Lagbanner
NHL-bloggen: Arvet efter Bettman

NHL-bloggen: Arvet efter Bettman

När Gary Bettman för 20 år sedan slog sig ned på en kontorsstol på Manhattan hade han en diger lista med göromål framför sig. Många har han löst med bravur. På en punkt har han misslyckats. Kapitalt.

Det är lätt att vara förbannad på Gary Bettman idag.

NHL har ställt in samtliga matcher i november och siktar snart in sig på Winter Classic i januari. Ryktesvis meddelar man redan tidigt nästa vecka att jätteevenemanget styrks ur kalender – tiden att förberedda är alltför knapp.

Den 20 miljoner kronor stora förskottsbetalningen till Michigan University vill man helst slippa också.

När Winter Classic faller har inte spelarfacket kvar något triumfkort alls. Jätte-evenemanget mellan storheterna Detroit och Toronto var det som skulle få ägarna att krypa till korset. Med utomhusmatchen borta ur kalender är det bara en tidsfråga innan spelarna ger upp kampen och utan pardon går med på de – försämrade – villkor ägarna kommer erbjuda dem.

Det är lätt att vara förbannad på Gary Bettman.

Kanske mest för att han egentligen aldrig förhandlar – istället dikterar han villkoren. Det ensamt är anledningen att NHL inte ens övervägde diskutera de tre förslag NHLPA lämnade in förra veckan. Ska ett avtal diskuteras fram skall det utgå från det Bettman och ägare utformade – där fördelningen av omsättningen justeras till 50/50 med omedelbar verkan.

Bettman dikterar villkoren – då spelar det ingen roll att spelarna under en femårsperiod är redo att sänka sin del av kakan till just de 50% som förordas. En på pappret rimlig tidsplan som hade fått oss se ägarna hosta upp de miljoner de redan kontrakterat spelare för.

Vi – fansen – hade fått vår 82 omgångar långa grundserie.

Men Bettman förhandlar inte – han dikterar.

Att inte kunna förmå sig att kompromissa det minsta och istället välja att ställa in matcher - hela säsonger - är ett är sätt att få sin vilja igenom. Spelarna kan inte hålla ut hur länge som helst -  löneförlusterna blir till slut för stora.

Under sin tid som kommissionär har Bettman tvingat fram tre arbetstopp och det är inget annat än ett misslyckande. Ingen annan nordmaerikans liga har under samma tidsperiod ställt in fler matcher – inte ens tillsammans.

Bettmans arv

Ägarna är förstås nöjda med sin Gary. Så nöjda att han förra hösten fick sin anställning förlängd med fem år och bjöds dessutom på en saftig löneförhöjning. Hans årslön ligger numera på strax över 50 miljoner kronor – det är en fördubbling sedan förra lockouten. Och åtta gånger så mycket han fick då han anställdes 1993.

När den nu 60-årige Bettman tog sitt kontor på Manhattan i besittning 1993 hade han förresten en diger lista med göromål framför sig. Flera av dem har han redan klarat av på ett utmärkt sätt.

Ligan mår sedan ett par år tillbaka relativt bra – den växer ekonomiskt och lockar en allt större publikskara. Att USA – främst på juniorsidan – är på stark frammarsch är kan till viss del förklaras av den expansion som sjösattes under 1990-talet. Numera finns ett 20-tal spelar med ursprung från de sydligare delarna av amerika – för 20 år sedan fanns där väl bara Brian Leetch?

Lönetaket – som kostade en inställd säsong - har gjort ligan spelmässigt jämn och publiken kan njuta av ovissa matcher och slutspelserier. Så ovissa att nära nog vilket lag som helst kan nå Stanley Cup-finalen.

NHL har blivit en fartfylld, spektakulär och intensiv liga som gör sig mycket bra i TV. Att stora städer i USA på senare år haft framgång med sina lag har bidragit starkt till de allt mer lukrativa TV-avtalen ligan tecknat.

Dessutom har Bettman lyckats övertyga ägarna att släppa sina spelare till OS.

Det är lätt att glömma bort att Gary Bettmans uppgift som kommissionär (ligans första) är att utveckla hela ligan och se till att den exponeras massmedialt och drar in så stora pengar som möjligt. Han jobbar inte på uppdrag av ägarna – anställningen står organisationen NHL för.

Hans personliga öde – inte minst lönemässigt - ligger dock i händerna på den av ägarna utsedda exekutiva kommitté. Känslan att han springer ägarnas ärende är därför knappast fel.

Många av punkterna på den listan som fanns på hans skrivbord för 20 år sedan är redan avklarade.

Ett av göromålen kvarstår dock. Och det är det – inte ligans renässans – som kommer definiera Bettmans arv då han kliver ned från sin position om fem år.

Tillåt mig citerar New York Times artikel om den nytillträdde Gary Bettman från den andra februari 1993:

Bettman's mission is simple: Put a stop to labor unrest

Fritt översatt - Bettmans upprdag är enkelt: Sätt stopp för/motverka konflikter mellan ägare och spelare.

 

Det är lätt att vara förbannad på Gary Bettman idag.

 

____________________________________
 
Vintertid.

Det brukar betyda en vecka med mer humana starttiderna för NHL. I år betyder det ingenting. 

Bortsett från att familjens yngsta medlemmar stiger upp en timme tidigare. 
 
____________________________________

De största optimisterna tro på en säsongstart i början av december. Då krävs att ett avtal är undertecknat i mitten av november.

I nuläget finns inget att förhandla om då NHL dragit tillbaka sitt senaste bud och – fortsatt – vägrar utgå från något av NHLPAs tre förslag.

En mer realistisk tidsplan – det lär nämligen vara tyst från de båda parterna ett tag nu - är att säsongen rullar igång i början av januari.

Tyvärr pekar en hel del på att säsongen så småningom stryks helt och hållet.

Inte minst för att spelarfackets företrädare Donald Fehr lär ha övertygat sina medlemmarna om att ett mer lukrativt avtal kan nås ju längre de håller ut.

Vid den senaste – säsongslånga konflikten – visade det sig att spelarna fått en bättre deal om de accepterat NHLs första förslag redan i september.

____________________________________
 

Att kabel-TV-bolaget MSG Network börjat visa matcher från KHL tolkas av en del nordamerikansk expertis att det finns sprickor i ägargruppen.

Det sägs vidare att NHL drog tillbaka sitt senaste bud – inte bara för att ytterligare pressa spelarfacket – utan också för att flera ägare inte stod bakom det.

____________________________________

NHL påstår att de inställda matcherna hittills har kostat ligan ca 4,5 miljarder kronor - siffror som anses överdrivna.

Omsätter ligan 21 miljarder årligen borde förlusten ligga på ca 2,4 miljarder kronor (om vi antar att ligans omsättning är koncentrerad till nio månader).

En uträkning av ekonomimagasinet Forbes visar att Philadelphia Flyers ensamt förlorat långt över 100 miljoner kronor på utebliven biljettförsäljning för oktober och november månad.

Flyers har fått 13hemmamatcher strukna hittills.

Kommer säsongen igång är det troligt att hela spelschemat görs om.

Troligtvis kan 60 omgångar räddas om säsongen inleds i december.

____________________________________

Vi kan räkna med att allt fler NHL-spelare tar chansen att spela hockey i Europa de kommande veckorna – i synnerhet om de båda parterna inte bokar in fler möten.

En tråkig utveckling – dels för att det visar att många spelare inte är speciellt måna om att lösa konflikten och dels för att inhemska europeiska spelare fråntas sina platser i truppen.

Brukar oftast se på Don Cheery som ett gapande standup-nummer – underhållande men förhistoriskt...

Den här gången har han faktiskt en poäng.

Stay together and fight the good fight on this side of the ocean instead of going over and taking jobs from some poor guy trying to make a living.

____________________________________

Är ni trötta på att läsa om lockouten rekommenderar jag Dan Augustssons genomgång av viktiga årtal i NHLs historia...

Två favoriter:

1917 NHL tillåter målvakten att ligga ned på isen.

5 november 1955 Jean Béliveau Montreal Canadiens gör tre mål under samma Power Play under en match mot Detroit Red Wings, regeln för utvisade spelare ändras så att den utvisade spelaren får komma in på isen när motståndaren gör mål tills nästa NHL-säsong.
 

____________________________________

Svenska Fans NHL-blogg går också att följa på Facebook...
____________________________________

Håkan Tranbecktranbeck@nhlbloggen.nu2012-10-28 08:20:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast