Här är dom - Svenskarna i AHL, del 1
Medan NHL ligger nere är kvalitén i den största nordamerikanska farmarligan, AHL, högre än någonsin. Många unga spelare som definitivt hade spelat i NHL om strejken inte hade varit ett faktum lyser nu upp arenorna i AHL. Ligan innehåller dessutom elva svenska spelare, alla i olika klubbar.
Svenskarna har presterat med blandat resultat, denna säsong då alltså konkurrensen är hårdare än någonsin. Här kommer en presentation av de svenska spelarna och hur de klarat sig så här långt, precis efter att ligan återigen dragit igång efter All Star uppehållet. Backen Martin Wilde i Hershey har inget NHL-kontrakt, och finns inte med i denna presentation. Denna del innehåller de svenska målvakterna och försvararna i AHL.
Mikael Tellqvist, mv, St John's Maple Leafs
28 GP, 14 W, 11 L, 2 SOL, 0 SO, 2,75 GAA, 91,6 SVS%
Tellqvist har efter sin strålande VM-turnering 2003 ansetts vara Sveriges nya stormålvakt. Svensken har dock haft en tung säsong i AHL så här långt. Han började säsongen med att spela stabilt och ha en bra statistik, men skador har ställt till en del trubbel. Tellqvist är också för tillfället skadad, och det är oklart när han kommer tillbaka. St John's har dessutom kontrakterat den förre Pittsburgh målvakten Jean-Sebastien Aubin som storspelat, så Tellqvist får kämpa för att ta tillbaka sin plats mellan stolparna. Innan skadan delade Tellqvist och Aubin på jobbet som målvakt. Aubin har dock inget kontrakt med Toronto, så den dag NHL startar upp igen kommer Tellqvist och Belfour att vara Maple Leafs målvakter.
Andreas Holmqvist, b, Springfield Falcons
27 GP, 2 G, 4 A, 6 P, 16 PIM, -17
Holmqvist gjorde en stabil säsong i Linköping innan han skrev kontrakt med Tampa Bay, ett val många tyckte han gjorde alldeles för tidigt. Och med facit i hand kanske det var så. Svensken var innan sin ankomst till Nordamerika ansedd som lagets största backlöfte. Träningslägret blev dock en besvikelse och Holmqvist skickades omgående till Hamilton i AHL, där det bara blev fyra matcher innan han degraderades till ECHL, ligan under AHL. Han gjorde en stabil säsong där utan att glänsa, men har hela den här säsongen spelat med Springfield i AHL. Han är dock ofta petad, mest på grund av bristerna i det defensiva spelet. Men Holmqvist utvecklas fortfarande, och behöver förtroende, då kan han växa ut till den spelare Tampa hoppas på. Än så länge är dock säsongen en besvikelse, även om det är ett fall framåt jämfört med ifjol.
Niklas Kronwall, b, Grand Rapids Griffins
52 GP, 11 G, 24 A, 35 P, 36 PIM, 0
Kronwall har varit en av ligans bästa försvarare under hela säsongen. Han inledde säsongen med att vräka in poäng på löpande band, och även om produktionen inte hållit samma takt de senaste månaderna, gör Kronwall poäng i nästan varje match. Trots att svensken inte är en av de största spelarna på isen, är många imponerade över hans aggressivitet och fräna backspel. Tillsammans med Danny Groulx har han bildat ett av ligans bästa backpar, och blev också inröstad i det europeiska All Star lagets startuppställning. Kronwall kommer definitivt att spela för Detroit den dagen NHL startar upp igen, och kommer att bli en värdefull spelare för klubben under många år framöver.
Douglas Murray, b, Cleveland Barons
30 GP, 4 G, 7 A, 11 P, 26 PIM, -9
Murray är en relativt okänd back för många svenska hockeykännare. Den store backen är en grundsten i Cleveland, och det redan under hans andra säsong i klubben. Han anses vara lagets bästa tacklare och använder mer än gärna sin kropp. Han har tidigare ansetts ha för dålig skridskoåkning för att lyckas i NHL, men har förbättrat den och det är idag ingen uttalad svaghet. Murray spelar också en hel del power play, och gör en hel del poäng per säsong. I år har dock backen haft otur och missat många matcher på grund av skada, men är nu tillbaka i spel igen. Murray har en god chans att slå sig in i San Joses försvar om några år, och han har hockeyblodet i kroppen eftersom han är släkt med den gamle svenske backlegenden Lasse Björn.
David Printz, b, Philadelphia Phantoms
43 GP, 1 G, 3 A, 4 P, 62 PIM, +1
Många blev överraskade när AIK:s back David Printz skrev kontrakt med Philadelphia i somras. Svensken, som är en utpräglad defensiv och fysisk back, hade dock stått och stampat några säsonger och Flyers ville ge honom chansen på de små rinkarna. Och det är något de inte behövt ångra. Många trodde han skulle få hålla till i ECHL, men svensken har imponerat på många med sitt spel. Hans fysiska spel kommer mer till sin rätt i Nordamerika, och med hjälp av Phantoms svenske tränare Kjell Samuelsson kan han ytterligare utveckla sitt backspel. Vägen till NHL är dock väldigt lång, och frågan är om Printz kommer nå så långt.