Lagbanner
Krönika: Tio tankar om säsongsinledningen
De regerande mästarna visar än så länge inga tecken på baksmälla...

Krönika: Tio tankar om säsongsinledningen

NHL-säsongen är nu en dryg månad gammal – och med det följer också den första analysen av ligan. Vilka tendenser kan man se? Vilka lag har underpresterat, och vilka har överpresterat? Nedan följer nu tio tankar om säsongsinledningen.

En dryg månad in på säsongen är det dags att känna av läget i NHL. Samtliga lag har spelat minst tio matcher, vissa så många som 15, och man kan nu se vissa tendenser i ligan samt hos lagen och spelarna. Nedan följer nu tio tankar om säsongsinledningen.

---

De regerande mästarna Pittsburgh Penguins visar inga som helst tecken på någon baksmälla efter Stanley Cup-triumfen i våras. Dan Bylsmas adepter är ligans bästa lag, både gällande antalet segrar och antalet poäng. Man är obesegrade på bortais, har en av ligans bästa defensiv, ligger i topp både i antalet blockerade skott och tacklingar samt är bäst på att vända ett underläge efter två perioder till seger.

I spelarkritiken finns det inte så värst mycket att klaga på. Chris Kunitz målskytte och Jordan Staals poängskörd skulle ha kunnat vara bättre, men Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Sergei Gonchar har som vanligt burit fram Penguins – det vill säga fram till det att Malkin och Gonchar blev skadade.

När Gonchar försvann klev istället unge Alex Goligoski fram och hans fem mål och sju assist efter 14 matcher är ett lysande facit. Underskattade Tyler Kennedy har smällt in fem mål – varav tre har varit matchvinnande – hittills och i mål imponerar Marc-Andre Fleury.

Penguins visar som sagt ingen tidig baksmälla, men efter en hård natts festande dyker bakfyllan ibland inte upp förrän framåt kvällen – så kommer det en formsvacka för Pittsburgh i november eller klarar laget av att trumma på i samma stil som hittills?

---

För det andra finallaget, Detroit Red Wings, går det desto tyngre, precis som förväntat. För tillfället ligger de inte ens på slutspelsplats, men efter förlusterna av Marian Hossa, Mikael Samuelsson och Jiri Hudler i somras säger det sig självt att Wings skulle tappa. Det var trots allt 82 mål som försvann med den trion. När dessutom 34-målsskytten Johan Franzén trasade sönder ett knä blev saken än värre för Wings.

Superstjärnorna Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk har med enbart två mål vardera inte levererat som förväntat. Utan en drös med stjärnor vid sin sida har dessutom Dan Cleary återigen visat att han är en högst begränsad spelare. 36-årige Chris Osgood har inlett fullkomligt värdelöst och frågan är hur länge ett allt tröttare Detroit kan stå ut med Osgood i mål. Dessutom har till och med självaste Nicklas Lidström haft det tungt. Tomas Holmström har däremot visat upp en härlig form under inledningen och är med sina sju mål lagets överlägset bästa målskytt.

I penalty killing har laget stora problem och faktum är att bara Toronto och Anaheim är sämre än Detroits 72,7 procent. Det är en siffra som är skamligt dålig för ett lag av Detroits kaliber. Red Wings är utan tvekan säsongsinledningens stora besvikelse.

Kan det till och med vara så att Detroits gubbagäng nu har brakat ihop?

---

Vad ska man säga om Alexander Ovechkin? Det ryska fenomenet är ligans bästa målskytt och näst bästa poängplockare. Som vanligt har han burit fram Nicklas Bäckström, Alexander Semin och hela Washington. När 24-åringen inte smäller in mål har Capitals svårt att vinna och under säsongens första månad har Ovechkin visat att han är ligans överlägset viktigaste spelare – därför ska det nu bli oerhört intressant att se hur Washington klarar sig under hans skadefrånvaro.

---

Som vanligt har New York Rangers inlett säsongen på ett imponerande sätt, men är man inte lite för beroende av Marian Gaborik? När slovaken producerar så har Rangers alla möjligheter att vinna, men så fort han inte gör poäng blir det svårt för Rangers – och hur klokt är det egentligen att förlita sig på en spelare med den skadehistoriken som Gaborik har?

Ungtupparna Michael Del Zotto och Matt Gilroy inledde piggt, men har precis som förväntat svalnat av under de senaste omgångarna. Sean Avery åker som vanligt runt och muckar gräl med småväxta ungtuppar, men så fort han ställs mot en råbarkad veteran ser han till att fly illa kvickt. Chris Drury, Chris Higgins och Ryan Callahan har inte rosat marknaden och Wade Redden och Michal Rozsival skänker ingen trygghet till defensiven.

Å andra sidan har ju Rangers en viss Henrik Lundqvist i mål – och bara det är ju ett recept på en viss framgång.

---

Europaförbannelsen lever alltjämt i allra högsta grad. Den gångna säsongen hade New York Rangers, Tampa Bay, Ottawa och – inledningsvis – Pittsburgh det tufft, och den här säsongen har turen – eller snarare oturen – kommit till Florida, St. Louis, Detroit och till viss del Chicago.

Panthers och Blues ligger båda två i botten på Eastern respektive Western Conference och Detroits problem har redan avhandlats. Chicago ligger visserligen på en klart godkänd tredjeplats i Western, men har drabbats hårt av skador.

Vilka lag vågar egentligen inleda säsongen 10/11 i Europa?

---

Säsongens stora överraskningslag är utan tvekan Colorado och Phoenix. De två lagen förväntades höra hemma i NHL:s bottenträsk – men befinner sig nu på första respektive femte plats i Western Conference. Såväl Avalanche som Coyotes består numera till största delen av unga talanger kryddat med veteraner, och en annan gemensam nämnare är två heta målvakter.

Craig Anderson har gett Colorado stabilitet mellan stolparna, och Ilya Bryzgalov har äntligen hittat tillbaka till den höga nivå han har kapacitet att ligga på. Dessutom börjar ungtupparna i de respektive lagen att ta för sig mer och mer, och veteraner som Ed Jovanovski, Adrian Aucoin, Milan Hejduk och Darcy Tucker har hittat tillbaka till formen.

Även Buffalo, New York Islanders och Los Angeles förtjänar beröm.

---

En stor skadebölja sköljer över ligan för tillfället och är det stora samtalsämnet. Spelare som Giguere, Kovalchuk, Lehtonen, Hainsey, Savard, Lucic, Gaustad, Staal, Hossa, Toews, Tucker, Filatov, Modin, Modano, Lehtinen, Franzen, Filppula, Souray, Comrie, Staios, Booth, Bouchard, Johnsson, Markov, Erat, Arnott, Elias, Martin, Oduya, DiPietro, Spezza, Volchenkov, Gagne, Briere, Gonchar, Malkin, Setoguchi, Pavelski, Oshie, Steen, Jackman, Sedin, Demitra, Luongo och Ovechkin är bara en del av alla namn som dras med skador, några värre än andra.

För tillfället går, enligt USA Todays Kevin Allen, 110 NHL-spelare skadade – det är drygt 18 procent av ligans spelare. Beror det på ett tuffare schema, för kort sommarvila, ett mer krävande spel eller är det bara tillfälligheter?

Hur som haver så har i stort sett samtliga lag drabbats av någon tyngre skada under säsongsinledningen – och nu är bara frågan vilken superstjärna som härnäst får uppsöka sjukstugan. Kan Marian Gaborik eller Martin Havlat ligga bra till där?

---

Även domarnivån måste uppmärksammas. Den varierar inte bara från individ till individ eller från match till match – utan även från situation till situation. Vid flera tillfällen har männen i zebratröjorna varit på tok för inkonsekventa. Det är en sak att toleransnivån kan vara diskutabel – men det är ett helt annat problem när två identiska situationer bedöms olika, även om de sker i samma match med bara någon minuts mellanrum.

Precis som spelare kan även domare göra misstag eller ha en dålig dag – men när man ibland får känslan av att ligan helt och hållet vill få bort den fysiska aspekten från spelet vet man inte om man ska skratta eller gråta. Vill Gary Bettman & CO helt allvarligt förvandla NHL från en kollisionssport till en kontaktsport?

Enough is enough – ge oss den fysiska hockeyn tillbaka.

---

Flertalet rookies har tagit ligan med storm. James van Riemsdyk, Michael Del Zotto, Ryan O’Reilly, John Tavares, Jamie Benn, Jason Demers, Matt Duchene samt svenskarna Nicklas Bergfors och Victor Hedman har alla imponerat och har i de allra flesta fall antingen fått eller roffat åt sig en nyckelroll i sitt respektive lag.

van Riemsdyk jämförs redan med John LeClair, Del Zotto nämns som den nya Brian Leetch, Tavares och Hedman vet vi redan vad de går för och Bergfors har äntligen blommat ut. Ligans nykomlingar går mot en spännande säsong och med den pågående skadeböljan som sköljer över ligan får de alla möjligheter att visa upp sig.

---

Sist, men inte minst, smyger vi även in ännu en hyllning till Nicklas Lidström. Detroit och stjärnbacken må gå knackigt, men ”Lidas” har under säsongsinledningen bevisat att han är en av tidernas största försvarare.

Mot Los Angeles levererade han två assist – och gjorde därmed sin 1000:e NHL-poäng. Svensken blev därmed den första europeiske försvararen som tog sig över den historiska milstolpen och är numera placerad på åttonde plats i NHL:s all time-lista över antalet poäng av försvarare.

Fyra Stanley Cup-ringar, sex Norris Trophy, en Conn Smythe Trophy, tio All Star-matcher, ett OS-guld och nu även 1000 poäng. Minst sagt imponerande.

---

Vi avslutar sedan med att ta ut säsongsinledningens…

forward: Anze Kopitar

Att svenskbekantingen Anze Kopitar hade en hel del potential rådde det ingen tvekan om inför säsongen, men att han skulle leda NHL:s poängliga efter en månads spel var det nog inte många som trodde. 22-åringen har gått poänglös från isen vid blott tre tillfällen och 24 poäng (11+13) efter 15 matcher är ett oerhört bra facit för Los Angeles förstacenter.

försvarare: Dan Boyle

Dan Boyle har varken gjort mest mål, assist eller poäng bland försvararna under inledningen – men frågan är inte om den 33-årige kanadensaren har varit den mest kompletta försvararen bland de med högst poängskörd. På 15 matcher har han svarat för 13 poäng (2+11), glänser i det defensiva spelet och har även tagit för sig oerhört mycket mer i det fysiska spelet.

målvakt: Craig Anderson

Den gångna säsongen tog han sånär Florida till slutspel och den här säsongen har han gjort Colorado till ett topplag, åtminstone en månad in på säsongen. Craig Anderson har ett 10-3-2-record, en räddningsprocent på 93,6 och ett GAA på 2,11. Dessutom har han hållit nollan vid två tillfällen – och nämnde jag att han har gjort självaste Colorado till ett topplag?

genombrott: Steven Stamkos

Steven Stamkos hade stora problem under den gångna säsongens inledning, men hämtade upp sig allt eftersom och avslutade säsongen med att vissa tendenser till sin fulla potential. Under den här säsongsinledningen har sedan 19-åringen imponerat stort. Han har tagit över Tampa Bay från Vincent Lecavalier och avlossar sitt dödligt farliga skott gång efter gång. Med sina elva mål efter tolv matcher visar nu Stamkos varför Lightning plockade honom som etta totalt i 2008 års draft.

överraskning: Dustin Penner

Dustin Penner slog igenom med dunder och brak i Anaheim för några år sedan, men försvann till Edmonton via ett offer sheet. I Oilers har karriären dock stannat av – fram tills nu. Den 27-årige forwarden inledde strålande och ligger nu på 19 poäng (9+10) efter 15 matcher, vem hade trott det när säsongen började?

besvikelse: Eric Staal

Carolinas center Eric Staal tar hem den mindre smickrande utmärkelsen tätt före Vincent Lecavalier. 25-årige Staal var ett monster under slutspelet, men har inte lyckats bibehålla formen. På 13 matcher har det blivit pinsamt dåliga fem poäng (3+2) och Staal, som har en cap hit på hela $8,25 miljoner, är en gigantiskt stor anledning till att Hurricanes har inlett säsongen oerhört svagt.

Säsongsinledningens All Star-lag:

Alexander Ovechkin – Anze Kopitar – Steven Stamkos
Dan Boyle – Tomas Kaberle
Craig Anderson

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-11-04 01:10:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast