Hög standard
Som bekant har de senaste årens NHL-hockey inte bjudit på någon större underhållning. Matchen igår mellan Colorado Avalanche och Detroit Red Wings var verkligen ett undantag. En ren uppvisning i totalhockey, skriver David Josephson.
Under matchen bad ESPNs legendariske kommentator Gary Thorne till högre makter om att dessa ligans giganter skulle få göra upp i slutspelet. Det finns nog ingen hockeyälskare som önskar annorlunda. Kreativitet, puckvård och kamp, allt i ett furiöst tempo. Det finns ingen bättre idrottsunderhållning idag.
När man ser dessa lag göra upp sprider sig en känsla av glädje och hopp från topp till tå. Firma stjärnspäckad laguppställning rullar upp försvaret på ett sätt som obehindrat leder tankarna till Canada Cup-finalerna 1987, backarna spelar tufft och resolut, utan att vara ryggsäckar eller "plummers" som Mario Lemieux kallade de destruktiva Floridaspelarna efter semifinalerna 1996. Nicklas Lidström kontrollerar motståndarna enbart genom ett lysande positionsspel, han behöver inte ens peta på dem. Och när veteranen Chris Chelios är en av få som kan stoppa Peter Forsberg med en stenhård men schysst tackling känns det bara bra.
Även om båda lägren kan stoltsera med en imponerande defensiv märker man att grundfilosofin är en annan. Här är det en kråka under kolumnen "W" som gäller snarare än att göra allt för att undvika en förlust. Vinst genom att göra mål, och mål gör man med ett kreativt anfallsspel. Både Detroit och Colorado präglas av tålamod och vikten av att behålla pucken inom laget. Någon finns ALLTID spelbar (även om Adam Foote inte verkar ha uppmärksammat det) och man undviker att bara ge bort pucken. I det extremt höga tempot finns en kreativ tanke bakom så gott som allt och det är underbart att se. I hockeytown har man Scotty Bowman och ryssimporten i början av 90-talet att tacka och i Avalanche finns som bekant tonvis med talang och en tillåtande coach i Tony Granato.
Matchen igår visade att det fortfarande kan spelas grym hockey i NHL. När några av världens bästa spelare finns på samma is och coacherna ger dem fritt spelrum ser det ut så här. Om bara mentaliteten bland coacher och lagledning kunde ändras radikalt, skulle inga regeländringar behövas.
Grundbulten i all ishockey borde vara av den typ som Detroit och Colorado demonstrerade igår, för totalhockeyn existerar fortfarande.