Spelarprofil: Ray Whitney
Från bottenlag i NHL till Detroits förstakedja. Låter det som en dröm? Det är sanning för Ray Whitney som numera spelar med Steve Yzerman, Brendan Shanahan och Niklas Lidström för att nämna några.
Vem är då denne Ray Whitney. Namnet har man förmodligen hört men mycket mer än så är det kanske inte. Vad många inte vet är att denne stabile poängplockare har ungefär lika bra snitt i NHL som våra svenska stjärnor Alfredsson, Renberg och Nylander. Dessa svenskar är givna i vårt landslag och vi jublar när de frälser oss med deras deltagande i VM i april.
Historien om Whitney började i Alberta, Kanada där han tillsammans med andra 5-åringarna tog sina första skär. Det fanns inget utmärkande med unge Whitney med tekniska ögon sett, vissa var längre andra kortare, men hans beslutsamhet att hela tiden bli bättre fick folk att prata. En förmåga som inte ens barnen dubbelt så gamla besatt.
-"Jag antar att jag älskade spelet direkt från start och ville bli så bra jag kunde på en gång", berättar den föredetta Columbuskaptenen för NHLPA.
-"Det jag verkligen ville lära mig var att åka skridskor bra."
När det sedan var dags för juniorhockey så debuterade Whitney i Spokane Chiefs 1988 som 16-åring. Whitney var inte den största spelaren direkt men han hade en otrolig fart på skridskorna och var begåvad med en otrolig teknik. Debutsäsongen var klart godkänd och de efterföljande var en succé. Finalåret 1990-91 noterades han för 67 mål och 185 poäng på 72 matcher. Detta gjorde att San José fick upp ögonen för den 19-årige tekniske forwarden och draftade honom i andra rundan, 23:a totalt 1991.
Debuten i NHL kom 1992 via IHL och Kanadas landslag. Det hann bli två matcher och tre assist innan säsongen var över.
Åren i San José var lyckade och han tillhörde de bästa spelarna i nykomlingarna från Californien ända tills han hamnade i kylan 1996-97. Inget stämde och efter 12 matcher i San José blev Whitney nerskickad i farmarligan.
Men NHL hade inte glömt den vindsnabbe anfallaren bara för San José tycktes göra det. Året efter representerade Whitney Edmonton och Florida och var på nytt i toppen i interna poängligan. I Florida fick karriären en nytändning och han spelade tillsammans med Pavel Buré vilket ledde till en All Star match i början av år 2000.
Efter att ha spelat med San José, Edmonton och Florida så blev Whitney tradad till Columbus i mars 2001. Där fick han möjligheten att väcka laget offensivt men också att bli en ledare och förebild för lagets unga spelare.
Det året hann han bara med 3 matcher för sitt nya lag, men på de tre matcherna noterades han för lika många assists.
-"Det alltid viktigt att göra ett gott första intryck", resonerar Whitney.
-"Du försöker bara att passa in och bygga vidare på det."
Andra säsongen i Columbus blev lyckad. Med 21 mål och 61 poöng på 67 matcher bidrog han så väl offensivt som med sin utsökta ledarskap. Så det var ingen överraskning att han tredje året i klubben utsågs till lagkapten.
-"Jag visste inte att jag skulle bära kaptensrollen hela året men det är en ära och något jag är stolt över."
-"Som kapten måste du vara beredd varje kväll. Du kommer inte att spela bra i varenda match men du måste göra ditt yttersta och spela så bra du bara klarar."
Whitney kommer inte att vara lagkapten i Detroit. Men för den skull så menas det inte att han är ovärdig rollen. Han hade sitt bästa offensiva år förra året och kommer att vara väldigt viktig för Detroit som behöver avlastning för sina veteraner.
Denna säsong kommer också att ge Ray Whitney möjligheten att vinna något som han länge längtat efter, nämligen en Stanley Cup-vinst.
-"Det har alltid varit målet, säger Whitney som borde kunna toppa sina starka poängsiffror från fjolåret."
Om det blir en Stanley Cup-vinst första året i Detroit låter vi vara osagt men om det nu inte skulle inträffa så beror det knappast på att Whitney inte har kämpat. Det är något som nästan är som ett tvångsbeteende för en av NHL:s största, minsta, kämpar.
Ray Whitney i korthet
Född: 8 maj 1972
Längd: 177 cm
Vikt: 79 kg
Position: Forward
Egenskaper
-Snabbheten
-Tekniken
-Arbetsmoralen
Nackdelar
-Storleken
-Fysiska spelet
Källor: nhlpa