NHL-bloggen: Hoppet tänt – och släckt
En strimma hopp tändes i den pågående NHL-konflikten då ägarna under veckan omformulerade delar av sitt förslag. För små förändringar ansåg spelarfacket och vi är tillbaka på ruta ett igen.
Under veckan har NHL – alltså ägarna med kommissionär Gary Bettman som företrädare – presenterat ett reviderat förslag för spelarfacket (NHLPA).
Det föreslagna avtalet löper över sex säsonger och skulle sänka lönetaket och spelarnas ersättning rejält under perioden. Sänkningen är dock mindre än i det förslag som presenterades i slutet av juli. De siffror som läckt ut skvallrar om att ett lönetak mellan $58-70 miljoner de kommande åren.
Säsong | Föreslaget lönetak |
2012/13 | $58 miljoner |
2013/14 | $60 miljoner |
2014/15 | $62 miljoner |
2015/16 | $64,2 miljoner |
2016/17 | $67,6 miljoner |
2017/18 | $71,1 miljoner |
Enligt uppgifter ska gällande kontrakt lämnas intakta och spelarna skulle alltså inte tvingas till en direkt lönesänkning.
Skulle en sänkning till de föreslagna $58 miljonerna genomföras behöver 16 av NHLs 30 lag sänka sina lönekostnader. Vissa av dem ordentligt. Att göra det utan generella lönesänkningar låter märkligt.
Och givetvis är det hela inte så enkelt och rättframt som det först verkar.
Internbeskattning - Escrow Inför vare säsong uppskattas ligans omsättning och utifrån den sätts sedan lönetaket. Beräknas ligans omsättning bli $3,7 miljarder sätts lönetaket till $3,7 miljarder multiplicerat med 0,57 (alltså de 57% som enligt avtal ska gå till spelarersättning) dividerat med 30 (antal lag). Exemplet ger alltså ett lönetak på $3,7 m*0,57/30= $70,2 miljoner. Då man inte med säkerhet vet hur stor omsättningen blir förrän efter säsongens slut behåller NHL en del av spelarens lön – i vad som på engelska kallas escrow. Den innehållna summan delas sedan mellan ägarna – som betalar ut spelarlönerna - och spelarna så att ersättningsnivån hamnar på de avtalade 57%. |
Det innebär en indirekt lönesänkning för spelarna – en lönesänkning som i viss mån liknar den man tvingades till 2004.
En sänkning av lönetak tillsammans med en höjd ”internbeskattning” ger alltså spelarna markant försämrade ekonomiska villkor.
Ägarnas nya förslag verkar därför bestå mer av omformulering än faktiska förändringar.
Det sänkta lönetaket skapar dessutom stora problem för de klubbar som hamnar över detsamma. Inga detaljer om hur det ska lösa har heller avslöjats.
Kanske väljer man att låta klubbarna köpa ut dyra och oönskade kontrakt – en välkommen möjlighet för välbärgade klubbar.
Kanske väljer man att på matematiskt väg räkna om kontraktens värde under en övergångsperiod.
Ett tredje – mer spektakulär gissning – är att klubbarna utan att ta hänsyn till klausuler i spelarkontrakt får byta spelare fritt. Tanken är då att lag med gott om löneutrymme tar över dyra spelare från lag med för frikostig lönebild. I praktiken kan vi alltså välkomna Scott Gomez eller Danny Heatley till Long Island.
Hur som helst lär spelarfacket också här ha åsikter som går stick i stäv med vad ägarna önskar.
Spelarfackets Donald Fehr kom under fredagens möte med ett motförslag – vars innehåll inte är känt. Den efterföljande presskonferensen avslöjade att de båda parterna fortsatt är långt ifrån varandra.
Spelarna – som tycks ha en majoritet av fansen på sin sida – är mycket måna om att lyfta fram att NHL i stort går bra ekonomiskt och under det senaste åren passerat fler ekonomiska milstolpar. De anser sig gjort stora uppoffringar redan vid avtalsförhandlingarna 2004 och vill nu att de mer välbärgade organisationerna tar större ansvar för NHLs totala ekonomi.
Fredagens förhandlingar avslutades i förtid och då inga nya möten är inbokade ser det fortsatt mörkt ut. Ska säsongen genomföras i sin helhet bör ett nytt avtal vara påskriver den 15 september. Med tanke på hur små – för att inte säga obefintliga – framsteg som gjorts hittills känns det förstås osannolikt att så sker.
Betänker vi också att Gary Bettman under sina år som kommissionär för NHL redan genomdrivit två lock-outer och Donald Fehr - som företrädare för Basebollens spelarfack – stod för sex så kallade arbetsstopp (inklusive en strejk) finns få ljuspunkter.
Spelarna står eniga och vill inte se sina påskrivna - och av NHL godkända – kontrakt reducerade. De anser sig bidragit tillräckligt för att stabilisera ligans ekonomi. Ägarna framstår just nu som giriga och mycket ovilliga att lyssna på spelarnas förslag.
I ett tappert försök till optimism vill jag ändå tillstå att förhandlingar i allmänhet brukar komma igång då tidspressen är som störst. Två veckor är fullt tillräckligt med tid och kan bara parterna hitta en gemensam tråd lär förhandlingarna ta fart.
Visste ni förresten att Gary Bettman får sin $8 miljonerslön oavsett om säsongen kommer igång eller inte… Donald Fehr får inte en cent.