Lagbanner
Rankning: Decenniets bästa NHL-spelare – plats 10-1
Colorados legendariske center Joe Sakic tar en plats på topp-10 – men frågan är vilken placering kanadensaren hamnar på.

Rankning: Decenniets bästa NHL-spelare – plats 10-1

Ännu ett decennium har passerat – och det är nu dags för SvenskaFans att utse de senaste tio årens bästa NHL-spelare. Placeringarna 20-11 publicerades i måndags – och turen har nu kommit till topp-10.

För en månad sedan tog vi klivet in i ett nytt decennium, och lämnade därmed det gamla bakom oss. Det är därför dags för SvenskaFans att utse de senaste tio årens bästa NHL-spelare.

Genom åren har vi fått se legender som Joe Sakic, Nicklas Lidström, Brendan Shanahan och Jaromir Jagr, samt senare års toppspelare, som Sidney Crosby och Alexander Ovechkin, beträda NHL-isen. 

Även svenskar som Peter Forsberg och Mats Sundin har ansetts tillhöra den absoluta toppen bland NHL-spelarna – och den stora frågan nu är vem som kniper förstaplatsen i SvenskaFans rankning över decenniets bästa NHL-spelare.

Decenniets bästa NHL-spelare – plats 10-1

10. Jaromir Jagr (Pittsburgh, Washington, New York Rangers)

Jaromir Jagr hade förvisso sin absoluta prime i Pittsburgh under 90-talet, men han var även en av det gångna decenniets främsta spelare – och kanske även den mest underhållande. När Jagr var på spelhumör fanns det extremt få spelare som dels kunde komma upp i hans klass, dels lyckas ta pucken ifrån honom.

Han inledde decenniet med att smälla in respektingivande 52 mål och 121 poäng under sin sista säsong i Penguins. Tjecken blev därmed tilldelad Art Ross Trophy för femte gången i karriären, men lämnade Pittsburgh efter säsongen och flyttade till Washington. Hos Capitals blev det två och en halv säsong, som med Jagrs mått får ses som något misslyckade. Halvvägs in på säsongen 03/04 gick flyttlasset till New York och karriären fortsatte i Rangers.

Efter lockout-säsongen, som han spenderade i Ryssland och Tjeckien, var det något av en pånyttfödd Jaromir Jagr som äntrade NHL. För första gången sedan 00/01 kom han över 50 mål; det blev närmare bestämt 54 fullträffar och 123 poäng och Jagr hamnade blott två poäng bakom poängligasegraren Joe Thornton och två mål bakom målkungen Jonathan Cheechoo.

Under de två återstående säsongerna, innan Jagr flyttade till Ryssland och KHL, blev det 30 respektive 25 mål – men när Jagr lämnade NHL gjorde han det som en av de främsta spelarna genom tiderna. Han är en av de främsta poängplockarna och målskyttarna – och hans 112 matchvinnande mål är näst mest genom tiderna.

---

9. Brendan Shanahan (Detroit, New York Rangers, New Jersey)

Brendan Shanahan var den typiska powerforwarden. Han gjorde mål, tacklades, blockerade skott, krigade kring sargen och runt motståndarnas målbur – samt fightades. Faktum är att Shanahan är den spelare som har mest Gordie Howe-hattricks – det vill säga mål, assist och en fight i samma match – sedan The Hockey News började föra statistik över det under 1996.

Även om Shanahan, likt Jaromir Jagr, hade sin prime under 90-talet, så var han en rejäl kraft att räkna med även under det gångna decenniet. Han inledde decenniet med att bli 40-målsskytt för sjätte gången i karriären, och därefter fortsatte han att pumpa i mål. 05/06 blev han för sjunde och sista gången i karriären återigen 40-målsskytt.

Under säsongen 01/02 spelade Shanahan hem sin tredje Stanley Cup och i vanlig stil var han en pålitlig målskytt. Under grundserien blev det 37 mål och 75 poäng och i slutspelet åtta mål och 19 poäng på 23 matcher. Samma år blev han även OS-mästare med sitt Kanada. När Shanahan avslutade karriären inför den pågående säsongen gjorde han det som historiens elfte bästa målskytt med 656 mål och bara 21 spelare har dragit på sig mer utvisningsminuter än Shanahan. Även gällande poäng, spelade matcher, matchvinnande mål, powerplay-mål och overtime-mål befinner sig Shanahan högt upp på All time-listan – och han är en levande legend.

---

8. Chris Pronger (St. Louis, Edmonton, Anaheim, Philadelphia)

Chris Pronger är urtypen för en komplett försvarare. Han har ett mäktigt skott, säkra uppspel, kan styra spelet från blålinjen, går sällan bort sig i positionsspelet, rensar framför egen kasse, är en mästare på att blockera skott, delar ut tunga tacklingar och spelar så där härligt småfult.

Pronger inledde det gångna decenniet med att ta emot Hart Trophy och Norris Trophy efter säsongen 99/00 och har sedan dess fortsatt med att hålla en otroligt hög nivå under ytterligare tiotalet år. Under decenniets första hälft var han St. Louis tveklöst främsta och viktigaste spelare, och under decenniets första tre år var han även lagkapten.

Efter lockouten blev han sedan bortbytt till Edmonton, som han omgående tog till Stanley Cup-final i stort sett på egen hand. Försvararen stannade dock bara ett år i Edmonton innan flyttlasset gick till Anaheim – och där fick han äntligen vinna Stanley Cup, redan under första säsongen hos Ducks. Pronger är en spelare som gör sitt lag bättre på flera olika nivåer och hans karriär går nu vidare i Philadelphia, där den tuffe och småfule försvararen passar in som handen i handsken.

---

7. Joe Thornton (Boston, San José)

Joe Thornton är en av decenniets främsta playmakers och brukar återfinnas i toppen av såväl NHL:s assist- som poängliga. Han inledde decenniet med några blygsamma säsonger, men 02/03 exploderade centern och stod för 101 poäng, fördelat på 36 mål och 65 assist, vilket räckte till en tredjeplats i poängligan.

Efter lockouten kom Thornton sedan tillbaka i sanslös form. 23 matcher in på säsongen lämnade han dock Boston och fick flytta till San José. Där gjorde han omgående självaste Jonathan Cheechoo till ligans målkung. På 58 matcher i Sharks tröja svarade Thornton för makalösa 72 assist och när grundserien var färdigspelad stannade han på 125 poäng, fördelat på 29 mål och 96 assist.

Året efter blev det 92 assist och 114 assist och sedan dess fortsätter Thornton att vara en av ligans främsta passningsläggare. Framför allt har han en förmåga att göra sina kedjekamrater bättre. Exempelvis fick han Glen Murray, Mike Knuble och Jonathan Cheechoo till mästermålskyttar – och nu bildar han ett hyperfarligt par tillsammans med Dany Heatley i San José.

---

6. Alexander Ovechkin (Washington)

Alexander Ovechkin kom in i ligan efter lockout-säsongen – och slog omgående igenom med dunder och brak. Ryssen inledde med att göra 52 mål, och har sammanlagt svarat för 254 fullträffar på blott 371 matcher, vilket gör honom till en av tidernas mest effektiva målskyttar. Ovechkin snittar i dagsläget 0,68 mål per match och det är den femte bästa noteringen genom tiderna.

Under sitt första år i ligan roffade Ovechkin åt sig Calder Trophy framför ögonen på sin nemesis Sidney Crosby. Sedan dess har han plockat åt sig den ena individuella utmärkelsen efter den andra. Två gånger om har han vunnit Hart Trophy, Maurice ”Rocket” Richards Trophy samt Lester B. Person Award, och en gång Art Ross Trophy.

Den 24 år gamla Ovechkin har vunnit allt som går att vinna i NHL – förutom Stanley Cup. Det är också avsaknaden av en Stanley Cup-ring som gör att ryssen inte placerar sig högre upp på den här listan. 

---

5. Sidney Crosby (Pittsburgh)

Alexander Ovechkin eller Sidney Crosby? Vilket läger tillhör just Du? En ny klassisk diskussion a la Wayne Gretzky eller Mario Lemieux har pågått sedan duon debuterade i NHL under säsongen 05/06. Sedan dess har Ovechkin setts som målskytten och individualisten, medan Crosby har ansetts vara passningsspecialisten och lagspelaren.

Ovechkin har plockat hem fler individuella priser, men Crosby har något som inte Ovechkin har – nämligen Stanley Cup. Under den gångna säsongen bra Crosby fram sitt Pittsburgh till Stanley Cup-seger på ett storstilat sätt och blev därmed den yngsta lagkaptenen genom tiderna som fick höja Stanley Cup-bucklan.

Redan under sin andra säsong i ligan vann Crosby poängligan och blev därmed tilldelat Art Ross Trophy, men också Hart Trophy och Lester B. Person Award. Crosby blev därmed den yngsta spelaren någonsin som vann en liknande titel i någon av de fyra stora proffsligorna i Nordamerika. Han är också innehavare av flertalet rekord gällande bedrifter av unga spelare i ligan och hans storhet går inte att förneka.

Den numera blott 22-åriga Crosby har inga egentliga svagheter och går från klarhet till klarhet från säsong till säsong.

---

4. Jarome Iginla (Calgary)

Jarome Iginla är en bulldozer – på något annat sätt går det inte att beskriva Calgarys frontman. Även om han blev draftad av Dallas en gång i tiden så har han bara representerat Calgary under hela sin karriär, och i Flames har han blivit en av decenniets mest pålitliga spelare och målskyttar. Som sämst har han gjort 31 mål, och det var under decenniets första hela säsong.

Sedan dess har han vräkt in mål, vunnit Maurice ”Rocket” Richard Trophy två gånger om samt Art Ross Trophy, Lester B. Person Award och King Clancy Memorial Trophy en gång vardera. I slutspelet 2004 tog han i stort sett ensam sitt Calgary till Stanley Cup-final, där det dock blev förlust mot Tampa Bay efter sju finalmatcher. På 26 matcher svarade Iginla för 13 mål och totalt 22 poäng och blev därmed slutspelets bästa målskytt och näst bästa poängplockare.

Efter den säsongen har dock Calgary inte varit särkskilt lyckosamma; faktum är att de mer eller mindre har underpresterat – men Iginla har konstant varit en offensiv kraft att räkna med. 32-åringen är en komplett spelare utan några som helst svagheter och gör precis allt för sitt lag. Om det är någon spelare i ligan som förtjänar en Stanley Cup-seger så är det Jarome Iginla.

---

3. Scott Niedermayer (New Jersey, Anaheim)

Scott Niedermayer inledde det gångna decenniet på bästa möjliga sätt genom att vinna Stanley Cup för säsongen 99/00. Tack vare en oklanderlig defensiv och en frejdig och fantasirik offensiv har han under hela sin karriär skördat stora framgångar. Stanley Cup-segern 2000 var hans andra, men långt ifrån sista. 2003 blev han återigen mästare med New Jersey och 2007 fick han höja bucklan för Anaheim.

När han blev mästare med Ducks blev han även belönad med Conn Smythe Trophy och några år dessförinnan blev han tilldelad Norris Trophy. Han är ansedd som en av de bättre offensiva försvararna genom tiderna och är framför allt känd för sin förmåga att fylla på i offensiv zon, och för att transportera upp pucken.

Dessutom är han vida känd för att kliva fram och visa upp sig från sin allra bästa sida när det gäller som allra mest, vilket är en hyfsat uppskattad egenskap. Trots att han inte är den mest välbyggda försvararen hävdade han sig bra i det fysiska spelet och hans förmåga att alltid stå rätt placerad överallt på isen är imponerande. Scott Niedermayer är utan tvekan en av historiens främsta försvarare.

---

2. Joe Sakic (Colorado)

Från den dagen Joe Sakic snörade på sig skridskorna för sin första NHL-match till den dagen han snörade av sig skridskorna efter sin sista NHL-match var han en gentleman och en pålitlig poängplockare. Han debuterade redan säsongen 88/89, och stannade sedan kvar inom samma organisation, Quebec/Colorado, karriären ut.

Säsongen 00/01 tog han storslam i ligan. Först och främst var han med sina 13 mål och 26 poäng en stor anledning till att Colorado vann Stanley Cup, men efter säsongen tog han också hem Hart Trophy, Lady Byng Trophy och Lester B. Person Award.

Under hela decenniet höll Sakic en enormt hög nivå och var konstant den offensiva dynamon för Colorado. Han dominerade i even strength, dödade utvisningar, styrde Avalanches powerplay från blålinjen och återfanns flera gånger i toppen av poängligan. Under sin karriär, som avslutades inför den pågående säsongen, svarade Sakic för 1641 poäng (625+1016) på 1378 matcher. I slutspelssammanhang blev det 188 poäng, fördelat på 84 mål och 104 assist, på 172 matcher.

Sakic placerar sig därmed på åttonde plats över de poängrikaste spelarna genom tiderna och är en av de spelare som avgjorde mest matcher i slutspelet, nämligen 19 stycken. Hans åtta overtime-mål i slutspel är dessutom rekord. Joe Sakic klev fram när han behövdes som allra mest och det är inte för inte som han går under smeknamnet Captain Clutch.

---

1. Nicklas Lidström (Detroit)

Under det gångna decenniet blev Nicklas Lidström tilldelad Norris Trophy hela sex gånger. Han blev Stanley Cup-mästare såväl 01/02 som 07/08, och fick Conn Smythe Trophy vid den första segern. Och då pratar vi ändå bara om det här decenniet. Under 90-talet blev Lidström Stanley Cup-mästare två gånger och han har blivit uttagen till All Star-matchen elva gånger.

Genom åren har han alltid lyckats hålla en enormt hög nivå och gör i stort sett aldrig några misstag. Trots att Lidström väldigt sällan använder kroppen, det vill säga använder sig av tacklingar, för att neutralisera sina motståndare så lyckas han konstant avväpna dem, antingen via en perfekt timad poke check, genom att lyfta på motståndarens klubba vid exakt rätt tillfälle, eller genom att helt enkelt stå rätt placerad.

Lidström är en av åtta försvarare som har kommit upp i minst 1000 poäng, och den enda europeiska försvararen som har mäktat med den bedriften. Han blev dessutom den första europén som vann Conn Smythe Trophy och den första europeiska lagkaptenen som fick höja Stanley Cup-bucklan.

Som om det inte räcker är han även den första europén som tilldelades Norris Trophy. Han är även den blott tredje försvararen genom tiderna som har vunnit Norris Trophy vid minst sex tillfällen och han är den europé som har spelat mest matcher i NHL. Dessutom sitter svensken på en hel drös med rekord hos Detroit.

Nicklas Lidströms bedrifter talar för sig själva. Han är utan någon större konkurrens det gångna decenniets främsta spelare i NHL.

---

Noterbart är att ovanstående rankning enbart behandlar utespelare; målvakter uteslutes med andra ord. En rankning över decenniets främsta målvakter kommer inom kort.

---

Kommentarer? Funderingar? Delta gärna i diskussionen i artikelkommenteringen eller i forumet! 

---

Läs även: Rankning: Decenniets bästa NHL-spelare – plats 20-11

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2010-02-02 23:10:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast