Intervju med Niklas Holmgren
Svenskafans presenterar en intervju med Niklas Holmgren från Canal+. Enligt många, en av sveriges bästa kommentatorer i allmänhet och NHL-kommentator i synnerhet.
Sportkommentator, när alla mina klasskompisar ville bli poliser och brandmän ville jag bli sportkommentator.
Jag och min bästa kompis körde hela Elitseriesäsonger och så småningom NHL-säsonger på mitt Stiga Playoff alltmedan vi kommenterade på stockholmska så gott det nu gick med våra pipiga skånska röster.
- Aaa, de e Håkan Södergeeen, såm fåer fram pucken till Jensa Öhling som kommer fri mot kassen och jö´ måååååååålll!!
Var vi riktigt på hugget så hade vi till och med spelat in Sportradions mål-jingle som vi satte på på morsans kassettspelare. Förebilden nummer 1 var givetvis Arne Hegerfors, men även Bosse Hansson uppskattades.
Diskussionens vågor går ju ofta höga om vilka kommentatorer som är bra, vilka som inte har ett rätt, hur de agerar och hur deras röster låter och så vidare. Så eftersom sportkommentator är ett drömyrke för undertecknad tänkte jag att det kunde vara kul att höra lite om deras situation och deras syn på saker. Jag valde givetvis Sveriges, i mitt tycke (och många andras), bästa sportkommentator i allmänhet och NHL-kommentator i synnerhet, Niklas Holmgren. Holmgren nämns ständigt tillsammans med radiosportens/canal+´s Lasse Granqvist och Eurosports cykelkommentator Roberto Vacchi som de allra främsta inom sitt gebit.
Jag sitter och väntar på att matchen Chicago Blackhawks - St Louis Blues skall börja på Canal+. Det är första gången denna säsong som mitt lag (Blues) visas och jag är som ett barn på julafton. Plötsligt ringer telefonen och jag hör en obekant röst, som ändå är väldigt bekant.
Jag hade mailat Canal+ en vecka tidigare och sökt Niklas för en intervju och nu sitter han i andra sidan tråden.
Han håller på att förbereda sig inför NHL-matchen han skall kommentera och vi beslutar att vi skall höras dagen därpå.
Jag ringer upp Niklas på måndagseftermiddagen och får snabbt klart för mig att han är precis lika trevlig som han låter i TV. Vi pratar lite om gårdagens match där Blues visade sig från sin sämsta sida och Niklas medger att han hade varit betydligt vassare i kritiken mot Blues om han inte vetat att jag satt och lyssnade.
- Vad håller de på med?, frågar Niklas mig och jag kan inte göra annat än hålla med och säga något om att en trade måste till för att få in lite nytt blod.
Jag inleder frågestunden med att fråga hur det känns att rankas som en av de bästa kommentatorerna i landet.
- Det är oerhört skoj att höra sådant och gör det ännu roligare att fortsätta. Det är ju för er jag sitter där.
Det var efter en fotbollskarriär i bland annat Brommapojkarna och Spånga som Niklas slog in på den journalistiska banan. Efter studier i Washington kom han hem och körde lite lokalradio innan han var med och startade upp Eurosport under legendariske sportkommentatorn Bengt Grives vingar. En sejour på Kanal 5 (som på den tiden sände NHL) innan det blev Filmnet/SuperSport som sedermera döptes om efter att franska Canal + köpt upp kanalen, den första september 1997.
Samma dag så kommenterade Niklas matchen Halmstads BK-AIK på Örjans Vall där en viss Fredrik Ljungberg avgjorde med matchens enda mål.
Är sportkommentator ett drömjobb?
- Ja, absolut. Det är det bästa man kan göra. eller rättare sagt det näst bästa efter att spela själv, säger Niklas.
Fotbollskarriären nådde aldrig den yppersta eliten, men några matcher på stryktipset med Spånga blev det, då även med landets justitieminister i laget.
Hade du några förebilder som kommentatorer när du var yngre?
- Jag är ju född i mitten av 60-talet så jag växte upp med endast en kanal. Givetvis var Tipsextra stort och killar som Bengt Grive, Lars-Gunnar Björklund, Arne Hegerfors och Bosse Hansson inspirerade. På den tiden var man ju glad flera veckor innan Tv skulle visa en UEFA-cupmatch mellan KV Mechelen och Valencia. Då fanns ju inte det utbudet som det gör idag.
Hur ser en arbetsvecka ut för dig?
- I dag(måndag) är jag ledig efter att ha jobbat 5 av de senaste 7 dagarna. Det mesta handlar om förberedelser. Det tar cirka en dag att plugga in en match. I morgon skall jag vara programledare i studion i Kinnarps arena i matchen mellan HV71 och Luleå. Fram till dess så diskuterar vi de teman vi skall ta upp. Lagen skall rankas inför slutspelet och Per Gustavsson och Calle Johansson finns med i studion. På kvällen åker jag hem till Stockholm. Onsdagen går åt till att förbereda inför torsdagens elitseriematch. Just nu vet vi inte vilken match det blir med det pekar på Södertälje-Färjestad (Det blev DIF-MIF, reds.anm) och då gäller samma saker inför den matchen. Hemvägen på torsdagen blir då inte så lång vilket är bra. Fredagen innebär förberedelser inför resan till England där jag skall kommentera Fulham-Manchester United på Loftus Road. Förhoppningsvis hinner jag med sista planet hem på lördagkväll så att jag hinner kolla senaste nytt om NHL och Dallas-Edmonton som jag skall kommentera på Söndagskvällen. På måndagen börjar förberedelserna inför slutspelet i elitserien och då bär det förmodligen iväg till Norrland är det tänkt. Så det är fullt upp.
Det är mycket ibland med det är mer en livsstil än ett jobb. Har man intresset så funkar det.
Hur förbereder du exempelvis en NHL-sändning?
- Jag har alla spelarbiografier i datorn med all fakta som jag uppdaterar efter hand. Sedan får vi något som heter "game notes" från alla lag med all möjligt statistik. Internet är ju fenomenalt när det gäller att söka information. USA Today, ESPN, men även svenskafans är bra siter. Sedan läser man självklart en massa tidningar. Man måste söka reda på lite extra information om spelarna och lagen. Det räcker liksom inte att säga att Al MacInnis har ett bra skott. Det vet alla redan innan. Slutspelssviter, mål i powerplay och lite anekdoter om spelarna är exempelvis bra att kunna.
Hur klarar man av att hålla reda på alla spelarna? I synnerhet hockeyn måste vara svår med snabbt spel och många byten?
- Det gäller att plugga in allt. Jag skall exempelvis VETA att Dallas Drake har 10 på ryggen, Eric Boguniecki har 33, Mike Danton 22 och så vidare. Sedan lär man sig ungefär vem som spelar med vem. Är jag osäker på en spelare så låter jag hellre bli att nämna något namn än att chansa.
Har NHL intresset alltid funnits där eller har det kommit med åren?
- Det har alltid funnits där. Vi talar ju om världens bästa liga. Här finns alla världens bästa spelare. I fotbollen är de spridda i olika ligor. Men det har givetvis vuxit med åren. När man var yngre visste man att Bobby Hull lirade tillsammans med Lill-pröjsarn och Anders Hedberg. Det fanns ju inte den bevakningen då som det finns idag. Men intresset växer med åren och genom jobbet. Ju mer du kan desto intressantare blir det.
Favoritlag och favoritspelare?
- Jag är svag för "The original six". New York Rangers har kanske varit mitt lag. Men inte så fanatiskt att jag gråter om de missar slutspel. Herregud, då hade man ju inte haft några tårar kvar nu.
Som svensk måste jag säga "Foppa" som spelare. Han är otrolig och jag har intervjuat honom flera gånger.
NHL blir allt målsnålare. Olika regeländringar diskuteras för att få bukt med detta. Vad anser du om detta?
- Man skall inte peta för mycket i reglerna. Visst, något kommer säkert att hända, men inga större grejer. I synnerhet inte nu med lockouten som hotar. Men man kanske inför straffar för att få avgjort matcher som slutar oavgjort efter övertid. Eventuellt minskar man målvaktsskydden, men inget innan spelarlockouten är löst.
Hur ser du på slagskämparnas roll i NHL?
- Det är lite dubbelmoral i det där. Man får givetvis inte slå någon på käften, men det ligger medärvt i NHL. Man får inte säga att man gillar att titta på det, men det är som med boxning. Det har alltid funnits där och hör till i NHL.
Vad ser du helst på, NHL eller Elitserien?
- Vet inte..Sverige är Sverige och det ligger närmast till hands. Men som sagt. NHL har världens bästa spelare.
Och inget slår ju en sjunde och avgörande match i NHL-slutspelet där spelet böljar fram och tillbaka. Det är enormt!
Kan NHL och Elitserien lära något av varandra?
- Svårt att säga. Vissa NHL-lag har ju redan plockat till sig Ingvar "Putte" Carlssons och Lasse Falks 1-3-1-hockey. Se på New Jersey och Minnesota med Jacques Lemaire. Coacherna är mer välutbildade i Sverige. Tränarna i Sverige är taktiskt bättre och spelövningarna är bättre.
I gengäld så kan svenska tränare lära sig att ge vissa rollspelare lite friare tyglar och inte vara så inrutade i sina system. Våga köra runt lite i kedjorna och så. Talangutvecklingen är bättre i NHL.
Vilket är ditt roligaste minne som NHL-kommentator?
- Det är några stycken. Foppas hattrick i match 2 i finalen mot Florida 1996. Detroits matcher i finalen mot Philadelphia 1997 var riktigt bra. Detroits första Stanley Cup på 42 år. Man kom ut från arenan mitt i sommaren och såg hundratusentals som firade. Men framför allt minns jag när vi var över och såg finalerna mellan New York Rangers och Vancouver 1994. Rangers ledde med 3-1 i matcher och skulle spela hem det i den femte matchen. Men Vancouver kom tillbaka och vi fick flyga fram och tillbaka mellan New York och Vancouver ett par gånger om. Rangers avgjorde i en rysare i sista matchen. Fantastiskt!
Till sist, vem möts i årets Stanley Cup-final och vem vinner årets poängliga?
- Kommer Näslund tillbaka denna veckan så..och Lang kvar i Washington... Nej, jag säger Alex Tanguay. I Finalen möts Philadephia och Colorado och där vinner Flyers med 4-3. En drömfinal mellan två lag som har en historia gemensamt. Jag tänker på Foppa/Lindros traden då.
Innan vi bryter samtalet så berättar Niklas lite om hur det fungerar när Canal+ väljer/får tilldelat sig matcher. De får lämna in önskemål ganska långt i förväg och då väljer de i huvudsak attraktiva lag som Vancouver, Colorado, Detroit, Philadelphia, Toronto exempelvis. Men det är inte bara Sverige som får vara med och välja utan länder som Tjeckien och Tyskland är även med och väljer. Sedan vill man ju givetvis ha matcher på så bra tid som möjligt och det finns inte så många att välja på då. Han tillägger att det faktum att Washington visats så många gånger denna säsong inte har något med att göra att Calle Johansson nu agerar bisittare i Canal +.
Calle skulle helst vilja slippa se Washington så som det har sett ut i år.
Efter detta tackar jag Niklas för en mycket intressant pratstund och för att han tog sig tid.
Jag är övertygad om att mina barn kommer att växa upp och sitta vid sina datorspel (min generation VET ju att Stiga Playoff är det enda rätta) och lira hockey och låtsas att de är Holmgren, Fredriksson, Hegerfors och Granqvist.
###
Några röster om Niklas Holmgren:
"På tal om kommentatorer så anser jag Magnus Nyström & Niklas Holmgren på Canal + vara överlägsna när det gäller hockey". - Kling #27 ,Balrog.se
"Dussinmatchen Chicago-Washington i söndags var bara ännu ett styrkebesked när Holmgren räddade oss tittare från ett sömnpiller, med hjälp av massor av detaljer och inte minst en vältajmad dialog med bisittaren (nu Calle Johansson). Kanske är Holmgren också extra bra när det bjuds NHL, många läsarmejl tycker så". -Lars Nylin ,Aftonbladet
"Firma Niklas Holmgren/Ola Anderson som matchkommentatorer är briljant! Nuff said"! - Anonym
"Vilken inlevelse!! Holmgren är helt klart den bästa svenska kommentatorn att engagera sig i matchen".- Fredrik Olsson ,Svenskafans/NHL
(Fotnot: Intervjuen gjordes innan Robert Langs trade till Detroit)