Lagbanner
Hjärnskakningar i fokus (uppdaterad)
Claude Giroux i Flyers är en av många spelare som på den senaste tiden tvingats utgå pga hjärnskakning. Under natten nåddes vi även av nyheten att hans lagkamrat Chris Pronger blir borta resten av säsongen med samma åkomma.

Hjärnskakningar i fokus (uppdaterad)

Efter de senaste årens ökning av hjärnskakningar bestämde sig ligan att införa hårdare regler och straff för tacklingar mot huvudet. Det har pratats om att hjärnskakningarna halverats men faktum är att vi den senaste tiden sett en epidemi av spelare som drabbats av denna åkomma.

Vad har spelare som Joni Pitkänen, Milan Michalek, Jeff Skinner och Claude Giroux gemensamt? Förutom att de alla spelar för lag i den östra konferensen så har de också drabbats av hjärnskakning den senaste tiden som tvingar dem alla till vila. Enligt Sportbladet meddelande ligan i mitten av november att antalet hjärnskakningar minskat med 50-60% om man jämför med samma period förra säsongen. Då lät det som lovande siffror men efter den senaste tiden kan man ifrågasätta om det verkligen vid den här säsongens slut kommer låta lika positivt. En som är bekymrad är bland annat den pensionerade stjärnan Jeremy Roenick som i en artikel publicerad på kanadensiska Sportsnet sade följande; "Det verkar som att det alltid är någon som åker i backen just nu. Det är frustrerande att se, ingen gillar att ha sina spelare borta"

En av de senaste i raden att drabbas av hjärnskakning var Milan Michalek som i tisdagens match mot Buffalo Sabres krockade med sin lagkamrat Erik Karlsson. Detta skedde sent i den andra perioden och Michalek återvände aldrig till spel. Det lustiga i det hela är att ett par av smällarna mot huvudet skett av rena oturen. Claude Giroux är en annan som fått erfara detta när han råkade få sin lagkamrats knä i bakhuvudet. I sammanhanget kan detta ses som lite missvisande i statisiken då olyckshändelser inte går att skydda sig ifrån hur många regler man än inför. Mark Lovell som är skaparen bakom UPMC Sports Medicine Concussion Program och chef för ImPACT som är ett system skapat för att lättare upptäcka ifall man har några allvarliga symptom eller inte. Ett test man helt enkelt går igenom som spelare när man råkat ut för hårda smällar mot huvudet eller när de känner ihållande huvudvärk. "Det kanske ser ut som en epidemi men i själva verket är det vi som blivit bättre på att upptäcka dem", säger Lovell till Sportsnet. "Dagarna då spelarna bara blev tillsagda att skaka av sig värken är borta, dagens spelare är mer försiktiga".

Antalet spelare som missat en match eller mer på grund av hjärnskakning eller liknande symptom har mer än halverats sedan säsongen 1999-2000. Under den säsongen var totalt 94 spelare tvungna att vila efter att ha drabbats av hjärnskakning. Tio år senare, nämligen säsongen 2009-2010 så var antalet nere på 34 vilket alltså är lite mer än en tredjedel. Förra säsongen gick antalet upp till 53 fall och den här säsongen har 32 hittills noterats. Om den senaste tidens händelser fortsätter lär toppen från föregående säsong passeras med marginal. När det handlar om olyckshändelser kan man inte göra mycket men det är alltid tråkigt när spelare drabbas av smällar mot huvudet och blir borta från spel där nu alltså Chris Pronger fått sin dom att han blir borta resten av säsongen. Lika illa är det troligen inte för Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby som i dagarna gjorde ett ImPACT-test som han klarade utan problem. Kanske är det bra att spelarna blivit mer försiktiga samt att läkarna med hjälp av teknikens framsteg lättare kunnat ge diagnos.

Annat var det förr i tiden, för inte alltför längesen när ovan nämnde Roenick var i sina glansdagar. "Det var ingen stor sak när vi spelade, då visste vi inte så mycket om dem. Spelare utgick inte särskilt ofta med hjärnskakningar. Spelarna verkade, jag vill inte säga tuffare, men vi genomgick fler scenarios och situationer än vad de gör nu. Nuförtiden är det en annan mentalitet,  en annan liga, en annan sport nästan, rent generellt".

Roenick själv diagnostiserades med 13 hjärnskakningar under sin karriär men trots detta var han alltid redo för nästa byte. Han minns en match mot Minnesota North Stars där han plötsligt vaknade upp på läkarens brits utan att förstå hur han hamnade där. Häpnadsväckande nog spelade han nästa match och gjorde ett hattrick. Detta gjorde såklart att man inte tog problemen på särskilt stort allvar, det gick ju att spela ändå. Det kanske låter som att Roenick klarat sig bra men efter att ha lagt skridskorna på hyllan för tre år började han uppleva problem i vardagen. Ibland drabbas han av korta minnesförluster och besvär att hitta ord när han ska göra sitt jobb som expert i TV.

Brooks Laich, spelare i Washington Capitals, tycker att det hela är överdrivet. "Jag är förbannat trött på tjatet om det här med hjärnskakningar", berättar Laich. "Vi accepterar att det kommer finnas faror med det här spelet varje gång vi åker in på isen. Ibland känns det som att ligan agerar barnvakt åt oss lite för mycket. Vi är vuxna män."

Enligt Mark Lovell var 90-talet den tid då det var som värst med smällar mot huvudet. "På 90-talet, då var det spelare som klagade över huvudvärk varje match eller att man hade återkommande minnsesförluster. Det är i spelarnas bästa intresse att rapportera sånt här. Vi kanske inte är där än till hundra procent, det finns ännu jobb kvar att göra."

Dagens spelare är mer medvetna om de konsekvenser man kan drabbas av efter en tackling mot huvudet och hur det är att försöka spela med hjärnskakningssymptom. De flesta av er minns säkert när Milan Lucic fullföljde en tackling mot Buffalos målvakt Ryan Miller. Miller stannade kvar på isen efter smällen men mitt under spel i den andra perioden kände sig burväktaren yr i huvudet och tillslut kunde han inte fullfölja matchen. Senare blev amerikanen diagnostiserad med hjärnskakning och whiplash. Detta är såklart tråkigt och till viss del kan man förstå de Sabres-fans som blev rasande att Lucic inte fick en avstängning. För någon vecka sen körde dessutom Nashvilles hårding Jordin Tootoo rakt in i Miller efter dennes comeback. Ligan såg detta som ett större regelbrott och stängde av Tootoo i två matcher. Det kan diskuteras i evighet om dessa två situationer, vissa anser att Lucic tackling är mer okej då Miller lämnar sin målgård medans Tootoo kör rakt in i honom när han står i målgården. Andra är av annan åsikt och tycker att Lucic även han borde fått avstängning då han inte försöker undvika Miller, något som blev Tootoos fall och ledde till ligans agerande.

"För vissa människor räcker det med en hjärnskakning, efter tre är det slut", säger Mark Lovell. "Det vi med säkerhet kan säga är att vi inte vill att spelare ska spela när de känner av symptom eftersom det ökar risken för bakslag."  Kanske är det med detta åtanke som gör att en spelare som Sidney Crosby väljer att undvika spel tills han känner sig helt hundra nu när han börjat känna av sin huvudvärk igen, speciellt då han inte vill riskera sin karriär. För mig känns detta som ett smart drag medan det säkert finns dem som tycker att dagens spelare är överdrivet känsliga.

Här kan ni höra vad experterna hade att säga om följande ämne på NHL On The Fly

Följande står i ligans officiella NHL Concussion Protocol;
*Players who exhibit concussion type signs or reports symptoms will be immediately removed from the playing enviroment. This player must be free of all concussion symptoms and return to baseline at rest before returning to play.
*All players undergo baseline testing prior to contact. The player will be evaluated by team medical staff in a quiet area free of distraction. The player´s recovery is monitored over time referring to the initial baseline test.


Vad säger ni läsare om det här och vad är era tankar?

källor;
sportbladet.se
sportsnet.ca
nhl.com

Björn Bellviken2011-12-16 07:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast