,4% PK]
Nyckelspelare, in: Mikael Samuelsson, Andrew Raycroft, Christian Ehrhoff, Brad Lukowich, Mathieu Schneider
Nyckelspelare, ut: Mattias Öhlund, Taylor Pyatt
---
4. New Jersey Devils
Ibland får man ta ett steg bakåt för att ta två steg framåt. Det är en strategi som har visat sig vara framgångsrik vid flera tillfällen. New Jersey valde dock inte att nöja sig med ett steg bakåt – istället tog man fem, sex steg bakåt när man plockade in Jacques Lemaire som nygammal coach. Lemaire lyckades göra Devils till ett framgångsrikt lag under mitten av 90-talet med sin trap-hockey tack vare spelare som exempelvis Scott Stevens, Claude Lemieux, John MacLean, Randy McKay och Martin Brodeur.
Den slagkraften har inte längre Devils och med en forwardsbesättning som – förutom trion Zach Parise, Travis Zajac och Jamie Langenbrunner – ser svag ut kommer man att få det jobbigt. Backbesättningen är dessutom bristfällig och man saknar en rejäl ledartyp. Paul Martin är till exempel ingen försvarsgeneral man åstadkommer stordåd med.
Till på köpet så börjar Martin Brodeur svikta mer och mer längst bak – och utan en Martin Brodeur på topp är Devils ett högst mediokert lag. Bli inte förvånade om de får kriga omkring plats 6-10 i Eastern Conference.
Statistik, säsongen 08/09:
[51-27-4] [106 P] [244 GF] [209 GA] [18,9% PP] [79,9% PK]
Nyckelspelare, in: Yann Danis, Cory Murphy
Nyckelspelare, ut: Niclas Hävelid, Bobby Holik, John Madden, Brian Gionta, Mike Rupp, Scott Clemmensen, Brendan Shanahan
---
3. New York Rangers
Med en – återigen – rejäl spelaromsättning under sommaren finns det en hel del frågetecken kring New York Rangers. Att göra sig av med underpresterande och överbetalda Scott Gomez var ett smart drag och man fick ett bra utbyte tillbaka, men att plocka in Marian Gaborik som ersättare skapar flera frågetecken och orosmoln. Det råder ingen tvekan om att Gaborik är en duktig spelare när han är frisk – problemet är bara att hans kropp är oerhört skör och att ha en spelare med Gaboriks skadehistorik som din offensiva nyckelspelare är i längden inte hållbart.
Defensiven är skrattretande och även om ungtuppar som Michael Del Zotto och Matt Gilroy har imponerat under säsongsinledning kommer de snart att svalna av. Allt för mycket hänger på om Henrik Lundqvist kan leverera i match efter match efter match, men med det försvaret framför sig får han det svårt. Under den gångna säsongen klarade Rangers sig länge tack vare sitt fenomenala penalty killing, men man valde att inte förlänga med nyckelduon Blair Betts och Fredrik Sjöström, vilket var genomkorkat.
Statistik, säsongen 08/09:
[43-30-9] [95 P] [210 GF] [218 GA] [13,9% PP] [87,8% PK]
Nyckelspelare, in: Marian Gaborik, Chris Higgins, Ales Kotalik, Vaclav Prospal
Nyckelspelare, ut: Markus Näslund, Scott Gomez, Fredrik Sjöström, Blair Betts, Colton Orr, Derek Morris, Paul Mara, Nik Antropov
---
2. Montreal Canadiens
Som vanligt överskattas klassiska Montreal något enormt. Carey Price är förvisso en talangfull målvakt, men är oerhört klen mentalt och verkar inte ha publiken på sin sida. Forwardssidan imponerar inte och Canadiens toppspelare består av småpojkar som Mike Cammalleri, Brian Gionta, Scott Gomez och Tomas Plekanec – en kvartett som inte direkt är redo att offra liv och lem för att vinna. Den fina bredd bland forwards man hade tidigare är dessutom mer eller mindre borta.
Backsidan såg på förhand relativt stabil ut, men har försvagats oerhört på grund av skadan på Andrei Markov. Ryssen är en av ligans främsta tvåvägsförsvarare och styr och ställer i både powerplay och penalty killing; hans frånvaro kommer att drabba Montreal hårt.
Jacques Martin är dessutom en högst begränsad coach och har inte förmågan att höja sitt lag. Montreal får vara glada för en slutspelsplats den här säsongen och skulle man mot all förmodan ta sig förbi förstaomgången är det en bedrift.
Statistik, säsongen 08/09:
[41-30-11] [93 P] [249 GF] [247 GA] [19,2% PP] [82,4% PK]
Nyckelspelare, in: Scott Gomez, Hall Gill, Jaroslav Spacek, Brian Gionta, Mike Cammalleri, Paul Mara, Curtis Sanford, Travis Moen,
Nyckelspelare, ut: Saku Koivu, Alex Kovalev, Chris Higgins, Tom Kostopoulos, Mathieu Schneider, Robert Lang, Alex Tanguay, Francis Bouillon, Patrice Brisebois, Mathieu Dandenault
---
1. Detroit Red Wings
Detroit hade ligans bästa offensiv med 295 gjorda mål under den gångna säsongen och parkerade i toppen av Western Conference. Den här säsongen blir det dock andra bullar. Gubbarna Nicklas Lidström, Brian Rafalski, Kris Draper, Kirk Maltby, Tomas Holmström och Chris Osgood har blivit ett år äldre, tröttare och mättare – vilket bara det är oroande.
Saken blir dessutom inte bättre av att man tappade Marian Hossa, Jiri Hudler och Mikael Samuelsson – som tillsammans stod för 82 mål – och plockade in Todd Bertuzzi, Jason Williams och Patrick Eaves som ersättare. Det gör att Henrik Zetterberg numera har Dan Cleary och Bertuzzi som kedjekamrater – och det är ett rent hån mot Zätas kvaliteter.
Red Wings är spelskickliga och kommer med största sannolikhet inte att missa slutspel, men det finns ett stort element av spelet som de inte behärskar – fysiken. Tidigare kunde deras så breda fire power väga upp deras bristande fysik, men efter sommarens spelarförluster blir det jobbigt för Red Wings. Mot hårt jobbande och fysiskt spelande lag som Anaheim och Calgary, eller Chicago, St. Louis och Columbus i Central Division, så kommer Detroit att få problem. Det märkte vi om inte annat i Stockholm och Globen.
Statistik, säsongen 08/09:
[51-21-10] [112 P] [295 GF] [244 GA] [25,5% PP] [78,3% PK]
Nyckelspelare, in: Todd Bertuzzi, Jason Williams, Patrick Eaves, Brad May
Nyckelspelare, ut: Marian Hossa, Jiri Hudler, Mikael Samuelsson, Chris Chelios, Ty Conklin, Tomas Kopecky