Rankning: Decenniets bästa målvakter
Ännu ett decennium har passerat – och det är nu dags för SvenskaFans att utse de senaste tio årens bästa NHL-spelare. Häromveckan presenterades de främsta utespelarna, och nu har turen kommit till målvakterna; oftast ansedda som lagets viktigaste spelare.
För drygt två månader sedan tog vi klivet in i ett nytt decennium, och lämnade därmed det gamla bakom oss. Det är därför dags för SvenskaFans att utse de senaste tio årens bästa NHL-spelare. Häromveckan presenterades de främsta utespelarna – och nu har turen kommit till målvakterna.
Genom åren har legender som Patrick Roy, Martin Brodeur och Dominik Hasek glänst i ligan. På senare år har spelare som Henrik Lundqvist och Marc-Andre Fleury rosat marknaden, och under decenniet har burväktare som Miikka Kiprusoff, Jean-Sebastien Giguere, Tomas Vokoun och Chris Osgood agerat stabilt mellan sina stolpar.
Den stora frågan nu är vem som toppar SvenskaFans rankning över decenniets bästa NHL-spelare.
Rankning: Decenniets bästa målvakter
5. Patrick Roy (Colorado)
Patrick Roy gjorde förvisso bara tre och en halv säsong under det gångna decenniet – men vilka säsonger det var! Kanadensaren avslutade 90-talet och gick in i 2000-talet på ett mästerligt sätt. Under säsongen 99/00 bar han fram ett skadedrabbat Colorado till divisionsseger, och i slutspelet höjde han sig som vanligt ytterligare några snäpp. Väl där tog han Avalanche till Conference-final, men där blev det förlust mot Dallas.
Säsongen efteråt var Roys insatser en gigantiskt stor anledning till att Colorado roffade åt sig Presidents Trophy efter grundserien och sedan gick hela vägen i slutspelet. I tur och ordning eliminerade man Vancouver, Los Angeles, St. Louis och slutligen New Jersey i Stanley Cup-finalen. I slutspelet tappade man Peter Forsberg, som spräckte mjälten, men med Roy mellan stolparna skulle det visa sig vara en överkomlig förlust – vilket säger en hel del om Roys spel.
Roy vann sin fjärde Stanley Cup-titel och blev även tilldelad Conn Smythe Trophy – för tredje gången i karriären – för sina insatser i slutspelet, där han hade ett 16-7-record med en räddningsprocent på 93,4 och ett GAA på 1,70.
Under de två resterande säsongerna innan han lade plockhandsken på hyllan svarade Roy för 32 respektive 35 segrar, och levererade återigen i slutspelen. Efter säsongen 02/03, som slutade med förlust mot Minnesota i förstarundan av slutspelet, avslutade Roy karriären som en av de främsta målvakterna genom tiderna.
Han är ensam om att ha vunnit Conn Smythe Trophy vid tre tillfällen och är kanske den målvakt som har haft störst inflytande på den så kallade butterfly-stilen. 2006 blev han invald i Hall of Fame och han har fått sin tröja pensionerad i såväl Colorado som Montreal. Dessutom är hans 151 slutspelssegrar överlägset mest genom tiderna.
---
4. Dominik Hasek (Buffalo, Detroit, Ottawa)
Dominik Hasek stod för några monstersäsonger under 90-talet – men han höll också en enormt hög klass även under det gångna decenniet. Under decenniets första fulla säsong bar han ett mer eller mindre mediokert Buffalo på sina axlar och tog dem hela vägen till andrarundan i slutspelet, där det dock blev förlust mot Pittsburgh.
I grundserien hade Hasek ett finfint 37-24-4-record, med 92,1 i räddningsprocent och ett GAA på 2,11. Dessutom höll han nollan vid hela elva tillfällen och efter säsongen belönades han sedan med såväl Vezina Trophy som William M. Jennings Trophy. Under den efterföljande sommaren gick sedan flyttlasset till Detroit – och även i Red Wings gjorde tjecken succé.
Han vann 41 av sina 65 matcher, hade en räddningsprocent på 91,5 och ett GAA på 2,17 – men det var i slutspelet som Hasek glänste på allvar. Detroit gick hela vägen det året, mycket tack vare Hasek. Han höll nollan i sex av 23 matcher, hade en räddningsprocent på 92,0 och ett GAA på fantastiska 1,86 – och tog karriärens första Stanley Cup.
Efter den säsongen bestämde sig Hasek för att gå en pension – men gjorde comeback igen redan efter ett år. 14 matcher in på säsongen satte dock en allvarlig ljumskskada stopp för vidare spel den säsongen. Efter lockoutsäsongen flyttade Hasek till Ottawa och registrerades återigen för väldigt fina siffror. Tjecken avslutade säsongen NHL-karriären med två nya säsonger i Detroit – återigen med fina siffror – och under sin sista säsong blev det en ny Stanley Cup-seger.
Dominik Hasek är utan tvekan en av historiens främsta målvakter och bortsett från sin fina statistik – exempelvis är hans räddningsstatistik på 92,2 bäst genom tiderna – är han även känd för att kanske egentligen inte ha någon uttalad målvaktsstil. Tjecken var en mästare på att vara i vägen, helt enkelt. Han valde ofta att krypa ner på knän, och simmade, rullade och slog kullerbyttor i var och varannan match. Men rädda puckar – det kunde den gode tjecken.
---
3. Miikka Kiprusoff (San José, Calgary)
Miikka Kiprusoff NHL-debuterade för San José under säsongen 00/01. Då blev det fem matcher i grundserien och tre matcher i slutspelet. Under de två följande säsongerna fortsatte han med att agera back-up till Evgeni Nabokov i Sharks innan flyttlasset gick till Calgary i november 2003 då Flames förstamålvakt Roman Turek gick sönder.
I Calgary slog han igenom med dunder och brak och etablerade sig omgående som förstamålvakt – och har suttit på den positionen sedan dess. Under säsongen 03/04 gjorde han 38 matcher för Flames och har sedan dess aldrig spelat färre än 74 matcher per säsong. Under en och samma säsong är hans sämsta notering är 39 segrar och den bästa noteringen 45 segrar.
Under sin första säsong i Calgary åstadkom han stordåd. Han avslutade grundserien med smått fantastiska 1,69 i GAA – vilket är ett modernt NHL-rekord – och med en räddningsprocent på starka 93,3. I slutspelet tog han Flames, som hade missat slutspel i sju raka säsonger, hela vägen till Stanley Cup-final – och väl där var man bara en seger från att vinna Stanley Cup.
Efter lockout-säsongen vann finländaren Vezina Trophy samt William M. Jennings Trophy och har sedan dess varit en av ligans mest pålitliga målvakter.
---
2. Jean-Sebastien Giguere (Anaheim)
Jean-Sebastien Giguere debuterade i NHL redan säsongen 96/97, då för Hartford Whalers. Via ett mellanstopp i Calgarys organisation hamnade han så småningom i Anaheim – och där tog NHL-karriären fart på allvar. Säsongen 00/01 debuterade han för Ducks och redan säsongen efter tog han hand om rollen som förstamålvakt.
02/03 slog han sedan igenom på allvar. Ducks hade då missat slutspel vid sju av sina nio säsonger i ligan – men gick nu hela vägen till Stanley Cup-final. Väl där blev det visserligen förlust mot New Jersey, men Giguere hade varit fantastiskt bra. Han slutade med ett 15-6-record med en räddningsprocent på 94,5, ett GAA på 1,62 och fem hållna nollor. Fram till finalen hade Giguere alltså bara förlorat två matcher.
I förstarundan ställdes man mot de regerande mästarna Detroit – och slog ut Red Wings med 4-0 i matcher. Därefter slogs Dallas tillbaka med 4-2 i matcher och i Conference-finalen vann man med 4-0 i matcher mot Minnesota. Mot Devils i finalen blev det sedan förlust med 3-4 i matcher – men Gigueres makalösa spel gjorde att han tilldelades Conn Smythe Trophy. Hans insatser i slutspelet 2003 anses vara en av de bästa slutspelsinsatserna genom alla tider.
Giguere fortsatte efter de slutspelsinsatserna att tillhöra en av de mest jämna målvakterna i ligan – och fick sin slutspelsrevansch säsongen 06/07. Då tog han återigen Ducks till Stanley Cup-final och den här gången slutade det med seger. Giguere levererade ett 13-4-record med en räddningsprocent på 92,2 och ett GAA på 1,97.
Efter Stanley Cup-segern tappade Giguere något och under decenniets avslutande år var han inte längre ansedd som en av ligans främsta målvakter – men sett över tioårsperioden är det blott en målvakt som har stått för bättre insatser än Jean-Sebastien Giguere.
---
1. Martin Brodeur (New Jersey)
Martin Brodeur är odiskutabel etta på den här listan. Den kanadensiska legenden inledde decenniet på bästa möjliga sätt – med en Stanley Cup-titel. I Conference-finalen väntade de bittra rivalerna Philadelphia, och Flyers tog också ledningen med 3-1 i matcher. Brodeur spelade dock så bra som bara han, Patrick Roy och Dominik Hasek har klarat av under de senaste två decennierna – och med bara ett enda insläppt mål på de tre efterföljande matcherna vann Devils så småningom med 4-3 i matcher.
I finalen väntade de regerande mästarna Dallas. Devils vann den första matchen med 7-3, men därefter släppte Brodeur bara in sex mål på de fem efterföljande matcherna och hade en stor del i att Devils vann Stanley Cup-finalen med 4-2 i matcher. Brodeur förtjänade definitivt en Conn Smythe Trophy för sina insatser i slutspelet, men istället tilldelades lagkaptenen och försvarsklippan Scott Stevens den utmärkelsen.
Tre säsonger senare var det återigen dags för Stanley Cup-seger. I slutspelet 2003 gjorde Brodeur återigen mäktiga insatser, men hans fina statistik överskuggades av Jean-Sebastien Gigueres. Brodeur stod för ett 16-8-record med en räddningsprocent på 93,4 och ett GAA på 1,65, vilket är mycket fina siffror men likväl bara näst bäst i det slutspelet. Giguere tilldelades Conn Smythe Trophy – men det var Brodeur som knallade iväg med Stanley Cup-segern.
Bortsett från de två Stanley Cup-segrarna, som självklart väger tyngst, så har Brodeur även vunnit Vezina Trophy vid fyra tillfällen under det gångna decenniet. Han fick William M. Jennings vid två tillfällen, har blivit invald i First All Star Team vid tre tillfällen och blivit uttagen till All Star-matchen vid sex tillfällen. Dessutom sitter New Jersey-ikonen numera på en hel drös NHL-rekord för målvakter, bland annat mest grundseriesegrar, mest spelade minuter, mest spelade matcher och mest hållna nollor.
Martin Brodeur är utan någon som helst tvekan det gångna decenniets främsta målvakt.
---
Bubblare:
Henrik Lundqvist (New York Rangers)
Henrik Lundqvist NHL-debuterade efter lockoutsäsongen och blev den första målvakten att vinna minst 30 matcher under sina fyra första säsonger. Svensken har alltid presterat mycket bra i New York Rangers och han har under ett halvt decennium burit ett mer eller mindre mediokert Rangers på sina axlar.
---
Roberto Luongo (Florida, Vancouver)
Roberto Luongo har länge ansetts som en av ligans främsta målvakter och den numera 30-årige burväktaren har egentligen aldrig gjort en dålig säsong, trots att han spelade halva decenniet i Florida. Luongo har dessutom presterat fina siffror i slutspelssammanhang, men har aldrig gått riktigt långt i slutspelet, vilket givetvis är en förutsättning för att ses som en av de fem främsta målvakterna under decenniet.
Tomas Vokoun (Nashville, Florida)
Tomas Vokoun har lite i skymundan presterat oerhört bra hockey i såväl Nashville som Florida. Majoriteten av decenniet spenderade han i Predators och avslutade varenda säsong med fina siffror. Likt Luongo har han dock inte tagit sitt lag långt i slutspelet, vilket gör att han inte slår sig in på topp-5.
---
Kommentarer? Funderingar? Delta gärna i diskussionen i artikelkommenteringen eller i forumet!
---
Läs även:
Decenniets bästa NHL-spelare – plats 20-11
Decenniets bästa NHL-spelare – plats 10-1