NHL-bloggen: Landeskog kapten – men är det inte för tidigt?
Gabriel Landeskog, 19 år och 286 dagar ung, blev tidernas yngsta lagkapten när Colorado gav honom C:et under gårdagen. Att följa namn som Joe Sakic, Adam Foote och Milan Hejduk i fotspåren samtidigt som man skriver in sig i historieböckerna är givetvis enormt stort och ett tydligt tecken på vad Colorados organisation anser om Landeskog.
Men är inte utnämningen lite väl tidig?
Är man verkligen redo att kliva in i den rollen som 19-åring med blott en säsongs erfarenhet?
Nu råder det ju ingen tvekan om att Landeskog besitter fina ledaregenskaper, alltid är väldigt tillmötesgående och har för vana att säga vad han tycker och tänker. Att Landeskog någon dag skulle bli Colorados lagkapten kunde man ta för givet så fort han draftades.
Men likväl – hur kommer den här bördan att påverka Landeskog och hans prestationer? Kommer han kunna lägga all den fokus som krävs på sitt eget spel, eller kommer lagkaptensrollen att tynga honom? Och hur kommer övriga spelare reagera när en 19-åring ställer sig upp i omklädningsrummet och förklarar hur det ska gå till?
Ingen kan övertyga mig om att en 19-åring – oavsett kvaliteter på isen – är redo för en lagkaptensroll i NHL. Det är en onödig risktagning att sy fast C:et på en så ung spelares bröst, framför allt som Colorados lagbygge inte direkt består av flera veteraner som kan avlasta och agera mentorer och förebilder åt Landeskog.
Låt oss till exempel titta på övriga unga permanenta lagkaptener genom åren. 2007 blev en 19-årig Sidney Crosby utsedd till kapten i Pittsburgh. Han hade då varit en toppspelare i ligan under två säsonger, och ingen kan argumentera mot att Crosby inte är en speciell spelare – men han hade också fostrats och/eller fått hjälp av Mario Lemieux, Sergei Gonchar, Gary Roberts, Darryl Sydor, Mark Recchi och Hal Gill.
Under sin andra säsong i NHL blev Vincent Lecavalier utsedd till Tampa Bays lagkapten – och hur det gick för honom under sina första år som kapten vet vi alla.
Jonathan Toews blev utsedd till Chicagos kapten när han var 20 och ett halvt år och trots att Blackhawks inte direkt drällde av etablerade veteraner då har han lyckats väl. Samma sak kan sägas om Steve Yzerman, som blev Detroits kapten i mitten av 80-talet.
Vad är det då som talar för att Landeskog ska bli en lika effektiv och framgångsrik kapten som ovan nämnda spelare?
För det första är hans ledaregenskaper väldokumenterade. Han har en spelstil som kan leda laget även om poängen inte trillar in i ett jämt tempo. Han kommer inte riskera att hamna utanför laget och är extremt uppskattad av allt och alla. Landeskog kommer att bli en finfin kapten – men blir han det redan nu?
Är Landeskog, sett till ledaregenskaper, ett unikum a la Crosby, Toews eller Yzerman? Eller kommer han få några tunga år nu, likt Lecavalier?
En sak är i alla fall säker – Landeskog kommer inte ha samma hjälp av veteraner som exempelvis Crosby fick under sina första år. Milan Hejduk ville inte själv vara lagkapten, och bakom honom finns det inte många namn som kan lotsa fram en ung lagkapten.
När Hejduk nu tackade nej till fortsatt tjänstgöring som lagkapten hade Colorado i princip enbart två alternativ – att ge C:et till Landeskog eller köra vidare utan en lagkapten, som börjar bli vanligare och vanligare.
Det är, enligt mig, två dåliga alternativ. Alla lag bör ha en utsedd lagkapten – men Landeskog kommer bli extremt utsatt i den rollen i ett, förmodligen, relativt svagt lag. För Landeskogs del vore sannolikt det bästa att gå in i den kommande säsongen som en av tre assisterande kaptener – vilket jag ser som det minst dåliga av två dåliga alternativ. Han skulle då kunna mogna in i rollen, fortsätta utvecklas på isen och vinna ännu mer respekt hos sina lagkamrater och motståndare.
Nu vet vi ju alla vilka diskussioner som kommer att uppstå om/när Landeskog dippar ner i den så vanliga sophomore slumpen.