Lagbanner
NHL-Tempen: Vecka 14
Inget mer OS-jubel för Mikael Samuelsson som svarade på petningen från OS-truppen genom att uppträda som ett bortskämt barn och lär därmed kostat sig själv chansen att komma med vid eventuella återbud

NHL-Tempen: Vecka 14

I årets sista temp får vi närmast värmeslag när vi blickar fram emot 2010 som kan bli en riktig höjdare för oss som älskar NHL. Tempen förklarar också vilken svensk som är kallare än decemberkylan.

Brännhet

"Ishockey år 2010"

2009 är snart över och hockeyn går mot ännu högre höjder år 2010. Vi har den andra och allt mer spännande delen av NHL-säsongen framför sig och fortfarande har vi 29 lag (sorry Carolina) som är med och slåss om en slutspelsplats. Efter fina inledningar från lag som Washington, New Jersey, Chicago, San Jose och Pittsburgh har vi ett gäng hungriga topplag i ligan. Samtidigt har ett stort antal lag ser bra nog ut för att kunna utmana om den åtråvärda Stanley Cup och det kommer bli en spännande vår.

Precis i början på året kan vi se fram emot en spännande upplösning på Junior-VM där Sverige har en bra chans att gå till sin tredje raka final och kanske äntligen kan få revansch mot dominanta Kanada som vunnit turneringen fem år i rad. Faktum är att Sverige inte vunnit JVM sedan 1981 så det borde verkligen vara dags.

Årets verkliga höjdare för de flesta hockeyfans kommer dock att bli en OS-turnering där haussen redan börjat växa i och med att trupperna i dagarna börjar presenteras. Ryssland och Sverige har redan tillkännagivits och vi väntar nu på vilka lag övriga toppnationer skall mönstra. Med alla nya stjärnspelares inträde under de sista åren har vi en högintressant turnering framför oss där på pappret Ryssland och Kanada har starkast lag, men där Sverige, USA, Finland, Tjeckien och Slovakien alla kommer att kunna bli farliga. Inget går upp emot att se världens bästa hockeyspelare på isen samtidigt och OS i Vancouver kan bli hur bra som helst.

---

Het

"Jaroslav Halak"

Är det någon som kan få kläm på hur målvaktssituationen i Montreal egentligen ser ut? Efter att ha omgivits av traderykten under hösten har i alla fall den unge slovaken Jaroslav Halak visat att han vill vara med och utmana Carey Price rejält om förstemålvaktsplatsen och han kommer nu inatt att vakta buren för femte matchen i rad.

Efter fem raka förluster varav fyra med Price i kassen har Montreal med hjälp av Halak vunnit fyra raka matcher. Vad som kanske är mest anmärkningsvärt med detta är att slovaken i de tre senaste matcherna tvingats möta 48, 47 respektive 49 skott och laget har därmed i dessa tre matcher förlorat skottstatistiken med osannolika 144-69.

I den första matchen i segersviten fick Halak ”endast” mota 40 skott när han nollade New York Islanders. Därmed har han en räddningsprocent på runt 96,8% i de fyra starterna och han utsågs mycket rättvist till veckans första stjärna i NHL. Frågan är dock om det är något segerrecept inför fortsättningen att låta målvakterna möta denna kanonad av skott match efter match.

---

Varm

"Phoenix Coyotes"

NHL:s krislag nummer ett utanför isen har varit kanske den största positiva överraskningen på densamma. Nederlagstippade Coyotes ligger nu tvåa i erkänt svåra Pacific Division med 50 poäng och ett facit på 24-13-2 vilket innebär en fjärdeplats i Western Conference. Detta med ett lag som hör till de absolut minst namnkunniga på pappret. Den gångna veckan inkasserade prärievargarna segrar mot Columbus, Anaheim och Los Angeles. Allra mest imponerande var 4-0 segern mot offensivt starka Ducks kvällen före julafton.

En absolut nyckelspelare i lagets framgångar har varit den ryske OS-målvakten Ilya Bryzgalov. Han vaktade kassen i veckans tre segrar och ligger tvåa i segrar (22), femma i Goals Against Average (2,02) och sexa i räddningsprocent (92,6%) i ligan. Efter Ryan Miller finns goda argument för att ranka honom som säsongens bästa målvakt.

Den största skillnaden mellan årets och fjolårets Coyotes är på tränarsidan. Dave Tippett är en coach som implementerat ett starkt försvarssystem och har varit en klar uppgradering över i tränarrollen orutinerade Wayne Gretzky. Shane Doan är Coyotes bästa poänggörare, men trots lagets framgångar ligger han faktiskt bara på 95:e plats i poängligan. Istället för en eller två kedjor som står för produktionen (som i många andra lag) har laget åtta spelare som ligger mellan 17 och 24 poäng i toppen på den interna poängligan. Scottie Upshall och Radim Vrbara är lagets två bästa målgörare och det är inga spelare som någon skulle kalla first liners.

---

Ljummen

"Junior-VM"

Det är alltid kul att se framtidens NHL-stjärnor visa upp sig och med turneringen I Kanada blir det allt som oftast en rejäl hockeyfest. Dock måste jag säga att årets turnering hittills inte känns som den mest inspirerande. Turneringen innehåller färre intressanta namn än på senare år, även om det givetvis finns en del undantag såsom förväntade förstavalet Taylor Hall, den ryske talangen Nikita Filatov och svenska framtidshoppet i mål Jacob Markström.

Dessutom har årets turnering börjat med en del riktigt ointressanta matcher som var över nästan före de startade. Kanada inledde med en nästan skrämmande enkel 16-0 seger mot Lettland och att Sverige besegrar Tjeckien med 10-1. De stora siffrorna skvallrar om att standarden även bland hockeynationer inte är vad den borde vara. När lagen inte är konkurrensdugliga försvinner spänningen och turneringen blir en enda lång transportsträcka.

Kanske kan hockeyoraklet från TSN Bob McKenzies lösning (att ha en A- och en B-grupp där lag 1 och 2 i A-gruppen går direkt till semifinal och där lag 3 och 4 möter de två bästa i B-gruppen i kvartsfinal) vara en lösning som skulle göra gruppspelet mer intressant och vi skulle få färre matcher som är döda efter fem minuter. Vi får hoppas på en intressantare turnering framöver och att temperaturen kring JVM stiger under kommande vecka!

---

Kall

"Columbus Blue Jackets"

Efter att Columbus äntligen gick till slutspel I våras trodde många att man var på väg att etablera sig som slutspelslag och hade ett än intressantare lag på gång inför denna säsong. Istället befinner sig Columbus i fritt fall och är efter att ha förlorat tolv av de senaste tretton matcherna, varav de nio sista näst sist i Western Conference.

Klubbledningen har i veckan tvingats stiga in och deklarera att man fortfarande har förtroende för coach Ken Hitchcock som det närmast verkar som att spelarna gett upp på. Hitchcock är en bra och meriterad coach, men också en hård tränare som kräver stark disciplin och kanske har spelarna nu tröttnat på de budskap han försöker framföra. Oavsett vad GM säger så måste tränaren ligga risigt till just nu.

Hitchcock har å sin sida nu gått ut och sagt att fjolårets succémålvakt Steve Mason inte längre är uttalad förstamålvakt utan den positionen är vakant och den målvakt av Mason och (Mathieu) Garon som vinner matcher kommer få att fortsätta stå. Mason har haft en bedrövlig andrasäsong med GAA på 3,4 och 88,7 i räddningsprocent och hans försämrade spel är definitivt en orsak till lagets problem.

---

Iskall

"Mikael Samuelsson"

Efter att inte ha kommit med i den svenska OS-truppen sparade inte Vancouvers 33-årige anfallare på orden i kritiken av landslagsledningen. I kanadensisk press sågade Samuelsson den svenska lagledningen med förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson. Han sade bland annat följande: "Probably going to get in trouble for this, but they can go fuck themselves," (länk)

Förmodligen var Samuelssons kommentarer inte de smartaste om han vill komma med i truppen om någon spelare skulle tvingas lämna återbud på grund av skada (vilket i en trupp med Peter Forsberg och Fredrik Modin knappast kan ses som osannolikt). Dessutom kan man givetvis förstå att Samuelsson är besviken, men det är ju inget snack om att han var ett gränsfall för att komma med i laget till att börja med och han framstår i dagsläget enbart som en dålig förlorare.

Dessutom kan ingen beskylla den gode Samuelsson för att den sista tiden visat att han verkligen förtjänar den plats i OS-truppen som han nu tycker sig blivit så orättvist utelämnad ifrån. 0 mål på de senaste 14 matcherna skvallrar knappast om någon vidare OS-form. Ett gott tips till Samuelsson om han vill komma med i ett lag i framtiden är att spela så bra att han gör sig själv oumbärlig för laget, vilket väl ingen kan beskylla honom för att ha gjort nu.

Jag tänker inte påstå att jag är särskilt förtjust över att Fredrik Modin tog en plats i den svenska truppen, men Samuelssons reaktioner bekräftar bara att det var ett korrekt beslut att lämna honom utanför OS-laget. Mycket kallare än Mikael Samuelsson blir man inte.

Stefan Hacker2009-12-28 21:27:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast