Preview: Boston Bruins – Philadelphia Flyers
Boston utmanövrerade Buffalo medan Philadelphia körde över New Jersey – och de båda antagonisterna från 70-talet möts nu i den ena semifinalen i Eastern Conference. Blir det sjätteseedade Bruins eller sjundeseedade Flyers som avancerar till Conferencefinal?
Boston mot Philadelphia är ett klassiskt hatmöte i NHL. Rivaliteten skapades under 70-talet, då Philadelphias råbarkade Broad Street Bullies och Boston, anförda av spelare som Phil Esposito och Bobby Orr, hade flera tuffa möten. De båda lagen blev dessutom mästare två gånger vardera under 70-talet, och hade en del minnesvärda möten i slutspelssammanhang.
Säsongen 73/74 blev Philadelphia mästare efter att ha besegrat just Boston i finalen, och två säsonger senare drog Philadelphia återigen det längsta strået, den här gången i andrarundan. 76/77 var det sedan Bostons tur att stå som segrare, också det i andrarundan, och säsongen 77/78 stod Bruins ännu en gång som segrare, den här gången i tredjerundan – det var också senaste gången som de båda lagen drabbade samman i slutspelet.
Rivaliteten har varit fortsatt het under åren, och fick en uppgång säsongen 07/08. I två olika matcher drog då Philadelphia på sig två avstängningar efter tacklingar mot Bostonspelare. Försvararen Randy Jones, numera i Los Angeles, knuffade in Patrice Bergeron i sargen, vilket ledde till dennes hjärnskakningsproblem. En månad senare manglade sedan Scott Hartnell in Andrew Alberts, numera i Vancouver, i sargen medan denne satt på knäna och försökte spela undan en puck.
Som om rivaliteten mellan de två lagen inte är nog, är det dessutom två storvuxna och fysiska lag som möts. Boston anförs av jättebacken Zdeno Chara, det fysiska praktexemplaret Milan Lucic och den talangfulla powerforwarden Blake Wheeler, medan Philadelphia mönstrar spelare som Chris Pronger, Mike Richards, Arron Asham och Dan Carcillo.
Boston och Philadelphia, de båda antagonisterna från 70-talet, drabbar nu samma i den ena semifinalen i Eastern Conference. En fartfylld, fysisk och jämn matchserie står att vänta – och den första matchen spelas på lördagskvällen klockan 18:30 svensk tid.
Säsongen hittills
Boston
Säsongen 08/09 slutade Boston på första plats i Eastern Conference och var en poäng från att ta hem Presidents Trophy. De gick då in i slutspelet med stora förhoppningar, körde också över Montreal med 4-0 i matcher, men fick sedan se sig besegrade av Carolina efter sju matcher. Under sommaren tappade man sedan Phil Kessel till Toronto och Manny Fernandez roll som back-up till Tim Thomas ersattes av Tuukka Rask.
Förlusten av Kessel och hans 36 mål, samt det faktum att nyckelspelare som Marc Savard och Milan Lucic missade en hel del matcher på grund av skador slog hårt mot Boston den här säsongen. Slutspelsplatsen säkrades inte förrän i de sista omgångarna Bruins avslutade dock grundserien starkt, med åtta segrar på de tolv avslutande matcherna.
Om förlusten av Kessel slog hårt mot Boston, så var förlusten av Manny Fernandez desto enklare att ta. Fernandez var förvisso en stabil back-up, men när Fernandez försvann klev istället Tuukka Rask fram. Den unge finländske burväktaren tog inledningsvis över Fernandez plats som back-up till Tim Thomas, men i takt med att säsongen fortskred klättrade han förbi Thomas.
Rask vaktade Bostons kasse under 22 av de 30 avslutande matcherna, och 15 av de sista 17, och fick givetvis också ansvaret under slutspelet. Där var han en starkt bidragande orsak till att Bruins vann matchserien mot Buffalo med 4-2 i matcher – och han går in i matchserien mot Philadelphia med en räddningsprocent på 92,7 och ett GAA på 2,18.
Philadelphia
Philadelphia värvade friskt i somras. Veteranförsvararen Chris Pronger hämtades in från Anaheim redan vid draften, vid free agent-släppet signades Ian Laperriere, Ray Emery samt Brian Boucher, och under training camp skrev man ett kontrakt med Blair Betts. Flyers rustade för Stanley Cup, helt enkelt.
Grundserien inleddes också bra med tolv segrar på de 18 första matcherna, men i mitten av november började problemen. Det uppdagades då att Emery hade spelat magmuskelskadad, men ändå hade fått spela för Flyers dåvarande head coach John Stevens. I början av december fick sedan Stevens sparken av Philadelphia, och in kom Peter Laviolette.
Laviolette lyckades sakta men säkert att implementera sitt spelsystem och mot slutet av december och under januari gick Flyers 11-3-1. Sedan dess har Flyers form gått likt en bergochdalbana och slutspelsplatsen säkrades inte förrän efter straffläggning i grundseriens sista match.
I slutspelet har Philadelphia dock presterat en mycket bra hockey. I förstarundan ställdes Flyers mot rivalerna New Jersey, och man utmanövrerade Devils enkelt med 4-1 i matcher. Lagkaptenen Mike Richards, som har kritiserats under säsongen, klev fram på allvar och ledde sitt lag föredömligt, stjärnförsvararna Chris Pronger och Kimmo Timonen var magnifika och mellan stolparna storspelade Brian Boucher.
Segern över New Jersey var dock kostsam. Simon Gagne, Jeff Carter och Ian Laperriere skadade alla tre, och det är bara den förstnämnda som förväntas kunna göra comeback i den här matchserien.
Historia
Boston och Philadelphia är ett gammalt klassiskt rivalmöte i NHL. Under 70-talet möttes de vid flertalet gånger i slutspelet, bland annat blev Flyers Stanley Cup-mästare 1974 efter att ha besegrat just Bruins i finalen, och under 70-talet blev de båda lagen mästare två gånger vardera.
Genom åren har Boston och Philadelphia mötts vid 169 tillfällen, och Bruins har övertaget med ett 87-61-21-record. Bruins har även övertaget i målskillnaden, 556-508. I Philadelphia har laget spelat jämnt, och Boston har ett litet övertag med ett 38-35-10-record. I Boston har dock Bruins ett rejält övertag med ett 49-26-11-record.
Den här säsongen möttes lagen vid fyra tillfällen, och lagen vann två matcher vardera. Säsongens höjdpunkt kom i NHL Winter Classic på Nyårsdagen. Philadelphia gästade då Boston på Fenway Park, men fick se sig besegrade efter förlängning. Bruins Marco Sturm blev matchvinnare, assisterad av Patrice Bergeron och Zdeno Chara.
Nyckelspelare
Boston
Matchvinnaren: David Krejci
Då det råder viss osäkerhet kring Marc Savards status måste David Krejci fortsätta leverera som mot Buffalo. Den unga centern imponerade stort förra säsongen med 73 poäng (22+51), men kom bara upp i 52 poäng (17+35) den här säsongen. I förstarundan mot Sabres svarade han dock för tre mål och totalt fem poäng på sex matcher, och måste fortsätta att leverera om Boston ska gå vidare.
Försvarsgeneralen: Zdeno Chara
Zdeno Chara hade ett mellanår den här säsongen – men svarade ändå för 44 poäng (7+37) under grundserien. Mot Buffalo blev det två mål och en assist, men han gick poänglös från de fyra sista matcherna. Chara, som väger in på drygt 115 kilo och är 206 centimeter lång, tillhör det absoluta toppskiktet i ligan och har inga egentliga svagheter.
Grovjobbaren: Patrice Bergeron
Patrice Bergeron är en underskattad tvåvägscenter, som även kan agera winger. Han är en bra skridskoåkare, klok med pucken och lär matchas mot en av Philadelphias två toppkedjor. 24-åringen bidrar med en hel del energi, och i brist på rejäla rollspelare får Bergeron ofta ta på sig rollen som shutdown-center.
Doldisen: Miroslav Satan
I början på januari skrev Boston ett kontrakt med veteranen Miroslav Satan, och det har visat sig vara ett smart drag av Bruins general manager Peter Chiarelli. I matchserien mot Buffalo svarade Satan för två mål – båda var matchvinnande. Slovaken avgjorde både match fyra och sex, och har fått en viktig roll i Bruins.
Målvakten: Tuukka Rask
Tuukka Rask inledde säsongen som back-up till Tim Thomas, men tog så småningom över förstaspaden. Finländaren avslutade grundserien som en av ligans hetaste målvakter och imponerade mot Buffalo. Rask måste spela på topp om Bruins ska avancera till tredjerundan.
Fightern: Milan Lucic
Då Shawn Thornton, lagets ”ordinarie” fighter, förväntas inleda matchserien på läktaren får Milan Lucic ett större ansvar i den här aspekten. Lucic gick fyra fighter under grundserien och en fight i matchserien mot Buffalo. Det kan mycket väl bli någon fight mellan de båda lagen, och så länge Thornton sitter på läktaren är det då Lucics ansvar att stå upp.
Lagkaptenen: Zdeno Chara
Försvarsjätten Zdeno Chara är också Bostons lagkapten och agerar alltid föredömligt. Han tacklas, bråkar, blockerar skott, tar ansvar och gör väldigt sällan några avgörande misstag. Förra säsongen tilldelades han Norris Trophy och han måste återigen upp i fjolårets nivå för att ta Bruins djupt in i slutspelet.
Coachen: Claude Julien
Claude Julien är en coach med en tydlig defensivt inriktad filosofi. Förra säsongen blev Boston framgångsrika till stor del tack vare hans taktik att ställa upp i mittzon och vänta in motståndarnas misstag. Den taktiken har inte varit lika framgångsrik den här säsongen, men Julien – som tilldelades Jack Adams Award i fjol – har förmågan att stänga en match.
Philadelphia
Matchvinnaren: Mike Richards
I Philadelphia kommer Mike Richards att få ett stort offensivt ansvar med både Jeff Carter och Simon Gagne i sjukstugan. Han levererade under matchserien mot New Jersey, och svarade då för två mål och sex assist, och Flyers slutspelsöde vilar till stora delar på Richards axlar.
Försvarsgeneralen: Chris Pronger
Under sin första säsong i Philadelphia har Chris Pronger varit fenomenal. Han agerar med pondus, spelar precis lagom småfult, rensar framgångsrikt undan framför egen målbur, gör sällan misstag i egen zon och bidrar en hel del i offensiven. Pronger har helt enkelt varit Flyers viktigaste spelare den här säsongen, och i matchserien mot New Jersey plockade han undan Devils stjärnor utan några problem.
Grovjobbaren: Blair Betts
Blair Betts för en undanskymd roll i Philadelphias checkingline och har gjort ett mycket gott arbete den här säsongen. Den 30-årige centern gör sällan många poäng, men som ankare i Flyers checkingline och lagets viktigaste penalty killer är han fantastiskt viktig. Betts snittar fem minuter och 14 sekunders istid i numerärt underläge per match, vilket är mest i ligan. När radarpartnern Ian Laperriere nu är skadad får Betts dessutom ett ännu större ansvar.
Doldisen: Ville Leino
I och med skadorna på Jeff Carter och Simon Gagne kommer Ville Leino att få rejält med speltid. Han kom till Philadelphia i början av februari och spelade under grundserien 13 matcher. I slutspelet har det blivit en match, den sista mot New Jersey. Leino kommer att spela tillsammans med Daniel Briere och Scott Hartnell – och finländaren måste nu visa att han kan leva upp till förhoppningarna han hade på sig när han klev in i NHL.
Målvakten: Brian Boucher
Brian Boucher har haft en märklig säsong. Han värvades som back-up till Ray Emery, fick se sig omsprungen av Michael Leighton på grund av en fingerskada, fick förtroende när Leighton skadade sig, och hittade inte formen – förrän i grevens tid. Under grundseriens sista vecka var han outstanding, och har varit ännu bättre i slutspelet. Hans räddningsprocent (94,0) och GAA (1,59) är bäst i ligan – och ”Boosh” måste hålla formen uppe om Flyers ska gå långt.
Fightern: Dan Carcillo
Dan Carcillo har utvecklats en hel del den här säsongen, och har gått från att vara ansedd som en vårdslös hetsporre till en mycket kompetent rollspelare. Han har använts både i Philadelphias checkingline och i förstakedjan, och kommer att befinna sig i den senare under matchserien mot Boston. Men trots att Carcillo har utvecklats är han fortfarande en energisk och villig fighter, och backar inte undan om han blir utmanad.
Lagkaptenen: Mike Richards
Mike Richards har fått en hel del kritik, allt som oftast för hård sådan, från media den här säsongen. I slutspelet har han dock visat sitt rätt jag och har varit Flyers främsta och viktigaste forward. Han plockade bort New Jerseys stjärnor, levererade i offensiven, var ett rejält föredöme och agerade precis som en lagkapten ska göra i ett slutspel.
Coachen: Peter Laviolette
Peter Laviolette, Bostonsupporter sedan barnsben och tidigare assisterande coach i Bruins, har gjort ett mycket bra jobb i Philadelphia sedan han anställdes i början av december. Han har infört en mer aggressiv och offensiv spelstil med en tydligare forechecking, vilket spelarna nu har tagit åt sig fullt ut. den spelstilen fungerade perfekt mot New Jersey, och skulle det visa sig att den inte fungerar mot Boston har Laviolette förmågan och kunskapen att förändra en matchbild.
Duellerna
Tuukka Rask vs Brian Boucher
En förutsättning för att gå långt i Stanley Cup är en het målvakt, och baserat på slutspelets förstarunda har såväl Boston som Philadelphia det bra ställt i det avseendet. Flyers Brian Boucher är ligans hetaste målvakt sett till statistiken, medan Bruins Tuukka Rask hade stor del i att man slog ut Buffalo. Det laget som har den hetaste målvakten i den här matchserien lär avancera till Conferencefinal.
Zdeno Chara vs Chris Pronger
Zdeno Chara mot Chris Pronger kan enbart förklaras med uttrycket Clash of the Titans. De två jätteförsvararna ankrar sitt lags respektive backbesättning, tillhör de som spelar mest i ligan och har nyckelroller i samtliga spelformer. Då Philadelphia stundtals skickar in Pronger framför mål i powerplay lär de dessutom få se en hel del av varandra…
Milan Lucic vs Scott Hartnell
Matchserien förväntas bli en fysisk sådan – och det innebär att lagens powerforwards måste leverera. Milan Lucic var inte helt lyckosam mot Buffalo, och mäktade bara med två assist. Hartnell var dock ännu värre med blott en assist. De två muskelpaketen måste kliva fram och trycka in några mål här och där och framför allt lär de bli viktiga i spelet kring kassen.
Tre nycklar till seger
Boston
Marc Savard
Vilken fysisk status håller Marc Savard? En helt frisk Savard är en av ligans bästa playmakers, men en Savard som har missat de 24 senaste matcherna på grund av en hjärnskakning omgärdas av frågetecken. En sak är i alla fall säker – om Marc Savard hittar tillbaka till formen omgående, och inte visar någon rädsla på isen, så är Boston ett oerhört mycket bättre lag.
Defensiven
Bostons defensiv fungerade bra mot Buffalo, men i ärlighetens namn blev man inte heller testad fullt ut i den matchserien. Nyckeln till Bostons framgångar under den förra säsongen var just defensiven, och med skadorna på Dennis Seidenberg och Mark Stuart måste nu övriga spelare ta ett större ansvar.
Special teams
Special teams är alltid viktigt i ett slutspel. Bostons penalty killing släppte inte in ett endaste mål mot Buffalo, medan man utnyttjade 27,3 procent av sina numera överlägen. Penalty killing och powerplay hade alltså, som vanligt, en viktig roll i Bostons seger över Buffalo – och kommer att bli ännu viktigare mot Philadelphia.
Philadelphia
Special teams
Precis som Boston så hade Philadelphia starka special teams i förstarundan. Penalty killing låg på starka 87,5 procent, medan powerplay klaffade vid 27,6 procent av tillfällena. Såväl Boston som Philadelphia snittar 17,2 utvisningsminuter per match, vilket gör att penalty killing och powerplay kommer att förekomma en hel del i den här matchserien.
Bredden
Vilka spelare kliver fram för Philadelphia nu när Jeff Carter, Simon Gagne och Ian Laperriere är skadade? Flyers har – på pappret – en bred forwardsbesättning, och nu är det upp till bevis. Mike Richards, Daniel Briere och Claude Giroux presterade fullt godkänt mot New Jersey, men nu måste spelare som Scott Hartnell, James van Riemsdyk och även Matt Carle kliva fram.
Brian Boucher
Brian Bouchers avslutande vecka i grundserien och matchserien mot New Jersey var fenomenala. ”Boosh” måste nu prestera på samma nivå under resterande del av slutspelet och Philadelphia ska gå långt.
Förmodade laguppställningar
Boston
Marco Sturm – Patrice Bergeron – Mark Recchi
Milan Lucic – David Krejci – Miroslav Satan
Daniel Paille – Marc Savard – Michael Ryder
Steve Begin – Vladimir Sobotka – Blake Wheeler
Zdeno Chara – Johnny Boychuk
Dennis Wideman – Matt Hunwick
Andrew Ference – Adam McQuaid
Tuukka Rask (Tim Thomas)
Övriga notabla spelare: Shawn Thornton, Brad Marchand, Trent Whitfield
Philadelphia
Dan Carcillo – Mike Richards – Claude Giroux
Scott Hartnell – Daniel Briere – Ville Leino
James van Riemsdyk – Jared Ross – Arron Asham
Darroll Powe – Blair Betts – Andreas Nodl
Chris Pronger – Matt Carle
Kimmo Timonen – Braydon Coburn
Ryan Parent – Lukas Krajicek
Brian Boucher (Johan Backlund/Michael Leighton)
Övriga notabla spelare: David Laliberte, Riley Cote, Oskars Bartulis, Danny Syvret
Skador
I Boston dras försvararen Mark Stuart med en infektion i sin vänstra hand och går alltjämt på antibiotika. Han har börjat träna så smått och kan eventuellt vara aktuell för comeback en bit in i matchserien. Även försvararen Dennis Seidenberg går skadad. Han riskerar att missa resterande del av säsongen på grund av en armskada.
Philadelphia saknar Jeff Carter (fot), Simon Gagne (fot), Ian Laperriere (blödningar i hjärnan samt hjärnskakning) och Ray Emery (höft), men Michael Leighton gör framsteg och tros kunna agera back-up till Brian Boucher under matchserien. Av Carter, Gagne, Laperriere och Emery är det enbart Gagne som förväntas kunna göra comeback mot Boston, men det lär inte ske förrän några matcher in i matchserien i så fall.
Inbördes möten under säsongen
22/10 Philadelphia – Boston 4-3 (SO)
14/12 Boston – Philadelphia 1-3
1/1 Boston – Philadelphia 2-1 (OT)
11/3 Philadelphia – Boston 1-5
Så går det…
Philadelphia har fått vila nio dagar efter det att man slog ut New Jersey, medan Boston fick fem dagars vila efter att man slog ut Buffalo. Vilka har återhämtat sig bäst? Vilka har lyckats hålla högst tempo på träningspassen? Är Flyers fyra dagar längre uppehåll positivt eller negativt?
För Bostons del betyder Marc Savards återkomst oerhört mycket, men man är också skadedrabbade bland backbesättningen. Philadelphia å sin sida dras med tunga skador bland forwards, men har en bra bredd på pappret och Flyers stjärnor har också levererat som förväntat, vilket inte riktigt kan sägas om Bostons stjärnor.
Tips: Philadelphia vinner med 4-2 i matcher.
Spelschema
Lördag 1/5 Boston – Philadelphia
Måndag 3/5 Boston – Philadelphia
Onsdag 5/5 Philadelphia – Boston
Fredag 7/5 Philadelphia – Boston
Måndag 10/5 Boston – Philadelphia*
Onsdag 12/5 Philadelphia – Boston*
Fredag 14/5 Boston – Philadelphia*
* = Vid behov